Löpning Träning 18 inlägg 8133 visningar

Maxpuls vid lätt jogg

1992 • Stockholm
#1
20 juni 2021 - 23:16
Gilla
Bild uppladdad av Kerstin
Hej.
Jag är 29 år, har tränat hela livet, kör idag crossfit 5 gånger i veckan, så jag betraktar mig ändå som vältränad. 158 cm och 52 kg.
Mitt stora problem har alltid varit löpning. Jag har aldrig sprungit över 10 km och kämpar för fullt för att överleva 5 km. Vid lätt jogg 4 km får jag alltså en puls på snitt 187 och högst 201. Så här har det varit så länge jag kan minnas, och därav har jag aldrig tyckt det varit kul att springa. Jag har dock en dröm om att komma över detta ”hinder” och bli bra på att springa då hela min familj älskar det och har lätt för det. Men vad är det som gör att jag får så hög puls? Jag har inte samma problem vid crossfit.
Jag har fått medicin utskrivet för ansträngningsastma men den påverkar ju inte min puls. Utöver det är jag fullt frisk.

Jag har provat olika pulssensorer så det är inte klockan som visar fel. Och framförallt så känner jag det i hela kroppen att pulsen är i taket.

Jag postar pulskurva från kvällens korta joggtur på 4 km.

Har ni tankar eller tips är jag oerhört tacksam för det!
#2
21 juni 2021 kl 08:03 Redigerad 21 juni 2021 kl 08:04
Detta inlägg har raderats
1977 • Sala
#3
21 juni 2021 kl 15:38
1 Gilla
Prova att springa långsammare och försök hitta ett tempo med lägre puls.
Magnus
Stockholm
#4
21 juni 2021 kl 17:52 Redigerad 21 juni 2021 kl 17:53
1 Gilla
Arbetspulsen sjunker normalt sett med högre löpmängd och frekvens; hur ofta du springer och total löpmängd per vecka är en faktor. När jag började i princip otränad låg jag på 165 i medel, efter några månader med regelbunden träning var det nere i 145.

Maxpulsen kan ju variera mellan 150 och 220, så det är inga onormala värden du har skulle jag säga.
#5
21 juni 2021 kl 19:58
6 Gilla
"Lätt jogg" är såklart relativt, men har du problem att komma upp i 5 km tycker jag det låter väldigt snabbt att snitta på 5:44 min/km. Tror ditt "problem" är att du springer för snabbt. Hade varit intressant att testa följande:
1. Spring i ett tempo och hitta en pulsnivå där du fortfarande kan prata och föra en konversation utan att det är ansträngande med andningen. Alternativt där du kan andas med näsan utan att det känns ansträngande.
2. Se till att ligga runt denna pulsnivå i ett pass. Ökar pulsen, sänk hastigheten.

Kommer säkert kännas löjligt att springa så långsamt som krävs för att hålla pulsen tillräckligt låg, men ge det ett försök! Misstänker att du kommer knäcka milen första passet. Ladda lurarna med någon bra podcast eller liknande så springer tiden iväg... :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
22 juni 2021 kl 23:48
1 Gilla
Värdena är inte särskilt konstiga, det finns två saker du kan göra, att sänka farten som Daniel föreslog eller att springa korta intervaller i högre fart, det tränar upp hjärtats pumpförmåga så att du småningom kan springa dina 4 km snabbare utan att du känner dig slut. Föreslår att du provar lägre fart först och sen kanske kör långsamt ibland och pass med fart i (intervaller eller fartlek, eller backintervaller) ibland.
1992 • Stockholm
#7
24 juni 2021 kl 09:12
Gilla
Tack för alla tips :) Jag har nog tyckt att 5:30 tempo är lätt jogg, men inser ju så klart att det går att sänka tempot ytterligare.
När jag för 2 år sedan gjorde Max-Puls test så hamnade jag på 205, så jag ligger ju ganska högt.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#8
2 juli 2021 kl 18:55 Redigerad 2 juli 2021 kl 18:59
1 Gilla
Min bild är att man när man springer som ovan är ur synk gällande kondition/styrka/löpekonomi. Tränar du mycket styrka borde just styrkan vara din starka sida. Vilket mycket väl kan göra det på ett sätt känns lätt att hålla 5:30-tempo, även om hjärtat får kämpa i det tempot.
Är själv i samma läge efter en slitig vår med bland annat covid som gjort att jag knappt kunnat konditionsträna, har dock kunnat hålla uppe styrkan helt ok. Så benen vill ligga i min vanliga fart - men pulsen blir då rejält hög. Som andra varit inne på räknar jag med att regelbunden löpning kommer få det att synka ihop sig igen :).

