10 januari 2009 kl 15:48
Redigerad 10 januari 2009 kl 15:58
Tänkte bidra med min historia gällande löparknä.
Efter ett uppehåll i somras på ca. 6 veckor tog jag upp träningen igen i augusti. Hade köpt ett par nya skor som var neutrala men ej utprovade i sportaffär( Supinerar och använder vanligtvis cumulus). Efter ett par rundor med de nya skorna började jag få ont på utsidan knät. Fortsatte alternera mellan de nya och gamla skorna. Misstänkte att det kunde vara de nya skorna och slutade använda dem. Genomförde midnattsloppet här i Göteborg och sprang helgen efter det milen igen. Under det passet fick jag knivskarp smärta på utsidan knät efter 4,5 km som höll i sig under hela passet. Linkade fram i 5 km och försökte böja på benet så lite som möjligt.
Nu började jag smörja in knät med voltaren dagligen. Stretchade även lite extra och köpte fotbäddar. Jag försökte träna under tiden men efter nästan exakt 4,5 km kom smärtan tillbaka.
Nu har jag gjort ett uppehåll på ca 2 månader och börjat träna försiktigt igen. Springer runt 3 km och stretchar som en tok både för, efter och dagar då jag inte tränar. Har inte känt av någon smärta ännu men innan så kände jag inte av knäet förrän efter exakt 4,5 km...
Jag gör ett par olika stretchövningar som fokuserar på ITB-senan, sätes- och bäckenmuskularuren. Tränar även styrka med fokus på ben och höft.
På runnersworlds hemsida finns en del tips, bla. en riktigt bra stretchövning (man ligger på rygg och stretchar mha. ett band eller rep. För mig funkar det bäst om någon hjälper mig vrida och pressa.). Däremot verkar det som de kallar det för ITB-syndrom och det de kallar löparknä skulle jag kalla hopparknä. Det råder en viss begreppsförvirring m.a.o.
Så här i backspegeln tror jag det var skobytet som utlöste besvären. Att jag sedan fortsatte träna trots smärta gjorde att skobyte, stretch m.m. inte hjälpte.
Inlägget blev lite längre än tänkt men, men...