Löpning Träning 2 inlägg 2999 visningar

Kvalitet på träning i värmen

1984 • Malmö
#1
7 juni 2011 - 14:29
Gilla
Hej!

Jag funderar över hur det är att träna i denna värme då det är jobbigare än vid svalt väder.

Tror ni tex att springa 7.5 km i väder som idag (25-30 grader och åsk-kvalmigt) är lika effektivt, dvs ge lika mycket som 12 km i 15 grader?
Peder Welin
1971 • Göteborg
#2
7 juni 2011 kl 20:37
Gilla
Hej,
Pulsen blir ju högre och tempot långsammare vid hög värme, idealt löpväder är väl mellan 10-16 grader cirka (?). Konditionsmässigt ger det, tänker jag utan stöd för det, väl inte lika mycket att köra 7.5 som 12 även om det upplevs som lika jobbigt (jobbigare kanske rentav??), inte heller tempoträning blir riktigt lika snabb, så snabbhet förbättras nog inte så mycket. Men det ger väl bra träning med värmetålighet/acklimatisering om du ska springa lopp edyl i sommar/varmt klimat framöver. Tänker att man kan träna upp den tåligheten delvis.
Annars får man väl ändå vara nöjd med att man orkar med att träna när det är varmt och tänka på hur det var i februari-mars med isgator och snö som inte gav lika bra fäste...
Däremot kanske man ska undvika att överanstränga sig totalt vid fuktigt 30gradigt klimat om man har dåligt hjärta etc (kanske inte aktuellt för dig..).
Mvh Peder
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.