Löpning Träning 26 inlägg 6318 visningar

Svårt att få upp pulsen - bradykardi...

Stefan Nilsson
1953 • Lund
#1
5 februari 2023 - 14:32 (Redigerad 5 februari 2023 - 14:39)
2 Gilla
Scenario: Är ute och springer, själv eller i sällskap. Mycket måttligt tempo kring 6 min/km och jag är inte särskillt ansträngd. Så kommer det en backe, eller tempot ökar, efter 6-8 km. Jag drabbas snabbt av mjölksyrepåslag som som gör att jag måste börja promenera. När jag tittar på pulskurvan så ser jag att pulsen inte följer med upp vid förhöjd ansträngning. Att jag får mjölksyra är ju då inte så konstigt. Musklerna syresätts ju inte tillräckligt. Det som är märkligt är att pulsen inte vill öka i dessa situationer!
Detta händer inte vid varje pass, men inträffar allt oftare. Nu är jag ju i gubbåldern så inte konstigt att jag inte presterar som en 40-åring. Har dessutom betydligt mindre löpvolym nu än för några år sedan. Tränar dock mycket annat, t ex Friskis&Svettis-jympa. Motsvarande mjölksyrepåslag inträffar aldrig på ett sån''t pass även om jag kör hårt.
Jag har väldigt låg vilopuls, ofta ner mot 45 bpm när jag sitter. Maxpulsen är inte så hög även om klockan ibland reggar över 150 bpm, troligen osäkerhet i mätningen. Snittpulsen på löppassen brukar ligga under 120 bpm.
Någon som har liknade erfarenheter? Tips?
< < < 1 2 > > >
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
5 februari 2023 kl 16:04
Gilla
Vad visar klockan för puls när du börjar känna av "syran" i benen?
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#3
5 februari 2023 kl 19:30
Gilla
Bild uppladdad av Stefan Nilsson
I fallet på bilden så låg pulsen på 119-120 (översta kurvan) före första "promenaden", vid 2:a ca 200 m senare var pulsen bara 116. Andra kurvan nerifrån visar kadensen, som var xa 60 när jag promenerade. Att jag promenerade berodde alltså på syran. Man ser alltså ingen ökning av pulsen vilket man borde se, tycker jag.
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#4
5 februari 2023 kl 22:23
4 Gilla
Har du kontrollerat hjärtat? Låta en husläkare lyssna på hjärtat, eller hellre remittera ett EKG eller ultraljud. Finns ju diverse hjärtåkommer som kommer smygande med stigande ålder, ofta hos män, t.ex. aortaklaffskleros. Det kan ju påverka prestationsförmågan. OM det nu skulle vara något med pumpen, så är det ju bra att känna till.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#5
6 februari 2023 kl 00:32 Redigerad 6 februari 2023 kl 00:32
Gilla
Jovisst, det är givetvis något jag överväger. Har f ö prarat med en läkarbekant också som rekommenderade EKG för att vara helt säker på att allt är ok. Förutom det jag beskriver så har jag inga problem med annan träning som jympapass och styrketräning, vid promenader etc. Tar inga mediciner alls, inga kända sjukdomar. Har flera vänner med hjärtåkommor som förmaksflimmer, men detta är ju motsatsen till att inte få upp pulsen.
Ifall någon hade liknande erfarenheter så hade det varit intressant att höra om det.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
6 februari 2023 kl 01:30
2 Gilla
Du ska absolut söka läkare, börja med vårdcentralen eller om du kan komma direkt till en kardiolog, jag killgissar på att det är sinusknutan som inte gör sitt jobb ordentligt,det kan också vara något som inte känner av att pulsen behöver öka, men det kanske är samma sak. EKG i vila säger nog inte så mycket, du behöver nog ett arbets-EKG och eller en ultraljudsundersökning av hur hjärtat arbetar.

Det finns något som heter hjärtinsufficiens också, jag tror att det betyder att hjärtat pumpar för svagt helt enkelt, i mina ögon är det mer ett "mekaniskt" fel, men då går nog pulsen oftast upp redan vid låg ansträngning. Så "sick sinus" är min första gissning.

