Löpning Skador & Rehab 33 inlägg 16098 visningar

Löparknä läktid?

1981 • Kalmar
#1
9 augusti 2018 - 17:14
Gilla
Hej!

Jag drog på mig ett löparknä efter överansträngning. Jag är nybörjare på löpning, men gillade det så mycket, att jag sprang och sprang, tills en dag då jag knappt kunde lyfta knäet dagen (stark smärta på utsidan av vänster knä) efter ett pass.

jag väntade några veckor och testade igen, men redan efter ca 200 meter, gjorde det fruktansvärt ont och jag fick sluta. Jag gick till naprapat som gav mig övningar så som kavla utsidan av låret, samt lite styrkeövningar. Jag gjorde dessa övningar varje dag i två månader och testade sen att springa. Nu hade det blivit lite bättre, men efter ca två km kom smärtan tillbaka precis som förut. (även testat nya skor) Jag hade dock ingen alternativ träning under tiden. Soffliggare i stort sätt, och rör mig inte så mycket i jobbet

Jag gjorde samma övningar i två månader till, men samma resultat. Efter 2-3 km kom den förbannade smärtan igen.

Nu till frågan. Jag har nu väntat snart 4 månader sen jag testade att springa senast. under dessa 4 månader har jag kört spinning ca 4-5 dagar i veckan. Mina benmuskler har blivit mycket mycket starkare. Har nötat rejält. Så frågan är om jag vågar testa att springa nu? Inflammationen i knäet borde väl ha lagt sig? Och mina ben är mycket mer tränade nu. Och vad jag förstår beror löparknä ofta på svag muskelatur?

Vågar jag testa att springa en mil direkt? Är inflammationen bort så är den väl? Och då bör jag kunna köra hårt redan från början?
< < < 1 2 > > >
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#21
7 september 2018 kl 10:00
Gilla
Fick också detta när jag började trappa upp träningen i julas. Blev bättre efter 3-4 veckor skulle jag tro men körde stretch för höftböjare och rumpa främst men sedan också höftlyft (eller vad det nu heter när man ligger på golvet med fotsulorna i och sedan trycker upp höften mot taket). Den körde jag varje kväll först 3x10 båda benen sedan jobbade upp till jag fixade samma på ett ben i taget. Sedan började jag mycket långsamt igen och sprang/gick någon ett par km osv.

Några månader därefter fick jag hälsenainflammation som jag fortfarande brottas med även om jag nu kan springa hjälpligt :)
Jan Nilsson
1967 • Boden
#22
7 september 2018 kl 15:30
Gilla
Denna sidas rekommendationer överensstämmer väldigt väl med mina erfarenheter då jag hade löparknä.
#20 Löparknä inte inflammation?
Då har vi väldigt olika erfarenhet.
Men jag håller med de som säger att man inte bör äta smärtstillande och fortsätta träna.
http://www.time-to-run.com/se/skador-behandling/de-5-vanligaste-skadorna/itb
1981 • Kalmar
#23
12 september 2018 kl 19:06
Gilla
Okej, jag trodde att smärtan som uppstår vid löparknä berodde på inflammation? Jag har dock slutat äta pronaxen. Och har ökat till 3 rundor i veckan på ca 5km, och känner ingen smärta alls. Så det känns verkligen som att det går åt rätt håll, och det är super skönt att äntligen kunna få springa lite igen iaf.

Imorgon ska jag testa 6km, men kommer att stanna direkt om jag känner minsta känning. Jag fortsätter med att göra styrkeövningar och stretch, samt foamrolling. 10% ökning låter ju rimligt.

Tack för alla svar!
1981 • Kalmar
#24
29 september 2018 kl 08:35
Gilla
Det har nu gått nästan 9 månader sedan jag först fick mitt löparknä. (då riktigt illa, så jag knappt kunde gå)
Jag har tränat ben muskulaturen med en massa spinning, och även tränat höft med hjälp av övningar ni har länkat här, samt stretchad i stort sett dagligen. Tog också pronaxen i 10 dagar.

Jag sprang häromdagen 7.5 km utan mista lilla känning i knät. Nu borde väl inflammationen vara helt borta? Och med tanke på att jag är mycket stabilare i ben/höft nu, så bör ju inte löparknät komma tillbaka?

