Löpning Träning 30 inlägg 11126 visningar

Johan Olssons inställning till långpass

1991 • Norrköping
#1
16 mars 2020 - 15:55
Gilla
Hej! Jag skulle gärna vilja diskutera Johan Olssons träningsfilosofi inför lopp så som LL och marathon. Det var 2018 som jag först reagerade på ett inlägg som han hade gjort inför Lidingöloppet. Jag kan inte citera ordagrant men kontentan var som jag minns det att volym och långpass var överskattat och att viktigare faktorer var snabba kvalitetspass samt utförslöpning.

Nu har han återigen delgett sina tankar. Här är ett tips:

"Spring snabbt och kort (30-75min), och skippa långpassen. Långpass är mysigt, men för oss hel- eller halvamatörer det finns inget så skadeframkallande som pass över två timmar i alldeles för lågt tempo för ens biomekanik. Kontinuitet is King. Det finns andra sätt att reta uthålligheten för långa lopp än ren distans (såvida man inte är elitlöpare)."

Han verkar ha redigerat inlägget för jag är 95 % säker på att han även menade på att det var bättre att springa i sitt tävlingstempo under ovanstående tidsram än att t.ex. lunka två mil i makligt tempo. Den infon finns inte längre i inlägget.

I nästa inlägg(på hans Instagram alltså) har han höjt tidsramen något och menar på att han ska bevisa sin tes genom att springa ett marathon eller LL med 90 min som övre tidsgräns på sina pass.

Jag älskar Johan som atlet men har oerhört svårt för dessa tips. Min åsikt är att han utgår alldeles för mycket från sig själv som elitatlet. Han har underkuvat sig enorma mängder träning genom åren och jag tycker inte att det finns något konstigt med att 90 min som övre tidsgräns skulle funka just för honom. I hans LL-tempo(3:40 min/km) så hinner han 24,5 km på 1,5 h. Det duger ju gott som längsta pass inför en mara eller LL.

Men för någon som tränar t.ex. tre gånger per vecka och siktar på 3 h på LL eller 4 h på maran och har 75 min som gräns på det längsta passet kan jag garantera att det inte kommer att gå något vidare. Jag är på en ok motionärsnivå(2:30 på LL och 3:24 på maran) och även för mig så skulle 75 min vara en ödesdiger gräns att ha.

Johans Instagram: https://www.instagram.com/j0han0lss0n/

Vad har ni för tankar om hans åsikter?

< < < 1 2 > > >
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#2
16 mars 2020 kl 16:22
2 Gilla
Jag instämmer, gillar Johan som atlet men känns lite som han försöker sälja in sitt upplägg som något sensationellt. Man kan inte utgå från sig själv som ett generellt exempel när det gäller träning. "Funkar det för mig, funkar det för alla". Den bästa skidåkaren är ju nödvändigtvis inte den bästa coahcen. Dessutom kan vi kan ju alltid hitta någon annan skidåkare som lyckats ännu bättre än Johan och som har ett annat träningsupplägg.

Känns som att Johan har lite Canova inspirerat upplägg förutom att inga pass är längre än 90 min. Canova har ju sagt att hans upplägg passar extrem världseliten som redan har en extrem stor aerobisk bas. Jag har dessutom läst att många elitlöpare skadar sig med det upplägg (dock ingen pålitlig källa)

Jag håller dock med att långsamma långpass inte ger så mycket "bang for the buck" (om man inte är nybörjare). När man når en viss nivå tror jag det är bättre att hantera dom som kvalitetpass med intervall/tempoinslag.

Sen att långsamma långpass skulle vara det mest skade framkallande låter också osannolikt (källa på det? eller är det Johan själv som känner så?). Bygger du upp dom långsamt bidrar dom snarare till att stärka kroppen och förbereda för tuffare träning.
Magnus
Stockholm
#3
16 mars 2020 kl 17:25 Redigerad 16 mars 2020 kl 17:35
1 Gilla
Håller väl med, det är en sak att beskriva sin egen träning, fel man gjort och vad man lärt sig, och en annan sak att säga att det passar för alla andra. För min egen del var långpassen extremt viktiga för både LL och marathon, men jag har hört om andra som uppnått samma effekt utan regelrätta långpass, tex att träna två gånger om dagen och på så sätt få en bra volym i träningen. Alla svarar olika på träning och får finna sin egen optimala metod på egen hand eller med hjälp av en tränare.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#4
16 mars 2020 kl 19:14
Gilla
Nä men, hur vågar Johan O frågasätta?
Henrik
Uppsala
#5
16 mars 2020 kl 20:44
2 Gilla
Han utvecklar som svar på en av frågorna under inlägget att: "är man inte skadebenägen, som jag. Så är långpassen en naturlig del i träningsbalansen"