Förresten, hur mäter du pulsen? Det är skillnad på klockor med optisk mätning på handleden, som mäter hur blodet flödar, vilket medför en liten fördröjning och större osäkerhet jämfört med pulsband som mäter de elektriska signaler som ska få hjärtat att slå. Allra bäst är nog Polars optiska mätare på överarmen, men det beror lite på vad man är ute efter.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#7
6 februari 2023 kl 07:40 Redigerad 6 februari 2023 kl 11:54
Gilla
Kan bara instämma med övrig i "tråden" - ring vårdcentralen nu på morgonen. Förmodligen får du en tid idag och ett EKG.
#8
6 februari 2023 kl 16:48
Detta inlägg har raderats
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#9
6 februari 2023 kl 17:08
Gilla
Tack för all input och omtanke, Jag mäter pulsen på handleden (Polar Vantage V2) och är nedveten om att pulsmätningen blir mindre exakt jämfört med pulsband. Upplever dock att mätning med och utan pulsband ger likartade resultat, i snitt. Det som gjort att jag inte varit jätteorolig är att jag aldrig blir orimligt andfådd eller får för mycket mjölksyrepåslag vid annan typ av träning eller vid raska promenader. Bara...ibland...vid löpning. Mot bakgrund av detta, den läkarbekant som jag konsulterade tyckte inte att jag behövde kolla EKG ( med belastning) akut heller.
d v s inte direkt imorgon t ex.
Jukka Sandin
1957 • Alingsås
#10
6 februari 2023 kl 21:48
1 Gilla
Jag tycker som övriga om denna tråd; sök hos din vårdcentral och beskriv precis som du har gjort här. Belastnings-EKG helst så nära grenspecifikt, alltså på löpband(detta saknas på de flesta vc) men på testcykel går bra oxså. Ekg kurvan ter sig annorlund vid vila o vid ansträngning.
Apropå annan träning utan de skrivna symtomen. kan du åka längdskidor eller rullskidor så maxa på de, annars kan du köra cirkelstyrka med 5 stationer med låga vikter 25 reps på varje station utan vila i 5 varv, varannan station för ben, varannan för armar/axlar/bröst. exempel lats/hams/bänkpress ( sitt eller ligg) guadris/lats/utfall eller benböj.
Kör utan vila så fort du kan, ha koll på när syran kommer. Lycka till!
Lars Severin Johansson
1981 • Umeå
#11
7 februari 2023 kl 20:47
4 Gilla
Dra aldrig slutsatser utifrån handledspuls, de är opålitliga i synnerhet då intensiteten varierar. Skaffa ett pulsband till att börja med, så får du en pålitlig registrering.
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#12
8 februari 2023 kl 10:57 Redigerad 8 februari 2023 kl 10:57
Gilla
Instämmer ang. pulsband. Jag har Garmin Epix 2 som är relativt ny, men mätningen vid handleden är en besvikelse. Upplever att den fungerar bra i vardagen, men vid träning visar den alltid 10-20 slag fel (i mitt fall för mycket), särskilt vid intensiv löpning. Det vara samma sak med min förra Garmin Fenix.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#13
8 februari 2023 kl 22:44
Gilla
Jag har pulsband också, men är väl lat och använder det i princip aldrig. Men god idé att börja göra det. Jag ser t ex att pulsreg gärna drar iväg en kort stund i början på löppass. Mäter jag då pulsen manuellt så ser jag att pulsen inte alls rusar.... Har nu mätt manuellt flera gånger och kan se att det ofta är rätt stor avvikelse mellan klockan och fingrarna på pulsådern även när jag tagit i. Klockan mäter jättelågt medan pulsräkning på pulsådern ligger 20-30 slag över! Sedan, plötsligt hickar klockan till, efter nanuell mätning med t ex 30 s fördröjning och börjar indikera ungefär samma resultat. Så...börjar undra om mina antaganden om att pulsen vägrar gå upp är så korrekta, trots allt. Kanske så är jag bara lite otränad...?
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
8 februari 2023 kl 23:46
1 Gilla
Kan rekommendera Polars optiska pulsmätare som man helst sätter ovanför armbågen på armen. OH1 heter min, glömt vad den nyare heter. I vilket fall mäter den verklig puls, alltså frekvensen av hjärtats hopdragningar. Mycket pålitligare än det som går att mäta på handleden och man slipper de störningar från exv statisk elektricitet som pulsband ofta råkar ut för. Men är man för lat funkar det ju inte...
