Löpning Avancerad träning 6 inlägg 1818 visningar

Energiintag under långpass

#1
8 maj 2023 - 16:08 (Redigerad 8 maj 2023 - 16:13)
Gilla
Jag har gått och blivit rejält sugen på att ta mig an Renens stig på Idre Fjällmaraton. Mina långpass ligger alltid över 2h och sker på antingen stig+grus eller asfalt+grus. Ibland är jag uppe och nosar vid 3h-strecket, men jag har väldigt sällan med mig energi och tycker att jag klarar passen skitbra ändå. Har jag med mig energi är det alltid en Enervit liquid gel, om passet är 3h kan jag ta två med mig, men det är inte alltid jag förbrukar de båda. Men som skrivet: 95% av långpassen sker utan energiintag. Tränar nästan uteslutande före frukost, även långpassen. Dock tar jag en skål gröt precis före när det vankas lång-långpass.

Vad jag vet har jag en mage av stål och kan ha i mig vad som helst utan bekymmer, så frågan om vilken sorts energi jag ska ha är redan besvarad.

Så nu till min fråga. Det jag funderar över är hur och framförallt varför man tränar energiintag, för det läser jag om konstant häri trådarna så fort det diskuteras träning inför långa lopp. Spotta gärna ur er alla tankar ni har; det skulle uppskattas varmt om ni delar med er av hela er filosofi kring saken. Fysiologi välkomnas också :)
Irene
1968 • Åstorp
#2
8 maj 2023 kl 17:45
Gilla
För att alla inte har stålmage utan behöver se vad magen tål efter att ha sprungit några timmar.
Åsa
1983 • Fagersta
#3
8 maj 2023 kl 18:55
1 Gilla
Just där uppe blir de fina påfrestningar i nerförsbackarna. Allt skakas runt rejält. På loppen tar man i lite extra och magen kan reagera på det med. Fast du verkar ha så bra koll själv. Kör bara💪
1991 • Norrköping
#4
8 maj 2023 kl 19:28
3 Gilla
Det du beskriver är väldigt lite energi per timme. Det finns allmänna rekommendationer om att ett optimalt kolhydratintag är ca 70-100 g kolhydrater per timme. På ett lopp vill du gissningsvis göra det så optimalt som möjligt och då vill du i träningen inför ha säkerställt att du klarar av det. Du ska inte testa något helt nytt för första gången på loppet. Därför tränar man på energiintaget. Jag vet själv att jag klarar 70-75 g/h i form av gel och nu ska jag skifta till sportdryck och 100 g/h och då vänjer jag mig vid detta på mina långpass.

De flesta skulle nog rekommendera dig att fundera på att inta mer energi på loppet än vad du gör nu på dina långpass.
Helsingborg
#5
9 maj 2023 kl 09:11
2 Gilla
Bild uppladdad av Robert G
Här är Precision & Fuel Hydration''s rekommendationer. De har också en disclaimer:

"En timmesintag på ~90 gram per timme (dvs. 3 x PF 30 Gel eller 1 x PF 90 Gel) är inte något som alla idrottare kan uppnå omedelbart och det kan ta lite tid att bygga upp till denna konsumtionshastighet, särskilt om du har haft problem med mag-tarmkanalen tidigare."
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
9 maj 2023 kl 11:50
3 Gilla
Den energi du har lagrad är en stor mängd fett (även magra personer har det), olika lätt tillgänglig, samt glykogen, några hundra gram i musklerna och kanske 60 g i levern. Vid löpning utnyttjar musklerna en blandning av glykogen och fett, högre andel fett vid lägre ansträngning, men även fettförbränning kräver lite glukos, som tas från glykogenet så länget det finns, tar det slut börjar musklerna bryta ner protein för att få tillgång till den lilla mängd glukos som går åt vid fettförbränning.

Glykogenet räcker typiskt för ca två timmars snabb löpning, sen behövs på fyllnad om man ska undvika muskelnedbrytning och det går ändå inte att springa så snabbt som vid god tillgång på glykogen eller glukos.

För träning gäller därför att man på långpass kan behöva tillföra lite glukos efter ett par timmar och vill man hålla lite högre fart behövs det mer och då får man gärna börja direkt när passet startar. På tävling på maraton behöver de flesta få i sig så mycket som magen kan ta upp. För längre distanser är det också fråga om att kunna fylla på även om det möjligen inte behövs lika mycket om farten är förhållandevis låg. Men eftersom fetterna i kroppen har olika tillgänglighet är det oftast en fördel för ultralöpare att kunna äta, ultralöpning kallas ibland för en tävling i att äta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.