Löpning Träning 14 inlägg 9691 visningar

Hög medelpuls

1981 • Jönköping
#1
22 januari 2018 - 09:37
Gilla
Hej!

Jag har sprungit några år från och till och kanske framför allt försökt satsa lite mer på kontinuerlig löpning senaste 7 månaderna. Innan dess blev det lugna, flacka 5-km-rundor och emellanåt någon lika flack mil på tider runt 28 min resp dryga timmen.

Sedan september 2017 har jag börjat med lite trail också och varierar det med distanslöpning (mitt max är 17 km i 5.46-tempo). Jag springer ca 3 ggr/vecka och det brukar då bli ett distanspass på ca 12 km, två trailpass á ca 5 km. Min tanke är att trailpassen ska göra att jag ökar tempot och får lite bättre flås når jag sedan springer flackt men jag har lika usel (vrålhög) medelpuls vid passen ändå. Snittar på runt 160-165 så det känns ju som att jag så gott som springer runt och tokpressar mig i någon slags tröskeltempo eller nära maxpuls och att löpningen inte alls utvecklas så som min tanke med traillöpningen är... Men jag tänker kanske helt fel, amatör som jag är. Jag vill komma fort fram och har lite tålamod.
Jag har mina kuperade skogsrundor och tänker att jag så gärna ska ligga under ett visst medeltempo när jag kommer i mål och så pressar jag mig hela rundan. Kanske får jag inte alls bättre flås av den trämingstanken? Borde jag springa jättelugnt för att hålla lägre puls och strunta i tempot och pulsklockan? Men då känner jag mig å andra sida som en snigel i spåret som lika gärna kan ta en promenad och känner att ”är jag inte bättre än såhär?”.
Jag behöver verkligen hjälp på traven för att komma framåt... Det är frustrerande att se hur mycket av varje löppass som hamnar i röda zonen på klockan..
Och även vissa pass som känns ok, i alla fall de flacka passen när jag springer med en kompis och småpratar, ligger jag väldigt högt i puls och det gör bara att jag känner mig misslyckad. Så hur ska jag göra? Hur ska jag tänka för att komma framåt? Springer jag för få pass varje vecka?
Jättetacksam om någon vill hjälpa mig!
1967 • Torslanda
#2
22 januari 2018 kl 10:43
1 Gilla
sänk farten/ansträngningen i skogen. Kroppen utvecklas i alla ansträngningar men det är inte linjärt. I början så behöver du bygga en grund och denna byggs bäst(med minst slitage) i lägre fart. Om jag tar mig som ett exempel, gubbe på 51 år med max puls 191, jag får bäst utveckling upp till 152 puls. Snabbare än det sliter bara och ger minimalt extra. Bättre att sänka ansträngningen och hellre försöka få mer tid/distans ute. När man väl byggt en bra grund så kommer man dels se att det går mycket fortare vid samma puls och man kan springa snabbare än förut även i högre pulsområden. Förra året fick jag starta om två gånger på grund av skador och då blev det till att köra lugnt ca 6 veckor innan jag började lägga in vissa pass i högre ansträngning, lite trösklar, fartlek etc. Man kan inte bara springa långsamt men i början är det precis det du skall göra. Försök hålla en jämn ansträngning. Kan innebära att du måste gå i vissa backar i början men rätt fort kommer du märka att du kan springa i dem och med tiden springa fortare. Jag sprang min skogslinga's backar i upp till 185 puls när det var dags att köra mer fartträning. Gav väldig mycket. Skogsträning tycker jag ger mycket för all löpning då man kan stressa upp pulsen om man vill, det ger naturligt varierande ansträngning, är roligare och bygger upp fötterna bra.
Det gäller bara att inte stressa upp sig. Jag körde i skogen många pass i 6-7 minuter per km och sprang sedan marathon i 4:35 fart ett par måander senare. Visst, jag var en snigel och jag tror alla i skogen sprang om mig hela tiden men det är bara att skippa egot och köra på. Man utvecklas fort om kroppen stressas lagom så efter ett par månader var det jag som sprang om alla i skogen hemmavid. Träning är för dig som person, strunta i andra:-)
1969 • Bara
#3
22 januari 2018 kl 11:20
Gilla
Låter ungefär som vad min puls brukar ligga på. Det beror ju mycket på var man springer. I skogen med leriga uppförsbackar sticker pulsen lätt iväg trots snigeltempo. Sen är man ute på asfalterad väg och har låg puls trots en bra bit under 5 min per kilometer. Där kan man glida ganska lätt tycker jag.
Henric Karlsson
1973 • Linköping
#4
22 januari 2018 kl 11:30
Gilla
Jag är väl egentligen i samma sits som TS. Lite eftersom jag tycker det är roligare att springa snabbare, och jag tycker jag får ett bättre löpsteg.

Men jag har faktiskt övat på att springa långsamare också, och för mig så behöver jag egentligen två saker för att lyckas.
1. Att ha det som uttalat mål innan jag ger mig ut.
2. pulsband och klocka inställd på att bara visa puls.

Sen tillåter jag förvisso att plusen tillfälligt går upp en aning i uppförsbackar, men tar det extra lugnt efter så pulsen kan gå ner igen.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#5
22 januari 2018 kl 11:36
1 Gilla
En till gammal gubbe 55 år, max puls 190-195, tror det gått ner något..

