Löpning Kläder, Skor & Prylar 28 inlägg 5058 visningar

Pulsklocka på tävling? Hur göra?

Lars Petersson
1965 • Hisings Kärra
#1
14 april 2009 - 12:54
Gilla
Varvet närmar sig ju och jag kom just på att jag inte vet om jag ska ha pulsklocka eller inte på tävlingen.
Vad har man för nytta av den på tävling? Om man ska lägga upp loppet efter puls så antar jag att man måste veta en hel del om det. Även om jag haft den ett år nu, så vet jag lite om tävling och upplägg. Har mest haft den för att kolla puls i efterhand, och fart under passen.
Farten kan man ju kolla varje km på skyltarna med vanlig klocka.
Har sett att vissa längdskidåkare haft det i tävling, eller åtminstone Polarklocka på armen. Men dom flesta löpare tävlar väl utan.

Så har ni några tankar kring detta?
Har inte läst nåt ämne om det innan, men om jag missat så posta gärna länk.
< < < 1 2 > > >
Henrik Gustafsson
1970 • Floda
#2
14 april 2009 kl 13:16
Gilla
Jag tycker att det är en hjälp att kolla pulsen under tävling. Jag ser på pulsen om jag har för hög ansträngning. Vilket innebär för mig att om jag väljer att ligga kvar på den för höga ansträngningen så kommer jag att få problem längre fram under tävlingen. Detta har jag med stor smärta fått erfara några gånger.
Om jag håller mig några pulsslag under denna nivå så kommer jag orka lite bättre i slutet av tävlingen och därmed en bättre tid än om jag är tvungen att sänka farten betydligt mer när jag legat över mjölksyratröskeln för länge. Detta kräver dock att man vet vid vilka pulsnivåer som gäller för en själv.

Jag är övertygad om att det går att hitta sina gränser genom att enbart gå på känsla också. Det handlar om att hitta det sätt som passar en själv. Självklart ska man känna efter hur det känns och inte till 100% gå på pulsen, men en kombination tycker jag passar mig.
1981 • Linköping
#3
14 april 2009 kl 13:20
Gilla
Nej, jag tycker att det är massor av löpare som har pulsklockor på tävling! Det finns massor av bra skäl till det, dels så kan den hjälpa dig att hålla tempo (man kan ju ställa in dem så att de piper vid för hög/låg fart) dels så ser du din fart, detta kan ju vara mycket hjälpsamt, på alla tävlibngar finns inte kilometer markering och även om det finns så krävs ju att du kan göra en överslagsräkning över hur snabbt du springer. Puls kan ju även vara bra att ha vid senare analys.
#4
14 april 2009 kl 13:33
Detta inlägg har raderats
1954 • Falun
#5
14 april 2009 kl 13:37
Gilla
För min del så tillför det ingenting på tävling, så jag tävlar alltid utan. För skojs skull testade jag på en träningstävling och blev lite chockerad över att pulsen låg så högt. Men är det tävling så ska den ju det, speciellt som denna som var på 10km.
1981 • Göteborg
#6
14 april 2009 kl 13:57
Gilla
Motfråga:

Hur gör ni om ni är i toppform den "x" dag och att pulsen går upp 7-8 slag innan loppet ?
Hur gör ni om ni är pigga efter 18 km och pulsen är högre än den ska vara, saktar ni ner då ?

Bara några funderingar
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#7
14 april 2009 kl 14:12
Gilla
Jag vill ha pulsklockan på tävling, för uppföljningens och statistikens skull, under loppet bryr jag mig inte så mycket om vilken puls den visar.
Henrik Gustafsson
1970 • Floda
#8
14 april 2009 kl 14:15
Gilla
Mikael: Då går jag på känsla. Om jag efter 18 km är "pigg" då kör jag på oavsett vad pulsen säger. Då får inte pulsen styra.

