Löpning Avancerad träning 8 inlägg 2079 visningar

Vilket sätt är bäst att ta backen på?

1980 • Stockholm
#1
17 mars 2009 - 15:48
Gilla
Det här är 2 ganska olika varianter att ta sig an en mindre backe på. Vilken föredrar ni? Vilken variant kostar mest energi? Vilken variant är bäst i det långa loppet?

1. Öka farten något före backen, för att snabbt ta sig upp, flåsa och vara på gränsen till mjölksyra vid krönet för att sedan vila i utförslöpningen.

2. Sänka farten något så fort det börjar branta till, hålla huvet kallt och ta det väldigt lugnt upp för att sedan ta igen tappad tid i utförslöpningen.

Tacksam för synpunkter!
1981 • Göteborg
#2
17 mars 2009 kl 15:49
Gilla
2
Mikael Forsström
1961 • Vega
#3
17 mars 2009 kl 16:05
Gilla
2 - minska steglängden. Försök hålla samma andningsfrekvens och puls som på flacken
1980 • Stockholm
#4
17 mars 2009 kl 20:35
Gilla
oj då! det fanns visst en tråd som behandlade mina funderingar.

det hade jag missat.

det intressanta är att det verkar vara alternativ 2 som gäller i löpning.

men i andra kondisionssporter är det oftast tvärtom.
1975 • Förslöv
#5
17 mars 2009 kl 21:06 Redigerad 17 mars 2009 kl 23:25
Gilla
G
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#6
18 mars 2009 kl 02:24
Gilla
Det är en väldig skillnad på vilomöjligheterna nedför i löpning jämfört med cykel och skidor, löparen måste fortfarande genomföra en hel del arbete för att röra sig framåt.
staffan andersson
1970 • uppsala
#7
18 mars 2009 kl 13:40
Gilla
sätt den ena foten framför den andra och rör dom växelvis framåt
1980 • Växjö
#8
18 mars 2009 kl 21:52
Gilla
1
Under träning brukar jag öka tempot uppför backarna för att få lite tempo och pulsökning, om det är rätt vet jag inte men jag trivs med det.
Jag springer mest för mitt eget ego men försöker ge mig på någon tävling ibland. I tävlinssamband unviker jag att ta i för mycket i backar då jag har läst att det inte är effektivt att ha denna tekniken då man slösar på energin
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.