Löpning Träning 20 inlägg 3358 visningar

Ärr på hjärtat - löpning, stämmer det?

1974 • solna
#1
5 april 2023 - 17:23
Gilla
Hobbylöparn
Östermalms IP
#2
5 april 2023 kl 19:01
Gilla
Om det baserar sig på vetenskapliga metoder kan det säkert stämma. Annars är det ju bara rent tyckande, sånt finns det alltför mycket av redan.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
5 april 2023 kl 21:04
Gilla
Min kardiolog nämnde också att hjärtflimmer är vanligt hos de som tränar stor mängd, att även hjärtat kan få för mycket belastning. Ganska logiskt egentligen, det är ju en muskel.
2006 • Alingsås
#4
5 april 2023 kl 21:46 Redigerad 5 april 2023 kl 21:51
Gilla
Tror att hjärtläkaren Fredrik Nyström har helt rätt. Det vi sysslar med är ju ett beroende. Nu har ju jag blivit friskare i kroppen av att springa men att jag också känner mig friskare för övrigt kan ju vara placebo. Vad är det man säger, tro kan försätta berg.

Kunde knappt böja mig innan men nu är man mycket mjukare i kroppen. Men hjärtat och sådant vet man ju inte hur det står till innan man eventuellt drabbas. Marathon till Ultra och vidare är nog inte en nyttig hobby men 1-2 maror per år tror jag inte skadar. Däremot, vilket jag ska göra snart, springa nio mil är nog inte nyttigt men ska bli kul att prova. 100 miles och 24-timmars lopp tror jag ingen här på jogg tycker är nyttigt för kroppen. Är väll mer en mental resa som kroppen nog hade mått bättre av att slippa?

Ska bli intressant att titta på detta kipp (har inte sett det ännu): https://youtu.be/cX4AUZEwyPIhttps://youtu.be/cX4AUZEwyPI
1984 • Falun
#5
5 april 2023 kl 23:01
3 Gilla
Nyström har gått från att vara intressant till att bli en medial tjomme. Läs gärna Jacob Gudiols inlägg i debatten gällande Nyström.

Gällande hjärta och träningsmängd ska du upp på väldigt extrema mängder för att risken ska öka. Dessutom finns det idag gott stöd för att idrottare lever längre. Även elitidrottare lever längre än icke elitidrottare trots att man brukar säga att dom inte sysslar med hälsa.

Det bästa för kroppen vore väl förmodligen om vi gick omkring och reparerade på bostaden, gick långa promenader, lyfter tungt och jagar lite ibland. Men nu lever vi inte så och får anpassa oss. Träning är mer effektivt på så sätt.
1984 • Falun
#6
5 april 2023 kl 23:03
Gilla
Säg att man tränar 60 minuter om dagen. Skulle det vara ett ”beroende” menar du?
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
6 april 2023 kl 00:35
3 Gilla
Det finns en del forskare som kämpar och kämpar för att bevisa att man bara ska träna lite, eller möjligen måttligt, annars blir det farligt.Det finns en O''Keefe som jag inte tvekar att kalla intellektuellt ohederlig baserat på hur han misshandlat statistik från den s k Köpenhamnsstudien. Fredrik Nyström verkar inte heller låta forskningsresultaten bestämma vad han ska tycka i hälsofrågor. Googlade och fann en recension av en diabetesläkare (som tyvärr hoppar över delen om träning för att det inte är hans område). För mig som medicinsk amatör är det uppenbart att Nyström blandat in en hel del tyckande: https://www.dagensdiabetes.se/index.php/alla-senaste-nyheter/3766-recension-fredrik-nystrom-radikalt-lagom

Välkänt är idag att det är bättre att träna lite än inte alls, det är också visat att det är bättre att träna ganska mycket än lite och tränar man hårt och mycket under ett antal år så är det för mycket. Den stora studien på 53000 vasaloppsåkare visade att de som under 5 år klarade tiden för prestationsmedaljen löpte större risk att dö (per år eller inom viss tid) än vi vanliga vasaloppsåkare (ni får själva googla fram detaljerna).

Var gränsen går mellan sänkt risk och höjd risk är idividuellt, men alltså inte helt känt på populationsnivå heller.

Ärr på hjärtat då? Redan i Tim Noakes'' bok Lore of Running framförs den på erfarenhet grundade åsikten att maratoneliten har begränsningar: "you may have one or two great marathons in your body and another handfull of good marathonsbut your peak period is likely to last less than ten years". (Fritt ur minnet).
Gissar att det där med ärr stämmer på de vasaloppsåkare som klarar medaljen år efter år och troligen motsvarande för maratonlöpare. Det är också 5 gånger så stor risk för uthållighetsidrottare att få förmaksflimmer vid någon "hög" ålder (glömt om det var 60, 65 eller 80 år) jämfört med normalbefolkningen. Om man verkligen får det beror också på ärftlighet och andra miljöfaktorer" än träning.