Vad jag har för puls innan loppet, ex 7-8 slag extra, bryr jag mig inte om. Det är känslan och vad pulsen säger en bit in i loppet som får avgöra.

Jag har flera gånger gått ut för hårt och ignorerat en för hög puls och fått betala för det med sämre resultat som följd, i nästan alla mina 10 km-lopp förra året gjorde jag detta "fel". Jag ville helt enkelt för mycket.
Jag vet ganska exakt var min pulsgräns går baserat på erfarenhet vid 5 och 10 km-race.

Jag är dock inte alls någon pulsklockefanatiker utan tror att det i slutändan inte spelar någon jättestor roll på prestationen. Jag tycker dock att det är ett bra hjälpmedel eftersom jag som sagt känner till ganska väl mina pulsnivåer kontra ansträngning.
#9
14 april 2009 kl 14:45
Detta inlägg har raderats
Lars Petersson
1965 • Hisings Kärra
#10
14 april 2009 kl 15:38
Gilla
Det verkar ju finnas lite erfarenhet av pulsklocka på tävling här :)
Så hur brukar ni lägga upp tävlingen, om ni nu kör efter puls?
1969 • Sala
#11
14 april 2009 kl 15:47
Gilla
Susanne, det finns ingen härinne som är elit, och jag tror att alla tjänar på att använda pulsklocka eller distansmätare (eller både ock). Min känsla är dör dåligt utvecklad än för att jag ska kunna lita på den till 100%. Om jag bara går på känsla så springer jag alltid för fort i början. Varför? Jo, för att alla andra gör det, och jag dras helt enkelt med, och det vinner man ju inget på. Man får ju en bättre tid totalt om man springer ett jämnt lopp och då kan min klocka säga ifrån om det går för fort eller min pulsklocka säga om jag tar i för hårt.

Vissa invänder att det är olika puls på olika dagar, beroende på värme och hur man mår, men om man inte mår bra så finns det ännu större anledning att följa pulsen, för då följer jag pulsklockan trots att fartmätaren säger att jag borde springa fortare. Och på varma dagar justerar jag min tolkning av pulsvärdena genom att tillåta mellan 5 och 10 slag över vad jag har övat in mig på.

Jag startar ett millopp på 158 i puls och är uppe i 171 efter tre kilometer och ligger kvar där i tre kilometer, och under resten av tiden öser jag bara på. På slutet brukar pulsmätaren visa på ett genomsnitt på ca 173-174. Tar jag i mer än så går jag i väggen. Det är ett ganska säkert sätt att ta ut sig maximalt på.
Henrik Gustafsson
1970 • Floda
#12
14 april 2009 kl 16:02
Gilla
Lars: Jag kör inte enbart på pulsen utan den är del av hela känslan. Det gäller ju under tävling att upp och balansera på mjölksyratröskeln för att allt ska ut på tävling, som Susanne skriver, oavsett vad pulsen säger.
Går man över mjölksyratröskeln för länge så kommer man vara tvungen att sänka farten efter ett tag. Ofrånkomligt, eller?

Smärttålighet är nog individuellt men det går inte att låstas att man är mer vältränad än man är genom att ignorera tröskeln. Payback kommer. Pulsklocka eller inte spelar ingen roll. För att få ut allt på tävling behöver man veta var sin egen tröskel ligger. Känslomässsigt eller med hjälp av pulsklocka. Det är inte lätt, jag går i fällan hela tiden. Man vill så mycket på tävling.

