19 mars 2023 kl 08:18
Precis som Maria skriver.
Sikta på att komma ut ganska lång tid, skit i fart och distans. Gärna 3-3,5h på benen.
Och se till att få i dig en gel (~20g) varje 20-30min. Samt drick lite vatten då och då.
Börjar magen knorra ta det lugnt en stund.
På så sätt vänjer du dig med att få i dig näring under arbete, och återhämtningen går fortare. Dessutom blir långpasset behagligare.
Försök få in ett gäng sådana månaderna innan loppet, och glöm inte att dra ner på träningen ca 2 veckor innan loppet.
Något man kallar ”tapering” då kan man dra ner på distansen och kanske springa 70% av normala distansen, men försöka bibehålla några pass med farten man tänkt hålla på loppet, och kanske ner mot 50% innan loppet sista veckan. Då fyller man på förråden och vilar upp sig inför loppet.
Samt, b ö r j a l å n g s a m t. Det är så lätt att bränna sig i början. Första 2-3 milen skall kännas lätt, loppet börjar vid 2-3 mil :)
Ett maraton är inte nåt man bara river av, det är en tuff distans.