Löpning Träning 56 inlägg 6443 visningar

Svårt med långpass

1984 • Lerum
#1
21 oktober 2022 - 20:51
1 Gilla
Varför ska det vara så svårt att få till långpass?! Det är varken tidsbrist eller att viljan tryter. Ändå blir passen mellan ca 8-13 km. Mer än 13 km är sällsynt. Tänker ofta att idag ska jag springa längre, men det blir sällan så, tyvärr. Min egen analys är nog [efter att ha läst andra trådar) att mina pass i regel har för högt tempo. Har försökt dra ner tempot, det går ett tag men innan man ens fattat det själv är man tillbaka i "normalt" distanstempo. Nu kommer höstern/vintern, vilket är en perfekt tid för långpass. Vill verkligen få till mängd nu, så att jag har en bra grund till våren. Behöver ytterligare tips på hur jag ska hantera situationen, så att långpassen faktiskt blir av. Och säg nu inte att jag ska sänka tempot 😀 Detta vet jag redan. Går det att tänka på något visst sätt kanske?
< < < 1 2 3 > > >
Irene
1968 • Åstorp
#21
22 oktober 2022 kl 17:40
1 Gilla
Spring i ditt tempo men lägg in planerade gång-avsnitt. Börja lägg in gång redan från början. Om du t ex ska spring 18km, lägg in gång vid 6km och 12km.
1984 • Lerum
#22
23 oktober 2022 kl 16:45 Redigerad 23 oktober 2022 kl 16:48
1 Gilla
Intressant. Har två olika skor som jag varierar mellan, men aldrig tänkt tanken att ha ett par för långsam resp. snabb löpning. Vet ju att det finns minimalistiska skor osv. som elitlöpare använder, men tänkt att det är något just för eliten. Att jag varierar mellan två "vanliga" skomodeller har varit för att belasta kroppen mindre. Inbillar mig att jag sätter ner foten lite olika i olika skor. Men det är klart, att även standard löparskor har olika egenskaper som premierar ett visst löpsteg / en viss typ av löpning. Även om man nu helt bortser från minimalistiska skor. Kanske kan det till och med kännas mer naturligt att springa långsamt i en viss typ av skor. Om omvänt med så klart.
Stockholm
#23
23 oktober 2022 kl 17:54
Gilla
Byt färdmedel till något annat. Cykel, antingen utomhus eller inomhus. Crosstrainer långsamt och så bestämmer du dig från början att köra 2h.

Det kan vara svårt att springa tillräckligt långsamt och få ner pulsen. Börja med annat och när det fungerar är tröskeln lägre att få till löpningen.
Nina Nylund
1979 • Torshälla
#24
24 oktober 2022 kl 08:06 Redigerad 24 oktober 2022 kl 08:08
Gilla
Jag känner precis igen mig, i alla fall i tempo-problematiken. Jag har ett naturligt tempo där löpsteg och allt bara känns så naturligt, men det är lite för högt för att passa mina långpass. Har haft jättesvårt att hålla nere tempot, men verkar nu ha lyckats lite.
Mina tips (som fungerade för mig):
Håll koll på klockan ofta ofta. Jag kollade minst en gång(ofta fler) varje km och kunde på så sätt hålla koll på när tempot börjar rinna iväg...
Nu springer jag de flesta passen långsamt och undviker intervaller och rena backpass då jag vet att de får mig att öka tempot. Tänkte att jag kör så så att kroppen vänjer sig vid detta tempo nu. I vår tar jag tag i ett högre tempo igen.
Har du en kompis som är duktig på att hålla lugnt tempo, spring med honom/henne. Min man fick hjälpa mig förut en period.
Välj musik med omsorg, om du springer med musik. Jag har vissa låtar som gör det lättare att hålla tempot nere och ser till att jag börjar spellistan med dem så jag kommer rätt från början..

Det är detta som fungerat för mig, hoppas nåt kan va till hjälp :-)
1971 • Nykvarn
#25
24 oktober 2022 kl 08:52
Gilla
Har inte läst hela tråden så noga men du har redan fått bra kommentarer. En aspekt till är att det till ganska stor del är mentalt att springa längre. Ett exempel. Jag har tränat inför hittills nio genomförda Stockholm Maraton i början av sommaren, då springer jag såklart långpass och inne i sådan träningsfas är ett långpass på 35 km inget speciellt. När maran väl är avklarad brukar jag ta en period över sommaren med mera fartträning och färre långpass. När jag sedan i augusti springer ett långpass igen kan 22 km kännas jättelång och det sitter såklart främst i huvudet.