Henrik Gustafsson
1970 • Floda
#13
14 april 2009 kl 16:03
Gilla
Håller med vad Mårten säger.
#14
14 april 2009 kl 16:15
Detta inlägg har raderats
Anders Gyll
1976 • Göteborg
#15
26 april 2009 kl 00:57
Gilla
Min egen erfarenhet är att din egen puls aldrig ljuger. Lär dig din egen tröskelpuls och använda pulsklockan som det objektiva hjälpmedel som det är! Pulsklockan är en välsignelse för oss alla som har tendens att köra lite för hårt i början. En alltför optimistisk satsning första halvan är mkt svårt att reparera, men en lugn start kan ge dig möjligheter till stordåd andra halvan. Pulsklockan ger dig möjligheterna till detta!
1971 • Nykvarn
#16
26 april 2009 kl 12:08
Gilla
Jag röstar för, men jag är mera intresserad av momentan hastighet än pulsnivå egentligen. Brukar köra med 1 km autolap så km-tiderna får jag ändå, men vill kunna jämföra fartkänslan med vad klockan säger. Visst är puls-nivå intressant också under loppet.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#17
26 april 2009 kl 20:50
Gilla
Håller med om värdet att använda pulsklockan som hjälp, om man vet sin tröskelpuls. Håller kollen iaf första milen att inte ligga över tröskelvärde (på halvmara) men sista milen känns det inte lika viktigt eftersom jag vet att jag klarar en mil med högre puls, MEN inte två. Visst kan man gå på känsla, men som sagt ovan är det ju lättare att lura sig själv på tävling. Speciellt bra för att hålla nere farten i uppförsbackar tycker jag. Igår på Kba -loppet (som jag inte alls är nöjd med f ö) sprang jag ändå om 5-6 st sista halvan, ingen sprang om mig. Tolkar det som jag disponerade loppet bättre. Dessutom sprang jag om flera precis efter uppförsbackar.
Roger Jakobson
1972 • Onsala
#18
26 april 2009 kl 22:46
Gilla
Jag håller med Maria om att det är bra att ha koll på pulsen vid tävlingar så man inte går ut för hårt i början jag sprang oxså kba loppet igår och hade alldeles för högt tempo i början vilket visade sig vid 15 km då tog jag helt slut! det är så frusterande att se folk som springer förbi dig med lätta steg medans man själv kämpar som en gnu för att ta sig i mål med en puls nära max trots att du springer i 6,30 tempo och snackar med demoner,medans huvet vill springa på men benen känns som betongklumpar det misstaget tänker jag inte göra om igen.
1969 • Upplands Väsby
#19
26 april 2009 kl 23:29
Gilla
Skoj ämne. Själv har jag alltid pulsklockan på under loppet, men jag kollar aldrig siffrorna förrän efteråt (betyder väl att jag tävlar 100% på känsla hehe). Kan vara riktigt givande att jämföra pulskurvan mot hur det kändes. Brukar ge svar på massa frågor, som Sprang jag smart? För hård första split? Kunde jag ha pressat mer (pulskurva jämfört med hur det kändes, på olika etapper)? Hur mycket påverkade värmen? osv. Alltid lär man sig nåt och det tar man med sig till nästa lopp.
Torbjörn Lingmerth
1978 • VETLANDA
#20
2 maj 2009 kl 09:30
Gilla
Håller med Susanne.

Jag var med om en rolig händelse igår under Växjöloppet;
Personen som jag ryggade hann ifatt en kamrat och de började prata lite. Jag och min rygg sprang förbi och min rygg frågade om kamraten inte skulle hänga på, men han svarade att han hade bestämt sig för att springa enligt pulsklockan. Det märkliga var att han lät pigg men likväl var det viktigare att hålla sig i zonen och därmed förmodar jag att han fick stryk av kamraten. Jag såg ifall inte röken av honom mer. Kanske kände han att han brukade gå in i väggen, det kan ju inte jag veta men för min del är valet enkelt, pulsklockan stannar hemma på tävling. Räcker gott med att ha ryggar att jaga och samtidigt känna när farten blir lite för hög.

Men tänker man som Janne W och bara kollar efter loppet så är det ju en helt annan femma, men jag tror aldrig jag hade klarat av att inte kolla pulsen under loppet och det hade gett mig ett extra stressmoment, så all cred till dig Janne som klarar det.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.