Löpning Tävlingar & Motionslopp 5 inlägg 453 visningar

OS eftersnack

1971 • Nykvarn
#1
12 augusti 2024 - 13:10 (Redigerad 12 augusti 2024 - 13:14)
1 Gilla
Behöver vi "prata ner" efter OS? OS är över och Sverige överträffade medaljmålet men för friidrotten var mästerskapet ingen höjdare. Att Duplantis skulle ta guld var inget man blev rik på om man bettat på det. Daniel Ståhl ser tung och långsam ut jämfört med sina konkurrenter.

Löpmässigt, kul med Julia Henriksson på sprint och Samuel Pihlström var bara ett par hundradelar från avancemang till semifinal på 1500m. Andreas Kramer gjorde säsongens sämsta lopp när det gällde som mest, efter att ha sänkt det svenska rekordet redan tre gånger i år. Nivån på 800m har varit helt galen i år och det skrivs mycket på nätet om eventuell doping då fem löpare underskridit 1:42 i år, vilket bara fem löpare genom alla tider gjort tidigare, time will tell men oskyldig till motsatsen bevisats gäller som vanligt.

Jakob Ingebrigtsen har nu förlorat tre raka mästerskapsfinaler på 1500m. Att försöka skaka av sig Josh Kerr och undvika att bli nedspurtad i slutet genom att i år öppna stenhårt (för hårt) höll inte. Han verkar i intervjuer fortsatt vara mer intresserad av 1500m än 5000m samtidigt som nivån och konkurrensen på 1500m är mördande och hans profil kanske passar bättre på 5000/10000m med hans enorma aeroba kapacitet. Eller kommer han fortsätta satsa på 1500m till han slår det gamla världsrekordet för att sedan gå upp i distans?

Herrarnas 10000m tycker jag var en väldigt sevärd final denna gång, hoppas Andreas Almgren kommer tillrätta med alla sina skador och kan få en lång, oavbruten träningsperiod fram till VM nästa år.

Maraton, imponerande av Sifan Hassan att ta guld efter att tidigare tagit två brons på bana. Synd att Kipchoge verkade ha en skada och fick avsluta sin OS-karriär med en DNF, han skrev själv på Instagram att "I''ll be back" men jag tror knappast han står på startlinjen på något mer mästerskap, möjligen någon mer major då. Norges Sondre Moen har inte gjort mycket väsen av sig efter hans 2:05 i Fukuoka i Japan för några år sedan, och han slutade långt bak i resultatlistan på maran.

De svenska maratonresultat skrev jag om i den andra tråden och värmen och den tuffa banan var lika för alla löpare och då ingen är i närheten av topp-12 tror jag det blir svårt att få med svenska maratonlöpare till OS framöver, om topp-12 kriteriet kvarstår, även om jag såklart vill se så många svenska idrottare som möjligt tävla i OS.

Fyll på...
1991 • Norrköping
#2
12 augusti 2024 kl 13:22
2 Gilla
Jacob är den enda (nåja) norrmannen som jag hejar på. Har följt merparten av hans liv via NRK''s dokumentärserie och det var så oerhört häftigt att få se hans resa från elitsatsande barn till att i sista avsnittet avsluta med OS-guld till pampig filmmusik. Han är i en knivig sits, det är ju väldigt tydligt att han var rädd för Kerr och CO''s avslutning. De skulle skakas av och det gick som det gick.

Det roliga här är att din åsikt mer eller mindre är den generella åsikten: han är bättre lämpad för längre distanser. Samtidigt så vinner han merparten av de 1500 m-lopp som han springer och bör ha en hygglig chans att ta världsrekordet. Varför ska han då byta distans? Det blir liksom lite förvirrande och komiskt att tycka att han bör gå upp i distans samtidigt som det inte vore osannolikt om han stod för världshistoriens snabbaste 1500 m.

Detta var ingen kritik mot dig, jag tänker typ likadant. Han kan inte vinna genom att sololöpa och går loppet långsamt/kontrollerat löper han risk att bli nedspurtad. Han kanske bara helt enkelt får leva med att han inte kommer att vara oslagbar på 1500 m? Det var ett tag som jag tänkte att han var på väg att bli just det men nu har vi ju fått svart på vitt att det inte riktigt är så lätt.
1971 • Nykvarn
#3
12 augusti 2024 kl 13:54 Redigerad 12 augusti 2024 kl 13:55
Gilla
Jag tog det inte som kritik utan håller med dig och tycker han har ett intressant dilemma här. Löpare blir ihågkomna för mästerskapsmedaljer och världsrekord, inte på x antal Diamond League lopp med harar. Han är redan nu en av de främsta genom alla tider och är fortfarande väldigt ung och hans statistik mot t ex Josh Kerr är fortfarande överlägsen. Han är en mästare på snabba galalopp men har svårare i taktiska mästerskapsfinaler på just 1500m. Han har en fantastisk avslutning men just nu finns flera löpare med samma eller t o m ännu vassare avslutningsförmåga. Han har varit ovanligt ödmjuk efter 1500m-förlusten och medgav att han var inte bra nog för sin egen strategi då han inte orkade hela vägen nu. Det ska bli spännande att följa fortsättningen, några Diamond League återstår och redan nästa år är det VM igen. Duellen med Kerr hade varit ännu roligare om Kerr tävlar mer än han gör.
1991 • Norrköping
#4
12 augusti 2024 kl 14:06
Gilla
Han får väl ge det åtminstone ett OS till och skulle historien återupprepa sig så får han väl överväga att överge distansen. Det OS som han vann har han ju nästan erkänt att Cheriot "gav honom segern" då Jacob var förvånad över att han drog upp tempot tidigt vilket var att ge Jacob exakt det lopp han vill ha. Finns ju noll anledning till att någon skulle göra det Cheriot gjorde idag.

Jag kollade på en intervju med medaljörerna på 5000 m och någon hade gjort en riktigt rolig observation som jag kanske inte hade noterat annars: kenyanen som tog silver verkade smått uppgiven och sa att han nog skulle byta distans till 10 000 m. Det är väldigt roligt med någon som precis har bevisat sig vara näst bäst i världen på det han gör och vars enda tanke verkar vara "vad i helvete pysslar jag med? Jag får byta distans".
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#5
12 augusti 2024 kl 23:04
Gilla
Apropå svenskt delragande i OS så bryr jag mig faktiskt inte jättemycket. Jag vill se de bästa göra upp om det och skulle en svensk vara med sånset gäller så är det ett plus såklart.

Tänker att vill se så mänga svenskar som möjligt i OS och när det viaar sig att de knte räcker till så undrar samma personer varför man skickar turister till OS 🤷‍♂️
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.