Walker67
1947 • Växjö
#15
9 februari 2023 kl 00:14
1 Gilla
# 13. Jag är ju lite äldre än du och har sista året märkt att det blivit svårt att få upp pulsen. Jag mäter både på halsen och med en klocka, där man trycker ett finger mot en indikator. Ligger nästan alltid lite lägre med klockan än fingermätningen. Det jag märkt är att ibland stannar pulsen och det blir ett längre avbrott, vilket drar ner värden. (mäter under 6 sek och x med 10)
Jag har haft en långvarig infektion med lunginflammation och peniccinlinkur sedan i julas och tränade ingenting på 4 veckor. Vid återbesök på VC för 14 dagar sedan bad jag läkaren ta EKG. Det visade sig att jag hade en jämn och bra puls ända till den gjorde ett extraslag, efter det ett längre avbrott. Läkaren sa att det inte är ovanligt i min ålder och att jag kunde fortsätta att träna, när jag väl frisknat till helt. Det kändes väldigt bra att höra, då jag varit lite orolig för att jag ibland fått ett lågt värde direkt efter träningen.
Jukka Sandin
1957 • Alingsås
#16
10 februari 2023 kl 11:43
Gilla
Ja, xtra slag kan man ha o efter läkarkonsultation med träningstillåtelse känns skönt. Många hjärtinfarkter kan träna sig tillbaka till normalt liv, vad det nu är!
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#17
10 november 2023 kl 16:13 Redigerad 10 november 2023 kl 16:16
Gilla
Lite uppdatering! Har ju gått ett tag sedan jag startade tråden i februari. Har fortsatt att träna men löpvolymen har minskat till lägsta volymerna på 16-17 år. Nu är det typiska att jag behöver promenera någon minut redan efter typ 3 km löpning i farter kring 6:15 min/km. Tränar en hel del gruppjympa, i alla fall när jag är hemma (har rest en hel del under året). Aldrig motsvarande mjölksyrepåslag i de fallen. Promenerar också mycket.
Så, låg löpvolym i kombination med åldern skulle säkert kunna förklara en hel del. Men...
Jag började notera att min vilopuls blivit så låg under året. Kunde sitta i vardagliga sammanhang, t ex fika, och då se att pulsen t o m sjönk under 40 korta stunder. Kunde känna mig yr i mössan om jag t ex kört - ett kort - löppass och sedan gruppjympa. I alla fall....
Tog kontakt med vc, fick göra hälsokontroll inklusive EKG och blodtrycksmätning, samt blodprov med relaterade tester. Mycket bra resultat på allt detta! Blev i alla fall remitterad till 48-timmars långtids-EKG. Förra helgen körde jag den testen och levde i övrigt som vanligt: lite löpning, Friskis & Svettis, promenader, styrketräning varje morgon, lite vin till maten fredag-lördag...etc. Idag ringde min husläkare på vc och meddelade resultatet! Inget alarmerande, men hon tyckte att jag hade både väldigt låg och mycket varierande puls. Inga tendenser till t ex flimmer, vilket jag inte heller väntat mig. Blir nu remitterad till hjärtspecialist, med uppmaning att söka akut om jag t ex känner tryck över bröstet och liknande (har akdrig känt något åt det hållet f ö).
Fortsättning följer...
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#18
10 november 2023 kl 19:21
1 Gilla
Bra att prover och tester inte visat något konstigt och bra att du fått en remiss till en specialist.
Jukka Sandin
1957 • Alingsås
#19
10 november 2023 kl 19:22
1 Gilla
Hej Stefan!
Tycker det var klokt av dig att söka till vc.
Jag skulle rekommendera ett belastningsprov för ditt hjärta=arbetsEKG och då helst med laktatmätning.
Du verkar ha ett starkt hjärta, hoppas allt ordnar sig👍
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#20
11 november 2023 kl 20:29
2 Gilla
Har de testat för hypotyreos? Jag fick låg puls ( ner mot 28 nattetid ) och orkade knappt gå i trappor efter jag kört spinningpass, det visade sig att min sköldkörtel börjat lägga ner varpå ämnesomsättningen i kroppen sjönk.
Medicinerar sedan våren 2019 och mår nu ganska ok igen.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.