12 januari 2009 kl 16:55
Redigerad 12 januari 2009 kl 17:02
Magnus:
En fotpod simulerar löpsteget bl.a. med hjälp av acceleration så att steglängd kan mätas, även en frekvens fås då, och då ges hastigheten som steglängd x stegfrekvens (x 2)
(x 2 om man räknar stegfrekvens för ett ben, vilket fotpoden bör göra.)
och sträckan förstås medelfarten*tiden, eller en summa av alla steglängder.
Så det är ingen stegräknare alltså, även om den gör det också så klart.
Men det kan självklart variera något om man har en kalibreringsfaktor från mätningar på löparbana och sedan kör samma i väldigt kuperad terräng, men av egna erfarenheter så fungerar det ändå bra. Det varierar nog mer beroende på löpstil/fart (vilket så klart kan skilja sig från asfalt till terräng men det fungerar som sagt ändå bra).
Poden räknar dock inte något med höjdskillnader, det gör klockan (förutsatt att man har en klockan som t.ex. Polars RS800). Sedan kombineras dessa data från klockan+fotpoden för att ge t.ex. spenderad tid i uppförsbacke resp nedförsbacke.
Sateliter i GPS systemet tar in i beräkningen relativistiska effekter (rätt små och avancerade beräkningar men ack så viktiga) för att få rätt position och skulle även självklart kunna få in höjdskillnader men detta är nog data som inte skickas mellan sateliterna och kommersiella mottagare.
Men det finns väl höjddata samlat hos t.ex. NASA för hela jorden, dessa kan man säkert få tag på, eller genom diverse detaljerade kartor.
Så ett system som kanske skulle fungera vore ju om sateliten hade en databas med redan mätta höjdskillnader och kunde skicka höjddata beroende på var man befinner sig, och att klockan då kunde ta emot denna.
Men en sådan jämförelse med kartor/mätta höjder görs väl redan via ett plugin till Sport Tracks som heter Elevation Correction eller något sådant.