Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 15908 visningar

Smärta under framfoten?

1981 • Linköping
#1
21 oktober 2008 - 08:05
Gilla
Det började igår på jobbet, känningar under framfoten, känns obehagligt att sätta tyngd där. Jag hade då ett par mycket tunna innesandaler och tänkte att det nog var för hårda. Väl hemma sprang jag ut en 6km runda. Kände inget i foten först, det var tvärtom skönt då skorna är mycket mjukare. På slutet kände jag dock lite i foten. Idag gör det ont att gå, liksom igår. Det känns som om "kuddarna" under framfoten har plattats till. Det känns även som om det hettar något, men det kan vara inbillning...

Det gör inte farligt ont, men är obehagligt, nån som har en aning om vad det kan vara?
Trallala
1964 • fd
#2
21 oktober 2008 kl 09:29
Gilla
Har du ändrat något i din träning den senaste tiden? Låter spontant som en överansträngning..
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#3
21 oktober 2008 kl 11:33
Gilla
Jag har ibland samma känsla (tror jag - det låter så).
Det liksom blixtrar till mitt i främre trampdynan då man trampar.
Hettar till är också en bra beskrivning. Det är som om en nerv kläms.

Jag köpte nyligen ett par nya billiga vardagsskor (att ha på jobbet mm) med ganska tunn sula, kändes OK i butiken.
Men första dagen jag hade dem på riktigt så dök detta problem upp.
Jag har känt av det sporadiskt även innan men nu kändes det värre.
Eftersom jag hade något lopp (Lidingöloppet?) inbokat strax efter så vågade jag inte ha skorna fler dagar och har inte testat dem sedan dess.

Ett par dagar innan Lidingöloppet var jag och provade ut nya löparskor eftersom mina gamla är slut. Tanken var inte att ha de nya skorna under Lidingöloppet (även om det sedan blev så), men då jag först testade de Asics Gel 1130 som jag sedan köpte så kändes de kanon.
Då jag även testade ett par Mizuno, för att jämföra en likvärdig sko, så dök smärtan upp så fort jag ställde mig upp.
Den skon var helt utesluten så valet blev ganska lätt.
Jag säger inte att Mizunon är dålig - men den var helt fel för mig.

Det vore intressant att få en medicinsk förklaring till vad problemet är.
Jag har själv svårt att förstå orsaken.
Med ett par skor med bra dämpning som mina Asics känner jag ingenting, under Lidingöloppets 30km hade jag ingen känning alls trots backar både upp och ner. Med VISSA dåligt dämpade skor, tunn sula eller slitna, så får jag ont.
Andra tunna/slitna skor går bra. Om jag går barfota hemma så har jag inte heller problem...skumt.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#4
21 oktober 2008 kl 12:53
Gilla
Jag har samma problem och det heter troligen Mortons neurom, dvs nerverna i framfoten kläms. Trots att jag skaffade nya inlägg till mina NB 1062 känner jag fortfarande av problemet på vänster fot. Ska kanske pröva Asics Gel 1130 istället?
Länk till Mortons neurom: http://www.sportsinjuryclinic.net/cybertherapist/front/foot/mortons.htm
Glenn Lundberg
1983 • Göteborg
#5
21 oktober 2008 kl 13:21
Gilla
Det finns ett litet (ca 5*4cm) inlägg som kallas framfots-pelott som du kan köpa i sportbutiken. Det ser inte mycket ut för världen men gör ofta underverk. Billigt alternativ att prova innan man går vidare med inlägg ,dyrare skor, etc.
Janne Åhrberg
1965 • Solna
#6
21 oktober 2008 kl 13:26
Gilla
Jag har ett liknande symptom som dessutom går upp lite på främre vaden, vilket kan vara m.m Tibialis anterior som är ostretchad, har någon tips på hur man kommer åt främre delen av vaden och sidomuskel fibularis m.m
1981 • Linköping
#7
21 oktober 2008 kl 14:20
Gilla
För mig varken hugger det eller blixtrar utan det känn som om trampdynan är borta och jag går på benet, det känns hårt och obehagligt. Om ni någon gång stått upp en hel dag och är sådär riktigt trött i fötterna så att varje steg smärtar i foten; så känns det, fast bara framfoten.
Samuel H
1979 • Järfälla
#8
21 oktober 2008 kl 14:34
Gilla
Jag känner igen din beskrivning väldigt exakt, fast i hälen. Jag pensionerade mina 70 mil gamla Asics strax innan LL och sedan dess har det gradvis blivit bättre.
1981 • Linköping
#9
21 oktober 2008 kl 22:04
Gilla
Glenn: Hjälper denna sak eller lindrar den bara symptomen? Vad är det som jag lider av egentligen? Jag är ju lätt hypokondrisk från början så att säga...
1962 • Arvika
#10
21 oktober 2008 kl 22:18
Gilla
Jag har haft detta i ca 10 år - nedsjunket främre trampdyna - detta kallas något men jag kommer inte ihåg vad. för mig innebär deta att jag inte kan ha för smala skor då får jag en oerhörd smärta när jag sätter tyngden på foten. För mig har lösningen varit att ha bred läst framtill på skorna - för mig kan skillnaden vara stor mellan så lite extra som en tjock strumpa.

