Löpning Kläder, Skor & Prylar 34 inlägg 1033 visningar

Kan det vara värt 1400 för skorna.

1974 • Stockholm
#1
31 mars 2009 - 11:50
Gilla
Motionsjoggar sen ett par år. Ca 3 gånger i vecka. 100-120 km/månad. Har lovat mig själv nya och bra skor när jag tagit mig över 20 km rundan vilket jag räknar med att göra denna vecka.
Pyste iväg till skobutiken för att se ut ett par för ca 700 kr men kommer ut därifrån en halvtimme senare och har lagt undan ett par NIKE för 1400.
De sitter ju som en smäck på fötterna och känns ju sjukt sköna.
Men ändå, 1400 kan det verkligen värt det. Tävlar inte, har inga problem med knän eller andra skador... För mig är det rätt mycket pengar och tja... Ångest...
< < < 1 2 > > >
LenaSkimmer
1965 • stockholm
#21
4 april 2009 kl 21:15
Gilla
En dom fråga kanske?
hur beställer man från engelska sidor? dvs vad ska man tänka på extra avgifter? vilken storlek har jag i engelska mått (37)?

Lena
1969 • Sala
#22
5 april 2009 kl 07:50 Redigerad 6 april 2009 kl 11:23
Gilla
Rekommendera inte folk att köpa fjolårets modell om det inte är en person som springer så mycket att skorna hinner slitas ut innan bäst före-datum. Så fort du köper fjolårets modell får du ett par skor som håller i 50% av tiden, och som därmed bör kosta halva priset för att vara värda lika mycket. Och låt säga att det är halva priset, ja då går det jämt ut, men varför då inte unna sig ett par fräschare, nya skor som ger dig en glädje?

Ni som förespråkar billigt, ni missar att glädjen och stoltheten inte är helt oviktiga när man springer. Löpning är en så pass relativt billig sport, och man är ofta ensam när man springer, att man kan gott unna sig ett par dyra funktionsbyxor av ett fint märke, eller en snygg tröja som andas bra och är extra lätt, men ännu hellre ett par skor som gör en glad. Vad är det för fel på att vara lite extra glad när man beger sig ut? Varför dumsnåla?

Jag minns känslan när jag hade köpt mina Asics DS Trainer i somras. De var lysande orange, och kostade 1500 kronor, och jag var så himla glad när jag snörde på mig dem. Jag kände att jag förtjänade dem efter min Stockholmsmara. Och när jag sprang mitt första tempopass i dem, en femkilometer i full fart, då kände jag en eufori som är att jämföra med att fjällvandra under en dag och fiska röding i solnedgången (eller något i den stilen).

Jag förespråkar inte att man ska slösa, eller ens att skillnaden är särskilt stor i prestation eller slitage, utan snarare att man blir glad av fräscha grejer, och det är ju därför man springer: för att bli glad! Och då kanske det blir några pass extra, bara för att man är så glad över sina nya plagg/skor/Garmin/Polar, och då har man ju vunnit ännu mer!

Ergo: dumsnåla inte! Längtar du efter fräscha löpargrejer, och har råd, och vill prioritera det, lyssna då inte på dem som har logiska argument för billiga grejer, utan köp det som gör dig glad!
Bengt
1979 • Vallentuna
#23
5 april 2009 kl 13:09
Gilla
Har man bara råd så tycker jag verkligen att man ska lägga mycket pengar på skor. Mina Asics kayano kostade 1800:- på RS, men med Runnersworld rabbaten hamnade de på 1600:-. Väldigt mycket pengar men även de skönaste skor jag någonsin har sprungit i.

Skor och lite kläder är allt som behövs för löpning. Jag brukar försöka dra in lite på kläderna och köpa de skor jag vill ha.
Det jag lägger ner på löpning på ett år är ändå inte i närheten av vad ett gymkort, och tränings kläder till det skulle ha kostat.

