Löpning Avancerad träning 43 inlägg 12489 visningar

Marius Bakken och den norska metoden för "terskel"-träning

Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#1
25 januari 2022 - 20:52
12 Gilla
Marius Bakken slutade som bekant att springa 2006 och satsade fullt ut på läkarkarriären. I och med de norska löparframgångarna och dubbeltröskel-konceptet blev han en lite mytisk Greta Garbo-liknande figur och något av en andlig fader till denna träningsfilosofi.

Efter att ha varit med i podden "I det lange løp" där Jann Post intervjuade honom i två avsnitt, har han nu mött offentligheten igen genom ett "litet" inlägg om "The Norwegian model of lactate threshold training and lactate controlled approach to training" på sin webbplats.

Inget blir halvmesyrer när Marius sätter igång, så texten är lång men en så kallad "must read"-text:
http://www.mariusbakken.com/the-norwegian-model.html
< < < 1 2 3 > > >
1986 • Boras
#21
11 juni 2024 kl 10:18
Gilla
Magnus, tack. Med risk för att blotta min okunskap, när du menar 40min tröskel är det då den effektiva tiden? Så säg att min tröskel är 4min/km, då kan jag göra 10x1k med 1 min vila (total tid 50 min) men "tid i zon" blir 40 är det så du menar? Det låter som ett bra upplägg med 3x40min. Kanske lägga in 3:e passet som krydda i annars rätt tråkiga veckans långpass?
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#22
11 juni 2024 kl 11:25
1 Gilla
Ursäkta min otydlighet. Jag menar den effektiva tiden löpning, vilan borträknad.

Jag har testat att lägga in det i långpasset och det funkar bra. Men jag har då valt joggvila istället för att få ihållande löpning. Var dock vaksam så att du inte kör för hårt, joggvila ger mindre återhämtning och du kan behöva sänka farten ytterligare på tröskeln.

Exempel på tröskel i långpass jag gjort är 12x4 min med 1 min joggvila och 7x6 min med 2 min joggvila.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#23
11 juni 2024 kl 16:34
4 Gilla
Det finns väl lite tveksamheter kring vitsen med laktatmätning och intensitetsstyrning á la norrmännen om man inte kör dubbeltrösklar eller får till hög volym.

Om vi går till bröderna Ingebrigtsen så har ju exempelvis Jakob vid åtskilliga tillfällen sagt att motionärer inte behöver hålla igen utan kan köra hårt på sina pass. Mer intressant är kanske hur brorsan Kristoffer som ju är just heltidsarbetande motionär har lagt upp sin träning. Där har han med Henrik som tränare gått från överviktig soffpotatis till en högst habil löpare på främst 10/21 km-distanserna. Upplägget är väl i princip en light-variant av brorsornas träning, men med "enkelterskel" 2-3 dagar per vecka och med lugn distansträning därutöver.

Kristoffer har öppen profil på Strava så hans träning går att följa i detalj, eller så kan man kika här exempelvis:
https://www.zooca.no/artikler/kristoffer-ingebrigtsen-fra-utrent-til-supermosjonist/
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#24
11 juni 2024 kl 17:25
Gilla
Enligt Claesson var tröskelträning inte något man skulle pyssla med (eller fokusera på?) om man inte redan springer tio mil i veckan, Det skulle istället skulle det ge bättre resultat av att springa högintensiva intervaller (om jag nu förstått det rätt)


1986 • Boras
#25
11 juni 2024 kl 23:05
Gilla
Tack Magnus, intressant upplägg och kan man få in Terskel i långpassen så går det ju att pressa in mer i den intensiteten men med vila/dist. mellan varje pass.

Jens, skall kolla på Kristoffer Ingebrigtsen med, kan funka som bra inspiration!

Mikael, Det är ju bara så otrevligt att springa med högt laktat :) men det är ju svårt att aldrig springa några ”hjältepass” också så det är väl där Bakkens X-faktor/kryddan kommer in…
1984 • Falun
#26
12 juni 2024 kl 13:18
3 Gilla
Att maxa på intervallera innebär ju en rätt skaplig skaderisk även för motionärer. Bättre då att ligga i lite hårdare tröskel och kör fler repetioner. Själv kör jag mest tröskelintervaller på ca 5-10 sek långsammare än milentempo men också critical velocity som är det tempot du kan hålla i ca 30 min
Emil
1987 • Luleå
#27
12 juni 2024 kl 15:19
Gilla
Hur långa brukar dina tröskelintervaller vara?
1984 • Falun
#28
12 juni 2024 kl 22:48
1 Gilla
Blandar rätt friskt. Brukar väl totalt bli ca 8 km. Högre om det närmar sig en halvmara. Alltid runt 200 m joggvila
1981 • Malmö
#29
12 juni 2024 kl 23:21
Gilla
Har läst tråden men får inte riktigt ihop vilket tempo man bör ligga i för att få det rätt?

