Löpning Träning 11 inlägg 5147 visningar

Ovanlig slitning, ovanligt löpsteg?

1976 • Visby
#1
18 mars 2018 - 18:16
Gilla
Bild uppladdad av Perra Kay
Efter en långtur (18km i 5:10/km) i mina Saucony Kinvara 7 och inspektion av skosulorna (se bifogad bild), blir man lite fundersam.

Är det något väldigt galet med min fotisättning, eller lyfter jag inte på fötterna tillräckligt?

Jag har aldrig gjort en riktig kontroll av mitt löpsteg, och springer med neutrala skor. Målet är att kunna springa med skor med lågt drop och så lite dämpning som möjligt, då jag tror att man inte ska behöva "padda upp" och skydda fötterna och leder i onödan.

Borde jag byta skor - av anledningen att jag har fel typ, snarare än att de är slitna - eller försöka ändra mitt löpsteg något?

Tacksam för svar och synpunkter på vad denna typ av slitning kan betyda.

Irene
1968 • Åstorp
#2
18 mars 2018 kl 19:16
Gilla
Känner du av skador? Om du vill byta löpsteg utan att ha skadekänning; ta det lugnt! Mer än en har förändrat sitt löpsteg alldeles för snabbt och då helt plötsligt fått smärtor och skadekänningar.
1976 • Visby
#3
18 mars 2018 kl 20:07
Gilla
Tack för ditt svar Irene!

Egentligen vill jag inte byta löpsteg, om jag inte måste... Men undrade om någon känner igen slitningen, och vad det kan bero på.

Försöker att landa mitt på foten, mer framåt än mot hälen, med foten rakt under kroppen, och tycker det känns bra. Men det kanske är något fel jag gör, eftersom jag sliter så på sulorna?

När det gäller skador så har jag haft problem med löparknä, men har som mål att motverka det med vila mer och bättre, och variera löpträningen. Kör också alternativ träning, som cykling, styrketräning, yoga och stretch.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#4
18 mars 2018 kl 21:15
Gilla
Har exakt samma. Inga skador, men lite tendens till stel stortå där slitningen är störst. Sprungit i 8 år. Fick en gång en kommentar ”du springer så roligt med ena foten” vid ett uppförslöp. Så fötterna beter sig olika, men fungerar i övrigt bra (hittills). Försöker vara medveten om hur jag sätter i fötterna och trycker ifrån, för att undvika annars uppenbar olika belastning. Har i övrigt också ett neutralt löpsteg.
Lars Jönsson
1968 • Degeberga
#5
18 mars 2018 kl 21:41
Gilla
Jag känner igen det. För mig är det naturligt att landa så. Springer med neutrala och "medgörliga"skor så att foten får röra sig som den vill. Lite mer drop på mängdskorna är nog rätt bra ändå. Sliter lite mindre på hälsenorna.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#6
19 mars 2018 kl 06:18
Gilla
Jag sliter också ganska mycket så. Är själv ganska stel i fotleder, nedre vad samt tibilis. Har problem med ett löparknä men det beror nog mer på svag höft skulle jag tro.

Kör också med neutrala skor även om jag innan alltid trott man ska ha skor för supinering.

Följer tråden med intresse!
1976 • Visby
#7
19 mars 2018 kl 07:59
Gilla
Tack alla för era svar.

Det känns lugnande att fler har samma typ av symtom och sliter sulorna på ett liknande sätt.

När det gäller drop och mängdskorna så får man kanske prova sig fram där. Man vet dock inte vad man ska ha riktigt och vilken faktiskt effekt det har på ens träning, och ifall det kan innebära en skaderisk att byta.

Löparkna som jag haft några gånger kanske dock inte är så relaterat till vilka skor man har (utan snarare stelhet/orörlighet, svaghet i olika muskler, mm) eller är någon av annan uppfattning?
Irene
1968 • Åstorp
#8
19 mars 2018 kl 11:20
1 Gilla
Löparknä är ofta förknippat med alldeles för snabb ökning av träningsmängd samt snedbelastning i kroppen och fel löpstil i nedförslut.
1977 • Eskilstuna
#9
19 mars 2018 kl 13:40
Gilla
Har skorna blivit så där slitna efter EN runda på 18km så är det ju läge för en reklamation av skorna alldeles oberoende av hur löpsteget ser ut.
1983 • Hedemora
#10
19 mars 2018 kl 13:52
Gilla
Mina skor brukar se likadana ut efter ett tag men har inga större krämpor:) har likadana skor men har bara använt dom på löpband å bana, tyckte sulan kändes lite för klen för asfalt. För lite gummi typ.
1976 • Visby
#11
19 mars 2018 kl 15:04 Redigerad 19 mars 2018 kl 15:05
Gilla
@Irene - tackar, det är nog så jag uppfattat det också.

@Henrik - det blev nog inte så bara efter den rundan, men det var då jag kollade.

@Emil - när du säger det så, är sulan ganska "skummig" av sig. Kanske för klen för asfalt, vilket i så fall är märkligt...

Fick samma slitning på högerdojan med ett par Asics för 2 år sedan, men tänkte då att mitt löpsteg med högern var onaturligt på något vis - för att jag var nybörjare, och att skorna i sig hade för hög sula, med mycket "paddning".

Någon som har erfarenhet av att olika märken här bättre eller sämre kvalitet på sulor? Kanske ett sätt för att se till att vi löpare köper nya skor med jämna mellanrum? :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.