Löpning Kost & Näring 22 inlägg 1107 visningar

Rekomendationer?

1984 • Trelleborg
#1
7 januari 2009 - 17:23
Gilla
Hej,
Bara undra vad som kan vara bra innan man ska ut och springa en runda. Syftar på Dricka / Mat. Kanske bra med någon Energi dricka som Red Bull eller något. Som sagt ge mig gärna tips!

Tack / Martin
< < < 1 2 > > >
Johan Edgar
1977 • Göteborg
#2
7 januari 2009 kl 17:49
Gilla
Tja, det beror väl lite på hur långt innan det var som du åt. Försöker själv att inte äta något alls ett par timmar innan eftersom jag tycker det funkar bäst med jämn blodsockernivå. Om det var länge sedan jag åt och jag måste ut och inte hinner skjuta in en måltid brukar jag käka en frukt. Ska jag springa riktigt länge, över nittio minuter, har jag med mig någonting för att få en blodsockerkick, gillar frukt/nöt/chokladbars. Snickers är också gott, men lite kletigt. Energidrycker innehåller så mycket socker och koffein och annat som jag brukar få huvudvärk av om jag sätter i mig innan träning.
Samir Touam
1976 • Lerum
#3
7 januari 2009 kl 18:11
Gilla
Jag har egentligen samma idéer som Johan. Försöker undvika mat sista två timmarna innan löpning.

Men direkt när jag kommer tillbaks så försöker jag få i mig ordentligt med mat och dryck så fort som möjligt. Har jag varit ute på ett tufft pass så dricker jag dessutom en energidryck typ Gainomax el liknande.

//Samir
1962 • Torslanda
#4
7 januari 2009 kl 20:54
Gilla
Återhämtning efter passet är viktigt. Protein bars och isotoniska drycker gör att man återhämtar sig snabbare och säkrar närings och vätskebalans.
Passa dig för de med bara socker. De fördärvar bara..
Finns väldigt mycket åsikter om näringstillskott. Tyvärr är de flesta från läkemedelsindustrin som "förlorar" pengar på naturliga tillskott... Tänk på det när du läser om att det inte behövs extra tillskott...
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#5
8 januari 2009 kl 14:24
Gilla
Återhämtning med helt vanlig mat räcker. Mjölk, speciellt vanlig standard är visat ge samma effekt som dyra återhämtningsdrycker. Snabba kolhydrater direkt efter, vanlig mat inom en timma ungefär. Törstig, drick vatten. Den energi man använder under ett normalt pass upp till 90 minuter finns lagrad i musklerna (glykogen). Ju bättre fettomsättning och ju lägre intensitet, ju mer fett används och glykogenet går inte åt i samma utsträckning.
Att springa är ju det mest naturliga en människa kan göra, att det då skulle behövas speciella bars och drycker är ju absurt. Sen kan det vara en viss bekvämlighet att ha med sig t ex Gainomax som tål att liggai väskan.
1969 • Sala
#6
8 januari 2009 kl 14:54
Gilla
Martin, Red bull ska du inte ha med dig. Det är inte en seriös dryck, men kan ändå vara god, särskilt om det är varmt. Men nu dricker du ju inte för att bli pigg, utan för att orka mer, och då är det sportdryck du ska ha, inte s.k. energidryck. Det finns olika sorter att välja på: Maxim, Enervit etc. Vitargo, som görs av Energikakan, lär vara den allra bästa, men den smakar inget vidare. Maxim tycker jag nog är godast.

Du kan även köpa energikakor. De från Enervit tycker jag är godast. De är krispiga och lättätna. Maxims kakor är sega och svårätna. Energikakans har flest kolhydrater.

Men kakorna är dyra och det kan man väl kosta på sig på tävlingar. Om man tror att de är effektiva så ger detta dessutom en psykologisk placeboeffekt vid sidan av den höga koncentrationen av kolhydrater. Men på vanliga träningspass behöver du ingenting alls, förutom på långpass, då det kan vara bra att äta lite extrakolhydrater dagen innan, i form av kanske två extra potatisar utöver vad du äter annars, eller en slev spaghetti extra eller så. Så gör jag.

