Löpning Kläder, Skor & Prylar 81 inlägg 11776 visningar

Garmin Fenix 6

Black Lodge
#1
29 augusti 2019 - 12:13
1 Gilla
Garmin Fenix 6 släpps idag.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#61
19 september 2019 kl 10:42
1 Gilla
Har nu fått svar från supporten...

En fråga till er experter. Används verkligen Garmin express längre? Trodde allt synkades via min Garmin connect?

Vad tror ni, kan detta hjälpa? Har sett nått om att GPS + GLONASS inte alls skulle vara bra?

(Ursäkta trådkapning men ni verkar så kunniga i ämnet att jag passar på)

*******************
Jag kan se att ni redan felsökt en hel del i den förra konversationen men jag vill även att du provar nedanstående för att felsöka din klocka.

-Koppla klockan till Garmin express på din dator för att se om de eventuellt finns några programuppdateringar tillgängliga.
Installera Garmin Express
När du laddat ner programmet till din dator, följer du dessa steg:
1. Anslut din Garmin-enhet till datorn med USB-datakabeln som följde med din enhet.
2. Öppna Garmin Express
3. När en ny enhet är ansluten, ska ett meddelande komma upp om att du ska lägga till en enhet, kommer inte det meddelandet upp, tryck på Lägg till enhet
4. När Express känner igen din anslutna enhet, klicka på Lägg till enhet i rutan på skärmen, skriv in din mejladress som du vill att din enhet ska vara registrerad för
o Om du redan har ett existerande Garmin-konto, rekommenderar vi att du använder samma mejladress som du skapade det kontot med så att enheten visas i listan över registrerade produkter, klicka på Nästa
5. Skriv ett namn på enheten, om önskas
6. Klicka på Nästa
7. Klicka Ja eller Nej för att godkänna eller inte gällande anonym datainsamling, om du blir ombedd
8. När du kommer in på din enhet i Express kommer det stå att det finns tillgängliga uppdateringar
9. Tryck på uppdatera
Prova att byta dina GPS inställningar så att dom står på GPS + GLONASS istället för endast GPS.
Enabling Secondary Satellite Constellations

Du kan även göra en fabriksåterställning utav klockan då även GPS mottagaren kommer att nollställas. Ha även med dig att all data kommer att försvinna ifrån enheten.

-Stäng av klockan med light knappen.
-Håll ned back/lap knappen.
-Tryck på light knappen i 2 sekunder.
-Släpp back/lap knappen när ¨radera all användardata¨ dyker upp.
-Tryck ja.

Om ovan inte löser ditt problem ber jag dig återkomma med din tillåtelse för mig att logga in på ditt Garmin connect konto.

Jag önskar dig en fortsatt fin dag.
***********************
1967 • Torslanda
#62
19 september 2019 kl 11:10
Gilla
susanne, din klocka har väl barometisk höjdmätning? Då spelar inte GPS någon roll. Annars har glonass något sämre nogrannhet men i gengäld har de fler sateliter över vår del av klotet så i regel får klockan fler beräkningspunkter. Om du updaterar till senaste mjuvaran i klockan så bör du se att du även kan välja GPS+ Galielo. Galileo är EU's nya system och de har faktiskt fler sateliter än både GPS och GLonass redan och främst har de bättre precission. För min del funkar detta riktigt bra i Europa i vart fall. Klart bättre än bara GPS eller GPS+Glonass Har för mig att Gps och glonass har +- 5 meters nogranhet och Galileo har +- 1 meter för deras gratis version.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#63
19 september 2019 kl 20:10
Gilla
#61, men utan att känna mig som någon expert...

Jag synkar min FR735XT med Garmin Express typ varannan vecka minst, samtidigt som jag laddar den via USB på en laptop, och jag har den allmänna blåtandsuppkopplingen på mobilen avstängd när jag inte använder den. Dvs, jag använder inte min klocka som smartklocka, för att spara batteri både i klocka och mobil. Och ja, då får jag ju senaste programvaruuppdateringar på smidigt sätt.
1972 • Borlänge
#64
19 september 2019 kl 20:35
1 Gilla
Jag använder också Garmin Express för synkning samtidigt som laddning.

