Löpning Träning 4 inlägg 3632 visningar

Lägre puls men samma flås

1985 • -
#1
5 augusti 2019 - 12:52
1 Gilla
Hej!

Om någon hade sagt till mig för ganska exakt ett år sedan att jag skulle ställa frågor kring puls och löpning på ett forum skulle jag skrattat... Inte hade en otränad jag ett frö av tanke på att börja LÖPA. Men men, ödets ironi I guess.

Hur som helst, i dag är jag en frälst löpare och springer ungefär 4-5 gånger i veckan. Kan inte börja rada upp alla de positiva effekter som löpningen har haft på mig så jag säger helt enkelt att det har inneburit en revolution i mitt liv.

Eftersom jag har blivit väldigt nyfiken på omkringfaktorer och vill förbättra mina resultat i och med detta tänkte jag passa på att höra med er här som har stenkoll på löpning. Det gäller puls/pulszoner och flås.

För lite över ett halvår sedan låg jag ofta i pulszon fem under mina träningspass på 10km med tider på 40-42minuter. Att kapa ytterligare har visat sig vara tyngre än jag först trott och jag började också oroa mig för att jag gick för fort fram. Därför började jag fokusera om min träning och sprang långsammare men längre sträckor. För att stärka kroppen. Under 3-4 månader höll jag mig till detta och minskade farten men ökade distans.

För drygt en månad sedan började jag hårdträna farten igen inför årets midnattslopp som jag hoppas på att klara springa på sub 40. En intressant aspekt som dök upp efter att ha lagt om träningen var att jag fortfarande kunde springa 10km lopp på 40-42 min, men att jag under dessa pass aldrig hamnade i pulszon 5 utan låg konstant på 4. Jag gissar på att kroppen inte behöver pumpa lika mycket för att hålla farten i och med att jag blivit med tränad?

Däremot ska jag säga det att jag rent "flåsmässigt" är ungefär detsamma. Inte en chans att jag klarar av att pressa ner mig till sub40 med flåset som det är nu. Det utrymmet finns liksom inte där. Inte ens om jag skulle bli jagad av en björn.

Min fråga är då. MÅSTE jag komma upp i högre pulszoner för att mitt flås ska kunna förbättras ytterligare. Zon 5 då exempelvis.

Mitt antagande innan detta var liksom att pulsen och flåset följer varandra? Nu verkar det som att pulsen har "förbättrats" vid samma "snabba" fart men att flåset är vad det har varit?

Det kanske låter lite märkligt att tala om flås/puls på det här sättet men det är nog det enda sättet för mig att försöka skilja dem åt.

Är detta ett typiskt exempel på att det är dags för mig att se stjärnor och springa superhårda intervallpass? Vad har ni för tips för att liksom vänja mig vid det chockerande tunga flåset som hindrar mig från tider på under 40? Pulsen verkar liksom vara redo men inte, flåset?

Vad göra?

Allt gott!
1967 • Torslanda
#2
5 augusti 2019 kl 13:29
1 Gilla
Ett vanligt andetag innehåller mer syre än kroppen behöver. Det är därför vi kan göra mun mot mun metoden, även luften vi andas ut innehåller syre. Dock är kroppen inte alltid fullt så bra på att tranportera ut syret till de arbetande musklerna. För detta behöver man många kapilärer, fler och större mittokondrier etc. Att oxidera fett för energi tror jag är ungefär fyra gånger så syrekrävande som glykogen så mängden glykogen och annan snabb energi påverkar flåset mycket. Vidare hanterar blodomloppet ett gasutbyte där de lämnar av syre atomer och tar upp koldioxid som skall andas ut. Sedan har vi även detta med mjölksyran som bryts ner i laktat och vätejoner. Laktat är bra = energi men vätejoner gör musklerna sura PH mässigt och det klarar man inte så länge. Höjer man sin tröskel så kan man springa fortare med lägre flås, likaså gör mängd, typ zon 2-3, att kroppen skapar fler mittokondrier och kapilärer. Kortfattat, lätt löpning skapar en grund för att bli bra på att transportera ut syret till musklerna och zon 4-5 höjer taket. Båda behövs och här säger man väl ca 80/20 fördelning.
1987 • Västerås
#3
5 augusti 2019 kl 14:14
1 Gilla
Jag har lite samma resa som dig, jag har blivit markant mer vältränad under ett par år, men upplever det som mycket tyngre att träna högt upp i pulszonerna. Det är egentligen ganska naturligt.

Det som du benämner som "flås" tror jag egentligen handlar om två olika mekanismer som är begränsande.

Den första mekanismen är muskelstyrka och uthållighet.
Den andra mekanismen är förmågan att transportera och ta hand om syre. Det blir en ännu bättre analogi med en cykel (för då kan man välja att antingen cykla med hög kadens och hög puls, eller lägre kadens och lägre puls vid en given hastighet).

När du tränar din förmåga att ta hand om syre så sjunker din puls vid samma ansträngning, men det kan fortfarande vara så att du inte kan springa snabbare, för att muskelstyrkan sätter stopp. Detta tycker jag märks för min del om jag har kört ganska mycket lågintenstiv löpning (zon 1-2), det är mycket jobbigare att komma upp i pulszon 5 och det behöver nästan vara tävling för att det ska gå alls.

#4
5 augusti 2019 kl 19:40
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.