Maria, mjölk ger samma effekt, men betydligt mindre. En Gainomax tror jag innehåller lika mycket protein som en hel liter mjölk, och till samma pris, så det är nog en smaksak, och en bekvämlighetsfråga, som du skriver.
1962 • Torslanda
#7
8 januari 2009 kl 17:34
Gilla
Maria, Du resonerar som de som tycker att det inte är någon skillnad idag mot stenåldern...Man utsätts för helt andra "belastningar" på kroppen, och maten är väldigt mycket sämre... När kossorna åt gräs och inte torkat hö så kanske du kunde dricka mjölk och säga att det gav full effekt. Att äta vanlig kost och tro att det räcker är idagsläget rent nonsens. Det funkar om du bor på en bondgård och är självförsörjande av grönsaker och frukt...
Läs om hur mycket läkemedel som finns i vatten. Klor som vi förpestar vattnet med är blir sin oganiska form östrogen. med mera med mera.
Att ersätta näringsämnen som man förlorar är väldigt viktigt.
Ha inte övertro bara på att dagens processande av mat är samma som innan 50-talet. Vi äter mycket "skit" idag i det som var nyttigt en gång...
Bara morötter har man ökat med 30% fruktsocker för att vi "kräver" en sötare föda.
Annelie L
1980 • uppsala
#8
8 januari 2009 kl 19:45
Gilla
Jag har en vidare fråga lite på samma spår. När jag har varit ute på långtur blir jag något så enormt törstig. Det spelar nästan ingen roll hur mkt jag dricker, känner mig fortfarande lika törstig. Jag har nu börjat fundera på om jag ska dricka vätskeersättning istället (sådan man brukar ha när man är magsjuk). Då får jag ju i mig lite salter också och det kanske är det jag saknar?
Åsa O
1978 • Stockholm
#9
8 januari 2009 kl 20:03
Gilla
Robert, om man nu anser att dagens processade mat inte är hälsosam kanske inte energidrycker och energi/powerbars är det rätta med tanke på vad de består av... Inte en enda naturlig råvara utan enbart processade ingredienser.
1962 • Torslanda
#10
9 januari 2009 kl 06:45
Gilla
Åsa, säger ju inte direkt att man skall ersätta maten med dessa utan att de är ett kompliment för att inte hamna i brist.
Sedan så finns det seriösa tillverkare av sådana produkter oxå, som använder växter att framställa dessa på ett seröst sätt. Det är de jag använder...=)
Annelie, Vätske ersättning SKALL ge dig en bättreåterhämtning och ersätta förlorade näringsämnen och salter om de är bra. Att du är törstig länge hjälper nog inte dessa drycker. Jag tror att det har mer med din kosthållning att göra,utan att egentligen ha en aning. Titta på hur mycket socker du äter. Ta bort hälften till att börja med...=) Du får i dig kolhydrater så det räcker ändå om du äter 3 mål om dagen... Som kvinna är ju järn viktigt. Tränar man hårt så kan järn behövas men det är INTE bra med för mycket heller.
Lär dig om kost och näringslära så kommer du att prestera bättre... Jag LOVAR...
1980 • Stockholm
#11
9 januari 2009 kl 16:34
Gilla
Jag har märkt en sak: springer jag länge blir jag otroligt illamående om jag bara dricker vatten. allt som behövs är lite saft, jos eller läsk.

det har väl med blodsockerfall att göra.
1961 • Göteborg
Administratör
#12
9 januari 2009 kl 17:02
Gilla
Tobias: +1 på det. Fläderblomssaft i vätskebältet ska det vara. Bara vatten så kommer illamåendet direkt.
Jonas Bergqvist
1988 • Torslanda
#13
9 januari 2009 kl 17:42
Gilla
Påstående: "Att äta vanlig kost och tro att det räcker är idagsläget rent nonsens."
Kommentar: Detta är nys. En varierad husmanskost i rätt mängd täcker näringsbehovet.

Påstående: "När kossorna åt gräs och inte torkat hö så kanske du kunde dricka mjölk och säga att det gav full effekt", dvs näringen i mjölken är inte tillräcklig idag.
Kommentar: Mjölk är ett mycket näringsrikt livsmedel. Punkt. Våran "moderna" mjölk är t.o.m berikad.

Påstående: "Klor som vi förpestar vattnet med är blir sin oganiska form östrogen"
Kommentar: Nej. Det är sant att läkemedel kommer ut i våra vatten, men citerade är felaktigt. Förstår inte hur kommentaren är relevant i sammanhanget, i övrigt.
Jonas Bergqvist
1988 • Torslanda
#14
9 januari 2009 kl 17:50
Gilla
Anneli H: Hur stor volym dricker du efter passet?
Hur allvarligt är problemet - egentligen? Alltså, är du fortfarande törstig trots att du druckit "hur-mkt-som-helst"?