Själv fick jag förmaksflimmer vid ca 60 efter tio års maratonlöpning. Man hittade viss ärrbildning och måttlig förstoring av vänster förmak men det gick förstås inte att säga varför jag fick flimmer( mina föräldrar hade det nog båda två på gamla dar). Helt obesvärad till vardags, men träningen stördes mycket så för ett par år sedan fick jag en ablation och blev av med flimret. Inte alla har sån tur, men de lyckas med 3 av 4.

Det gäller att tolka data rätt också, bland annat är halten av Troponin(?) i blodet lika hög efter ett maraton som efter en hjärtinfarkt. Men efter maraton sjunker halten till normala nivåer på ett dygn eller ett par. Ämnet anses signalera "hjärtat är slitet, kom och laga det"

Som avslutning: Även forskare har bias och vi vet änu inte vid vilken nivå på träning som riskerna börjar bli större än hälsovinsterna. Det är svåra studier att göra så vi får nog vänta i tio år på svaret. Var skeptiska mot alla tvärsäkra.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
6 april 2023 kl 06:43
5 Gilla
Det bästa är nog att inte vara för ”extrem” i sin träning, att blanda och ge helt enkelt.
2006 • Alingsås
#9
6 april 2023 kl 07:21
1 Gilla
Beror nog på vad man har för jobb tror jag. Att göra som jag, endast träna löpning, är monotont för kroppen, tur att våren kom (host det kom snö i natt) så att man gör annat också och inte orkar löpa en till några timmar om dagen.

20 minuter till en timma om dagen, helst varierande träning, är väll annars utmärkt oberoende av yrke då de flesta yrken är just monotona i olika förmer.
Emil
1987 • Luleå
#10
6 april 2023 kl 09:13
4 Gilla
En granskning på Fredrik Nyströms påståenden, uppbackat med studier: https://traningslara.se/fredrik-nystroms-pastaenden-om-traning-och-halsa-en-granskning/

Men extrem ansträngning gör väl sitt med hjärtat.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#11
7 april 2023 kl 13:35 Redigerad 7 april 2023 kl 13:36
1 Gilla
Om det är denna studie det gäller, så är väl svaret både ja och nej.
"Long-Term Incidence of Atrial Fibrillation and Stroke Among Cross-Country Skiers Cohort Study of Endurance-Trained Male and Female Athletes"

Så här står det i Conclusions: "Participation in a cross-country skiing event was associated with a lower incidence of atrial fibrillation among
female skiers, independent of number of completed races and performance. Among male skiers, the incidence of atrial fibrillation was similar to that of nonskiers. However, male skiers with the highest number of completed races and fastest finishing times had higher incidence of atrial fibrillation compared with those with few completed races and poorer performance. For both men and women, participation was associated with a lower incidence of stroke, but skiers with atrial fibrillation had a considerably higher incidence of stroke than did nonskiers without atrial fibrillation".

Tydligen gäller resultatet bara män, kvinnorna går helt fria i sammanhanget, men det verkar ha blivit "bortglömt". Dessutom tycker jag skrivningen " For both men and women, participation was associated with a lower incidence of stroke, but skiers with atrial fibrillation had a considerably higher incidence of stroke than did nonskiers without atrial fibrillation" - är helt "underbar" att skidåkare med hjärtflimmer skulle ha högre risk för stroke än icke skidåkare utan förmaksflimmer. Detta är väl självklart då mellan 20-30% av alla stroke just orsakas av förmaksflimmer.
Anton Wilson
1983 • Borås
#12
7 april 2023 kl 18:57
5 Gilla
Har nyss fått diagnosen "athletes heart" efter ett halvårs vila, det debuterade med en misstänkt myokardit samt förmaksflimmer.

Fick en andra flimmerepisod för 2 månader sedan, bägge gånger har det fått elkonverteras.
Samt fått dubbelslag som kommer & går några gånger i veckan.

Nu har jag sen en vecka fått tillbaka börja träna upp mig igen, känns märkligt men gött att få börja svettas lite.

Har gjort MR nyss och inga ärr osv har hittats för att hålla mig till ämnet.

Har gjort en hel del maror & ultralopp.
1984 • Falun
#13
7 april 2023 kl 20:46
6 Gilla
Hoppas det går bra för dig.

Grejen är ju också att alla människor har en del problem om man undersöker dom noga. Jag gissar att löpare har ganska bra koll på sina kroppar och söker vård om något annorlunda sker. Hur tror Nyström egentligen att majoriteten av vuxna befolkningen mår som faktiskt är överviktiga eller feta?