Björn L
1982 • Lund
#6
17 mars 2020 kl 06:57
1 Gilla
Han skriver också att man kan bygga uthållighet på andra sätt och Olsson kör ju mycket cykel och skidor. Det är här jag tycker det börjar bli intressant. Säg att man under grundträningsperioden kör 4h cykel eller 3 timmar längdskidor som långpass istället för 2 timmar löpning. Som ren uthållighetsträning är det ju mer skonsamt och många längdåkare är duktiga löpare, men varför tränar inte Kipchoge och andra maratonlöpare i så fall enligt denna modell? Varför inte 6 timmar rask promenad istället för 2,5 timmar löpning?
Det här är inte en kritik mot Olsson, utan snarare en fråga kring långpassets funktion. Om det nästan bara handlar om att bygga aerob kapacitet, varför inte ersätta lugna långpass med alternativ träning som är mer skonsam och därmed kan utövas i större mängd?


1991 • Norrköping
#7
17 mars 2020 kl 08:36
1 Gilla
#4 Det är ju just det, det blir skevt att ifrågasätta en person med VM- och OS-guld. Jag kan dock inte hålla mig då han mer eller mindre ifrågasätter något som det råder koncensus kring och det som för mig och mina vänner har varit skillnaden mellan framgång och totalflopp på LL.

#5 Ja, jag såg det också. Men det tycker jag ska vara med i inlägget från början. De som läser inlägget missar den infon eftersom alla inte är lika kritiska som jag och även scrollar igenom kommentarsfältet.

Här är inlägget 7:e maj 2019 där han skriver om ungefär samma sak:

"Och jag sprang ynka två pass över 20km i förberedelserna. Men i stort sett nästan alltid nånting snabbt. 200, 400 osv... Min erfarenhet är att man inte behöver köra en massa jättelånga och tidskrävande pass för att ”härda” benen och bli en bättre distanslöpare, en riktigt ojämn fart gör det jobbet ganska bra. Försök att öka maxfarten istället, då blir det enklare att hålla målfarten sen. Och ska man springa Lidingö, då är det detaljträning på utförslöpning minst vartannat pass. Dessutom är snabbhetsträningen väldigt fostrande för vader och lår. Det känner man ju inte minst de gånger man får promenera hem efter sista intervallen..."

Ge ovanstående råd till en sub 3-löpare på LL och låt alltså denne köra kortare tempo- eller intervallpass i kombination med att lägga fokus på att springa utför varannat pass - dennes LL kommer att gå åt helvete. Låt samma person springa milen två gånger per vecka samt ha ett lugnt pass som långsamt stegras i längd och som kanske som längst blir 25-27 km innan loppet och personen har mycket bättre förutsättningar att lyckas.

Jag har problem med termer som "oss motionärer" där jag och massa andra innefattas i samma kategori som en 1:46-löpare på LL med en miljon träningstimmar i benen. Baserat på hans råd så har vi inte i närheten utav samma förutsättningar då en strategi likt den ovan aldrig skulle ha hjälpt mig nå de tider jag har nått. Jag kan dock verkligen förstå varför det funkar för honom.
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#8
17 mars 2020 kl 09:44
Gilla
Sundby tränade uppemot 1200 timmar när han var som bäst så mängdträning måste ju vara det bästa. Eller Björgen körde ju väldigt polariserat med 4*4 min hela tiden ;) plus mycket mängd så då måste det vara det bästa. Eller Kipchoge tempopass på uppemot 40 km på hög höjd i hårt tempo måste ju vara det bästa. Eller jag springer snabbare än dig så då måste ju mitt upplägg vara bättre än dit ;)

