Löpning Tävlingar & Motionslopp 133 inlägg 4757 visningar

Tävlingsskor/Tidsvinst

1970 • Gubbängen
#1
14 mars 2009 - 16:24
Gilla
Det här har säkert redan diskuterats men jag hittar ingen tråd.
Hur mycket ung i tidsvinst kan man uppskatta att man får i 160g skor jämfört med träningsskor på 340g, på t.ex. 10km? Om man ligger runt 45min/milen.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Mathias Hlcke
1968 • Stockholm
20 mars 2009 kl 15:28
Gilla
Jag skulle vilja tillägga (av egen bitter erfarenhet) om man tänker börja tävla i lättviktsskor bör man även träna i dem före sin första tävling.

Jag köpte ett par Asics DS Trainer för ca ett år sedan och sprang bara ett pass i dem innan jag skulle köra Premiärmilen. Resultatet blev kramp i vaderna under loppet, vilket utvecklade sig till en muskelbristning.

Slutsatsen är alltså att om man skall börja tävla i lättviktsskor bör man träna upp teknik och muskulatur för att klara mindre dämpning/annat löpsteg, särskilt när man kommit upp i gubbvadsåldern som jag:).
Colm O Callaghan
1973 • Huddinge
20 mars 2009 kl 16:38
Gilla
Carl R - tänkte inte på kylning men Kylning är bra ju :)
Kroppen blir varm när man springer - jag ska raka hela skallen nästa gång :)

Matthias - bra poäng. Jag håller med.
Ivan Johansson
1964 • Motala
20 mars 2009 kl 17:04
Gilla
Jag blir lätt förbryllad hur krångligt ni lyckas göra det här ämnet.

Om man är tveksam i ett sån´t här fall underlättar det att tänka sig ytterligheter.

Ex. Om man inte fattar om det långsammare att springa med en 50 g tyngre sko kan man tänka sig en 500g tyngre eller 5 kg tyngre sko. Då kan nog alla förstå att det går långsammare och då följdaktligen även förstå att med bara 50 g lättare skor så MÅSTE det gå lite fortare. Svårare än så är det inte.

Det här resonemanget håller naturligtvis för det fall att "löpekonomin" är lika i två jämförda skor annars blir ju viktresonemanget oväsentligt.
Müller
1967 • Järfälla
20 mars 2009 kl 17:23
Gilla
Skit i all dårar som vill stoppa huvudet i sanden, låt dom springa i 5 kilos dykardojor om det inte gör någon skillnad. Och för Tommys eviga spam-behov så skulle jag vilja tipsa om lite sajter där man diskuterar analklåda och om det går snabbare eller långsammare att springa med 2 kilos hemorojder. Så Tommy; Googla på "Analklåda" så kan du sedan glädja fler människor med dina intelligenta om än något enformiga inlägg.
Lycka till!
1960 • Södermalm
20 mars 2009 kl 21:49
Gilla
Diskussionen kanske har gått lite väl långt ned under bältet.
Får man provocera med att fråga sig om barfota verkligen är ett alternativ att ens överväga för elitlöparna?

De vill såklart skydda sina fossingar. Men jag kan tänka mig att kommersiella krafter gör att de aldrig ens överväger om barfota skulle kunna vara bättre.
De lever ju på sponsring, och någon teknisk pryl av betydelse är ju rätt nödvändigt att använda, för att få sponsorer.

Här beskrivs i en afrikansk tidning hur en ung elitlöpare nyligen var tvungen att lära sig springa i skor, för att få vara med i kenyanska landslaget. http://www.nation.co.ke/sports/athletics/-/1100/542332/-/t1f303z/-/

Framgår inte om han blev bättre eller sämre på kuppen, men syftet verkar inte ha varit att bli bättre.






csaba
1973 • Malmö
22 mars 2009 kl 21:01 Redigerad 22 mars 2009 kl 21:18
Gilla
Intressant tråd (även om jag inte har orkat läsa igenom era diskutioner).

Jag provade för första gången mina lättaste skor Nike Lunar Racer (150gram). På Gtbvarvets seedningslopp.
(perfekt tillfälle tänkte jag, med tanke på 100% asfalt)

(bortsett från att dom är alldeles för uppseendeväckande med knallgula färger), så kändes det inte alls bra. Som om jag sprang på asfalt "barfota". tunga ben hadde inte "studs" i benen.
Jag undrar om inte ett par av mina "mellanviktare" ( 230-240gr) hadde funkat bättre.

