Löpning Kläder, Skor & Prylar 35 inlägg 682 visningar

Falsk pulsmätning genom kläderna?

1963 • Linköping
#1
6 januari 2025 - 08:32 (Redigerad 6 januari 2025 - 08:38)
Gilla
Vintertid brukar jag sätta löparklockan utanpå kläderna för det är bekvämare och mindre risk att man får oavsiktlig avstängning genom att komma åt knapparna av misstag etc. Jag springer ändå alltid på känsla så mätningen är mer "extra" som jag klarar mig utan.

Det märkliga är att jag ändå får pulsregistreringar under hela passet som ser ganska rimliga ut, kurvan ser jämn ut och följer ungefär samma mönster som när jag sommartid har den runt handleden. En snabbare stegring i början på passet och sen en långsammare mot slutet. Igår var det -10 grader här och då hade jag två funktionströjor plus en ganska tjock fodrad löparjacka, alltså 3 lager mellan klockan och min handled.

Är det så att Garminklockan "hittar på" en puls som verkar rimlig baserat på historiken från andra pass? För att kanske kompensera för bortfall av mätdata. Det hela verkar väldigt konstigt, det verkar osannolikt att den skulle kunna mäta genom ett så tjockt lager av kläder. Det är heller inte att den låser på fotisättningarna för där har jag stabila data från klockan och det finns inget samband mellan registrerad puls och kadensen.

Min huvudmisstanke är att Garmin vill få slut på klagomål om konstig registrering av puls och "fejkar" värdena om inga data registreras. Men så vill man väl knappast ha det.
< < < 1 2 > > >
Anna
1982 • Jämtland
#2
6 januari 2025 kl 10:17 Redigerad 6 januari 2025 kl 10:17
Gilla
Spännande!

Hade jag haft en modernare klocka hade jag genast placerat mig i soffan med klockan ovanpå x antal lager kläder och provat.

Vilopulsen har man ju oftast koll på om man är det minsta intresserad av puls. Man kan ju få till en pulsökning med t.ex. plankan utan att för den delen påverka accelerometern...

Vad händer om man sätter en svart tejp över sensorerna? Vira aluminiumfolie runt handleden? (Man kan ju återbruka foliehatten...)

Vad tycker klockan om att ligga på bordet under mätningen?

Frågorna är många.
1963 • Linköping
#3
6 januari 2025 kl 12:07 Redigerad 6 januari 2025 kl 12:15
Gilla
Jag gjorde ett experiment nu, först satte jag på mig klockan för att se att den detekterar vilopulsen mot handleden och det gjorde den efter några sekunder. Jag tog av mig klockan lade den bordet. Den fortsätter att visa pulsvärden som varierar lite. Efter en tid står det 000. Jag satte sen på mig klockan igen men med tröjan mellan och efter en tid visar den värden igen men de är alldeles för höga mot den puls jag räknar manuellt. Sen hoppar den mellan 000 och felaktiga värden. Den försöker väl hitta pulsen då och då och "hallucinerar" alternativt gissar.

Stillasittande så startade jag ett "löppass". Gladeligen visar den då pulsvärden, för höga. Har fortfarande "vilopuls" i verkligheten. Stillasittande ser jag att pulsvärdet gradvis ökar ungefär som det gör när man springer på riktigt.

Gjorde om experimentet.Först klockan på handleden en stund så den kan mäta pulsen. Sen tog jag av mig den och lade den på bordet och startade ett "löppass". Samma mönster, pulsen börjar stiga från min vilopuls på 40 till 50, 60, 70, 80, 90, 100 etc.

