Löpning Träning 16 inlägg 2767 visningar

Tvärstopp

1980 • Mölnlycke
#1
26 maj 2021 - 10:38
Gilla
Jag har sprungit i snart fyra år, 2019 och 2020 låg jag på över 400mil om året. För ett drygt ett år sen utvecklades jag hela tiden fram tills jag åkte på vad jag själv tror var corona (blev andfådd över att gå i några trappor etc) sen tog det två månader innan jag kom tillbaka i någorlunda form, inte som innan men jag kunde springa ok och utan smärta i bröstet på kvällarna. På hösten gick jag med i en löpargrupp men trots god träning och lite ökad mängd låg jag kvar på samma nivå. Tidigt i vår började kroppen kännas seg och jag kunde inte hänga med på samma sätt med klubben, efter det åkte jag på två kraftiga förkylningar och en inflamation i armbågen som tvingade mig till 1-2veckor uppehåll vardera. Men nu och när jag testade att springa mellan sjukdomarna så är känslan samma, jag har ingen kraft alls, tidgare lätta pass blir väldigt tunga, startar ok men blir gradvis tyngre hela tiden. Samma sak med pulsen. Ont i muskler under passet. Dagen efteråt får jag väldigt mycket träningsvärk vilket jag sällan fick av ens riktigt jobbiga pass innan. Jag självklart funderat mycket själv och en teori är överträning, inte direkt pga av träningen utan mer i kombination av ökad stress i vardagen och lite sämre sömn men jag blir inte klok på det här och det är sån kraftig skillnad. Jag är nu i sämre form än jag var innan jag började springa. Jag skall försöka få till en hälsokontroll hos en läkare men har ni några andra teorier vad det kan bero på?
Hobbylöparn
Östermalms IP
#2
26 maj 2021 kl 12:02
Gilla
Du kan googla på det, men tydligen har folk som upplevt långtidssymptom av covid blivit bättre av sprutorna. Så försök få fatt på dem asap är mitt tips.

Sen läste jag om en tjej som fått miniproppar i lungorna av covid och även vätskeansamling runt hjärtat. Något som hindrade henne från idrottsutövning. Hon fick blodförtunnande, då försvann symptomen. Så testa en Treo per kväll, är ett hobbytips.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
26 maj 2021 kl 12:39 Redigerad 26 maj 2021 kl 12:41
2 Gilla
Det går ju att boka en test ( blodprov ) via Werlabs och andra aktörer för att se om några värden ligger fel. Det kan vara sånt som järnbrist, B12-brist eller som i mitt fall en sviktande sköldkörtel ( hypotyreos ). De flesta läkare brukar vara ganska sparsamma med provtagning. En del av dina symptom skulle kunna antyda att du har hypotyreos, men som sagt det finns många möjliga diagnoser.
1979 • Sveg
#4
26 maj 2021 kl 14:46
Gilla
Jag är typ i samma situation, tränar inför uv90 och har legat på ca 65k i snitt i veckan, ökat ganska långsamt och hade tre veckor på 70-75 sen tog jag en lite lugnare vecka för att sen göra en vecka på 73k. Benen känns helt kraftlös och gör ont. Tog en vecka helvila, veckan efter och bara småjogg veckan efter. Känns fortfarande tungt. Är som att jag tappat bort all träning som är gjord
1971 • Nykvarn
#5
26 maj 2021 kl 15:03
1 Gilla
Hände det något annat stort utanför träningen i våras som stressade dig? Jobb-byte, flytt, något annat? Tänker att det faktum att du åkte på två kraftiga förkylningar kan ju tyda på att du redan där var stressad/mer mottaglig för infektioner. Du skrev:

" jag har ingen kraft alls, tidgare lätta pass blir väldigt tunga, startar ok men blir gradvis tyngre hela tiden. Samma sak med pulsen".

Betyder det att pulsen ligger konstant högt under passen som borde vara lätta eller får du inte alls upp pulsen till där den borde ligga givet ansträngning?
1980 • Mölnlycke
#6
26 maj 2021 kl 15:37
Gilla
Inget stor grej men flera mindre faktorer som alla har påverkat för att göra vardagen mer stressad så sammantaget utgör dom ändå en relativt stor effekt.

Puls ligger väldigt högt mot jag är van vid. Självklart hade jag väntat mig en del effekt av all påtvingad vila men det är ändå något skumt.

Men jag skall säga att det mest känns som en muskulär effekt. Jag kan se att pulsen ligger högt men känslan är att det är benen och övriga muskler som ger vika. Strama muskler skulle man nästan kunna kalla det. Nästan som om dom har begränsad rörlighet.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
26 maj 2021 kl 15:55
Gilla
Kolla upp sköldkörteln, jag hade liknande symptom innan jag fick min diagnos.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#8
26 maj 2021 kl 16:01
Gilla
David S,
Jag tycker att du ska söka läkare för symptomen!
Förhöjd puls låter inte bra, det kan bero på en del medicinska orsaker som bör utredas. Jag tänker på allt från Covid-19, cancer, överträning (RED-S) pga tex kost som inte matchar träning, på infektion, på sköldkörtelsjukdom, stress, hjärt/kärlproblematik, astma... Låt dig inte köras över pga att det "bara" är vid träning som besvären uppstår, du är ung och SKA kunna träna utan att må så som du beskriver!
Lycka till!

Kram,
Jenny
1980 • Mölnlycke
#9
26 maj 2021 kl 16:28
Gilla
Bara spekular här. Finns det diagnos som kan begränsa rörlighet i musklerna som dels gör att det kräver mer kraft för samma rörelse och del gör musklerna ömma efteråt och i slutet av passet eftersom de tvingats utanför sin nya komfortzon.

