Löpning Kläder, Skor & Prylar 42 inlägg 23739 visningar

Skoval vid tendens till plantar fasciit

Grödinge
#1
22 april 2019 - 13:59
Gilla
Hej!

Är nyfiken på era erfarenheter av skor vid känningar av hälsporre/plantar fasciit. Vad har funkat bättre/sämre?

Har hört flera prata om Hoka som enda räddningen men det verkar vara berättelser av typen ”min kompis kompis” så skulle vara intressant att höra från fler. Har kikat på Hoka men tycker att det verkar vara en djungel av alla olika modeller...

För egen del har besvären försämrats när jag sprungit i mina Salomon S-lab sense ultra och Icebugs Phyto.

Tacksam för tips och erfarenheter!
< < < 1 2 3 > > >
merlin
1985 • Karlsborg
#2
22 april 2019 kl 14:12
Gilla
Jag har testat många salomonmodeller och icebug i affär men jag tycker dom verkar så otroligt osköna. Samtidigt vet man ju hur många duktiga terränglöpare som springer i salomon...

Icebug förstår jag mig inte riktigt på. Jag har små och ganska smala fötter men icebug måste väl ändå vara extrema när det gäller avsmalnande skor där fram? Så vida dom inte ändrat något på sistone.

Hoka Clifton tycker jag funkar till allt som inte behöver särskilt grepp. Jag sprang ultravasan i den och bytte aldrig skor. Dock är det väl bra att ibland även träna i skor med mindre dämpning också.

Höll jag på att få hälsporre skulle jag dock ge mig på att träna nåt annat ett tag. Simning, cykling, rullskidor osv..
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
22 april 2019 kl 15:22
1 Gilla
Skon är av mindre betydelse då problemet kommer från vaderna. Löpvila några veckor och träna upp styrka och rörlighet.
Grödinge
#4
22 april 2019 kl 18:20
Gilla
Hm, löpvila och alternativträning, det är säkert bra grejer...?? Tyckte att det hade varit enklare att köpa nya skor och så var problemet löst ????
1982 • U
#5
22 april 2019 kl 18:45
Gilla
För att peppa dig lite försvann mina besvär när jag bytte till lite mer dämpade neutrala skor. Men absolut inte så dämpade som Hoka! Bara ett par vanliga Nike pegasus.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
22 april 2019 kl 18:54
Gilla
Skor som "håller ihop fötterna" så att man inte behöver spänna dem, kanske ännu viktigare i vardagsskorna än i löpskorna. Som jag tolkade idrottsläkaren som på 30s gav mig diagnosen "hälsporre" (men det visste jag väl redan). Inte för lågt drop för vadmuskeln ska inte jobba mer än nödvändigt.
Jonas Engdahl
1966 • Borlänge
#7
23 april 2019 kl 07:38
1 Gilla
Mina erfarenheter då jag slitit med pf sedan tre år.
Vila och rehab förstås i ett akut skede, men sedan vill man ju ut och springa. Kortare turer med skor som man litar på och då har jag efter att ha testat flertal olika märken och skor fastnat för:
Hoka Clifton för asfalt.
Hoka Challanger i skog och varierad terräng.
Dessa är skorna jag mest litar på för att inte få tillbaka problemen, nu för tiden är jag relativt skadefri och kan variera med andra skor, samt med och utan iläggsulor. Är dock vaksam och kör inte långa pass eller på hårt underlag med annat än de trygga alternativen. Salomons Lab-sense ultra är tyvärr för dåligt uppbyggda i hålfoten för mina fötter och i dessa måste jag ha iläggsulor för att inte få problem.