Min favorit när jag ska komma igång är gångpauser. Då kan jag hålla det tempot jag vill utan att det sliter så mycket (både fysiskt och mentalt). Börja med typ 5min jogg + 1 min gång + 5 min jogg osv. Kör det en vecka. Öka sen till 6+1 min osv. Till ca 10+1 min. Därefter brukar jag plocka bort gångpauserna på korta pass men ha kvar dem på långa. För att efter ett tag ta bort dem helt. Det är även ett bra sätt att vänja både kropp och huvud vid längre distanser :)
Stockholm
#9
2 juli 2021 kl 23:07
Gilla
Spring långsammare!! Du håller ändå över 10km/h. Långt ifrån alla klarar det hur som helst. Du försöker ju typ springa milen på en timme med ditt försök där och långt ifrån alla kvinnor fixar det, även om man är aktiv och tränar.

Sänk farten till 8km/h och lunka på en timme med kontrollerad puls och andning.

För att inte jaga tider kan man gå med i Team Snigel på facebook, där springer nästan alla långsammare än 10km/h och det går bra det också.

Sen kan du garanterat klara milen på en timme om du tränar för det, men att tokrusa över 10km/h när man inte orkar det i mer än 20min är inte den bästa träningsplanen.

Sen skriver du att du tränar främst crossfit. Då har du säkert bra med muskler och klarar korta spurter, men varken hjärtat, systemet eller ens benen har blivit tränade för att springa 20+ min.

Att du säkert orkar armhävningar, pullups osv gör inte automatiskt att du har den konditionen löpning kräver.
Nils
1974 • Malmö
#10
18 september 2021 kl 17:42 Redigerad 18 september 2021 kl 18:22
Gilla
Hej
Har liknande problem. Kommer snabbt upp i puls.
Springer 1-3 ggr/v pga småbarn.Vilopuls ca 60 och Max skulle jag gissa 190 eller strax under.
Kommer som sagt snabbt upp i puls även när jag springer långsamt. Så är jag ute en timme ligger jag alltid i zon 4 i slutet. Oavsett om jag ligger i 6:30-7-mintempo. Ska jag köra långsammare kan jag lika bra strunta i det. Gå kommer jag inte att göra. För tråkigt.
Så jag känner att jag lika gärna kan springa på. Kör gärna timmespass där jag ligger i 5:30tempo vilket är ett bra miltempo för att vara mig. Men då ligger jag fort i zon 4 och upp i 5 och sista 3 k känns ansträngande. Men återhämtar mig snabbt. Bor ganska kuperat så pulsen ligger på 171-185 ca.
Men jag tänker att då jag kör Max 3 pass i veckan är det väl ingen fara att klockan säger åt mig att jag kör för hårt, eller?
1963 • Linköping
#11
18 september 2021 kl 20:05 Redigerad 18 september 2021 kl 20:10
1 Gilla
Hög puls är väl i sig inget problem, frågan är hur det känns? Och har du inte gjort ett riktigt test av maxpuls så vet du nog heller inte var den ligger.

Jag har aldrig brytt mig om pulszoner eller pulsen utan går på känsla. Jag har lärt mig hur det känns och kan balansera runt en arbetspunkt som är hög och känner när jag riskerar att gå för högt i belastning.