Ni skrev halv mara/ mara fart vilket definitivt inte funkar för min del även om jag ta min teoretiska halvmara/ mara fart så är det alldeles för sakta.

Ska jag hamna rätt så blir det mellan 5 och 10k fart på korta, 10 k fart på mellan långa och strax över mil fart på de långa.
Annars är jag inte i närheten av min tröskel puls.
Jag sprang senast idag 12x800m 1min joggvila snittade 4.03 på dem vilket är lite under min milfart. Jag kom upp till 5 slag under tröskel pulsen som högst på det passet.

Jag kanske har missuppfattat intensiteten men syftet är väl tröskelträning och då bör man ju komma upp I närheten av sin tröskel puls eller? Passet va förövrigt jävligt roligt och precis lagom jobbigt .
Jag körde 4x2.5km i helgen med 90sek jogg vila och då snittade jag 4,16/km och låg 8 slag under tröskel puls.
Ligger jag rätt pulsmässigt eller va tror ni?
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#30
13 juni 2024 kl 07:30
2 Gilla
Om dina pass känns på jävligt roliga och lagom jobbiga så har du hittat rätt Marios, då är det bara att köra på!

Men lite filosoferande eftersom frågan ställs i tråden om norsk terskelträning: Kikar du på artikeln som är länkad i ursprungsinlägget och lyssnar på de båda poddavsnitten med Marius så framgår varför puls är ett för trubbigt redskap för att mäta intensitet och han argumenterar också varför laktatmätning är bättre. Det är så klart för de allra flesta motionärer overkill att gå och köpa en laktatmätare, köra dubbelterskelpass och ha 18-milaveckor. De farter de som anammar metoden hamnar i när de ligger på rätt intensitetsnivå enligt modellen/metoden är enligt dem själva löjligt låg. Lyssna exempelvis på avsnitt 234 av Spring snyggt-podden där Kalle Berglund berättar om hur han upplevde det när han började köra "dobbelterskel" och hur (relativt) långsamt han behövde springa för att inte få för hög intensitet på passen.
Kim
1985 • Malmö
#31
13 juni 2024 kl 08:30 Redigerad 13 juni 2024 kl 08:33
4 Gilla
Det låter som att du ligger hyfsat rätt i ansträngning Marios. Bättre att vara lite safe och gå ner lite i tempo för att över tid minska skaderisken. Fördelen med terskel-upplägget är att kunna köra fler intervallpass i veckan och känna sig hyfsat fräsch hela tiden. Det svåra är att inte gå för tufft/hårt när man känner att man har en bra dag. Då är det bättre att köra en eller två intervaller extra i samma intensitet.

Just nu och fortsättningsvis under sommaren planerar jag att köra tre kvalitetspass i veckan (tis, tor, lör) där jag på de kortare intervallerna (upp till 2000 m) springer i ungefär halvmarafart eller något snabbare. På intervaller 2 km+ kör jag lite långsammare tempo ned mot marafart eller ännu långsammare. Sen ändrar jag på vilan beroende på hur långa intervallerna är. Eventuellt byter jag ut ett intervallpass någon gång då och då mot ett motionslopp, eller mot ett enstaka hårdare pass för att kolla av formen.

Jag körde ett modifierat upplägg i vintras/våras där jag bytte ut ett intervallpass mot ett långt långpass och intervaller på tisdagar och torsdagar. Upplägget kändes så pass bra att jag vill testa fullt ut under resten av året.

För den intresserade så finns det en informativ tråd på Lets run. Det tar lång tid att läsa igenom den men det är väl värt det. Det är bla Kristoffer Ingebrigtsens träningsupplägg som inspirerat många i tråden och man får bra inspiration hur man kan applicera terskel-upplägget på motionärsnivå. Det är en riktig guldtråd och en udda fågel i det övriga Lets run-träsket: https://www.letsrun.com/forum/flat_read.php?thread=12130781

Sen finns det en bra Strava-grupp också. Många bra diskussioner och träningstips i gruppen: https://www.strava.com/clubs/1175805
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#32
13 juni 2024 kl 11:43
Gilla
Poängen med att använda laktat att det reflekterar mer hur mottaglig kroppen ör för träning. Farten och pulsen kan variera från dag til dag medan ditt laktat för en given intensitet är relativt konstant.

Vad gäller farter kan tänka tid om man inte ör elitlöpare. Dvs på morgonen kör ett tempo du kan hålla i 2-2,5h och på kvällen ett tempo du kan hålla mellan 30-60 min beroende på hur långa intervaller du kör
1981 • Malmö
#33
13 juni 2024 kl 19:10
Gilla
Ok! Tack för svaren!
Jag har läst hela artikeln men inte lyssnat på podden får göra det.
Jag har kört 3 tröskelpass i veckan nu i två månader ungefär och det känns riktigt bra.

