Löpning Kom igång 10 inlägg 5045 visningar

Nybörjarlöpare 105kg

Peter Karlsson
1981 • Gällivare
#1
29 mars 2019 - 11:47
1 Gilla
Hej.

Jag har varit allvarligt sjuk i våras med en infektion i levern(abcesser). Med påföljande sjukskrivning i ca 6månader. I samband med infektionen tappade jag totalt det lilla flås jag hade. Fick FYSS i höstas, medel till hård motion 6 ggr i veckan 30 minuter. Mest cykling blev det.

Det hjälpte...

Men nog om det, när snön kom i november har jag börjat springa 2-3ggr i veckan. 5-10km /vecka.
Jag sprang 5km på 35-40 minuter (första oavbrutna 5km i mitt liv)i januari i -20...
Jag är 190cm lång. 105 kg (psykofarmaka..).
37 år, närmar mig 40 årskrisen med 180 steg per halvår ;/

Nu min fråga.
Jag ska springa ett 5km lopp till somaren och siktar på sub 30, rimligt?

Det är ett elände att trappa upp träningen. Det är alltid något nytt som gnäller(har stretchat höften ordentligt sista tiden, hjälper)
Hur hårt kan man pressa sig utan skaderisk?

/pekkaa.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#2
29 mars 2019 kl 14:25
3 Gilla
Även om jag nog tror att du klarar av ditt mål så är väl frågan om det är nödvändigt med ett tidsmål?
Om du tycker att det är det så kör mot det absolut! Kom bara ihåg att vara lite bussig mot dig själv på vägen. Variera dina pass, om man skall lära sig att springa fortare så är intervaller av olika slag bra. Intervaller behöver inte heller alltid vara med kräkvarning utan kan vara olika hårda och olika långa. Framför allt som oerfaren/otränad löpare kanske man skall ta det lite lugnare även där.
Din medicin gör att du lätt lägger på dig vikt men den har du ju också fått av en anledning, jag gissar att du inte var i mental toppform. Där kanske man också skall höja ett varningens finger för prestationsmålet, tillåt dig själv att få känna och uppleva det positiva med träningen både genom endorfinkickarna och ökat självförtroende eftersom.

Lycka till och håll i!
Grober
1974 • Ludvika
#3
29 mars 2019 kl 21:19
1 Gilla
Hej Peter!
Först vill jag gratulera dig till din fina återhämtning och dina första 5 km.
Hur hårt ska man pressa sig ... inte mer än att det känns okej och man har koll på sin omgivning. För det är så här att man får alltid ut mycket mer av träning som blir av än att vara skadad. Sluta pressa och lägg in några pass med kort intervaller, back intervall och löpar skolning. Ansträng dig inte mer, utan försök att jobba smart.
Variation är nyckeln om man vill nå andra resultat.

Lycka till

Grober
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
29 mars 2019 kl 21:46
Gilla
Kontinuitet i träningen är det viktigaste för resultat på sikt så prio ett bör vara att inte bli skadad! Variation i träningen är bra för att hålla nere skaderisken. Och återhämtning - sömn, nyttig mat och ibland ta en promenad i stället.
Men ska man bli snabbare behöver man ibland ta i lite mera - de två vanligaste sätten att få till någon ökad fart är fartlek och backträning- backlöpning är maskerad fartlöpning. Motionsspår är ofta kuperade, anledningen är nog just att de sak få en att automatiskt variera löpningen - ibland ta i mera, ibland springa lättare.
Lycka till!
Lars M
1977 • UPPSALA
#5
31 mars 2019 kl 10:45
3 Gilla
Jag var i liknande sits som du för lite mindre än ett år sedan. Vägde ca 107kg till mina 186 cm och även detta med psykofarmaka. Började min löpning då från noll, dvs helt stillasittande. Efter 3 månader sprang jag milen på 65 minuter och 5 km på 28:50 men då gick jag också ner till strax under 100 kg på samma tid. Så jag är ett exempel på att ditt mål verkligen går att nå. Nu, vilket alltså är mindre än ett år senare, är löpningen det som gör att jag mår bra i både kropp och psyke.


Jag förstår också varför du vill ha tidsmål, det drev mig framåt rejält. 5 km under 30 min är ett bra första mål.

Jag skulle rekommendera att du sakta bygger upp för milen, då kommer du klara 5 km under 30 minuter galant!

För att det inte ska slita för mycket på kroppen behöver du bygga upp distansen långsamt. Jag följde följande träningsprogram
http://springlfa.se/traningsprogram-10-km-nyborjare/

och tränade tisdag, torsdag och ett helgpass.

Du borde kunna gå in på vecka 5-7 någonstans eftersom du har klarat 5 km. Ta det lugnt, det ska verkligen vara jogg och varva med gång. Målet är att du ska få kroppen att vänja sig med löpning under lite längre tid och då behövs gånginslagen. Så även om det känns alldeles för lätt så gör det inget, målet är att kroppen ska vänja sig långsamt för att undvika skador. Jag gick på för hårt efter 5-6 månaders träning och då kom skadan direkt.

När det står intervaller är det absolut inte "kräkfart". Om du kan hålla 6:00-6:20 min/km i tempo på 1 min intervall och kanske 6:20-6:40 min/km på 2 min intervall räcker det gott och väl. Du kanske till och med ska springa klart långsammare än så nu i början. Intervallerna är för att du ska få in din önskade fart i kroppen och siktar du på 30 min på 5 km så är det ju 6:00 min/km.