Jag tycker bara det är kvitto på hur sjukt samhället har blivit. Träning är farligt för att ett fåtal får hjärtflimmer men att käka grillspjut rullad i bea och en hink med vin om dagen är livskvalite?

Anton Wilson
1983 • Borås
#14
7 april 2023 kl 21:04
1 Gilla
Instämmer med att det är skevt om träning stigmatiseras, tycker man borde lyfta "sitta ihjäl sig i soffan hetsen" istället för "träningshetsen".

Den största majoriteten med tex förmaksflimmer har ju knappast fått det av träning om man säger så. 🤷‍♂️

Har inte riktigt fått ett vettigt svar om vilka förändringar jag ska göra i litt liv ännu, mer än att pångpass är lite vanskligt. Kanske skulle börja röka & dricka lite mer för att höja vilopulsen en aning? 😅🤣
2006 • Alingsås
#15
7 april 2023 kl 23:01 Redigerad 7 april 2023 kl 23:03
1 Gilla
Sitta mycket ska ju vara farligare för hela kroppen än det är för rökare som rör sig mycket. Men vet inte om detta stämmer men sitta ska ju vara den nya inne-folksjukdomen.

Helt klart att vissa personer fasar för mitt onyttiga springande som enligt dem inte är lagom. Jag är frisk, än så länge, och de dras med både det ena och andra. Förstår inte riktigt logiken i deras tänk. Ska man skämmas för att springa mycket.

Men visst är man lite rädd för att hjärtat ska ta stryk. Men tror det då skulle bero på stressen. Tycker det är svårt att balansera att vilja springa mot att måste springa för att må bra i själen. Nu har jag ju fördelen med att för det mesta ha tid att springa när jag vill. Men det första jag tänker efter frukost är att det vore väldans gott att ge sig ut på en tur.
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
8 april 2023 kl 00:00
2 Gilla
"pångpass" vad är det? Felskrivningför långpass?
Hoppas du har kontakt med en bra kardiolog som kan förklara och som det går att resonera med. Det hade jag. Kan ändå rekommendera nogot forum, som Flimmerforum eller något engelskt, googla på a-fib, AF, atrial fibrillation i kombination med något om träning eller löpning.

Kardiologer är duktiga på hjärtat men ingen vet allt och det är svårt att få säkra besked om orsaker, vad som påverkar osv. Forskarna säger att det är svårt att få uthållighetsidrottare att dra ner på sin träning, det gör det svårt att genomföra somliga studier.
Själv killgissar jag på att ett hårt intervallpass påfrestar hjärtat mycket mer än ett lugnt långpass. Farligast av allt är dock att ha något annat fel på hjärtat än förmaksflimmer, idrottare som dör av hjätfel brukar ju tillskrivas något medfött fel som bara inte hade upptäckts innan.
Anton Wilson
1983 • Borås
#17
8 april 2023 kl 08:04
2 Gilla
Hehe! Ja givetvis ska det stå "långpass".
Jag har ju fått en fullständig genomgång av hjärtat nu och dom har inte hittat nåt livshotande på det viset.

Däremot fick jag till mig precis tvärtom, att det var långpassen som var värre än hårda kortare pass. Men som sagt det är väldigt svårt att få ut några vettiga svar om vad man ska göra eller inte.

Inte rädd för att röra på mig i alla fall.
Oldboy
1952 • Danderyd
#18
8 april 2023 kl 12:37
2 Gilla
Som sagt, jag killgissade. Skulle dock vara intressant att se det vetenskapliga underlaget för påståendet. Det kan finnas, det kan också ha brister - eller intressanta nyanser. Min kardiolog tyckte maraton lät riskabelt för att det skulle vara så ansträngande. Jag hävdade att ett millopp var mycket mer påfrestande, ett maraton springer man på uthållighet. Men vad som verkligen är rätt vet jag inte - och kanske ingen annan heller än. Standardsvaret "det beror på" gäller nog, liksom "det är individuellt".
Helt säkert är dock att det sämsta är att bli soffpotatis.
2006 • Alingsås
#19
8 april 2023 kl 12:47
1 Gilla
Beror nog på hur hårt man anstränger sig på långa pass. Känner mig trygg med min fart.
1984 • Falun
#20
8 april 2023 kl 19:40
1 Gilla
Det finns ju massor av olika hjärtproblem, men just det här handlar mer om riktigt tuff ansträngning under lång tid. Alltså inte 10 km. Så har jag fattat det iallafall.

Det viktigaste är dock att sätta allt i relation till annat. Vasaloppsåkare är friskare och lever längre. Vilka sjukdomar råkar tex någon som inte rör på sig alls ut för?

Man kanske helt enkelt kan ta en något ökad risk för vissa mildare hjärtåkommor för att bli friskare i övrigt?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.