Per Johansson
1978 • Uppsala
#8
23 april 2019 kl 08:54 Redigerad 23 april 2019 kl 08:58
1 Gilla
Min erfarenhet:

Fick just känningar av fasciitis två somrar sen efter hastig ökning av träningsmängd. Blev livrädd, googlade och blev ändå mer rädd. Såg ett halvårs vila framför mig. Höll upp helt med löpningen nån vecka och tog en heldag i Stockholm där jag gick runt och provade skor och frågade vilken modell som de tänkte var bäst utifrån plantar-problematiken. Fick såklart olika svar och olika modeller rekommenderade. Köpte ett par Hokka, men mottog så mycket hån om "styltor" och liknande från löparvänner som jag engagerat/konsulterat och skickat bilder till under dagen + att jag verkligen ogillar skor som känns "klumpiga" och älskar skor som känns lätta och snabba. Vek ner mig under pressen och lämnade tillbaka Hokka och köpte istället ett par Brooks pure cadence, världens bästa sko enligt mig! Tog till mig massa tips om det vanliga; tåhävningar, brödkavel, tennisboll etc. men struntade helt i det och chansade genom att vila nåra dar till och sen börja öka mängden igen mer försiktigt. Känningarna släppte helt efter nån månad och jag har sprungit utan problem sedan dess (snart två år nu).

Tror att det var skoförsäljarna som avgjorde mitt val. Blev vänligt och seriöst bemött på flera ställen men fick olika råd. Jag gick på killen på Löplabbet Sthlm, timid och förtroendeingivande, vikt ca 60 k och betonade att skorna skulle "kännas rätt". Runners store också bra men en större, misstänkt crossfit-snubbe, trevlig och saklig men lyckades alltså inte lika bra att trygga mig i mitt köp..

Såg en youtube-film om Kipchoge, "What it takes to be great" och en av punkterna var att lära känna sin kropp. Vad den klarar och vad den inte klarar. Vad man ska lyssna på och vad man inte ska lyssna på. Tror att det är mycket det som träning och erfarenhet handlar om!

Go easy, run hard!
Per Johansson
1978 • Uppsala
#9
23 april 2019 kl 09:03
Gilla
Tillägg: Jag misstänker att pf:en för mig kan ha kommit när jag ökade mängd och huvudsakligen sprang i ett par ganska lätta Salming. Dom var lite för små så jag tog ut sulorna.
Salming utan sulor avråder jag alltså ifrån i din situation
Johan Norman
1967 • Göteborg
#10
23 april 2019 kl 09:42
1 Gilla
Fick hälsporre / PF, förra året. Hade varit ute och tränat, ett lite längre pass, i augusti förra året. Gjorde lite mer ont än vanligt. Sedan efter sex kilometer på Midnattsloppet, 25 augusti här i Gbg, så small det till. Inte bokstavligt, utan mer i form av: "jag kunde inte gå/stödja på foten"

Besökte sjukgymnast redan på måndagen. Fick övningar och råd. Först och främst, vila, under de närmsta fem veckorna. Eventuellt träna annat, som inte gjorde ont eller belastade foten. På IFK-Kliniken, Annedal i Göteborg, så hade de roll-ups, från Löp och Sko och jag pratade med sjukgymnasten om de kunde hjälpa, scanna foten, få inlägg och konsultation. Hon svarade, "ja, men du får ingen rabatt, dock kan jag skriva remiss, så kommer du fram lite snabbare i deras kösystem.. " Tror inte jag gjorde detta, kom snabbare fram, alltså, och rabatt fick jag via försäkringen på jobbet.

Fick inlägg, som jag sprang med i början, hade ju bett Löp och Sko att passa in iläggssulorna i mina dåvarande löparsko, Asics Kayano 25.
Men när jag joggade med specialsulor, fick jag mindre ont i PF och fot, men fick gigantiska blåsor. Så jag slutade med sula i löparskorna, men har (hade, fram till förra veckan) dem i vardagsskor. Hur det än är, så har man vardag oftare och mer i tid, än man joggar.

Även om min sjukgymnast kallade mitt fotdilemma för "uttrampad hälkudde" så har jag gogglat, följt råd och handlat prylar, utifrån en hälsporre. Skor med pronationsstöd (alltid, även innan), extra stabilitet för häl (hälstrumpor), oofos sandaler (inomhus) och så vidare. Vad som har hänt under detta dryga halvår är att jag har minskat på träningsmängd, jag har minskat på anmälda lopp, jag har dragit ner på hastighet under träning, men jag kan jogga. Det är inte smärtfritt, men det går.