1969 • Sala
#24
6 april 2009 kl 11:29
Gilla
stefan, som jag skrev innan, så är reaskor så gott som alltid skor som har kort tid kvar innan de blir för gamla, så man tror att man tjänar pengar på att köpa dem, men i själva verket gör man inte det, för efter ett år måste man kassera dem. Och tre par gamla skor, med kort bäst-före-datum, hinner du ju inte slita ut innan du måste kasta dem, om man nu inte är tre. Men köp då hellre pur-färska skor istället, och skor som är perfekta för dina fötter, som du fått provspringa med hos en löparexpert, filmad på löpband. Får du verkligen skor som passar just dina fötter och just din löparstil när du måste anpassa dig efter vad som råkar finnas just på rean. Nej, snåla inte på skor. Jag skulle bara handla skor på rea om de är förska och om det är just de skorna som passar mig, t.ex. att jag ändå skulle ha köpt sådana utan att det är rea.
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#25
7 april 2009 kl 00:08 Redigerad 7 april 2009 kl 00:09
Gilla
Lite mer blandat bränsle i brasan.

i) Fick idag ett utskick från Stadium. Under perioden 6-22/4 får man köpa 3 par skor till priset av 2. Och ett par skor med 20% rabatt.

ii) Köpa lite äldre skor. Stadium brukar sälja ut föregående färgställning på skor, för vissa märken byts dessa varje halvår, så för ett visst kvalitetsmärke kan man alltid fynda ett halvår gamla skor med 20-30-40-50% rabatt.

iii) Faller liksom många andra för köplusta då och då. Men just springskor tillhör inte min största last eller rent av böjelse. (Men väl annat här i livet.)
(Eller, nåja lite då.)

iv) Mina äldsta skor jag fortfarande använder är inköpta 2007-07-15, har gått 75 mil. Känns de åldersslitna? Nope, inte det minsta. (Har samma modell i senare årgång och kan hyggligt jämföra.) Maskintvättade är de också. :-)

v) De sämsta skor jag nånsin köpt var efter att de utprovats på ett löpband i en av de "seriösa" affärerna. Nu tror jag detta var ett rent "otursfall i arbetet", så ta det inte som ett uttalande att "seriösa löpbandsutprovningar är skit". Men ibland kan det bli fel.
1986 • Göteborg
#26
7 april 2009 kl 13:42
Gilla
Hej! När jag bestämde mig för att börja löpträna pungade jag ut 1500kr för ett par som dom sa passade mig. Dyrt kan man tycka i början... men sen kom jag på, detta är min hobby, och lägger max 3000kr på löputrustning om året. Innan jag löpte höll jag på med hästar och det låg la på 5,000kr i månaden eller nåt med hyra,mat mm. Så löpning är en väldigt billig sport! Så köp de bekvämaste och snyggaste skorna, det är du värd en gång per år!
1956 • Tygelsjö
#27
17 april 2010 kl 10:52
Gilla
Vad tycker ni om priserna på skor. t.ex ett par Asics Gel Kayano 15 kostade ifjor 1800:- i år kostar dom(Kayano16) 2000:-. Hallå ! en höjning på 200:-
Som jag ser det, så kommer säkert vissa att tyvärr välja en billigare och kanske inte så bra sko som dom egentligen behövt pga skopriset.