Angående farterna så säger ju blanda annat Jakob också att som motionär kan du ligga lite högre för att du inte har den mängden som eliten har och syftet är ju att få in en större mängd löpning i högre farter utan att bli lika sliten om jag förstått rätt. Istället för att springa ett långt tröskelpass delar man upp det och kan på så vis köra mer.
Det jag ville få fram va att som motionär så kanske man får springa lite snabbare än mara/ halv mara fart.
Om jag ska springa i min teoretiska mara fart så springer jag saktare än vad jag gör på mina vanliga distans pass och lång pass och det kan ju inte ge så stor effekt då kan ju lika gärna springa ett vanligt distans pass istället!?

Det är inte meningen att kritisera eller så men bara lite filosofiska reflektioner att allting går inte att ta rakt av från eliten.
Hade man haft en laktat mätare och sprungit 12-18 mil I veckan så hade det ju varit lättare
att utvärdera.

Jag kollade på Kristoffers upplägg när jag gjorde om mitt schema modifierade lite men annars ganska likt och det har gjort under för min mil fart ville bara säga det och jag tror stenhårt på det här konceptet men jag tror som sagt man kanske får modifiera lite som motionär.
1971 • Nykvarn
#34
13 juni 2024 kl 19:21
2 Gilla
För att begreppet maratonfart ska bli rätt i de här sammanhangen tror jag att det krävs att ens maratonfart åtminstone ligger 30-45 sekunder per kilometer snabbare än ens vanliga distansfart i alla fall. D v s att man har en maratonkapacitet på 3:00-3:10h vilket är 4:15-4:30 min/km, om ens vanliga distansfart ligger omkring 5:00 min/km.

Annars blir intensiteten alldeles för låg även om morgonpasset ska vara lugnare än dagens andra pass.
1981 • Malmö
#35
13 juni 2024 kl 20:18
1 Gilla
Staffan:
Ok då är jag med i resonemanget och då stämmer också mina farter betydligt bättre tack för inputen:)!
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#36
13 juni 2024 kl 20:18
4 Gilla
Patrik, Staffan och Kim har kloka poänger här.

Terskel-upplägget är ju ursprungligen utvecklat mot 5000m (Bakken) och justerat mot främst 1500m (Ingebrigtsen). Omräknat till (teoretiska) halvmara/maraton-fart för de gossarna skulle det lite förenklat handla om att göra halvmaran på runt timmen och maran på en bit under 2:10. Trots att det för dem varit relativt låg intensitet så är det farter som ger en hel del fysisk/mekanisk belastning. Tänker man då tid så hinner ju vi motionärer inte alls lite långt på samma tid, så att omräkna farterna till "60/130-minutersfart" kan vara en bra utgångspunkt för att närma sig upplägget utan att behöva investera i laktatmätare.

Å andra sidan är ju riskminimering en av nyckelkomponenterna om man ska få till långsiktig kontinuitet så är man inte alltför lôsig när det kommer till halvmara/mara kan det vara en bra nivå att lägga sig på ändå, och hellre öka volymen än att öka intensiteten. Eller för att direktöversätta en av Marius Bakkens oneliners: Det är inte intensiteten du ska bli trött av, utan mängden.
1981 • Malmö
#37
13 juni 2024 kl 21:45
2 Gilla
Jens
Kloka ord det är i teorin man uppnår de största framgångarna:)!
Jag tänkte i liknande banor rörande det här med den mekaniska belastningen även om vi springer mycket saktare på samma sträckor som eliten så kan ju många av oss springa i samma farter fast väsentligt mycke kortare sträckor.
Så teoretiskt sätt borde vi kunna springa lite snabbare i förhållande till vad våra max är utan att belasta kroppen för mycket.

En annan faktor är ju löpekonomin många har ju ett bättre löpsteg och springer i de flesta fall mer mekaniskt korrekt när de springer lite snabbare vilket också kan bidra till att man inte blir lika sliten trots att man har lite högre fart.
Kanske inte jätteviktigt i sammanhanget.
Ber om ursäkt omjag svävade u lite men tycker såna här saker är riktigt intressanta att laborera med..


Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#38
13 juni 2024 kl 21:54
1 Gilla
Var inte rädd för att sväva ut Marios. Det här är en nördtråd, så då måste man få testa sina tankar! 😃
1981 • Malmö
#39
13 juni 2024 kl 22:09
2 Gilla
Hehe ja det är roligt att nörda ner sig och jävligt intressant, jag jobbar natt så jag har rätt mycke tid att grotta ner mig och har läst hysteriskt mycke rörande löpning och tränings upplägg. Sen är det roligt o se om andra har dragit liknande slutsatser eller man är helt ute cykla.:)! Sen ska man ju få till det i praktiken också vilket inte alltid är lika lätt;)!
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#40
14 juni 2024 kl 08:57 Redigerad 14 juni 2024 kl 10:29
3 Gilla
Staffan - Om ens maratonfart är 4.15 och distansfarten är 4.20-4.25 hur ska en tänka då? 😅😎
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.