Löpning Kläder, Skor & Prylar 185 inlägg 25890 visningar

Garmin Fenix 5 5S 5X Plus

Linköping
#1
18 juni 2018 - 14:31
Gilla
Lanserat idag med kartor, musik och NFC-betalning :)
https://www.dcrainmaker.com/2018/06/garmin-fenix5-plus-5s-5x-in-depth-review.html
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Jan Nilsson
1967 • Boden
9 augusti 2018 kl 17:48 Redigerad 9 augusti 2018 kl 17:59
Gilla
#119 Ja, jag har testat allt.
GPS blir mer tillförlitligt på så sätt att spåret blir kortare än den verkliga rundan, om satelliterna tappas innan en korsning t.ex. för då genar spåret till nästa punkt då satellitmottagning återupptagits.
Dock så tappas signalen så pass ofta att sträckan blir rätt så mycket kortare och spåret blir inte snyggt, klockan tappar satelliterna i snitt 1 gång / km och jag brukar hinna springa 2-400m innan klockan får tillbaka signalen, så om det är många långa raksträckor blir längden på rundan ganska korrekt, men då jag oftast springer efter stigar med många kurvor så blir felet större.
Med GPS och Glonass så blir spåret helknäppt då den tappar satelliterna, det blir ett virrvarr som att jag sprungit som en yr höna, då jag har GPS och Glonass så blir spåret alltid längre än jag sprungit i verkligheten, det värsta är då jag sprang en känd runda som alla andra GPS'er säger är 10km, men Fenix 5 Plus fick den till 18km.

Senaste svaret från GPS supporten har fått mig att inse att dom stoppat huvudet i sanden, dels så självklart så instruerade dom mig om hur jag ändrar till GPS + Glonass och hur jag ändrar dataregistreringen, trots att jag varje gång jag mailat supporten skrivit vilka inställningar jag haft på just den rundan, ex. GPS, dataregistrering smart. samt jag har skickat länk till den rundan i min Garmin Connect och beskrivit dom fel jag anser finns, bl.a. så ser man exakt då klockan tappar kontakten om man exporterar rundan till en TCX fil och öppnar spåret i Garmin Mapsource.
Jag har även fått tillgång till polarnas Garmin Connect så jag har kunnat skicka med det så supporten kunnat se att andra klockor (bl.a. Fenix 5) inte haft några som helt problem med satellitmottagningen på dessa rundor.
Det hade varit en sak om det varit problem vid något enstaka tillfälle, men det är varje gång.

Supporten konstaterade också att det inte är fel på klockan och att GPS beter sig så.
På det svarade jag att nu får dom bestämma sig, antingen är det fel på min klocka som har problem med satellitmottagningen eller så är det fel på alla Forerunner jag haft genom åren och polarnas Fenix 5 som inte tappar satellitmottagningen och där klockan gör ett spår som överenstämmer med den sträcka jag sprungit, både i längd och på karta.
Jag förväntar mig inget svar på det.
HCL
1966 • Landet
9 augusti 2018 kl 18:26
Gilla
#121 Du kanske redan har skrivit det, men är det en viss runda som du har problem med eller är det flera, alla..?
Jan Nilsson
1967 • Boden
9 augusti 2018 kl 18:56
Gilla
#122 "Det hade varit en sak om det varit problem vid något enstaka tillfälle, men det är varje gång." i min post #121 :)
HCL
1966 • Landet
9 augusti 2018 kl 19:00
Gilla
#123 ok så det är olika rundor och varje gång? Min Fenix3 har problem med en viss runda varje gång och funkar bra på övriga.
Jan Nilsson
1967 • Boden
9 augusti 2018 kl 19:11 Redigerad 9 augusti 2018 kl 19:32
Gilla
#124, och det förstår jag, det finns platser där ingen satellit syns och där alla GPS'er får problem, man kan inte begära underverk, men då mina Forerunner modeller och polarnas Fenix 5 fungerar till 100% där Fenix 5 Plus inte fungerar så är det min skyldighet att uppmärksamma Garmin på detta, men det visade sig att deras support är oseriös och inte alls bra, hade den varit bra så hade de inte försökt trötta ut mig med nonsens och inte sagt att det inte är något fel, det gör mig bara förbannad och det svider i min Garmin själ att jag gynnat ett sånt företag i ~20år genom att varje år köpa deras GPS klockor och navigatorer, jag kan inte räkna hur många Garmin enheter jag haft genom åren, men nu är det slut med det.