Bygg upp distansen långsamt och gradvis, underhåll sedan regelbundet men du behöver inte springa långpass varje vecka. Sänk tempot, springa gärna med en kompis, ännu bättre om kompisen har lite lägre kapacitet än du själv så du anpassar tempot till kompisen. Transportspring, spring ut och vänd så du måste vända hemåt, spring på nya ställen. Tänk tid istället för distans. Bra tips du redan fått.
2006 • Alingsås
#26
24 oktober 2022 kl 09:39
1 Gilla
--- Citerar Corben Dallas
"Något som hjälpt mig i denna förflyttning är att ha skor för långsam löpning... stabilare hårdare skor när jag lufsar har funkat bättre... studsiga och mjuka neutrala skor i hårdare tempo... I mitt fall saucony guide i lugna pass, och saucony speed eller vaporfly i snabbare pass."
---
Intresant! För mig fungerar Hoka One M Bondi 7 för lugna pass i 6:40-7-tempo. De är superdämpade men tog länge innan mina fötter vande sig vid dem utan att bränna efter milen. Man kanske ändå skulle testa mindre odämpade skor på de lugna passen?

Till trådens ämne. Långa distanser är väll något man arbetar sig fram till även om man känner att kroppen tål dem? Är ju mycket mentalt också. Ser långpassen som mental träning att en liten bit i taget ta sig allt längre och i slutet på passen så tänker man aldrig mer men nästa dag så är man sugen igen.
Nina Nylund
1979 • Torshälla
#27
24 oktober 2022 kl 09:45
3 Gilla
Just ja, ett tillägg till hur jag fick upp distansen lite lättare. Kanske inte funkar för alla men jag har hundar som jag brukar springa med. Då gjorde jag så att jag tog mig runt en milvända först, sedan tog jag 5 min på mig att hämta hundarna o så stack vi ut på en 5-km vända ihop. Då blev det plötsligt 15 km totalt men en liten minivila emellan.
Efter några gånger kände jag att jag inte alls behövde den där minivilan för att klara det.
Så det blev ett enkelt sätt för min hjärna att få upp längden.
1984 • Lerum
#28
24 oktober 2022 kl 18:24
Gilla
Efter att ha tagit del av alla kloka tankar och reflektioner så känner jag mig snart redo att ge mig ut på ett långpass 😀 Ska absolut testa några av de tips som jag har fått. Tack alla!
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#29
24 oktober 2022 kl 19:48
Gilla
Lycka till Henrik, berätta hur det går!
1991 • Norrköping
#30
25 oktober 2022 kl 10:02
14 Gilla
Detta är lite åt ultralöpningsflum-hållet och passar såklart bäst för en person med mycket fritid men jag har emellanåt "löpdagar". Det går ut på att jag försöker springa en viss distans sett över en dag. Jag brinner för att springa långt men trots det kan det emellanåt kännas betungande att t.ex. springa 50 km i ett kör. Jag kanske inte har dagen, suget kanske inte riktigt finns där men jag vill likväl få till mycket löpning. Då kan jag bestämma mig för att jag en lördag ska sluta dagen på 50 km. Hur det går till är oviktigt.

Jag hade en sådan dag häromveckan. Skulle få till 60 km. Sprang ut till föräldrarna, hjäpte dom ta upp båten och käkade lunch. Sedan sprang jag en jätteomväg i form av ett långpass till en kompis. Käkade pizza, kollade fotboll och drack folköl. Sedan sprang jag en rejäl omväg hem. Det var en trevlig dag!

Så gör jag när orken för ett långpass inte finns. Tycker man att långpass känns betungande kanske sådana dagar kan vara en inkörsport till riktiga långpass.
Walker67
1947 • Växjö
#31
26 oktober 2022 kl 23:51
Gilla
# 14 Med mig är det tvärtom, springer jag en viss tid blir träningen tråkig och jag maskar hela tiden. Distans skall helst gå på en enda slinga med några kontrollpunkter utefter banan för att kolla att jag har rätt tempo.
I takt med stigande ålder blir problemet omvänt dvs det blir för långsamt tempo pga att tankarna flyger iväg och man hamnar i ett bekvämt "snigeltempo"
Hobbylöparn
Östermalms IP
#32
27 oktober 2022 kl 07:21
Gilla
Instämmer att långpassen är svårast mentalt att få till. Att ge sig iväg själv en lördag förmiddag på en tvåtimmarstur eller längre, kräver någon form av bokstavsdiagnos som jag tror att merparten av oss löpare har. 😁

Men det är svårt att prestera på lopp utan att lida pin. Sedan kan det ju vara en upplevelse också att får springa längs med vackra stråk.