Innan upplevde jag att sprang jag bara i ett lugnt tempo så kunde jag nu nästan springa hur länge som helst men så är det inte alls längre. Benen blir tröttare och tröttare. Vad kan det bero på? Mjölksyra? Slut på energi?
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#10
26 maj 2021 kl 17:27
Gilla
David,
Jag skulle inte tro att det är rörligheten i musklerna som sådan som begränsar dig, men vid tex RED-S är det energibrist som ger nedsatt ork, nedsatt möjlighet att återhämta sig och smärtor. Musklerna saknar bränsle helt enkelt, då känns det stelt och stumt och kraftlöst. Muskler och skelett bryts ned. RED-S är ett symptom som kan smyga sig på, men det finns även andra orsaker som kan misstänkas. Det finns neurologiska, reumatiska och andra tillstånd som kan orsaka detta, så jag tänker absolut att du ska fundera över läkarkontakt!
Du är som sagt ung, din kropp ska inte kännas så här!

Kram,
Jenny
Monica Carlsson
1971 • Partille
#11
26 maj 2021 kl 18:53 Redigerad 26 maj 2021 kl 18:54
1 Gilla
Jag håller med. Om din vårdcentral inte verkar kunna hjälpa dig, fundera om du har råd att bekosta en egen hälsokontroll via blodprov. Kolla såna tester som visar typ 30-40 sk hälsomarkörer, ca 1500-2000 kr. Werlabs som nämnts, eller Unilabs, finns säkert fler. Jag hittade på detta sätt att jag hade en muterad gen med potentiellt mindre trevliga effekter över tid om obehandlat, och vårdcentralen kunde/ville gå inte djupare förrän jag kom med provsvaret. (Jag menar inte att vara anklagande mot primärvården, men jag kom inte vidare där och "orkade inte tjata" pga diffusa symptom. Sen fick jag bra hjälp, när jag hade data med mig!)

Hoppas du hittar vidare, lita på att du är den som bäst känner om något inte står rätt till! Men att hitta varför kan du behöva hjälp med, på olika sätt! Och det skadar väl inte att fråga runt lite på olika forum, så länge man beter sig vettigt och sakligt mot vårdpersonalen när man diskuterar möjliga orsaker som man tagit reda på själv.
Håkan Wiktorsson
1967 • Helsingborg
#12
26 maj 2021 kl 21:09
1 Gilla
Jag har haft ungefär samma erfarenhet som du! Covid i mars 2020 (visste inte med bestämdhet eftersom det inte testades då) andfådd vid minsta extra motstånd. Kollade allt hos läkare; belastningstest, EKG, lungröntgen, blodprov osv. De hittade inget. Läkaren höll med om min misstanke om covid, men inte förrän i augusti (5 månader efter covid) fick jag anti kropparna bekräftade! Då föll allt på plats för mig. Jag är fortfarande inte i närheten av tidigare form. Jag sprang 40-50 km i veckan, med 15 km pass som standard. Nu tar det emot att komma ut på en 5 km runda! Kör nu runstreak för att ändå hålla igång! Vaccinering i veckan, hoppas på det som skrevs ovan, att vissa upplevt bättring efter det.
Walker67
1947 • Växjö
#13
29 maj 2021 kl 19:23
Gilla
Problemet är att det inte finns säkra råd hur man skall lägga upp träningen, om man får långvariga sviter efter covid -19. Är det bra eller dåligt att träna och på vilken nivå skall man ligga, räcker det med "aktiv vila" genom promenader för att vänta ut sviterna eller skall man kämpa på allt det som går trots ihållande trötthet och svaghet ?
Är det någon som hört några råd ?
Polardego
Kiruna
#14
30 maj 2021 kl 13:20
Gilla
Fick Covid för ett år sedan, testade springa efter att jag kände mej frisk. Fick gå hem efter 1,5 km. Tog en månads paus, då kände jag mej pigg och motiverad. Sprang för mycket, fick gubbvad då jag hoppade över ett trä som låg på backen. Lång paus igen 🙂
Kajsa B
1987 • Göteborg
#15
30 maj 2021 kl 13:55 Redigerad 30 maj 2021 kl 13:56
1 Gilla
Håller med andra om att kolla upp diverse värden. Hade liknande när jag hade rejäl järnbrist (HB på 80 och tomma depåer). Gick från att springa långpass på 20-30km var och varannan vecka till att få mjölksyra av en km jogg svagt nerför. Tänkte jag bara var i dålig form. Men så testade de kärnvärdena rutinmässigt inför en operation, varpå detta framkom. Blekheten tänkte jag bara berodde på att det var november...

Men har själv slitit sen covid (bara 7-8 veckor sedan dock). Lurig sjukdom. Följande artikel fick mig att välja att vila extra, riskerna för komplikationer om man tränar för tidigt verkade för stor. https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/rapport/2021/04/beakta-hjartkomplikationer-av-covid-19-vid-atergang-i-idrott/
1980 • Mölnlycke
#16
30 maj 2021 kl 15:10
Gilla
Jag vet inte ens om det är en covid effekt. Just nu lutar jag mest åt någon form av överträning alternativt någon mineral/vitaminbrist. Det blev ett rejält dropp efter min overifierade corona men sen kom jag tillbaka ok efteråt (tappat 15sek/km). Det som hände nu i vår kom ett år senare och är ett större tapp. Och det är flera faktorer som påverkar, uthållighet, kraft, träningsvärk, stelhet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.