Orkar man köra på utan att ta slut tänker jag att det spelar ingen roll vad pulsen är. Omvänt hjälper det ju inte heller om pulsen är låg om man inte orkar med tempot.
1967 • Torslanda
#12
20 september 2021 kl 09:23
1 Gilla
Så här såg det ut för min fru när hon började jogga med. Efter mycket ( väldigt mycket😋) tjat fick jag henne att sänka farten till en puls under 155 ( hennes max ca 195) och då kunde vi efter bara ett par veckor jogga långpass på 15 km. Hon sprang Göteborgsvarvet förra veckan, inte snabbt men hon sprang hela vägen. Att sänka tempot och istället tänka tid på fötterna gör underverk. Även om du går mellan löpningarna så tränar du ändå så var inte rädd för att sänka farten rejält. Min fru är ju väldigt kort och 50 åring så km tiderna är ner mot 7-8 minuter per km men det spelar som sagt ingen roll. Hon har blivit rejält biten av detta nu och var på egen hand ute och sprang 18 km i lördags och har börjat prata om att träna för marathon.Som lite referens, Hon var en top student i Kina med A i alla ämnen utan idrott där hon blev helt underkänd. Hon har verkligen hatat löpning men det är för att hon blev tvingad att springa fortfare än hennes kropp klarade då. Med tålamod, rätt nivå och lite ökning av distans över tid så kan man gå från att lida till att verkligen njuta! Ta det lungt, varva jogg med gång, gå i uppförsbackar och se till att hålla nere pulsen så kommer du redan om ett par veckor se stor förändring. Vetenskapen säger ju att du ser en rejäl öking av antalet mittokondrier och kappilärer redan efter 4-6 veckors träning. Ge det tid så löser det sig. Själv har jag varit nästan stillasittande under hela lockdownen så när jag tog upp träning igen för ett par veckor sedan så gick det i 7 fart. Samma puls nu ger mig ca 5:10 fart. För mig är det ju kondisen som försvunnit men med ett hundratal maror i benen så var kroppen ok med att köra ok volym nästan direkt. Det man skaffar sig över kort tid försvinner även fort, som kondis medan sådant som tar längre tid som anpassa ben och leder kan man ha kvar längre..
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#13
20 september 2021 kl 10:58
Gilla
Fast i ursprungsinlägget skriver hon att hon har fullt upp att överleva 5km och i #6 säger hon ju att hon gjort ett maxpulstest, så det låter ju inte som att det är lätt och ledigt i alla fall. Hela hennes beskrivning låter som att det är kräksjobbigt och att hon är medveten om hur nära max hon kommer på slutet.

Det du skriver om kräver en väldig massa självkännedom och löpning, det kanske inte är det första rådet man ger någon som vill börja med löpning?
1967 • Torslanda
#14
20 september 2021 kl 12:52
Gilla
Sorry, kanske lite otydlig men kort sammanfattning = sänk ansträningen så orkar du längre + det blir roligare. uprepning av detta anpassar kroppen och du kommer kunna springa fortare med samma ansträngning med tiden.

I princip, kan du inte prata sammanhängade meningar med verklig eller påhittad medlöpare så går det för fort. När man kommit upp lite i volym så kan man börja tänka på intervaller och annat kul men i början är det bara att ge sig ut och ha kul och göra det i prattempo.



1963 • Linköping
#15
20 september 2021 kl 18:20 Redigerad 20 september 2021 kl 18:21
Gilla
Tror att man ändå måste lära sig att lyssna på kroppens signaler och lära sig reglera ansträngningen efter känsla och dagsform istället för efter puls.

Sänk farten om det känns för jobbigt, sänk ännu mer om det inte hjälper. När det börjar kännas OK kanske man försiktigt kan öka lite igen om man vill.

Tror det är ett bra råd oavsett om man är nybörjare eller hållit på ett tag.
Nils
1974 • Malmö
#16
25 september 2021 kl 20:51
Gilla
Intressant diskussion att följa. Ber om ursäkt om jag kapade tråden. Vet inte om man gör så insett forum eller var fråga ska ställas i egen tråd.

För mig känns det helt ok att ligga i så hög puls och jag älskar att bli så där lagom trött. Har sällan tid att vara ute längre tid heller. Tyvärr. Men har trott att kroppen ändå ska vänja sig vi belastningen och pulsen komma ner även om jag inte kör lååångsamt.

Stort tack till er alla som tar er tid att svara och dela med er av era erfarenheter.
Stockholm
#17
25 september 2021 kl 23:17
Gilla
Alltid på max kommer inte göra dig bättre. Ibland på max kan göra det. Löpning är inte styrketräning.
2006 • Alingsås
#18
26 september 2021 kl 07:32
Gilla
Inte läst alla förslag här men jag har också Astma och viktigt att ta Bricanyl minst en kvart innan och värma upp dubbelt så länge som alla andra och med munnen stängd under häst, vinter, vår.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.