Jag kan inte dra några andra slutsatser än att klockan GISSAR min puls baserat på något. Men om det är så, när kan man då LITA på den??? Min misstanke är just att Garmin är trötta på att folk klagar på att mätningen på handleden inte fungerar, så om klockan missar att mäta så gissar den istället och efteråt ser då allt bra ut. Det behövs mer experiment för att vara 100% säker men här är ju rätt dåligt kan jag tycka. Nu är pulsen inte viktig för mig men jag föredrar att inte bli lurad och tro att allt är OK när det inte är det!
Melin
1985 • Hammarö
#4
6 januari 2025 kl 12:19
1 Gilla
Nyare sensorer funkar helt klart genom kläder. Säkerligen skillnad på färg och hur fibrerna är tillverkade. Knappast troligt att det skulle vara låtsas-framräknade värden du ser.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
6 januari 2025 kl 12:44 Redigerad 6 januari 2025 kl 13:01
1 Gilla
Snabbtest från soffläge: min Garmin FR955 hittar min handledspuls både genom en merino-underställströja, samt genom underställstrjan och en tjockare tröja. Men blir 0 direkt när jag tar av klockan från armen.

Min gamla FR735XT fortsatte visa pulsvärde en bra stund även efter man tagit av den, vill jag minnas. Men jag testade aldrig genom kläder, vet ej där. Vad har du för modell?

Har också svårt att tro att din klocka gissar, men jag har inget svar på vad det är den mäter.

Jag får ingen ökning av det visade pulsvärdet om jag startar ett löppass från stillasittande. Om jag lägger klockan på ett bord registreras ingen puls med ett startat pass, men om jag lägger den mot benet, med byxor och en filt mellan, så mäter den samma puls som på armen. Intressant! Får läsa på om sensortypen.

Editering: snabbsökte lite, fler som funderat på FRx35-modellerna. Men nyare klockor har annan optisk sensor https://forums.garmin.com/sports-fitness/sports-fitness/f/forerunner-735xt/122929/hr-while-wearing-over-clothing
1963 • Linköping
#6
6 januari 2025 kl 13:19
1 Gilla
Jag har svårt att tro att den funkar genom 2 tröjor och en fodrad jacka. Jag trodde det ett tag men nu när jag provat lite mer tror jag mer på att den gissar i väntan på att få giltiga mätvärden. Klockan visade samma mönster då den låg på bordet med startat pass, alltså utan att det fanns någon puls ens att mäta. Jag har en Garmin Fenix 6X Pro köpt 2021.
1963 • Linköping
#7
6 januari 2025 kl 13:33 Redigerad 6 januari 2025 kl 13:33
Gilla
"Jag får ingen ökning av det visade pulsvärdet om jag startar ett löppass från stillasittande"

Men då kanske klockan satt på handleden och kunde läsa av? Det jag kunnat repetera är att om jag först har korrekt puls med klockan på armen och tar av mig den och lägger på bordet, startar ett "löppass", så stiger pulsen ganska typiskt som om det hade varit ett riktigt löppass, trots att klockan inte har någon puls alls att mäta på bordet och att jag sitter på en stol med "vilopuls".
Anna
1982 • Jämtland
#8
6 januari 2025 kl 13:52
Gilla
Vad är det för teknik som Garmin använder för att mäta handledspulsen?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#9
6 januari 2025 kl 14:11 Redigerad 6 januari 2025 kl 14:13
1 Gilla
Ingen puls alls om klockan ligger på bordet och jag startat ett pass.

Men de optiska sensorerna mäter väl reflektionen på det ljus den skickat ut, har för miga tt jag läst om klockor som har mätt puls på en falukorv...

Tror jag läst att min FR955 och samtida modeller samt framåt är en bättre typ av optiska sensorer, än de tidigare Garminmodellerna.

Editering: pulskorven! Och beskrivningar av mättekniken. https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=55902
Martin
1975 • Klågerup
#10
6 januari 2025 kl 15:45
1 Gilla
Jag kan inte det tekniska speciellt bra men det är i de nyare klockorna någon form av optisk mätning som mäter blodflödet i handleden.

Läser man lite i instruktionsböcker och googlar runt på Garminsidorna ser man också att varje aktivitetstyp är utformad för optimal mätning för den, så sannolikt kommer man inte få samma pulsvärde om man springer och har cykling som aktivitet som om man hade haft löpning.