En annan aspekt är efteråt, då kan man känna sig nöjd med insatsen.

Slutligen vill jag tipsa om att springa i grupp. Gör långturerna trevligare även om det ofta blir en kompromiss med tempot, samt att rundan kanske inte går exakt där man själv hade önskat.
Oldboy
1952 • Danderyd
#33
27 oktober 2022 kl 10:04
3 Gilla
När jag sprang med min då åttaåriga dotter upptäckte jag hur skönt det var att springa riktigt långsamt!

Prova Foppatofflor, används inte sällan av ultralöpare. Inte kan du springa fort i dem!
1965 • Täby
#34
27 oktober 2022 kl 13:16
1 Gilla
Man kan ju inte lägga upp ett långpass så att det går att gena hem!!!

Det skulle jag aldrig våga göra. Jag har några gånger fått inbjudan på liknande upplägg, men tackat nej.

Se till att ha tid på sig för långpasset, en distans som man bygger upp i lagom takt och sen har man ju liksom inget alternativ när man väl är ute...

(Säger en som inte har långpassat på 2 år pga skador och ser långpassen i ett alltför rosa skimmer, inser jag ;-). )
Mats Karlsson
1964 • Jönköping
#35
29 oktober 2022 kl 19:20
Gilla
Många synpunkter på en mängd variabler som kan påverka längden på passet men i grunden handlar det bara om att motivationen till att springa längre än 13 km saknas. Varför springer du? Vad vill du uppnå? Vad behöver du göra för att uppnå målet? Är du beredd att göra vad som krävs för att nå målet? Om nej- var glad o nöjd med 13 km. Om ja- följ ett träningsprogram som passar din ambitionsnivå/tänkt tävlingsdistans så kommer de längre distanserna att hamna på ditt veckoschema förr eller senare.
1985 • Vallentuna
#36
29 oktober 2022 kl 20:35
3 Gilla
Oldboy, tala för dig själv 😁

Här har vi en på HM som klockades på 66min https://www.runnersworld.com/uk/news/a36406163/5000m-wearing-crocs/
1972 • Borlänge
#37
29 oktober 2022 kl 21:01
2 Gilla
På tal om udda skoval, så blev jag omsprungen av en man som sprang barfota på HM i Valencia förra helgen haha.
Nog för att det var varmt, men hård asfalt och typ 4.10-tempo är inte fy skam!
#38
29 oktober 2022 kl 21:24
Gilla
Alla som svarat i den här tråden har glömt att fråga vilken/vilka distanser du tänker tävla på. Om du inte ska springa längre än 10 km-lopp kan du ju helt enkelt skita i långpassen. Man behöver inte någon särskilt stor uthållighet för att springa 10 km och får du bara tillräckligt stor total mängd under veckan har du en alldeles tillräcklig grund inför tävlingssäsongen.

När jag sprang mitt pers på 33,10 hade jag bara sprungit ett enda pass längre än 60 minuter halvåret innan loppet (startsträckan på Jukola-kavlen där jag var ute 80 minuter).

Ska du springa maran blir det däremot en annan femma. Då är det bara att "suck it up"...
#39
30 oktober 2022 kl 11:31
3 Gilla
Du kanske tycker det känns som att fuska eller fega ur, men många långdistanslöpare lägger in korta gåpauser i långpassen. Medeltempo sjunker och både kropp och knopp orkar hålla igång längre.

Långpass kan gott gå 1-2 minuter långsammare per km och det krävs övning att springa långsamt eftersom rörelsemönstret blir lite annorlunda.
Per Johansson
1978 • Uppsala
#40
30 oktober 2022 kl 18:34
2 Gilla
Vet inte om det är till nån hjälp men prövar att ge ett par exempel: Du tycker att 10 sek långsammare än tävlingstempo på milen känns långsamt. Jag tävlade på milen i veckan och sprang in på 48 min. Mitt tempo på distanspassen är ca 7:00 för närvarande. Igår 17 k terräng blev det ca 7:25. Alltså ca 130
Sekunder långsammare träning jämfört med tävling. Lyssnade på intervju med vm-fyran på maraton i ”spring snyggt podden”, han sa att hans distanstempo ligger vid 4:20-4:30, ofta långsammare och gör då milen på låga 27. 100 sek långsammare träning vs tävling och skulle man göra samma procentuella temposänkning skulle vi vanliga dödliga sänka tempot ännu mer än mina 130 sek per k. Så mitt råd blir ändå att sänka tempot🙂 Kanske kan vara en hjälp att du tränar som eliten tränar!
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.