23 november 2006 kl 00:15
Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Hej, Maria!
Min maxpuls är 201 slag per minut. Det vet jag för det har jag mätt upp. Enligt den vanligt förekommande formeln för att bestämma maxpuls, x = 220 - åldern, så skulle min maxpuls ge att x = 181 slag per minut. Jag tycker dock att det är ett dåligt sätt att se på det hela. Vi vänder istället på hela kompotten och använder min maxpuls till att räkna ut min ålder! Detta ger då: 220 - (min uppmätta puls) = 19 år!
Whaauo! Min dag är gjord - tonåring på nytt! Det kan ju vara värt att fira med en flaska fet Champagne och efterföljande discokväll! Och jag som trodde att det var kört...
Hur som helst! Dessa formler är precis totalt värdelösa för dig som individ. De säger nämligen inte ett smack! Kom du ihåg de nyfödda barnens tillväxtdiagram (t ex vikt- eller längdkurvorna) som man fick fylla i efter den sedvanliga mätningen på BVC? Visst var man som förälder lite extra stolta om månadens punkt hamnade prick på den feta mittkurvan bland alla de övriga kurvor som gick "parallellt" med denna feta mittkurva? BVC-tanterna bedyrade dock att inget var fel på barnen även om inte punkterna inte hamnade mitt i prick på den allra fetaste av alla dessa kurvor. Dock var det så att ju längre ifrån denna feta mittkurva man kom, ju säkrare kunde man vara att det var färre i ens föräldrargrupp som hade ett barn med samma vikt eller längd vid en speciell ålder.
Just så är det med dessa pulsformler. De talar om, om de är bra, vilken puls herr och fru Medelsvensson har vid en viss ålder. Men så länge vi inte ens har tillgång till varken fördelning eller standardavvikelse kan vi inte ens göra en bedömning av hur vanligt det är att Medelsvensson ligger i närheten av denna kurva. (För det blir ju en kurva om man ritar upp maxpulsen med avseende på åldern.)
Dock har jag för mig jag hört några siffror någon gång för formeln: maxpulsen = 220 - åldern. Kanske var det så att 95 % av alla låg närmare än 24 pulsslag ifrån formelvärdet. De rätta intervallet finns säkert att finna på nätet för den som söker. Det spelar mindre roll. Poängen är att för den enskilda individen är formeln för maxpulsbestämning helt värdelös, eftersom man inte vet hur nära man ligger det rätta värdet. Det enda vettiga är att göra ett maxpulstest - om man nu måste veta detta värde.
Egentligen är maxpulsvärdet mindre viktigt att känna till. Det motsätter dock inte att man tränar med pulsmätare. Tvärtom är det ett ypperligt instrument för att hålla reda på hur det går i träningen - framför allt långsiktigt, men också kortsiktigt. Detta eftersom pulsen i så stor utsträckning speglar hälsan och konditionen. Maxpulsen är också ”grenspecifik”, som du säger. Detta beror på att hjärtat inte behöver jobba lika hårt i alla grenar eller idrotter. Inom t ex simning så ligger ju kroppen horisontellt vilket gör att hjärtat får lättare att få runt blodet genom kroppen än om man t ex springer då ju kroppen finner sig i en vertikal linje. Maxpulsen påverkas dock inte av hur vältränad man är. Den är genetiskt bestämd, till skillnad från vilopulsen som blir lägre ju mer vältränad man är.
Triathlontränaren Phil Maffetone har kommit fram till en pulsformel som är lämplig att träna efter vid lågintensiv träning. Den lågintensiva träningen är den viktigaste träningsintensiteten eftersom nästan all distanslöpning ska utföras vid denna intensitet.
Maffetone hävdar att det inte spelar någon roll vilken maxpuls man har. Snarare är det hur länge man tränat, hur bra det gått (t ex tävlingsframgångar eller skador) samt åldern som avgör vilken puls man ska träna efter.
Grunden i Maffetones pulsformel för lågintensiv träning är:
* Grundpuls = 180 - åldern,
och med följande tillägg fås din träningspuls för lågintensiv träning:
* Om du varit allvarlig sjuk nyligen: => Träna på din Grundpuls - 10
* Om du är nybörjare: => Träna på din Grundpuls - 5
* Vid regelbunden träning under senaste två åren, med lite sjukdom: => Träna på Grundpulsen
* Om du inte varit sjuk och samtidigt gjort stora tävlingsframsteg två senaste åren: => Träna på din Grundpuls + 5
* Extremt van och framgångsrikt löpare: => Träna på din Grundpuls + 10
Exempel: Säg att du är 39 år och nybörjare: => (180 - 39) - 5 = 141 - 5 = 136 slag per minut.
Alltså i princip 80 procent av träningen bör ligga runt 136 slag per minut. Pulsen ökar naturligtvis lite i uppförsbackarna, men går ner lite igen i nerförsbackarna. Om pulsen ökar för mycket trots att man mal på i långsam takt, bör man lägga in gånginslag i löpningen. Då sänks pulsen igen.
Farten då? Ja, den blir naturligtvis långsam i början. Men efter flera månaders (sic!) malande med lågintensiv träning kommer belöningen: Skadorna har sannolikt varit få, farten är nu (betydligt) högre (för samma puls) och kroppen är stärkt: Grundträningsperioden kan sägas vara avslutad. Nu kan kvalitetsträningsperioden (med t ex intervallträning) sättas igång! Någon gång i veckan brukar räcka till en början. Och resultatet av kvalitetsträningen tes