Den optiska mätningen funkar ju (som sagt ingen vetenskaplig utläggning utan grovt beskrivit) som att ledljus skickas ut och sedan mäts mängden ljus som kommer tillbaka. @Hans Palm: Vad är det för bord du lägger klockan på när den visar puls trots att du inte har den på dig? Jag får ingen puls alls när jag lägger den på ett träbord (skrivbord) men jag kan tänka mig att om man lägger den på en yta som reflekterar ljus eller en glasskiva kan den om den känner av något ljus kanske uppfatta det och försöka mäta / tolka det som puls.



Den verkar också mäta av blodvolym vid mätområdet på något sätt och man kan läsa att om man t.ex. gör övningar som böjer handleden kan det uppfattas på samma sätt som om klockan sitter för hårt (blockerar blodflödet) och det kan bli fel. Finns ett exempel också där pulsen felaktigt stiger efter 20 min på ett löppass och det förklarar de med att den mätt rätt på pulsen i början med sedan sannolikt pga kompression i benen och ändrat blodflöde i överkroppen fäst sig vid kadensen istället vilket ju blir tokigt.
https://support.garmin.com/sv-SE/?faq=xQwjQjzUew4BF1GYcusE59
1963 • Linköping
#11
6 januari 2025 kl 15:52
Gilla
Det var ett vanligt skrivbord med skiva av trä som jag la klockan på. Den hade dock korrekt uppmätt puls strax innan jag lade den på bordet och startade "löppasset".
1963 • Linköping
#12
6 januari 2025 kl 16:19 Redigerad 6 januari 2025 kl 16:45
Gilla
Nytt experiment. Först klockan på handleden så den känner av pulsen korrekt och sen satte jag den över ärmen på en tjock hoodie och startade ett "löppass". Pulsen ökade lite först men sen provade jag att stillastående göra armpendlingar för att försöka lura klockan. Jag fick då klockan att öka pulsen upp till 130 innan jag slutade. På andra handen hade jag en pulsoximeter, en klämma på fingret som mäter puls och syremättnad. Den använde jag för att jämföra pulsen på Garminklockan med min riktiga.

När Garmin sa 130 hade jag under 60 på klämman. Sen satt jag still en stund och pulsen på Garmin gick ner en del till 90 men började sen svänga en del och var uppe i 110 ett tag igen och klämman visade då 52 när pulsen började gå ner mot min normala vilopuls på c:a 40. 10 minuter senare visade klockan fortfarande 90-100 i puls.

Slutsats 1:

Klockan klarar inte att mäta genom tjocka kläder. Det den "mäter" är hur som helst inte rätt. Sett på många sådana pass med flera lager kläder mellan klockan utanpå kläderna och min arm så har samtliga sådana pass sett rimliga ut baserat på profilen och ungefär vad gäller pulsnivåerna. Men baserat på vad jag sett nu tror jag inte ett dugg på pulsvärdena. Pulsen är inte korrekt utan det lutar mer mot att den antingen luras av diverse saker som armpendlingar, eller, min hypotes, att Garmin försöker skatta pulsen på något sätt när den inte klarar att mäta. Skriver detta nu med klockan på armen c:a 20 minuter efter att jag startade "löppasset". Puls 94 fortfarande enligt klockan, korrekt puls 50.

Slutsats 2:

Eftersom pulsvärdena trots allt sett rimliga ut när jag tittar på passen efteråt, men inte är det i praktiken, hur ska man då veta om pulsmätningen fungerar? Om det är korrekt puls eller hittepå? Jag kan omöjligen lita på pulsmätningen fortsättningsvis givet detta. Den bör vara mer korrekt när klockan sitter direkt på handleden men det är omöjligt att säga att det stämmer bara för det.