Bli snabbt ganska tramsigt då det finns lika många upplägg som framgångsrika atleter

Här är för övrigt en genomgång av hur skidåkare normalt tränar: https://traningslara.se/traningen-varldens-basta-skidakare/

och en genomgång av Björgens träning som fick sitt andra uppsving när hon minskade högintensiv träning och ökade låg intensiv träning och körde bevisligen långpass "Den lågintensiva konditionsträningen utgjordes, räknat i tid, till 4 procent av pass kortare än 50 minuter, 10 procent av pass på 50-90 minuter och 42 procent av pass längre än 150 minuter.": https://thewinningedge.se/sa-tranar-varldens-basta-langdskidakare/
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#9
17 mars 2020 kl 10:32
Gilla
Personligen så ökade jag på min årsmängd förra året med lite drygt 10%. Visserligen från en låg nivå; 235h --> 265h men det var mer volym i lägre tempo mycket med fokus på Ultravasan, men sen toppade jag med en del tempo (Fribergs program här på Jogg) mot Göteborgs Halvmarathon och persade så jag tror definitivt på uppbyggnadsfaser med en hel del "mellanmjölk" och sen toppning med tempo 1-2 mån innan. Sen är det ofrånkomligen så att grenspecifikt är bäst, men variation och allsidighet är bra för skademinimering.
#10
17 mars 2020 kl 10:52
Detta inlägg har raderats
1991 • Norrköping
#11
17 mars 2020 kl 11:14
Gilla
#8 Jag håller med, det finns självklart många vägar till framgång. Antalet vägar är dock färre för en "vanlig" motionär vars mål med LL är att bräcka tretimmarsbarriären. Det är väl helt enkelt de som vissa av er har benämnt som nybörjare. Här vågar jag påstå att det är ganska svart på vitt vad som fungerar och vad som inte fungerar, vill någon argumentera emot detta? Jag är knappast någon svensk variant av Jack Daniels utan bara en vanlig motionär men jag vågar ändå påstå att om en t.ex. motionär med 45-50 min på milen som siktar på LL sub 3 h följer Olssons rekommendationer så kommer det att gå betydligt sämre jämfört med om denne kör ett mer standardiserat träningsupplägg inför loppet. Jag skulle även gå så långt som att påstå att jag bedömer skaderisken högre med Olssons tänk i.o.m. att det är så mycket fokus på kvalitet. Detta förutsatt att den som har långpass i sitt träningsupplägg ökar längden på detta gradvis och lagom mycket åt gången.

#10 Haha, du vill alltså kalla t.ex. mig för en tränande istället för en motionär? Låt så vara.

Jag tror också att Johan kommer att klara sitt upplägg alldeles lysande. Han har gjort det förut och 90 min borde som sagt vara fullt tillräckligt som långpass för honom. Jag tror bara inte att man ska ge gemene tränande person som följer honom på Instagram dessa tips eftersom att de främst är applicerbara på honom själv.
1981 • Linköping
#12
17 mars 2020 kl 11:28
Gilla
hmm, intressant tråd, håller med TS. Jag tänker därtill at den gängse uppfattningen är att det är i kvalitet snarare än kvantitet som skaderisken ligger. Går jag till mig själv så är det så till 100%. Att springa 2-3tim i lugnt tempo ger knappt träningsvärk, men intervaller... Som TS påpekar är därtil JOhans lugna tempo inte så lugnt...
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#13
17 mars 2020 kl 12:10
7 Gilla
Mina tankar när jag läste första inlägget här formulerade Patrik (#2) närmast kusligt ordagrant som jag tänkte dem. Man kan inte utgå från enskilda pass, utan måste se på träningshistorik, veckovolym m.m. 35 km löppass för någon som har en total veckovolym på 50 km känns inte så smart, och 14 milpass i veckan ger rätt schysst veckovolym, där det sistnämnda säkert ger bättre maraton- eller LL-tid.