Min pulskurva är väldigt snäv.
Snabb promenad 135
Springa lågpulsfart 145
Springa långsamt 150
Normal långpass fart 157
Feel-good fart är 165, här känns det som jag kan ligga hur länge som helst men farten är ändå hyfsad hög.
170-190 är intervaller
Tävlingspuls milen upp till halvmaran 175
5km 180

Jag gjorde ett laktat test tror jag det heter och det visade tydligt mitt snäva pulsband.

Jag tycker du skall fundera på vad din ansträngingsnivå är på dina pulsvärden.
Typ borg-skalan.
Om du springer i puls 160 och det fortfarande känns bra så kanske du skall omvärdera vad som är för hög puls.

Att blint titta på en pulsskala som nån har gjort för medelsvenson stämmer inte alltid.
Det var länge sedan jag slängde alla Zoner med % av maxpuls i soporna. (jag har gjort mina egna zoner)
Det enda som jag tycker varit i närheten av att beräkna mina zoner är trainingpeaks.com dom använder historisk pulsdata för att beräkna zoner.

Men nu får jag väl smisk på fingrarna för att komma med sådana här ovetenskapliga tyckerier utan länk till vetenskapliga studier...
Lyssna på dig själv och din kropp.
Happy running!
1984 • Sösdala
#6
23 januari 2018 kl 07:52
1 Gilla
Pulsen är väldigt individuell. Känns det som att du håller på och dö i 165 i puls, eller känns det egentligen helt okej?

Som jämförelse, jag _snittade_ för ett par år sedan en flack 10 km på 197 i puls. En kollega har å andra sidan maxpuls på typ 155. Han skulle alltså ha betydligt lägre puls vid samma ansträngning.
1981 • Jönköping
#7
23 januari 2018 kl 08:18
Gilla
Daniel Lindberg: Nej. Det känns egentligen helt ok runt 165, såklart jag tycker att jag flåsar onödigt mycket när jag springer trail och gärna hade fått ned det litegrann men det är inte så att jag dör. Och springer jag flackt så kan jag springa och småprata utan att inte bli alltför missuppfattad;) Jag kanske helt enkelt stirrar mig alltför blind på pulsen och den röda pulszonen. Den får mig att känna att jag är i usel kondition fastän löpningen egentligen känns ganska ok och som att jag ändå kommer framåt..
1981 • Jönköping
#8
23 januari 2018 kl 08:20
Gilla
Roland Söderström: Det låter sunt det där med att sluta stirra sig blind på % i pulszoner för just nu förstör det lite sv löpningen för mig. Och andra har sagt samma sak till mig; sluta titta på det det första du gör efter en löprunda - bara spring!
1959 • Ängelhom
#9
23 januari 2018 kl 10:04
Gilla
Man blir "automatiskt" trött när pulsen bultar. Spelar ju ingen roll vad den ligger på, man är lika utmattad ändå om man tagit i :)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
23 januari 2018 kl 10:06
Gilla
Det bästa är att lära sig att löpa på känsla, pulsen kan man analysera i efterhand. Känns kroppen lätt, andningen lätt så behöver man knappast fundera över var pulsen ligger. Jag brukar bara kolla pulsen efter passet, däremot försöker jag hålla koll på SPM, hur många steg jag tar per minut.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#11
23 januari 2018 kl 10:24
Gilla
#8
% Pulzoner i sig är det inget fel med att använda tycker jag.
Däremot skall man nog justera dom efter sin egen puls/kropp, inte köra på automatiska värden.
Har du Garmin kan du lätt göra det, iallafall på dom bättre modellerna.
Övriga märken har jag dålig koll på men det skulle förvåna mig om dom inte kan det.
1983 • Borgstena
#12
23 januari 2018 kl 14:23
1 Gilla
Maria: Vet du din korrekta maxpuls? Eller har klockan lagt in den själv och kanske utgått från den klassiska tumregeln 220-ålder?
Åsa
1978 • Tyresö
#13
25 januari 2018 kl 18:42
Gilla
tänker som #12:
Om du konstant hamnar i höga pulszoner utan att du upplever så stor ansträngning är det möjligt att din maxpuls är inställd för lågt. De automatiska pulszonerna justeras ju efter den.

Du kan inte använda en formel för att räkna ut maxpulsen, de individuella variationerna är så stora så det blir missvisande. Antingen får du göra ett riktigt maxpulstest, eller börja kika på siffror från pass då du kommit upp högt i puls under hög ansträngning och justera efter det.
1969 • Bara
#14
25 januari 2018 kl 21:25 Redigerad 25 januari 2018 kl 21:27
Gilla
Formeln 207 – (0,7 x ålder) är en nyare variant som ska ha högre tillförlitlighet. Har man tur stämmer resultatet med de värden man mätt upp under träningspassen. Min pulsklocka får ett ryck ibland så jag litar inte på den men maxar oftast vid 174. Verkar lågt men tror det är nära sanningen. Stämmer med formeln. En del klockor utgår från 220-ålder. Då skulle jag haft 172. Vilket är fel. Enda sättet att ta reda på maxpulsen säkert är att ge sig ut och tokrusa. Formler är baserade på statistik vilket kan slå fel för individer.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.