Ang GPS... Är det alltså rek att byta till Gallileo + GPS istället för Glosnass+GPS för bästa noggrannhet i Mellansverige?
merlin
1985 • Karlsborg
#65
20 september 2019 kl 08:58
Gilla
Traditionellt har man väl sagt att GLONASS funkar bättre på nordliga breddgrader, men jag vet inte om det stämmer längre. Kanske dags att göra ett eget test mellan Galileo och GLONASS.

Susanne; Vad är det för fel på din barometer?
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#66
20 september 2019 kl 09:14
Gilla
Bild uppladdad av Susanne Bornmar
#65
Vet inte, men klockan mäter ibland helt upp åt väggarna... Just nu säger den att jag befinner mig på "höjden" -30m (ja, MINUS!)
Men jag sitter i mitt kök och enligt google earth borde det vara 67m

Har inställningen Klockläge: Höjdmätare. Har haft "Automatisk" innan men då blir det ännu sämre...

Händer ofta att jag springer en runda och start och mål punkt diffar på 50-100 m, även om jag startar och stannar på exakt samma ställe, till exempel utanför mitt hus.

Har även exempel på backpass där jag springer upp och ner i samma backe och höjdkurvan serinte alls som att jag sprungit i backe...

Ett exempel från mitt pass i söndags. Höjdkurvan i Garmin connect skiljer rätt ordentligt från höjdkurvan på jogg som skapats från kartan... Som du ser på kartan var start och stopp på samma ställe...

Johan Hansson
1981 • Gävle
#67
20 september 2019 kl 10:28
Gilla
Visar den -30 så är den väl inte kalibrerad riktigt. Min 5 Plus visar på några meter nära nu fast jag aldrig kalibrerar om den.

Att jogg får något annat är ju inte konstigt då som du säger att den baserar det på gps-position på kartan och det kan ju bli väldigt fel om det inte är platt.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#68
20 september 2019 kl 11:30
Gilla
#67
Har kalibrerat... och ibland stämmer den bra. Ibland inte...
merlin
1985 • Karlsborg
#69
20 september 2019 kl 20:30
Gilla
Så är det med barometrar. Likadant med min suunto. Man får kalibrera då och då.
1980 • Nynäshamn
#70
22 september 2019 kl 10:27
Gilla
Tycker att Galileo är lite sämre än Glonass för min del. Sedan har Garmin själva uttalat sig att dom har lagt mer tid på glonass mjukvaran än Galileo... när det gäller FR945 iaf
Barometern bör kalibreras själv vid varje löpning. I värsta fall tycker jag att du återställer din klocka och testat på nytt Susanne
Norrköping
#71
12 oktober 2019 kl 09:37
Gilla
Vilken Fenix 6 ”ska” man ha? Vad skiljer de olika varianterna åt?

Finns det någon sida där man kan hitta rabattkod eller dylikt ibland? Eller vart har ni köpt?

Har säkert stått här någonstans tidigare men Fenix vs 945 - vad är största skillnaden?
#72
12 oktober 2019 kl 11:36
Gilla
#71 för mig som har Fenix 5 Sapphire och 935 så är största skillnaden vikt, storlek och hur smidig de känns under aktivitet.
Lars O
1978 • Sandviken
#73
15 oktober 2019 kl 16:06
Gilla
#66
Kolla så att du inte har inställningen att höjdmätaren automatiskt skall "kalibrera" sig. Då ställer den in sig efter gps-punkten med jämna mellanrum, vilket brukar vara fria fantasier. Jag stängde av den automatiska kalibreringen på min Fenix 3, och kalibrerar manuellt (dvs. anger höjden där jag befinner mig) då jag startar passet. Efter det brukar kurvan stämma bra även om det kan diffa några enstaka meter mellan start och stopp, även då dessa är på samma punkt.
1980 • Nynäshamn
#74
16 oktober 2019 kl 14:09
Gilla
#73

Rätta mig om jag har fel men....