PS
Stoppade "löppasset" och efter en stund tittade jag på pulsvärdet med klockan kvar över ärmen på min hoodie. Ibland försvann värdet helt, "-", men oftast visade de en puls som var helt felaktig, runt 90, samtidigt som att korrekt puls var runt 45.
DS

Kan man stänga av pulsmätningen helt på klockan? Då jag springer på detta sätt under den kallare delen av året känns det meningslöst att registrera hittepåvärden även om kurvan ser falskt snygg ut efteråt.
Anna
1982 • Jämtland
#13
6 januari 2025 kl 16:43
1 Gilla
1967 • Torslanda
#14
6 januari 2025 kl 16:46
1 Gilla
1963 • Linköping
#15
6 januari 2025 kl 17:12
Gilla
Bild uppladdad av Hans Palm
Här är två pass för jämförelse. Det ena är med klockan direkt mot handleden sommartid, det andra är dagens pass med tre lager mellan klockan och armen. Inte konstigt om man blir lurad, det går ju inte se med blotta ögat att det ena passet troligen visar felaktiga värden då det totalt sett ser rimligt ut. Nästa pass ska jag försöka komma ihåg att mäta med pulsoximetern direkt efter passet och jämföra med vad klockan säger.
1974 • Stockholm
#16
6 januari 2025 kl 20:22
Gilla
Jag har också Fenix 6X (Sapphire visserligen).
Test 1. Höll i klockan, startade ett pass och la den på badkarskanten. Visade "puls" i cirka 1 minut, därefter bara ett streck.
Test 2 Direkt efter första försöket. Höll i klockan, startade ett pass och la den på en trästock. Puls i 10 sek, därefter ett streck.
Test 3. Direkt efter andra försöket. Nu lades klockan på en marmorskiva. Ingen puls alls i början, men efter ca 1 min visar den puls i ca 20 sekunder, därefter återigen ett streck.

1974 • Stockholm
#17
6 januari 2025 kl 20:57
Gilla
Jag t r o r att klockan kan ha något motsvarande ett "skakminne" som tex portabla/bilmonterade cd-spelare kan ha för att överbrygga tillfälliga problem med avläsningen.
Det skulle kunna förklara varför puls visas initialt men inte senare. Dvs en person utan puls kan ju knappast starta ett löppass... Klockan tolkar det hela som en tillfällig dropout och visar därför tidigare puls en kort stund tills den "förstår" att det faktiskt inte mäts någon puls denna gång.

Vad gäller dina mätningar över/under kläder så föreslår jag som alltid i dessa sammanhang att du tar dig en ordentlig titt på din kadenskurva från samma tillfällen.
Kanske är det så att du inte ens mäter din puls när bär klockan direkt på huden.
En möjlig felkälla som hur som helst bör uteslutas.
1974 • Stockholm
#18
6 januari 2025 kl 21:01
Gilla
Missade en del viktig information! Men kan konstigt nog inte redigera #16 så jag gör tillägget här.

I tredje testet drog klockan igång "Live track" efter en stund. Det gör den ju med en vibration. Det var efter detta den visade puls en kort stund igen.
Melin
1985 • Hammarö
#19
6 januari 2025 kl 21:02
2 Gilla
sensorn skickar ut grönt ljus. Blodet absorberar grönt ljus och på så sätt kan sensorn läsa av hur mycket ljus som studsar tillbaka. Ändrat blodflöde påverkar mängden ljus som tas upp. Det är därför optisk pulsmätning ofta funkar bättre med tex Polars verity sense som man spänner runt överarmen. Där minskas risken för dålig mätning.

optiskt mätning på handleden verkar fungera olika bra för olika personer. Vill du kolla på riktigt hur bra en viss klocka funkar på dig fixar du ett bröstband och jämför.

Jag tycker nog du kan nöja dig med att mätning utan kläder kommer ge dig så pass bra mätning som sensorn tillåter + dina individuella förutsättningar. Kläder emellan rekommenderas inte av någon tillverkare så alla turer där du har kläder under klockan kan du bortse ifrån.

Klockorna klarar av att mäta med kläder emellan, men det är inte alls samma sak som att mätningen är korrekt.
1963 • Linköping
#20
6 januari 2025 kl 21:16 Redigerad 6 januari 2025 kl 21:23
Gilla
Det finns ingen koppling alls till min kadenskurva. Jag håller typiskt drygt 180 i snitt under alla pass, med ganska små variationer. Pulsen som mäts ligger lägre och följer en helt annan kurva med snabb ökning i början av passet och sen en gradvis ökning på slutet då jag oftast går ut rätt hårt och sen ökar mot slutet.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.