Löpning Kost & Näring 29 inlägg 1485 visningar

Sportdrycker förstör effekten av träning

2006 • Alingsås
#1
8 maj 2009 - 05:39
Gilla
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2856899.svd

"Vanliga motionärer ska inte dricka sportdrycker i samband med träningen. Sockertillförseln kan förstöra hela passet, varnar Bengt Saltin, professor i fysiologi."
< < < 1 2 > > >
1969 • Sala
#21
10 maj 2009 kl 06:03
Gilla
Peter, jag förstår om det låter konstigt men den som sitter i soffan och äter skräp (chips, godis, alkhohol, eller fikar ofta) eller äter lite för mycket helt enkelt, lägger lite för mycket på tallriken, vilket blivit vanligare (se på tallrikarnas storlek idag jämfört med för 20 år sedan!), dessa personer vinner otroligt mycket mer på att lägga om kosten än på att börja jogga. Bantning leder till ca 1 kg viktminskning i veckan, medan joggning kanske leder till 1 kg i månaden, på sin höjd, och inte ens det, om du bara joggar en halvtimme tre gånger i veckan. Man går ner i vikt av att äta mindre i första hand. För mig har viktminskningen kommit väldigt långsamt, trots att jag sprang 2000 km förra året, men jag har inte haft träningen för att gå ner i vikt heller. Viktminskningen har jag däremot fått under korta perioder av bantning, vars resultat jag sedan kunnat hålla med hjälp av träningen.

Jag säger inte att man ska låta bli mat, utan att man ska äta lagom stora portioner, och dra ner ordentligt på socker, chips, alkohol etc. Det är där man tappar kilo, och ja, man tappar massor med kilon då, även om man sitter framför tv:n.

Varför är jag då med på jogg.se, om jag hatar joggning så mycket? För att jag älskar joggning så klart! Jag ser det bara inte som en primär modell för viktminskning, utan som någonting som är så kul att man inte kan låta bli det! Löpträning för mig är så härligt att jag vägrar att reducera det till en bantningsmetod, för enbart jogging ÄR ingen bra bantningsmetod. Om man dessutom dricker sportdryck till, ja då kan man lika gärna låta bli att jogga och istället gå hem och se på tv och sedan banta.
1973 • Falköping
#22
10 maj 2009 kl 19:38
Gilla
Go mårten

Att ref. till att äta mindre för att gå ner i vikt kan ju misstolkas om man vill.

Man går ju som flera redan sagt ner i vikt när man förbrukar mer än man stoppar i sig.

Är effekten däremot att bli bättre som löpare kan det vara bra att fylla på både glykogen och proteiner så man snart kan träna igen.
1969 • Sala
#23
11 maj 2009 kl 11:33
Gilla
Exakt, Bjarne! Jag dricker både gel och sportdryck på mina långpass, men då bränner jag också närmare 3000 kcal. Då kan man äta nästan hur mycket som helst.
1977 • stockholm
#24
11 maj 2009 kl 11:59
Gilla
Jag brukar spriga en och en halv mil utan sportdryck. inför gbg-varvet har mina vänner dock sagt till mig på skarpen att jag måste dricka på varvet för att göra en bra tid. Och för att dricka på varvet måste jag vänja kroppen nu, annars finns risk för magproblem.

Således har jag druckit dextropur under och efter de senaste gångerna jag har intervalltränat (i syfte att vänja magen). bra? dåligt?
1974 • Lund
#25
11 maj 2009 kl 12:35
Gilla
Jag tror det är bra att du övar på att dricka (och ev äta gel/frukt, annat) när du tränar, första gångerna jag tog med en banan på ett pass var minst sagt spännande.

Det är lite lurigt hur mycket du får i dig och hur. Jag har tex svårt att dricka mycket när "flåset är igång" men har upptäcket att ett par småklunkar fungerar rätt bra och räcker bra, sen får jag hälla ut resten av sportrycken man fick. Du kan du även prova vad för saker som fungerar för dig, sportdryck, gel, frukt, russin... Tänk på att inte dricka för mycket, mina första lopp drack jag allt jag fick tag på, det blev inte så bra med en massa vätska i magen.
1983 • Halmstad
#26
11 maj 2009 kl 13:05
Gilla
Jag tycker det är tragiskt att media så ofta tar upp kost och träning i förhållande till att gå ned i vikt och bli smal och inte för den främsta anledningen att må bra.
1971 • Nykvarn
#27
11 maj 2009 kl 13:13
Gilla
Via SOK-länken fanns ju flera intressanta dokument - ska genast läsa det som handlar om formtoppning - tror mycket nu på att skapa positiva bilder inför en tävling - även om man befinner sig på motionärsnivå.
Walker67
1947 • Växjö
#28
11 maj 2009 kl 23:35
Gilla
Mårten: Tycker du har vettiga åsikter i "sportdrycksfrågan". Jag dricker aldrig något på pass under 1½ tim, ser till att depåerna är fyllda före start vid varm väderlek. Det där med att man måste "träna magen" innan köper inte jag, det handlar mer om att testa vad man tål och inte tål. Träna bort det som man inte tål går inte.

Läste för något år sedan i skidtidningen Glid om att Bengt Saltin ingått i ett forskningsprojekt i Danmark som hette "Train low, compete high". Slutsatsen var att man fick bättre träningseffekt med låg glykogenhalt i musklerna, men att vid tävling skulle man se till att hålla en hög glykogenhalt som möjligt. Möjligen kan Saltin ha hämtat ideer till sina uttalanden om sportdryck därifrån dvs intag av sportdryck skulle försämra träningseffekten pga snabb höjning av glykogenhalten.
1969 • Sala
#29
12 maj 2009 kl 21:14
Gilla
Det visste jag faktiskt inte, att han var med i det projektet. Men jag har nog blivit lite inspirerad av det genom att jag faktiskt dragit ner på kolhydraterna på sistone. Men jag tar gärna med mig något på långpassen på 30 km: gel, energikaka eller, som i julas: pepparkakor och lussekatter! Men aldrig på 20 km-pass.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.