Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 3075 visningar

Ont i foten medans jag joggar

Stockholm
#1
12 november 2022 - 23:12 (Redigerad 12 november 2022 - 23:12)
Gilla
Bild uppladdad av Semir Dizdarevic
Hej!

Jag har börjat jogga för ungefär 2 år sen, innandess körde jag mkt styrketräning, men så småningom vill jag komplettera med jogging för en varierande träningsform.

Jag mjukstartade och hade inga problem, brukade köra 5 km vanligtvis, ibland 10.

Förra vintern snubblade jag och slog mig i mitt högra knä, då fick jag vila och undvika springa, men fortsatte träna.
Nu i somras började jag långsamt med joggning, men efter ett par ggr så började det kännas konstigt i mitt vänstra smalben, det började med svaga smärtor och domningar medans jag sprang, var svårt att "dra upp" foten, men det försvann så fort jag gick.

undrar vad problemet kan vara ?
Jag försökte vila i en månad och började springa 1 km på bandet utan problem, ikväll testade jag 3 km ute men då fick jag domningar efter ungefär 1,5-2 km.

Vad kan det vara ? är det en överbelastning?
jag bifogar bild och markerar vart det känns.
2006 • Alingsås
#2
13 november 2022 kl 12:54 Redigerad 13 november 2022 kl 12:56
Gilla
Droppfot?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#3
13 november 2022 kl 13:13
1 Gilla
Låter nästan som om du spänner musklerna i det markerade området (underbenet) och får kramp. I underbenet finns ett antal muskler som mynnar ut i foten via senor. bl.a. fäster vad som ofta kallas "vadmusklernas gemensamma senskida just där du markera på foten. Men du markerar snarare framtill på underbenet än vaden. Kan ju faktiskt vara två olika saker. Vad har du för skor?
Stockholm
#4
13 november 2022 kl 14:15
Gilla
Hej Ingrid!
Tack för ett snabbt svar.
Jag har Nike Zoom Pegasus.
Jag är ingen super erfaren löpare, har mest cyklat och styrketränat i mitt liv, så löpning är jag rätt ny i.
Men med samma skor sprang jag för 2 år sen utan några som helst problem.

Det känns inte vid vaden utan mer vid främre underben, vid muskeln vänster om skelettet.
Sen blir det spänt under bakre fotvalvet.
Stockholm
#5
13 november 2022 kl 14:17
Gilla
Hej Olsson, vad menar du exakt och kan du utveckla?
Jag försökte googla lite men vore bra om du förklarar ytterliggare så jag får ditt perspektiv och varför du kommer till denna slutsats.
Stockholm
#6
13 november 2022 kl 14:37
Gilla
Apropå droppfot, jag var hos kiropraktor för att kolla min rygg ang en marklyfts skada, han kollade min fot också men konstaterade full styrka i båda fötter överkropp osv, så förmodligen inte det.
2006 • Alingsås
#7
13 november 2022 kl 18:39
3 Gilla
Jag vill nog spekulera i liknande banor som Ingrid då. Att du har en överaktivitet i muskeln på framsidan som drar upp foten. Vader betyder underben, så Ingrid syftade faktiskt egentligen på rätt sak. Några senskidor finns dock inte vid markeringen i foten, utan de sitter högre upp, och ingen muskel fäster exakt där du har ritat i foten heller. Det som du beskriver som spänt i foten vill jag koppla till överaktiviteten i muskeln som drar upp foten. Det som finns vid markeringen i foten är en separat del av plantarfascian. Om man överspänner den huvudsakliga uppåtböjaren av foten (m. tibialis anterior) så att man vid löpning landar överdrivet långt ut åt utsidan på hälen, får denna del av plantarfascian hantera en större belastning än den är van med. Det är ett relativt komplex och extremt ovanligt symptom som kan vara svårt att förstå bakgrunden till.

Jag pluggar själv fysioterapi och har således väldigt ingående kroppskännedom och kroppsmedvetenhet; jag har laborerat med att aktivera olika muskler på olika sätt när jag springer, och när jag valde att använda just m. tibialis anterior mer än andra uppåtböjare (m. flexor digitorum longus, m. fibularis tertius) fick jag smärta just där du har ritat, i botten av utsidan av foten.