Precis då jag fick klockan så tyckte jag att den fungerade helt ok, klockan kom fram till en sträcka som inte stack ut och då jag kollade spåret i GC så följde den huvudsakligen den sträcka jag sprungit, men detta var på väg där det är långa raksträckor, det var först då jag exporterade rundorna till GPX filer och öppnade dom i Mapsource som jag såg att spåret hade långa linjer på vissa ställen och att den genat i vissa korsningar, så då jag gått tillbaka och studerat alla pass så har klockan tappat satelliterna ett flertal gånger i 100% av fallen.
För mig är detta ett enomr stort problem då jag hatar att springa efter vägar med långa raksträckor och felmätningen mångfaldigas desto kurvigare vägen / stigen jag springer efter är.

Ett annat skumt fenomen jag försökt förmedla till Garmin supporten om är att då jag startar passet så startar inte spåret direkt, trots att klockan säger att den har GPS mottagning och jag har även verifierat på kartan i klockan att den visar rätt plats utan jag hinner springa ett tag (~3-400m) innan spåret kommer i gång.
Jag pausar tidtagningen i bland, t.ex. på ett långpass då jag stannar och dricker, det händer att jag går en sväng under denna tid, och det kommer med i spåret trots att klockan är stoppad (pausad) och det gör inte vare sig Forerunner eller Fenix 5.
Sedan när jag startar tidtagningen igen så tappar klockan oftast satelliterna (ganska säker att det är 100% av gångerna) och det blir ett rakt streck några 100m innan den börjar registrera igen.

Jag är fortfarande förbryllad över att det endast är jag som upplever dessa problem av alla på Jogg som köpt Fenix 5 Plus.
1965 • Täby
9 augusti 2018 kl 20:08
Gilla
Det slår mig att min flickvän hade rundor som blev avsevärt längre, där man set hur den har hittat en punkt, typ 1 km frän där vi var - fram och tillbaka. Det var iof på vandring i Slovakien. Vet inte om den är mer eller mindre benägen till detta på vandring, samt hur bergen påverkar. Men det var mer än en gång. Det är en Fenix 5s (tror den heter s, den lite mindre modellen). Inte den allra senaste. Jag ska kolla vid tillfälle om Glonass är på, och i så fall slå av det.
Jan Nilsson
1967 • Boden
9 augusti 2018 kl 21:35 Redigerad 9 augusti 2018 kl 22:02
Gilla
Ber om ursäkt för att jag svämmar över denna tråd med mina problem, men en sista post innan jag lämnar detta bakom mig, så ni får se vad Garmin tycker är helt ok.

Första bilden, Garmin Connect, här syns spåret i rött, klockan startades och stoppades på samma plats, men spåret visar inte det, och kolla in placeringen av siffrorna 2, 3 och 4 (någon 5 finns inte) och sträckan 8.82km vilket i verkligheten är ~9.8km.
http://sv.tinypic.com/m/k4dm44/1

Spåret exporterat från GC och öppnad i Mapsource, här ser man att spåret är 4.2km.
http://sv.tinypic.com/m/k4dm4g/1

Ett annat exempel, här säger Garmin Connect att jag sprang 10.06km.
http://sv.tinypic.com/m/k4dm4i/1

Men spåret som exporteras och öppnas i Mapsource är 13.4km
http://sv.tinypic.com/m/k4dm4j/1