Skor:
Till att börja med var det Kayano25, två par. Men nu senast NB Vongo v3 och dom är riktigt sköna. Mest för att främre delen av foten får bra med utrymme.

Jag tycker att det svåraste med denna problematik, är mängden råd man får. Man får så klart skylla sig själv om man som jag googlar, men det gör man ju nu för tiden. Så det är råd från sjukgymnaster, försäljare, specialister, google, youtube och sen alla andra "som minsann vet vilka fel jag gjorde.." Det gäller verkligen att man kan sålla bort det som inte hjälper för just dig.

En riktigt jäkla sunk-skada är det, som bara förstör det man tycker är roligt.
Lasse-hatten
Eslöv
#11
23 april 2019 kl 10:38
Gilla
Det här hjälpte mig i höstas, tror jag. Kanske i kombination med vila, eller också gick det över av sig själv, vem vet... Men jag bytte inte skor i alla fall. Innan dess hade jag provat sjukgymnastövningar, akupunktur, tapening, stötvåg, sulor och säkert något mer som jag glömt, utan större framgång.
https://www.marksdailyapple.com/plantar-fasciitis-stretches/ tre - fyra gånger om dagen i tre veckor.

Sen hittade jag en intressant vidareutveckling som jag fortfarande gör efter varje löppass, för säkerhets skull:
https://www.youtube.com/watch?v=72p58Iy6u7M
Grödinge
#12
23 april 2019 kl 11:58
Gilla
Stort tack, alla som tagit er tid att svara!

Håller med om att det är en skitskada och att det finns tusentals olika råd i omlopp. Min svaghet är att jag testar allt lite halvhjärtat men inte gått helt in för det, ska försöka mig på en seriös satsning på vadstretch och se vart det leder. Tror egentligen inte på att ett par skor är lösningen utan mer symtomlindring, likaså diverse iläggssulor, men är beredd att testa det mesta för att kunna fortsätta springa.

Skulle hursomhelst behöva utöka skogarderoben inför sommaren med ett par till, gärna något som funkar för varierat underlag och som jag tänkt till första halvan av ultravasan. Kanske borde åka någonstans och testa Hoka Clifton och challenger? Mina bästa trailskor nånsin var ett par Mizuno Wave Hayate (den första varianten) som var tunna och lätta, men tänker att jag kanske ska satsa på något mer väldämpat i år då jag ökat mängden en hel del.

Ska även ta en ordentlig titt på mina vardagsskor och arbetsskor, en viktig poäng det med!
1979 • Enskede
#13
23 april 2019 kl 18:42
Gilla
Jag skulle dels vilja instämma med #6 att det även är viktigt vad du har för skor till vardags, för mig har det varit bra att köra med inneskor när jag känt av mer i foten.
För mig har det varit viktigt med stöd för hålfoten även om det inte ska va för högt då det trycker emot senan för mycket. Skor som är smala på mitten går därför bort.
1975 • Billdal
#14
23 april 2019 kl 19:29
Gilla
Skechers go run hjälpte (?) mig ur eländet för några år sedan.
Lars Severin Johansson
1981 • Umeå
#15
24 april 2019 kl 14:16
1 Gilla
Jag har haft 2 vintrar med löpvila pga hälsmärta/plantar fasciit, båda gångerna debut på senhösten. Första vintern gjorde jag flera försök att återgå i löpning men fortsatte känna av det, efter 5-6 månader joggade jag och efter 9 mån var jag besvärsfri. Tiden läker alla sår.
Andra vändan tog jag 5 månader löpvila och åkte skidor istället. På våren hade jag inga känningar. Dessa 2 "skador" medförde att jag ändrade löpsteget en del, springer nu mer på mellanfoten och framfoten. Min strategi numer är att inte springa på tok för mycket (snittar ca 150-200 mil löpning/år) och att springa i många varianter av skor, tror också mycket på styrketräning (inte bara vadhävningar) så att kroppen bär upp steget. Springer en del pass i barfotaskor (vivo barefoot) som jag upplever ger bra styrketräning för vaderna och påminnelse att landa mer på framfot /mellanfot. Har annars 8-10 par skor som jag växlar mellan så blir inte belastningrn för ensidig.
När besvär var som värst tyckte jag hälkopp var bra, även att tejpa hälkudden var skönt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
24 april 2019 kl 22:33
1 Gilla
Just ja, när jag fick PF i höstas började jag tejpa foten före löpning, det var skönt, det finns ett särskilt sätt att tejpa på, det får ni googla på om det kan vara något att prova.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#17
25 april 2019 kl 07:33
Gilla
Första gången jag fick PF kom det akut som för dig. Jag hittade ett par skor från Rykä som hjälpte mig att öht kunna gå på foten till vardags, springa var bara att glömma då. De var av typen MBT, som gungskor dvs högst på mitten så att foten aldrig vilade eller dunsade på hälen. Man skall nog som någon annan skrev tänka mer på vardagen än på löpningen gällande PF, det är ju ändå där du gör flest timmar.
1979 • Göteborg
#18
25 april 2019 kl 08:39
2 Gilla
Hej,