Vågar jag testa 10km nästa gång, eller ska jag fortsätta öka långsamt? Innan har jag ökat ca 500-1000m i veckan.
#25
25 januari 2019 kl 17:21
Detta inlägg har raderats
#26
25 januari 2019 kl 17:47
Detta inlägg har raderats
Jonathan Hjertström
1973 • Lund
#27
28 januari 2019 kl 20:34
Gilla
Jag fick löparknä för ca två år sedan då jag ökade min träning rejält och började få ont efter ca 4-5 km. Gick till sjukgymnast där jag fick göra massa rehab övningar för att stärka vissa muskler samt lite strech övningar. Höll upp i 6 veckor helt från löpningen och sedan rampade jag upp för en maraton i Helsingborg som jag planerat sedan länge. Sprang två gånger innan maran. Konstigt nog kunde jag springa hela maran och har aldrig haft löparknä efter det.

Det var inte helt enligt sjukgymnastens plan men som tur var fungerade det
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#28
31 januari 2019 kl 14:55
Gilla
Mitt absolutb bästa tips vad gäller löparknä fick jag av min naprapat. visst ska man stärka upp i höften och stabiliserande övningar såsom tex draken, gärna på balansplatta. Men, när det sen kommer till att springa ska man "leta upp smärtan, men inte gå in i den". Gärna varva jogg med att gå Bästa tipset. Jag märkte snabbt att det tog längre och längre tid att "leta upp" smärtan".
Med att leta upp smärtan menar jag att man springer tills man känner av det. sedan stoppa. Grejen med att leta upp smärtan är att kroppen kopplar på nya läkprocesser och därför stimuleras läkningen av löpningen. I början kom jag bara två km varvat med gång. men det gick snabbt bättre!
#29
5 februari 2019 kl 17:19 Redigerad 5 februari 2019 kl 17:20
Detta inlägg har raderats
Lars O
1978 • Sandviken
#30
6 februari 2019 kl 11:23 Redigerad 6 februari 2019 kl 12:44
Gilla
Jag hade besvär under en period och läste ALLT om löparknä. Det enda som det (då) fanns belägg för att det fungerade var just styrkeövningar för höft (typ musslan, tantsax(när man ligger på sidan o kontrollerat lyfter det övre benet upp/ner) och liknande.
Enligt det vetenskapligt testade programmet (länk nedan) skulle detta kombineras med vissa stretchövningar och om jag minns rätt var 90% av de drabbade återställda på 6 veckor.
Det fanns enligt det jag kom över inga belägg överhuvudtaget för att foamrolling fungerade (även om det kunde lindra symptom). Se artikel nedan:
http://www.runningwritings.com/2012/02/injury-series-biomechanical-solutions.html?m=1


1993 • Göteborg
#31
14 februari 2019 kl 08:31
Gilla
Vetenskapligt kan man väll kanske inte säga då det saknas kontrollgrupp. Å andra sidan finns det kanske inga bättre studier kring löparknä..?

Brottas också med löparknä sedan 3-4 veckor tillbaka och letar också efter bästa behandling. Har redan varit hos fysioterapeut och fått ett par övningar, hade dock varit intressant att hitta "bästa" rehabprogrammet för löparknä. Förstår dock att det är svårt med generella program då problemen är så pass individuella.
#32
16 februari 2019 kl 11:01
Detta inlägg har raderats
1976 • Löddeköpinge
#33
11 mars 2019 kl 09:03
Gilla
Den slutgiltiga lösning är säkert den som listats tidigare i denna tråd gällande styrketräning och stretching men vill ändå dela två andra erfarenheter som i varje fall tog bort smärtan för mig. Har haft löparknä senaste 10-15 åren från och till och uppstår när jag springer längre än typ 7-8 km. Men om jag använder knäskydd(Vulcan) så uppstår smärtan långt mycket senare vilket innebär att jag kan genomföra mina långpass som planerat under min träning. För några år sedan gick jag ner ca 10 kg i vikt(från 78 till 68) och då försvann också smärtan i knäet automatiskt och då kunde jag skippa knäskyddet även på mina längre pass.

Som sagt, inte någon vetenskaplig rehab, men trots allt något som kan hålla smärtan borta.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.