Löpning Träning 77 inlägg 17174 visningar

Värmen knäcker min träning!

Emma
1982 • Uppsala
#1
6 maj 2018 - 18:43
Gilla
Ok. Testar en tråd här för att se om någon har några tips eller råd.

Jag är väldigt värme/solkänslig, vilket sänker min prestation något enormt. Är det sol ute och speciellt kopplat till värme över 20-21 grader så dippar jag. Är det några grader till har jag fått avbryta pass och bara stått och kräkts i skugga och sen vilat en halvtimme för att öht orka ta mig an att ta mig hem. Vid löpning känner jag att benen kan vara pigga och klara ett högre tempo och att jag inte flåsar - men huvudet bultar och spränger och det känns som att jag formligen kokar inuti av överhettning.

Häller jag kallt vatten över mig under varma lopp märker jag en markant effekt en 6-700 m tills jag blivit varm igen, då löpningen genast känns mycket enklare.

Jag stör mig ju enormt på detta, dels är det inget kul att ha huvudvärk (och ibland migrän) timtals efter sommarpass, dels underpresterar jag hela sommaren.

NÅN som har tips, hjälp, råd? Jag svettas nog rätt lite vid träning i värme tror jag och gissar att det påverkar (speciellt då just kallt vatten över kroppen har sån direkt effekt). Har kollat värden vid hälsokontroller men alla mina värden är helt normala så det är inget som spökar där.

Men vad ska jag göra? Acceptera att jag är en köldlöpare och vår/höstcyklist och ägna sommaren åt simning och styrketräning på ventilerade platser? ??
< < < 1 2 3 4 > > >
#2
6 maj 2018 kl 19:18
Detta inlägg har raderats
Emma
1982 • Uppsala
#3
6 maj 2018 kl 19:53 Redigerad 6 maj 2018 kl 19:54
Gilla
Men det blir ju inte bättre efter en sommar med träning i värme, någon form av bättre känsla borde jag märkt då tycker jag. Får ändå migrän, överhettning och illamående om det är precis lite för varmt.

Har väldigt tjockt hår så en trasa får jag inte plats med, tyvärr :-). Men jag ska komma ihåg att blöta själva kepsen; det har du rätt i.
Åsa
1983 • Fagersta
#4
6 maj 2018 kl 20:41
1 Gilla
Om du kan, träna tidigt innan värmen kommer. Eller sent på kvällen. Mitt på dagen i skogen där skuggan är. Klurigt.
1982 • Sävedalen
#5
6 maj 2018 kl 20:44
Gilla
Själv är jag tvärtom och körde lunchintervaller i 40+gradig värme under semester för ett par år sen, älskar det. Det är något som gör att kroppen känns ostel med värmen, men om man ska köra längre pass är sådan värme inte optimal, såklart.

Vad problemen beror på för dig är nog inte jag rätt person att svara på, men onekligen låter detta mer som en ”medicinsk” åkomma, snarare än att värmen inte ”passar” dig.
Mr. B
1963 • Hemma
#6
6 maj 2018 kl 21:03
Gilla
Man kan i viss mån träna upp värmetåligheten. Det är ingen rolig träning, men det går. Svenskar har satt löpbandet i bastun inför ökenlopp...

För att stå ut så gott som det går kan det hjälpa med bra utrustning, t.ex. en mössa att blöta med jämna mellanrum. En varm svensk sommar är det inte alls fel att använda utrustning från https://www.raidlight.com/en/354-desert-range
Kajsa B
1987 • Göteborg
#7
6 maj 2018 kl 21:08
Gilla
är också väldigt värmekänslig, om än inte fullt så som du är.
Springer bara i skogen för att få skugga, klär mig svalt, gärna barmagat om det är 25 eller mer. Dricker flitigt med resorb under varma perioder.

När det är som varmast finns det dock bara en sak som gör det uthärdligt: doppa huvudet i vatten. Brukar planera mina rundor så jag då och då antingen passerar någon sjö där jag snabbt kan doppa huvudet alternativt en kran att spola det under. Här är det en fördel med mycket hår då det tar en stund för det att torka :).
och har med vatten att dricka samt kollat ut ställen utmed vägen där jag kan fylla på.

Är väldigt ovan vid värmen nu, så igår när jag sprang i ca 20 grader blev det att jag efter en mil fick hoppa i en sjö jag passerade. att vissa av plaggen efter det är blöta har även det en skön kylande effekt (se bara upp med skav).
1983 • Stockholm
#8
6 maj 2018 kl 22:13 Redigerad 6 maj 2018 kl 22:15
2 Gilla
Jag tror det finns lite olika former av problem vid träning i värme. Det ena är såklart överhettning och vätskebrist. Men många gör felet att dricka för mycket vanligt vatten och därmed spär ut sina saltdepåer. Då kommer man må väldigt dåligt under ett långlopp.

Så mitt tips är keps, vatten, saltgurka :)

ps. och är du kaffoman, se till att dricka din kopp kaffe, annars lär du få megahuvudvärk!
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
6 maj 2018 kl 23:02
Gilla
Jag doppar också huvudet i vatten så ofta jag kommer åt under varma dagar. Och blöter kepsen redan vid start. Och spetsar vattnet/sockerlösningen med 1-2 kryddmått salt per liter.
Har märkt att när jag springer med vätskerygga har jag varit orolig för att vätskan ska ta slut utan förvarning. Så jag har numera med mig en halvliter i en flaska som reserv. Tycker f ö att det är svårt att dricka generöst från en vätskerygga, måste suga så mycket, kan vara bättre med något på framsidan som man kan klämma på.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#10
6 maj 2018 kl 23:04
Gilla
Ingen tips men är likadan själv och ogillar värme starkt generellt. Över 20 grader kan jag inte träna eller ens göra något i stort sett särskilt med sol på det.