Jag har haft problem med plantar fascit-liknande problem i 4 år. Delar med mig av mina erfarenheter!

Nu har kanske läkaren hittat orsaken till problemet: en överspänd vad - i synnerhet gastrocnemius.

Jag hittade in på https://onestretch.com/

Här kallar men orsaken till problemet för "The split second effect": https://onestretch.com/wp-content/uploads/2016/09/Amis_SSE_Article.pdf

Lösning:
Man skall helt enkelt strecha vaderna ståendes med båda skorna på ett trappsteg med "hålfoten" på kanten. Man stretchar passivt vaderna 3x3 min per dag för att "nollställa" vaderna.

Här beskrivs metoden, där det räcker att använda ett trappsteg: http://angryorthopod.com/2016/03/calf-stretching/

och här: http://angryorthopod.com/wp-content/uploads/2016/03/Download-this-Guide.pdf

Jag använde mina birkenstock i trappan och märkte skillnad på 1 vecka =)

.. men det kan ta upp till 6 mån innan effekt uppnås tydligen.

Någon som testat detta tidigare? Skriv gärna era erfarenheter!
Grödinge
#19
25 april 2019 kl 19:45
Gilla
Tack för alla tips!

Börjat stretcha en del men behöver hitta en bra rutin. Känns inte akut dålig just nu men skulle vilja bli av med det, har en del lopp på gång snart... Tejpar som oldboy beskriver och det avlastar jättebra. Funderar på om jag vågar ha foten tejpad på tävling (ultra) eller om risken för skav är för stor?

Så glad för alla svar!
1971 • Nykvarn
#20
26 april 2019 kl 08:53
1 Gilla
Jag kämpade med hälsporre under några månader för ett år sedan, kanske var det en lindrigare variant för jag behövde bara två kortare löpuppehåll och kunde hålla igång löpningen fast med mindre mängd.

Jag skulle säga att skoval och behandling beror på i vilken fas du befinner dig, först var det viktigt för mig med avlastning för att få smärtan att minska, inlägg, mer dämpning (jag köpte mina första Hoka och använda både till vardags och vid löpning och de hjälpte mig).

Jag är helt övertygad om att vardagsskorna spelar en stor roll och en starkt bidragande orsak hos mig tror jag att jag hela vintern före jag fick hälsporre gick i ett par väldigt smala vinterskor som gav foten minimalt med utrymme att jobba och foten blev därför svag och väldigt stel.

Jag har skrivit lite tidigare om vad som hjälpte mig behandla hälsporren och vad som inte hjälpte mig:
https://wwwfyraochtrettio-staffan.blogspot.com/2018/08/uppdatering-min-behandling-av-halsporre.html
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.