Jag använder ibland pelott framtil som går att köpa på apotek eller i sportaffärer. Dessutom använder jag i många fall formade iläggssulor.

Glenn Lundberg
1983 • Göteborg
#11
22 oktober 2008 kl 15:57
Gilla
Om det hjälper eller inte låter jag vara osagt, syftet är att avlasta och ta bort smärta skulle jag tro. Men om man avlastar området och kan träna upp muskulaturen i foten så kan man nog säga att det hjälper. Min uppfattning är att sådana här skador måste man vänta ut alt. träna bort. Men jag är ingen doktor och vet inte vad som ligger bakom sådana här problem.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#12
22 oktober 2008 kl 18:25
Gilla
Jag har lästvidd B på mina NB 1062. Funderar på att gå upp till D när jag ändå kan köpa billiga skor på Paragon i NY.
1969 • Upplands Väsby
#13
3 december 2008 kl 22:52 Redigerad 3 december 2008 kl 23:08
Gilla
(Karin, vet att jag mailade dig förut om det hela. Kan ändå passa på och svara, ifall någon annan drabbats och råkar läsa det här. Det är ju så enkelt problem att lösa, egentligen...)

Råkade ut för något liknande i fjol, fast i mitt fall var det lite mera akut. Det kom plötsligt efter ett långpass - ont i trampdynorna och jag kunde inte springa alls längre. Det jag hade fått kallas för främre metatarsalgi (finare ord för trampdynekollaps).

Det var helt hopplöst att försöka lösa på egen hand. Träffade ortoped och fick veta att jag hade ett biomekaniskt fel i ena foten som orsakade felbelastning på trampdynorna. Sånt går varken att vila eller träna bort. Fick laserskannade pelottinlägg, anpassade för mina fötter och som "justerade bort" felet (från Ortolab ifall du undrar). Fick på en gång ett neutralt, korrekt steg. Problemet löst, det var som natt och dag. Tog visserligen två månader av rehab innan trampdynorna återhämtat sig helt och jag kunde springa igen, men efter det inga problem tack vare inläggen.

Så mitt förslag är, träffa ortoped...
Lotta
2006 • Johanneshov
#14
28 april 2009 kl 20:27
Gilla
Har fått många goda råd & tips angående "trampdyneont". Janne W, om du läser detta, jag har drabbats av samma problem som du hade. Det gör fruktansvärt ont & jag kan knappt gå på framfoten. Tror inte jag har Mortons syndrom. Du skrev & rek ortoped. Du gick på rehab i två mån, var det hos sjukgymnast & någon du kan rekommendera ??
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.