Jag är kanske lite tung (76kg) för att känna tjusningen med aldeles för tunna skor. För mig fungerar det nog bättre med lite mer dämpning för att få den där extra "studsen/skuttet" (lätthets känslan) i fötterna.

Så jag är nog inte i bästa form, men för mig var det inte tidsvinst (kändes det som) utan mer som om mina fötter stumnade istället.

Så lätta skor funkar nog inte för alla (eller så tar det bara tid att vänja sig).
1943 • Täby
23 mars 2009 kl 08:00
Gilla
Då dena tråd ännu lever vill jag åter ta upp deltemat som handlar om fotens rörelse. Olof beskriver ovan i ett av sina kunniga inlägg rörelsen som "ledad pendelrörelse". Jag har lioknat rörelsen som en rotation där fotens väg relativt marken kan liknas vid en cykloid. Mina kunskaper i fysik och fysiologi är dock begränsdae. Dessa begränsningar hindrar dock inte mig från att ha åsikter eller teorier.

Att ledad pendel inte behöver stå i motsats till rotation kan man studera hos järnvägslok där en fram- och tillbakarörelse via stänger skapar en rotation hos drivhjulen. Jag har hittat en bild, se nedan, men det finns säkert bättre.

Med en rotationsliknande rörelse uppstår inte några häftiga stötar mellan fot/sko och underlaget. Det blir en mjuk smekning vid frånskjut.

Man kan naturligtvis framkalla stötar och da nytta av dem genom återstuds varvid sulans material blir väsentlig.

Om man vill betona rotationsrörelsen blir "hjulets" vikt av mindre betydelse.
http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85nglok
staffan andersson
1970 • uppsala
23 mars 2009 kl 09:50
Gilla
Lätta skor funkar då inte för Kenneth Kula, ett tips till dig ,Goggla på tom och innehållslös får du se, Lycka till
1969 • Upplands Väsby
23 mars 2009 kl 22:45 Redigerad 23 mars 2009 kl 22:46
Gilla
csaba: det tar lite tid att vänja sig. Mig tog det nästan fem månader av längre och längre pass på asfalt (och terrängspår) innan jag vågade bränna av drygt 4 mil på träning i racers. Men då klarade vader, fötter, leder osv av det.

Skoj tråd förresten.
Definitivt inte placebo. Lättare skor alltså.
1959 • Saltsjö-Boo
24 mars 2009 kl 11:06
Gilla
Henry: Visst liknar nog fotens rörelse relativt marken en cykloid, men fotens bana relativt löparen är nog mer elliptisk eller som en tillplattad cirkel.
Fötterna sitter dock inte fast vid ett hjul som friktionsfritt snurrar runt, utan fötterna måste via benens muskler tvingas in i sin rundbana. Det är denna "acceleration" som kostar energi och där tunga skor har betydelse.

Om vi hade ett stort antal ben skulle det nog inte bli så stora stötar mot underlaget, men nu har vi ju bara två. Stötarna och de vertikala rörelserna minskar om kadensen ökar och jag tror att det är mycket mindre ansträngande att öka kadensen med lätta skor.

Det här med återstuds i sulan är intressant. Newton running-skornas fjädrande kuddar i framfoten lär ju (enligt dom själva) vara bäst på att returnera energin. Undrar å andra sidan om denna lilla fjädring är så viktig jämfört men fötternas och benens förmåga att fjädra. Lika bra på att återvinna energin som kängurun lär vi dock aldrig bli...
Fast med lite kolfiber kanske det är möjligt? http://www.youtube.com/watch?v=1so1ZMgpg2w
Snacka om finish! och sen skutta runt efter målgång till synes helt utan mjölksyra.

Janne W: Med dina rigorösa MAF-tester borde du ha bra koll på vad skovikten betyder för löpekonomin..
1981 • Göteborg
24 mars 2009 kl 11:21 Redigerad 24 mars 2009 kl 11:22
Gilla
Janne W:
Hur långt innan tror du kroppen behöver vänja sig vid lätta skor ( 130- 150 g ), innan Gbg varvet ?