2 år gamla skor är skräp. Köp nya; löparskor är relativ färskvara. Sen kan du prova att stretcha och massera framsida vad för att se om du kan få muskeln att slappna av mer. Den laterala plantarfascian kan du behandla på samma vis som hälsporre, men jag tror att problemet urspringer från uppåtböjaren så lägg fokus på den om du anser att jag kan tillräckligt mycket om ämnet utan att vara vårdpersonal och utan undersökning.

På löpband är det vanligt att ta kortare steg än om man springer ute, så jag skulle inte utesluta möjligheten att du övertrampar när du springer ute. Att du sätter ner foten för långt fram i förhållande till din höft. Ofta kan det bli så att man sätter ri foten långt fram och "tar emot sig" och tappar mycket momentum och utsätter muskler och leder för mycket större belastning än vad som är nödvändigt. Läs mer om "overstride".

Därutöver vill jag alltid förespråka att försöka lära sig att lyssna på sina ben och proprioception. De talar mer med hjärnan än man först kanske tror, men det tar lång tid att lära sig att känna varje detalj i hur benen rör sig, och än längre att lära sig att utveckla kontroll över varje millisekund av löpsteget.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#8
13 november 2022 kl 20:21
Gilla
Nja, jag tycker nog markeringen på bilden (nere på foten) stämmer med senorna från m. peroneus longus samt m. peroneus brevis. Hur som helst så kan det vara bra med ett besök hos en sjukgymnast (billigt och behövs ingen remiss) för en konsultation. Nya skor behövs nog också - kolla gärna med Löplabbet där personalen har bra erfarenhet av att matcha skor och fötter https://www.loplabbet.se/tidsbokning/loplabbetmetoden.
Stockholm
#9
13 november 2022 kl 21:11
2 Gilla
Tack Olsson och Ingrid för era svar.
Mycket uppskattad.

Jag ska boka tid till sjukgymnast, är det någon som bor i Stockholm som kan rekommendera en ?
Jag var på löplabbet igår, de konstaterade att jag använder mycket heelstrike samt utsidan av benet, köpte nya skor också som de hjälpte till att välja.

ps.
Jag glömde nämna att jag inte hade det problemet i början på denna sommar utan den smög sig fram långsamt på mina 5 km spring med tiden.

2006 • Alingsås
#10
13 november 2022 kl 21:47 Redigerad 13 november 2022 kl 21:50
Gilla
Bild uppladdad av Anonymiserad
Nja, jag som hittills bl.a. läst kurser i anatomi och fysioterapi inklusive palpation anser att markeringen inte stämmer med peroneerna, eller fibularerna som de numera kallas. Jag försökte översätta TS'' bild till en tydligare sidovy, och som synes på bifogad bild löper fibularissenorna bara bredvid grönmarkerat område och snarare rundar fotknölen väldigt snävt och fäster ovanför respektive fortsätter in under foten. Är det stramt ända i nederkant av foten, mellan hälbenet och femte mellanfotsbenet (där jag har markerat), finns bara en struktur som kan strama och det är plantarfascians laterala band. Senorna löper högre upp och når aldrig ned till botten av fotvalvet. Sen får Semir avgöra vem av oss som har tolkat bilden rätt, om någon.

Stockholms Kiropraktor- och Rehabklinik är min favorit vad gäller fysioterapi: https://www.bokadirekt.se/places/stockholms-kiropraktor-&-rehabklinik--6280
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
13 november 2022 kl 23:44
2 Gilla
Sjukgymnasterna på Idrottskliniken Rehab i Solna har hjälpt både mig och döttrarna och det går på vanliga sjukvårdstaxan, är alltså billigt, har varit någorlunda lätt att få tid.

Jag vill protestera mot att 2 år gamla löparskor är skräp, det är en myt som skofabrikanterna försökt sprida. Man kan slita ut ett par löparskor på knappt 100 mil, men somliga kan hålla mycket längre om man inte är alltför tung, men att de bara ligger har ringa betydelse på bara några år. Själv har jag löparskor som legat bortåt tio år i garderoben och fortfarande går utmärkt att springa en mil i. Men det är utmärkt att du nu har två par olika, jag föreslår att du växlar mellan dem. Märker du att du får ont efter passen med bara det ena paret är saken klar, degradera dem till trädgårdsarbete eller annat.

Min egen erfarenhet av fotsmärta är att den kan vandra runt, i alla fall om plantarfascian är inblandad. Hoppas du får ett bra träningsprogram av den sjukgymnast du anlitar. Sånt man inte går och drar för länge på går i princip alltid att träna bort på rätt sätt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.