Varför är mitt råd att träna mot 10 km och inte 5 km? När du klarar milen känns 5 km lätt. Du har då uthålligheten som krävs och det är mycket lättare att få upp tempot. Jag utvecklades mycket på 5km när jag kom upp i 10-12km och stor utveckling på 10 km när jag kom upp mot 15-18 km löpning. En mil låter långt, men tro mig, det är inte alls så långt som det låter. Snart tar du en lugn miljogg bara för att du känner för det.

Sedan är det så klart lättare att springa med mindre vikt att släpa runt på. Jag loggade kalorier för att få lite koll på det. För mig blev det mest att ta mindre portioner, äta mer grönt och inte ta om. I övrigt var det inte så stora ändringar. Loggar inte längre och äter det jag vill, även onyttigheter som godis ibland, men tänker fortfarande till om jag verkligen behöver ta om. Men det var en chock i början att se hur mycket energi jag vanligen stoppade i mig.


Kämpa på! Jag ska försöka följa den här tråden och ge lite extra pepp. Jag vet förhoppningsvis vad du går igenom eftersom jag nyligen var i samma situation.
Walker67
1947 • Växjö
#6
31 mars 2019 kl 22:34
1 Gilla
Det viktigaste är väl att försöka gå ner i vikt, vilket inte är så lätt. Varje minskat kilo blir ett kilo mindre att lyfta i varje steg. För oss som bor i södra Sverige är det lätt att ge tips på olika träningsformer, men i Gällivare är det ju full vinter fortfarande och jag antar att "Kärleksstigen" fortfarande är isbelagd delvis iaf. Jag var dit våren 2016 och sprang inte ett steg utan åkte skidor för hela slanten, vilket också ger bra konditionsträning,
Så vad har du för alternativ för din löpträning så här års och när snön smält bort vad kan du välja till för alternativ ?
Läste i ett annat forum om en som varierade löpträningen med PW (snabb promenad) för att gå ner i vikt och minska skaderisken.
1985 • Tyringe
#7
2 april 2019 kl 17:22
Gilla
#6 Jag vägrade springa på vintern för bara ett år sedan. Men jag tyckte löpbandet inte var så roligt, men de hjälpte mig att stärka mitt knä =)
Denna vintern köpte jag dubbar att trä på och det var nästan samma grepp som vanligt så jag sprang bara ute i vinter.

Vikten enligt min erfarenhet är om man har tillräckligt starka leder och muskler. Började springa med kraftig fetma enl bmi skalan. Tappat 26 kilo och blir bara snabbare och snabbare. Dock fortfarande med för mycket vikt.

Jag hade problem med ett knä i början, det var lite svagt. Men det känner jag inte av alls idag efter all träning jag lagt.

Mitt tips är, spring för att det är roligt, och lägg vettiga delmål. Köp ett par sköna skor.
1988 • Göteborg
#8
3 april 2019 kl 16:39
2 Gilla
Jag är också överviktig och försöker komma igång med löpningen för femtioelfte gången. Jag sprang milen på 66 minuter för två år sen (90 kg och kvinna). För att bli snabbare som nybörjare som fått kontinuitet i träningen så kan jag varmt rekommendera tusingar på löpband! Bandet håller farten åt dig, allt du behöver göra är att springa. 2 - 5 x 1000 m i ca 6.00 med två kilometers uppvärmning och 2 kilometers nedjogg (fuska inte med den!) och 2 minuters gåvila mellan intervallerna är ett av mina favoritpass. Brukar försöka få in ett sådant pass ungefär en gång i veckan månaden innan en tävling.
1966 • Koskullskulle
#9
5 april 2019 kl 14:00
4 Gilla
Hej Peter

Har åxå gjort en resa delvis pga av hälsan med viktminskning osv. Eftersom vi bor i närområdet så har vi haft liknande förutsättningar vad gäller "föret" så jag har uteslutande sprungit hemma på löpband hittills. Ville bara tillföra i tråden ett tips som fungerat kanon för mig då jag hittade (för mig) bra träningsprogram på Lopskolan.se. Har från att inte kunnat springa på snart tre år hittat tillbaka och sprungit ett 12-veckors program med siktet 10 km på 70 minuter. Resan började efter nyår och jag har kunnat följa den (nästan) fullt ut och är nu framme vid "examensprovet" efter 12 veckor. Kommer dock att lägga den till tisdag nästa vecka då jag i morgon (6/4) kommer att åka Dundret Runt (skidor). Nu har egentligen inte målet varit målet utan resan fram till målet har varit huvudsaken då jag har varit så glad att jag bara kunde springa igen. Har väl känt att orken funnits att klara 10km på 70 min tidigare men ändå fullföljt programmet för att få kontinuitet i träningen och inte förivrat mig. Eftersom allt gått så bra (ta i trä) så har jag satt upp nya mål längre fram. Överraskande nog så tycker jag att springa är "skitkul" då jag inte har någon löparkropp - brukar säga att jag har två löparkroppar då jag började min resa med ca 125 kg och nu är nere i 92-93 kg. Till er alla vill jag bara säga lycka till och skynda långsamt :)
Walker67
1947 • Växjö
#10
6 april 2019 kl 20:37
Gilla
# 9 Hur gick det i Dundret Runt - åkte du 3 eller 5-milen ? När jag var där för 3 år sedan åkte jag skejtloppet på söndagen - kul då vi inte finns så många skejtlopp i södra Sverige.
Förresten arrangeras det några löplopp däruppe på sommaren ? (gruvloppet var väl en engångsgrej)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.