När han skriver att han hade olustkänslor inför sitt tidigare träningsupplägg tror jag att han har svaret på hur motionärer bör förhålla sig till träning: man ska köra det som man tycker är roligt, ty då blir det av och man gör det bra. Gillar man korta/snabba intervaller, så kör det. Gillar man mellanmjölkspass, så kör det. Gillar man långpass, så kör det. Många vägar bär till bra resultat, men glädje och kontinuitet är en bra väg till framgång.
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#14
17 mars 2020 kl 12:18
1 Gilla
#11 tror dom flesta upplägg där man har kontinuitet skulle funka för folk som vill spräcka 3h gränsen på LL. Är man på den nivån svarar man på all typ av träning mer eller mindre. Finns många exempel på personer som kört så hårt dom orkar 3 gånger i veckan och som gjort hyfsade resultat på det.

Kommer du däremot ner mot sub2 eller liknande får man nog ha ett litet mer specifikt och fokuserat program som passar individen.

Johans upplägg känns dessutom mer som det passar en redan snabb löpare som kan tåla den hårda belastning som max utförslöpning innebär
1991 • Norrköping
#15
17 mars 2020 kl 13:16
Gilla
Jag säger inte emot något utav de senaste inläggen. Angående #13 så ser jag din poäng men i verkligheten så tränar kanske gemene man två-tre gånger per vecka. Då behöver du ett långpass för att dra upp volymen. För volym är absolut ofta kung.

#11 Jag är ju självklart färgad över de konkreta exempel som jag har stött på och av dessa har de utan volym eller långpass att tala om gått åt helvete. Finns det många exempel på motsatsen så är det intressant. Vet du på ett ungefär hur dessa "så hårt dom orkar 3 gånger i veckan" har sett ut, passen alltså? Och vad nivån på dom(typ miltid) har varit kontra den sluttid de fått på LL?
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#16
17 mars 2020 kl 14:51
Gilla
#14 Är det så? Ändå skrivs det massor om hur mycket fel man gör.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#17
17 mars 2020 kl 14:55
3 Gilla
#14

Bland det bästa jag läst på länge Jens .... "Gillar man korta/snabba intervaller, så kör det. Gillar man mellanmjölkspass, så kör det. Gillar man långpass, så kör det. Många vägar bär till bra resultat, men glädje och kontinuitet är en bra väg till framgång. "
1980 • Åby
#18
17 mars 2020 kl 15:12
Gilla
Många på elitnivå har en förståelse för lidande som uppskattningsvis 99% av de som aldrig varit där aldrig kan förstå, det vi anser vara kräkjobbigt är ju typ medel-ansträngningsnivå. Från den synvinkeln (eller pidestalen om man så vill) blir det ju med andra ord helt korrekt, skippa mellanmjölken och ta åtminstone i litegrann :)

Ser du rent löpekonomiskt så är ju långpass döden för all form av tävling där någon form av klipp i steget är en förutsättning och det är nog lite så han menar - vill du bli snabb ska du springa snabbt, ska du blir snabb på längre distanser får du tänka till lite eftersom det innebär en större risk för skador ju längre du springer.

Men, det är i princip omöjligt att göra vetenskapliga analyser på detta så vi får fortsätta lyssna, inspireras, ta fram saltkaret och sen fortsätta göra det vi själva finner funka för oss. Så länge du håller dig skadefri och kan hålla kontinuiteten samtidigt som du metodiskt ökar både maxhastighet och sänker ditt bekväm-lunk-tempo är du på rätt väg.
1991 • Norrköping
#19
17 mars 2020 kl 15:22
Gilla
#18 Måste fråga, bor du i Åby, Norrköping? Har inte så mycket med ämnet att göra men är själv därifrån så blev intresserad :D

Jag uppskattar all respons som jag har fått och kan se de olika sidorna av myntet. Jag är dock fortfarande kritisk till Johans Instagram-inlägg och det får ni leva med :D Kan tycka att han kunde vara tydligare med vem han riktar sig till snarare än att rikta sig till alla "motionärer".
1980 • Åby
#20
17 mars 2020 kl 15:33
1 Gilla
#19 jepp, nästan uppe vid IP, dock inflyttad så saknar den charmiga dialekten...
Man ska vara kritisk till allt som sägs på Internet och inte minst när "funkar-för-mig"-kortet dras i brist på mer vetenskaplig grund. Generellt när det gäller herr Olsson finns det väl en smula ironi och glimt i ögat som tyvärr faller bort i skriftliga sammanhang.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.