Löpning Skador & Rehab 51 inlägg 4059 visningar

Löparknä HJÄÄÄÄLP

1978 • Ulricehamn
#1
10 januari 2009 - 03:04
Gilla
Hej,

För en månad sen fick jag diagnosen "löparknä" med ordinationen vila två veckor, styrketräna benen mer och efter totalt en månad kan du börja springa igen. Sagt och gjort, jag har varit väldigt noggrann med ordinationen och borde vara frisk, men nej, sprang i morses och smärtan kom precis på samma sätt.

Hur ska jag göra för att få ordning på detta? Något speciellt knep? Hur lång tid ska jag räkna med? Ska jag springa ändå?

Tacksam för svar.

/ Peter
< < < 1 2 3 > > >
Marita Hult
1975 • karlstad
#41
22 januari 2009 kl 16:54
Gilla
Han sa åt mig att försöka att vara så still som möjligt i någon/några dagar (minns ej riktigt), men det var ju inte så att jag sjukskrev mig och satt hemma. Jag rörde mig som vanligt fast utan att träna (men jag vet inte om jag gjorde rätt) Lycka till.
MetaW
1962 • Stockholm/Södermalm
#42
25 januari 2009 kl 18:18
Gilla
OK, tack Marita, har "skrivit in mig" på gym nu o kör sen en vecka spinning o vanlig motionscykel varannan dag. Väntar på att en gyminstr ska lägga upp lämpligt program för mig. Är helt obekant med de andra maskinerna på gymet. De ser hemskt avancerade ut...Men jag har lite spioneriverksamhet från cykeln...hoppas nu att cyklingen inte ska ställa till nån skada på knät?
Zäta
1985 • Trollskogen
#43
1 februari 2009 kl 14:16
Gilla
Conny: Kan du beskriva mer hur stretchen ser ut?
1971 • Västerås
#44
2 februari 2009 kl 12:48 Redigerad 2 februari 2009 kl 12:52
Gilla
Hej,
har följt tråden om löparknä med stort intresse. Åkte själv på detta problem 91-92 och fick först bukt med den genom att jag gick hos en naprapat 2 ggr/vecka under 6-7 veckor och där hon (naprapaten) bokstavligen talat töjde ut mina korta lårmuskler. Hon gjorde också en övning som påminer det Björn kallar tvära friktioner. Jag är helt övertygad om att jag själv inte hade kunnat töja musklerna så mycket som krävdes för att inte få tillbaka problemen.

Efter det (som ju är 17 år sedan) så har jag så fort jag märkt av problem med knäna strechat hårt och länge under och efter löppassen samt dragit ner på löpningen i förmån för andra träningstyper.

Den strechövningen som jag tycker är bäst är följande:
Antag att det är vänster knä man vil strecha: Flytta vänster ben 50 cm höger om höger ben (vänster lår ska vara bakom höger lår). Vänster fot ska ha en vinkel mot golvet. Böj överkroppen snett fram åt höger så att det drar ordentligt i yttre delen/bakre delen av vänster lår. Gör det under lång tid (>2min) ett par ggr, flera ggr per dag. Man gör övningen med skor på för att få så stora krafter som möjligt; är man barfota så kan man inte "ta i" lika mycket utan att ramla.

Känner jag av knät vid löpning brukar jag stanna och köra några ggr denna övning. Personligen tycker jag att det är mycket bättre att springa lite och strecha mycket än att vila, då vila bara gör musklerna kortare.
Lotta Nilsson
1965 • Bollnäs
#45
2 februari 2009 kl 15:42
Gilla
Som jag förstår det så beror löparknä och andra åkommor ofta på en svaghet i de inre, stabiliserande musklerna som rumpmusklerna t ex. Det är alltså superviktigt att på rätt sätt stärka upp dessa, så att man inte in onödan sliter på de yttre benmusklerna.
Benböj och utfallssteg utförda på riktigt vis, helst med en käpp (håll den bakom ryggen och känns att du inte svankar!!). Rumplyft med spänd stjärt (för att det inte ska vara ryggen som jobbar) är också bra!

Så länge musklerna där inne är svaga, så kan ingen annan träning/vila hjälpa - utan problemen kommer åter vid för mycket belastning av de yttre musklerna. Det är hur logiskt som helst!
Stretchövningar utförda i rörelse är inte heller helt fel - liknar mer kroppens naturliga sätt att jobba!
Funktionell träning kallas detta och är verkligen lösningen på mina dåliga löparknän, som kom efter för mycket ensidigt joggande med svaga rumpmuskler! Det tar några veckor med några få, enkla övningar att bli lite starkare och därigenom slippa mer och mer smärta.
Per Bilén
1969 • Halmstad
#46
5 februari 2009 kl 07:49
Gilla
Mitt råd till alla med löparknä är att gå till en duktig sjukgymnast. De har oftast både relevant kunskap och erfarenhet för att se vad det egentligen är som orsakar problemet.

Mitt löparknä beror på en felställning i bäckenet. Tydligen var/är den ganska markant och det var bara en tidsfråga innan jag skulle få ont någonstans. Jag går hos en sjukgymnast för att komma tillrätta med det och jag antar att jag kommer att få övningar som ska stärka upp strukturerna runt bäckenleden.

Nu har jag kunnat springa på löpband för första gången på över en månad. Det blev 4 km, men med mersmak så jag hoppas att jag kan komma igen och träna rejält inför Göteborgsvarvet.