Men detta är helt normalt hur en Garmin GPS klocka fungerar, det har Garmin Supporten sagt.
1983 • Stenungsund
10 augusti 2018 kl 09:20
Gilla
#127 Bättre att du ringer Garmin och säger att din GPS inte fungerar som den ska och skicka den på reklamation. Har själv gjort detta tidigare och har fått en ny klocka. Däremot har jag aldrig haft problem med Fenix 5-serien utan den mäter helt perfekt!
Monica Carlsson
1971 • Partille
10 augusti 2018 kl 21:02
Gilla
#127: Suttit en bra stund och läst kommentarer på DC Rainmakers recension av dessa klockor. https://www.dcrainmaker.com/2018/06/garmin-fenix5-plus-5s-5x-in-depth-review.html

Precis som för dig, det dyker upp en del extremt missnöjda ägare som har hoppande GPS-spår. Du MÅSTE ju få riktig hjälp av Garmin snart!
11 augusti 2018 kl 01:33
Gilla
Har följt övriga forum och Mr Nilsson´s problem med GPS.
MIN 5XP är ställd på GPS+Galileo sat. Har sett de beskrivna problemen oxå vid några av de första rundorna med klockan. Störande..

Senaste 3 rundorna har dock varit med kirurgisk precision ! Helt grymt bra! (Normala förhållanden med träd, bebyggelse, väder mm).

Enda skillnaden jag medvetet har gjort är att låta GPS vara aktiverad några minuter innan jag trycker "start". Troligtvis ingen betydelse, skall utvärdera vidare
1973 • Sävedalen
11 augusti 2018 kl 10:02
Gilla
Precis så där såg mina spår ut för mina Fenix 3or när jag fick dom utbytta av supporten. Konstigt att du får helt andra svar.
Har du kollat att EPO är uppdaterat innan du startar passet? Settings->system->about och på mina 3a
Jan Nilsson
1967 • Boden
11 augusti 2018 kl 11:01 Redigerad 11 augusti 2018 kl 11:09
Gilla
#129 Tack för tipset, ska kolla vad som skrivs där.
#130 Då jag haft enbart GPS så blir spåret ett rakt streck mellan punkterna då klockan tappar och återfår satellitsignalen, dessa spår blir alltid kortare än verklig sträcka då spåret genar i kurvor / korsningar.
Då GPS + Glonass är aktiverat så blir spåret hackigt då klockan tappar satelliterna och dessa spår blir alltid längre än verklig sträcka.
Klockan säger alltid att den.fått satellit fix väldigt fort, men i.o.m. att jag haft väldeliga problem så har jag börjat vänta innan jag startar passet, och som sagt på kartan i klockan verifierat att den anger rätt plats.
Dom få gånger spåret startar då jag startar tidragningen är då jag haft.GPS + Glonass, aldrig med enbart GPS.
Dock så pausas aldrig spåret då jag pausar tidtagningen, och detta är märkligt, det har jag inte läst att någon haft problem med, men jag ska grotta mer i vad som skrivs på rainmaker.

Jag förväntar mig bättre eller åtminstone lika bra satellitmottagning av en klocka som kostar 9000kr vs en gammal FR210 som jag hade liggande i en byrålåda, men FR210 fungerar för mig och därför använder jag den istället för F5+, alla mina FR jag haft genom åren fungerar bättre än F5+ gör vilket gjorde att jag bestämde mig för att returnera den, så nu kan jag VERKLIGEN lägga F5+ problemen bakom mig.
Oavsett vad Garmin säger så tror jag att det är en bugg i firmware, och om man tittar tillbaka i historien så bör F5+ börja fungera acceptabelt om ~1år.
1978 • Luleå
13 augusti 2018 kl 11:19
Gilla
Märkligt ändå, Jan.

Min besvikelse har varit simningen och när jag i Norrköping hos släkten sprang upp och ner för en backe. Då genade den betänkligt och ingen intervall blev den andra sig lik.