Jobbiga månader framför en nu...
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#11
7 maj 2018 kl 08:51
Gilla
Jag tycker också det är tungt att träna i värme, även om jag nog inte lider riktigt lika mycket som du. Det som hjälper mig är samma redan skrivits, blöt keps redan från början, sen får man blöta mer längs vägen. Vätska som inte bara är vatten, före, under och efter. Stanna en stund i skuggiga partier. Undvika långa sträckor i stekande sol. Och, det går långsammare i värmen, så lägre krav på mig själv!

Emma
1982 • Uppsala
#12
7 maj 2018 kl 09:48
Gilla
Jo, det är ju en lösning att doppa huvudet i vatten. Problemet är ju att det inte är en lösning på lopp direkt (eller ja, det finns inte nog med vatten helt enkelt, vid milloppet igår hade jag behövt 10 vätskestopp för att kunna prestera).
De flesta lopp verkar ju också gå just sommartid.

Kanske är att släppa alla resultatmål på lopp, men det vore ju kul att kunna få ut det man tränar med. Får leta höstlopp...
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
7 maj 2018 kl 10:52
1 Gilla
Det finns en hel del vårlopp och en massa höstlopp. Själv tävlar jag nästan aldrig på sommaren. Tränar när det är "dåligt väder" eller morgnar/kvällar.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#14
7 maj 2018 kl 12:08
Gilla
Du kanske kan få tips här: https://www.presteramera.com/podcasts/varme/
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#15
7 maj 2018 kl 12:45
Gilla
Känner helt igen mig! Men jag har valt att träna tidiga morgnar, då slipper man ju också det värsta bekymret med pollen. Sedan valde jag under den tiden jag tävlade att inte tävla under de varmaste månaderna. Skulle det bli svalt en dag och det finns ett lopp man kikat på brukar det ju gå att efteranmäla sig. Och migrän efter lopp är kan också bero på adrenalinkicken och att man ansträngt sig mer än vanligt. Du nämner också att du har tjockt hår, vilket också gör att man blir mer varm om huvudet, jag valde att klippa kort. Lycka till!
Zombie
1984 • Surte
#16
7 maj 2018 kl 17:05
Gilla
Följer tråden -- har tyvärr inga tips då jag själv är i samma situation. Beställde idag en handhållen flaska från Stadium då jag märkt att det känns liiite bättre om jag lyckas dricka medan jag tränar, men märker liksom du att så fort det är varmare än 15 grader ute så går passet märkbart sämre.
Rikard
1972 • Uppsala
#17
7 maj 2018 kl 21:53
Gilla
Det går tydligen att träna upp sin värmetålighet genom att ha för mycket kläder på sig:
https://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/fitness/could-overdressing-during-your-run-improve-performance/article37918033/

(Alex Hutchinson är förresten värd att följa, han skriver intressanta saker.)
Walker67
1947 • Växjö
#18
7 maj 2018 kl 22:30
Gilla
# 5 Jag är som du mycket värmetålig och tränar nästan alltid mitt på dagen. Idag när det var 22-23 gr njöt jag under träningspasset, skönt att träna i linne. Blir det kallt dvs under 13 gr blir jag lätt stel och ännu värre om det regnar och kyl ner kroppen. Då gäller det att få träningen avklarad så fort som möjligt.
1982 var det en varm sommar. Jag tillbringade fm med att laga rostskador på min bil ofta liggande i solgasset. Efter att ha fyllt på vätska ordentligt tog jag mina träningspass. Det året var det 33 gr vid SM 20 km gång och jag fick en av mina bästa placeringar och gick andra halvan snabbare än första. Då var jag extremt värmeanpassad.
Det enda råd jag kan ge, om du måste träna i värme, är att köra en kortare varvbana. Du fyller en hink med iskallt vatten och varje varv svalkar du huvudet med svampen, torkar ansikte och krama ur vatten över huvudet. (vid gångtävlingar i värme är arrangören ålagd att tillhandahålla svabbstationer, där vattnet byts med jämna mellanrum)
Vid maratonlopp i värme brukar det finnas duschstationer, som man kan springa igenom, det viktigaste är att hålla huvudet svalt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#19
8 maj 2018 kl 00:26
Gilla
Tjockt hår på huvudet kräver mycket kallvatten, ofta.
Det man kan träna upp på några veckor är att svettas mera men det hjälper ju inte till att kyla huvudet insvept i vinterpäls.
Ingrid Aaro
1964 • Linköping
#20
8 maj 2018 kl 09:41
Gilla
Cykla på sommaren. Att cykla är ofta svalare eftersom fartvinden svalkar. Räkna om sträckan du tänkt springa till en cykelsträcka som tar ungefär samma tid.
Blöt håret före passet, och träna tidiga mornar.
Passa på när det regnar.
Ha med vatten och sportdryck eller saft och saltblandning i flera flaskor. Vatten att dricka, hälla över dig, och saften att dricka och fylla på socker och salt.
Jag brukar springa med min hund och jag är ofta orolig att hon ska bli för varm, så jag springer 10 minuter (eller lämplig ungefär motsvarande sträcka) och går en, eller ännu bättre, jag använde pulsmätare och försökte hålla ner pulsen medan jag sprang i värmen och sedan när jag tog gåvila gick jag tills pulsen var nere på 130 bpm ( det värdet får du såklart välja efter vad som gäller för dig), jag antog att om min puls var nere där så hade hunden också gått ner i temperatur.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.