Känslan "törst" är inte finjusterad på det sättet att man direkt känner att "nu räcker det"..
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#15
9 januari 2009 kl 19:04
Gilla
Man undrar ju var Robert får allt ifrån... Att vi utsätter våra kroppar för mer belastning än på stenåldern?? De flesta utsätter sina kroppar för alldeles för LITE belastning idag, därav en mängd vällevnadssjukdomar.
Vanlig mat behöver inte betyda processad mat utan betyder MAT och inte matersättning. Saltbrist är det få som lider av idag, vitaminbrist i Sverige? Vilka näringsämnen är det vi anses lida brist på? Möjligen vissa mineraler, men frågan är om dessa finns i de preparat du rekommenderar. Vem tillsätter socker till morötterna, och HUR går det till?
F ö uppfattade iaf jag att Martins fråga handlade om intag före/efter en helt vanlig "runda" för en motionär. Då behöver man öht inte tänka på eventuella näringsbrister.
1962 • Torslanda
#16
9 januari 2009 kl 21:04
Gilla
Jonas och Maria...
Försökte bara beskriva att vi inte lever längre på den tiden då man fick i sig allt genom mat och rent vatten. Belastningen jag menade var att vi tar "stryk" av avgaser och miljön. Inte att vi har en högre kroppslig belastning.
Men vill man tro att allt är som det var på 30-talet, så kan det gå illa...
Maria... Din kommentar om morötterna tar jag som ett skämt... hoppas jag
Jonas... Klor tillsätts i vatten, Inte som läkemedel utan för att hålla borta sjukdomar. Påstår du att dess organiska form inte är östrogen???
Skit samma... detta är svårt att få folk att förstå att maten och vattnet inte ger oss det vi behöver.
j
Stefan Hellqvist
1967 • Sjuntorp
#17
9 januari 2009 kl 21:20 Redigerad 9 januari 2009 kl 21:36
Gilla
Vill tillbaka lite till trådens ursprungliga fråga angående rekommendationer före en löptur.
Själv har jag ganska känslig mage så jag försöker alltid ha ätit minst tre timmar innan jag sticker ut. Har det däremot gott längre tid än så kan det vara bra att ha fått i sig något (t ex om man springer innan frukost). I såna lägen brukar det funka med t ex en Gainomax eller en (mindre) tallrik blåbärskräm. På själva turen sedan (längre turer över 90 minuter) brukar jag ha vatten med, ibland kompletterar jag med russin.
Gabriel Selassie
1981 • Springfield
#18
10 januari 2009 kl 02:21
Gilla
Martin, det bästa är nog att pröva sig fram, alla funkar olika och det finns hundratals olika teorier om hur man ska äta.

Personligen äter jag helst inget tätt inpå en runda, är jag hungrig äter jag en frukt. På snabbare pass tycker jag det är skönt med en tom mage, på långsamma pass spelar det inte lika stor roll. Jag är dock aldrig ute längre än 2 timmar.

Energidrycker och kosttillskott har jag klarat mig bra utan hittills. Att mjölk ska vara så himla nyttigt skriver inte alla forskare under på. Finns t.ex. teorier om att det skapar allergier och att det till och med kan försvaga skelettet. Jag har aldrig druckit komjölk men träning och solljus ger ju också starka ben sägs det.
Annelie L
1980 • uppsala
#19
10 januari 2009 kl 09:35
Gilla
Tack för de olika svaren. Får väl testa en kombination. :-) Hur mkt jag dricker exakt har jag ingen koll på. Men däremot kvarstår känslan att jag inte blir otörstig (har mer känslan: det rinner rakt igenom så jag blir pinknödig). Naturligtvis är det inget stort problem, men det kan vara trevligt med knep ändå.

Martin, sorry för att jag bytte spår på din tråd. För att hoppa tillbaka till din fråga: Jag brukar låta det gå minst 1,5 timmar innan jag ger mig ut, eller så ger jag mig ut före frukost. Då dricker jag oftast bara vatten innan. Någon gång har det hänt att jag tagit en frukt men då väntar jag en stund.
Jonas Bergqvist
1988 • Torslanda
#20
10 januari 2009 kl 11:45
Gilla
Robert: I vilken tidsera är vi i då? I en tid där vi fyller våra näringsbehov med kosttillskott? Nej, vi är inte riktigt där, och om vi ska följa dagens rekommendationer, nämligen att näringsbehovet bör täckas av blandkost och inte näringstillskott, så torde vi inte hamna där i framtiden heller.
Däremot är det så vi är i en tid just nu då folk tenderar att sätta (över)tro till internet-profeters, och andra liknande självutnämnda gurus, teorier om kost och hälsa.

Jag förstod vad du menade med belastning i form av avgaser o.s.v.

"Klor tillsätts i vatten.."
Klor är ett grundämne som tillhör gruppen halogener och finns naturligt i en mängd salt-föreningar. Östrogen är en molekyl uppbyggd av kol, väte och syre.
Klor blir inte östrogen. Läkemedel med innehåll av östrogen, t.ex. p-piller, som spolas ner i toaletten däremot.. Kan vara det du hört om?

Ursäkta sidospåret, inget mer off-topic från mig.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.