Men nu hemma i Luleå har jag sprungit på Ormberget och mina spår ser helt perfekta ut. Och som du säkert vet är det ju rätt mycket skog på Ormberget.
Jan Nilsson
1967 • Boden
13 augusti 2018 kl 12:00 Redigerad 13 augusti 2018 kl 12:09
Gilla
#133 På Ormberget hade klockan en av sina sämsta dagar, på milspåret sa klockan att det var 8.8km, spåret blev 4.8km och i verkligheten är väl rundan 9.8km.
Ingen av de Forerunner jag haft brukade tappa satelliterna på detta sätt, mina F5+ tappade satelliterna mitt uppe på ett berg utan träd.
Inte vid ett enda pass var satellitmottagningen felfri, klockan tappade mottagningen nästan varje kilometer och återfick den inte igen på ~200-400m.
Jag är inte ensam, har läst på DCR om fler med liknande problem.
Men hur dålig klockan än var så var supporten ännu sämre.

Skulle verkligen vara intressant att få tillgång till någon av dina aktiviteter på Ormberget i GC, och även spåret exporterat till gpx så man ser att klockan haft satellitmottagning hela tiden, att klockan visar ganska trovärdiga siffror i GC betyder inte att den haft satellitmottagning hela tiden, den har en gyrosensor som hjälper till att räkna distans då den tappar satelliterna, spåret däremot visar realiteten, där ser man om klockan haft s.k. "drop out".
Skulle verkligen uppskatta det, fungerar din som den ska så kanske man vågar testa en igen.
Maila i så fall till snoskoter@hotmail.com

Janne
1978 • Luleå
13 augusti 2018 kl 12:42
Gilla
Hmm,
Jag tittar på det. Den nivån har jag aldrig studerat. Men jag försöker fixa.

Hur märker du att du tappar satellit? Säger den till?
Jan Nilsson
1967 • Boden
13 augusti 2018 kl 14:03 Redigerad 13 augusti 2018 kl 14:25
Gilla
Bild uppladdad av Jan Nilsson
#135 Är det små problem så märker man det enklast om man öppnar spåret i t.ex. Mapsource, då ser man positionerna som klockan registrerat, men har man såna problem som jag hade så märker man det lätt i GC och då man märker att klockan säger helt andra distanser än vad rundorna är i verkligheten.

Ormberget, 9.8km slingan, klockan och Garmin Connect sa 8.82km och spåret blev 4.2km (se bifogad bild).

Tack för spåret Henrik!
Din klocka fungerar perfekt, hoppas den fortsätter med det :).
Jan Nilsson
1967 • Boden
20 augusti 2018 kl 16:36
Gilla
Skulle någon av er som fortfarande äger en Garmin Fenix 5x Plus kunna kolla på klockans mappstruktur, finns det någon mapp som heter "CustomMaps" i "Garmin" mappen på klockan?
1973 • Stockholm
20 augusti 2018 kl 18:22
1 Gilla
#137
Ja, det finns en mapp under GARMIN som heter CustomMaps.
Jan Nilsson
1967 • Boden
20 augusti 2018 kl 19:00 Redigerad 20 augusti 2018 kl 19:08
Gilla
#138 Tack!
Det betyder att det går att få in Terrängkartan och Fjällkartan på den, helt suveränt!
1980 • Nynäshamn
23 augusti 2018 kl 11:08
Gilla
Bild uppladdad av Darek
Har råkat ut för en tråkig grej igår, tänkte kolla om någon annan har haft liknande bekymmer. Det har inte jag på fem år som jag har använd olika Garmin klockor.
Igår på förmiddagen visade min Fenix endast 2% kvar av batteriet så jag tog min klocka och kopplade in den till min powerbank och la den bredvid mig på soffan och började läsa olika saker medans den laddades.
När jag skulle ta på mig den efteråt så hörde jag en liten sak ramla på golvet (lät som en liten sten eller liknande) tänkte inte på det så mycket. Dock så kunde jag inte spänna fast mitt länkarmband, den ville inte klicka in liksom, kontigt tänkte jag men fick till det tillslut.
En stund senare eftersom klockan kändes lite konstigt såg jag att plasten har gått sönder spruckit eller något där själva pinnen som man fäster armbandet på det tillbaka till FR935 som gäller.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.