vad säger ni om priserna ?
Per Lantz
1970 • TABERG
#28
17 april 2010 kl 11:26
Gilla
Jag använder inte Kayano eftersom jag springer i neutrala skor. Hade jag efterfrågat den här typen av skor hade sannolikt en prisökning med 11% gjort mig så sur att jag valt en mindre inflationsdrivande skomodell i samma produktsegment.
1962 • Torslanda
#29
17 april 2010 kl 14:39
Gilla
Jag hörde förra året en försäljare på Friidrottens hus innan gbgvarvet, som frågade 3 paranta damer som skrockade om att det var så dyrt med löparskor. han frågade dem om de åkte utförskidor... Ohhh Ja utbrast de.
Har Ni köpt pjäxor? jajamänsan sa de stolta. Hur ofta åker Ni skidor? 1 vecka om året sa de med stora leenden. vad kostade pjäxorna? 2000-3000 kr ung sa de.
SåNi tycker att det är för dyrt med 1200 kr för något som ni skall ha 3 ggr i veckan i ett år, men att köpa dyrare skidor pjäxor och kläder för en vecka om året är inga prolem!!!!
Men så kan man väl inte säga!!!???
Karin
1983 • Stockholm
#30
18 april 2010 kl 00:45
Gilla
Jag tycker absolut löparskor kan vara värt att lägga mycket pengar på. Jag har märkt väldigt stor skillnad på att springa i väl utprovade vs skor valda för att de var på rea ( ung och dum) samt nya skor med fräsch dämpning vs gamla torra skor. Jag älskar att springa och behöver bra skor för att kunna springa. Då får det kosta. Dock är jag en snål person som inte gillar att betala stora summor på något (förutom resor), så här i veckan blev det jobbigt när jag skulle köpa mina nya Asics Nimbus 11, men den gulliga expediten gjorde det lite enklare för mig genom att sätta ner priset med 30%. Fråga mig bara inte hur det gick till, för jag har inte den blekaste...
Robin
2008 • Götet
#31
18 april 2010 kl 13:28 Redigerad 18 april 2010 kl 13:29
Gilla
Jag köpte ett par asics för 1400kr på löplabbet enligt deras råd. Satt perfekt på foten etc. Första milen kändes bra, sedan bröt mina knän ihop. Gå inte på samma nit som jag gjorde. Man kan inte rätta till löpsteg och fixa pronering, det enda man gör är att lura kroppen att springa på hälen och offra knäna istället. Löplabbet skadar folk...
http://www.newtonrunning.com/science/shoe-test-results http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1170253/The-painful-truth-trainers-Are-expensive-running-shoes-waste-money.html http://www.barefootrunning.fas.harvard.edu/ http://www.youtube.com/watch?v=7jrnj-7YKZE

Jag kanske låter arg, det är för att jag är arg. Löplabbet kunde skadat mig permanent med sina lögner. Som tur är upptäckte jag born to run och fivefingers, nu springer jag 5mil/vecka utan känning i knäna och efter varje pass ser jag med glädje fram emot nästa!
Johan
1978 • Stockholm
#32
18 april 2010 kl 16:00
Gilla
Kan bara hålla med Robin, Löplabbets rykte är kraftigt överskattat.
Thomas Svärd
1960 • Åkersberga
#33
18 april 2010 kl 16:55
Gilla
Skorna är det viktigaste av allt när det gäller löpning. Snåla aldrig på det. Dåliga skor, billiga eller nedsatta tidigare årsmodeller kan aldrig vara värt de futtiga hundralappar man kan spara jämfört med en skada beroende på dåliga skor.
Jag har själv problem med att kunna springa så mycket jag vill, pga skador, och jag är beredd att betala väldigt mycket för att minimera risken för att bli skadad.
Alltså köp de skor som du behöver och som du tycker är bäst, You´re worth it.
mvh 2mas
1959 • Saltsjö-Boo
#34
19 april 2010 kl 01:17
Gilla
Thomas: Det finns tyvärr inget vetenskapligt stöd för det du säger.
Däremot finns det visst stöd för motsatsen, dvs att dyra skor ökar antalet skador.

Jag förstår att du inte tagit dig tid att läsa avsnittet "PAINFUL TRUTH No 1" i länken som Robin presenterar ovan: http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1170253/The-painful-truth-trainers-Are-expensive-running-shoes-waste-money.html

Var kritisk mot skoförsäljare. De vill i första hand tjäna pengar och är inte experter på nåt annat än konceptet "Alla människor är vanskapta och förklenade och måste skyddas genom ortopediskt stödjande, dämpande och kontrollerande skor"
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.