Alla - förslag på lätta skor välkomnas
tack på förhand
1965 • Västra Frölunda
24 mars 2009 kl 13:00
Gilla
För att klara av längre distanser i lätta och tunna skor och ha vinning av det så måste man gradvis vänja kroppen. Det gäller även fötterna som jobbar mer aktivt i tunna skor och där man känner av underlaget på ett hellt annat sätt jmf med fulldämpat +300 grams skor.
Dom första åren så sprang jag uteslutande med Nike Pegasus. Efter drygt ett år kompl jag med ett par Asics DS Racer. Använde dom på ST-Maraton utan att sprungit mer en ett par mil med dom. Gick väl hyfsat det första 3 milen sedan var det en ren plåga att sätta ner fötterna på den grova asfalten. Har efter det fasat ut Pegasus och tränar nu med DS Trainer som ger betydligt mer känsla och som även tränar upp fötterna att klara längre distanser med tunna skor. Använder i princip bara tävlings-skor (DS-Racer och nu även LunaRacer) på tävlning samt ett fåtal intervall träningar. För min del var det viktiga att byta träningskor som gör att får ett mera drivet löpsteg samt återmatning från underlaget. Summerat:
1, Se över ditt löpsteg, kadens och isättning etc.
2, Byt till lättare träningskor, DS-Trainer eller motsvarande
3, Kör kortare invtervaller med dina tävlingskor veckorna innan ett lopp.

Sven Andersson
1966 • Kista
24 mars 2009 kl 13:01
Gilla
Sid 4, figur 4

Så ser fotens displacement ut relativt marken.
1970 • Gubbängen
26 mars 2009 kl 19:09 Redigerad 26 mars 2009 kl 19:13
Gilla
Tack Martin för råden. Har precis köpt ett par Nike Lunaracer+. 152 gram väger dom. 190 gram lättare än mina Asics Nimbus (342 gram). Ska träna i dom innan tävling så fötterna vänjer sig.
Med hårdare träning, lättare skor och nedbantning till 69 kg siktar jag på att sänka PB på milen med 2 minuter denna säsong.
1960 • Södermalm
26 mars 2009 kl 21:13
Gilla
Jag tror en liten varning är på sin plats. När du byter till tunna skor, så kommer löpsteget att ändras, och musklerna i foten och vaden kommer att användas mer än de är vana vid. Jag tycker det är bra, för det avlastar knät och är effektivare. Men, om du samtidigt behåller träningsdosen, eller kanske till och med springer fortare, så kommer de ovana musklerna att bli överansträngda. Då blir de stela och det uppstår lätt muskelbristningar.

Om du redan har ett bra löpsteg, och är väldigt observant på kroppens signaler, så kan det funka. Men för de flesta tar det ganska lång tid att vänja kroppen. Jag skulle rekommendera att bara springa korta långsamma pass med de lätta skorna i början, tills du är säker på att du har vant dig. Det är väldigt lätt hänt att bli för ivrig, särskilt om man är hyfsat vältränad innan.

Sven Andersson
1966 • Kista
26 mars 2009 kl 21:35
Gilla
Långsamma? Då är risken att ett felaktigt steg nöts in, lik´ förb...
Nej, kort i början, ok, men normalt fartspann, inte långsammare.

1960 • Södermalm
26 mars 2009 kl 21:59
Gilla
Sven, det där är individuellt. Du kan nog ha rätt i många fall. Tack för påpekandet.
1961 • Kävlinge
11 maj 2009 kl 20:19
Gilla
Jag trodde det var kört att persa vid min ålder på 10 km. Men med marathonträning och ett par nyinköpta Nike LunaRacer+, sänkte jag mig med 1.15 (42.36) på Lundaloppet. Det är en otrolig känsla att springa i dessa skor.
Speciellt i de tunga backarna kändes det lättare.
Bruce B.
1962 • Söråker
11 maj 2009 kl 21:14 Redigerad 11 maj 2009 kl 21:15
Gilla
Så det finns hopp för oss medelålders gubbar :D
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
11 maj 2009 kl 23:03
Gilla
Jag har inte orkat igenom hela tråden, men noterat att det förts en diskussion huruvida vikten har någon som helst betydelse när vi pratar 160g vs 340g osv.

Jag kan väl inflika att man kan balansera en travhäst på 550kg med 20-100g på fram- eller bakhovarna för att förändra bl.a. löpsteget. Att så lite vikt kan få så stor betydelse har naturligtvis med Svens nämnda naturlagar att göra. Ju mer rörelseenergi framåt, desto större effekt av buren vikt.
Att avfärda 150g som nonsens vid t.ex. 42000 meters löpning är väl att göra det lätt för sig? Även om det inte är lika kraftig rörelseenergi framåt som hos en häst.
Att plocka bort gram där det går förekommer väl i (nästan) alla sporter. Fråga Gunde Svan.
Sumobrottning och schack är väl undantagen.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.