Har man en "barometrisk" höjdmätning då spelar GPS ingen roll (som Mathias säger #62). Har för mig att den automatiska kalibreringen går på vart du befinner dig (gps kan ha fel men inte så mycket fel att man är i en annan stad). Vad jag menar är att om jag står still och "söker" GPS så har man tre faser rött gul och grönt. Vid den gula markeringen ska klockan ha kalibrerat höjden och då spelar det ingen roll om du väntar på "grön" signal. Det som kan spela roll är dock om klockan tar hjälp av GPS signalen...

Jag har aldrig gjort några ändringar när det gäller höjdmätningen just pga att det har alltid fungerat för mig. Det kan diffa 1 till 2 meter om jag startar och stoppar på samma ställe (även om GPS spåret) är åt helvete hehehehe
Lars O
1978 • Sandviken
#75
16 oktober 2019 kl 15:53
Gilla
#74

Jag vet faktiskt inte, men om jag har automatisk kalibrering på så ställer klockan då och då in sig efter GPS:en, och GPS:ens höjdmeter stämmer åtminstone hos mig inte alls med verkligheten.

Misstänker att med ”automatisk kalibrering” igång så justerar den även under pågående längre aktiviteter?

Vet bara att om jag manuellt kalibrerar innan start, dvs. anger själv höjd, och inte har auto kalibrering igång, så får jag fina kurvor som stämmer med verkligheten.

Är en Fenix 3 då.
merlin
1985 • Karlsborg
#76
16 oktober 2019 kl 17:20
Gilla
Varför höjdmätning med GPS är problematiskt kan man läsa här;
https://eos-gnss.com/elevation-for-beginners


Barometrisk mätning är bättre, men alla klockleverantörer har en algoritm som sätter en gräns för när plockade höjdmeter ”räknas”. Brukar vara runt 2-3 vertikala meter. Så om du som jag springer på ett spår som endast består av många småbackar under denna gräns så kommer klockan inte registrera korrekt antal höjdmeter.

Reggar man höjd med GPS justerar nästan alla plattformar som Strava din data efter en geografisk terrängmodell. Reggar man med en barometrisk enhet brukar den mätningen vara rådande....även om den inte alls stämmer. Jag vet att Suunto jobbar på det här så rätt antal than höjdmeter ska komma med.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#77
18 oktober 2019 kl 12:08
Gilla
Har man barometrisk höjdmätning måste man kalibrera den hela tiden, eftersom lufttrycket ändras. Jag vet att jag bor på 26 m höjd, så innan varje löppass kalibrerar jag den till 26 m. Sen tycker jag ändå att min FR935 ofta får lite väl stor skillnad mellan höjd vid start och mål, fast dom är på samma ställe
Johan Hansson
1981 • Gävle
#78
18 oktober 2019 kl 18:33
Gilla
Bild uppladdad av Johan Hansson
Har en Fenix 5 plus och var ut i Östersund imorse. Den verkar visa 302 nere vid storsjöstrand mot uppmätt 292. Jag kalibrerat inte om min, men då tycker inte jag att det spelar så stor roll vilken absolut höjd jag varit på. Vad jag förstått av detta så blir inte höjdmeter fel så länge inte lufttrycket ändras av andra anledningar.
Johan Hansson
1981 • Gävle
#79
18 oktober 2019 kl 18:36
Gilla
Bild uppladdad av Johan Hansson
Däremot ser en av mina löpningar på strandpromenaden i Palma drabbats av en konstant lufttryck förändring. Löpningen är fram och tillbaka på samma ställe.
1974 • Grebo
#80
10 november 2020 kl 17:31
Gilla
Fråga kring pulsband och Garmin Fenix 6.
När jag tar på pulsband som är kopplat så försvinner pulsen i visningen - syns ju normalt då jag har handledspuls på. Men när jag startar en träningsaktivitet ser jag pulsen igen....
Kan man ställa in så jag ser pulsen från pulsbandet trots att jag inte har startat ngn aktivitet?

< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.