Anna Helleblad
1965 • Beddingestrand
#47
8 februari 2009 kl 22:32
Gilla
Min historia om löparknä:
Löparknä konstaterades av idrottsläkare 1986. Stretching, utprovning av skor vila mm hjälpte inte. Började med work-out och fastnade för sådan träning. Provade att springa då och då, men löparknäet kom alltid tillbaka efter ca 1 km löpning oavsett om jag hade vilat en vecka, en månad, ett år, eller flera år. Jag ledsnade och gav upp löpning som motionsform. 1998, dvs tolv år efter första känningen, skulle arbetsplatsens hurtbullar träna inför ett halvmarathon och en van löparkollega sa att jag skulle gå till en naprapat, eftersom han (min kollega) hade erfarenhet av att det gick att bli av med löparknä. Naprapaten visade mig övningar och sa att om de inte hade effekt, skulle han så småningom ordinera kortisonspruta. Det som visade sig vara avgörande var dock att jag frågade honom om det var farligt att springa trots att det gjorde ont (eftersom jag var så sugen på att springa ;-)). Han sa att det inte var det och att jag kunde springa så länge jag stod ut! Lycklig blev jag och började springa och jag märkte att för varje runda, kunde jag springa några hundra meter eller någon kilometer längre, innan smärtan kom. Naprapatens övningar kom jag aldrig igång med ordentligt, utan det som löste mina problem som jag haft i 12 år, var att springa med smärta och inse att smärtan kom senare och senare för varje pass. Till slut var löparknäet helt borta och jag sprang Stockholmsloppet, halvmarathon utan smärta. Det innebar att från att ha vilat i 12 år och ändå ha löparknä efter en kilometer, varje gång jag provade att springa, lyckades jag "springa bort" mitt löparknä och det tog ca 3-4 månader!!!!!
Numera kan jag känna av mitt löparknä om jag haft ett ofrivilligt uppehåll från löpningen pga av sjukdom eller skada, men jag fortsätter ändå alltid träna regelbundet och det har alltid försvunnit efter ett par tre löparrundor!! Helt fantastiskt!! Nu har jag alltså sprungit i 11 år och mitt recept var alltså löpning!!!!
Nu verkar det ju som att löparknä är väldigt individuellt, när man läser trådarna här, men det här är min sanna, men alltså högst individuella, och lyckosamma historia!!
1983 • Stockholm
#48
26 februari 2009 kl 13:07
Gilla
Hej.
Fortsätter tråden med lite frågor om mitt knä. Jag har följt 3.5-timmarsprogrammet inför Stockholm Marathon utan problem, men när jag skulle springa 20 km för ca 4 veckor sedan fick jag en molande smärta varje gång högerfoten slog i marken. Jag tog några pauser och försökte stretcha men efter ca 12 km var jag tvungen att avbryta.

Efter den rundan hade jag uppehåll i 2 veckor pga en skidresa och en förkylning. När jag började igen kom smärtan tillbaka och jag har nu försökt med diverse övningar (typ gå i trappor, knäböjningar och utfallssteg) för att bygga styrkan i knäet. Jag klarar upp till 10 km utan större smärtor, men när jag försökt springa längre har jag dock behövt avbryta för att smärtan vuxit sig för stor.

Av vad jag läst i forumet kan man komma långt med stretching och benövningar. Jag undrar därför om man kan fortsätta träna för maran i juni trots knäproblem om man stretchar ordentligt? Jag vill ju inte utsätta mig för risken av större skador, samtidigt har jag sett fram emot maran och vill ogärna avbryta träningen.
1975 • Dyltabruk
#49
18 mars 2009 kl 10:37
Gilla
Läst tråden och diverse sidor på nätet om löparknä. Det gemensamma jag tycks kunna läsa ut är att smärtan uppkommer någon gång vid löpning, tex efter någon km eller så för att oftast försvinna när man slutar springa.

Då till mitt knäproblem. Mitt vänstra knä ömmar och ibland (väldigt sällan) på gränsen till ont dagen efter jag sprungit och sen håller det i sig några dagar till att vara i princip borta efter ca en vecka utan träning. Har laborerat en del med knäet och provat längre perioder med stretching och även perioder med ingen stretching. Det gjorde varken eller tycker jag.

Grejen med det hela är att när jag springer så har jag ingen värkkänning alls i knät. Det kan kännas lite halvstelt första 500m sen går det utan problem att fullfölja mina pass. Ömheten är som borta. Då jag aldrig har haft problem med knät precis under ett löparpass så har jag avfärdat löparknä men det kanske ändå lutar åt det problemet? Så länge det går att springa helt utan problem så har jag inte tagit tag i problemet men man kanske ska uppsöka en kunnig person så det inte blir något framtida besvär.
1974 • Göteborg
#50
18 mars 2009 kl 10:41
Gilla
Snubblade nyligen över det här som kanske kan hjälpa dem med löparknä: http://www.posetech.com/training/archives/000118.html
MetaW
1962 • Stockholm/Södermalm
#51
22 mars 2009 kl 19:06
Gilla
Tillbaka på forum en sväng för att kolla löparknätråden...jag har inte sprungit sen i mitten på januari nu pga av ett troligt löparknä. Har i stället kört stenhård gymträning, spinning, gympapass, core mm. Löpbandet är ju väldigt "suktande" så jag har under denna period, 2,5 mån, testat att springa på bandet vid tre tillfällen. Vid ganska exakt två kilometer börjar det smärta kraftigt på utsidan av knät och det blir omöjligt att springa vidare.

Självklart har jag även kört allehanda stretchövningar. Nu har jag tid hos sjukgymnast om en vecka. Jag trodde i min enfald att det skulle räcka med löpvila, stretch och stärkande av muskulatur. Men icke. Fortsättning följer.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.