Löpning Övrigt 10 inlägg 5445 visningar

En blandad kompott av frågor och funderingar

Tommy
1988 • Luleå
#1
1 oktober 2017 - 13:10 (Redigerad 1 oktober 2017 - 13:12)
Gilla
Hej på er,

Jag är helt ny på det här forumet så jag tänkte att jag skriver en kort presentation och en hög med frågor och funderingar som jag hoppas att jag kan hitta lite svar på.

Tommy heter jag och har motionssprungit från och till i ca 10 år (är född 1988). Har dock varit mer aktiv och hängiven till löpningen de senaste åren då jag betat av två Stockholm Marathon och nyligt ett Lidingölopp. Mina resultat på dessa lopp har varit sisådär, 4:21 på båda marorna (10 sekunders diff över mållinjen) och 3:32 på lidingöloppet.

Så till min lista av funderingar;

1. De senaste loppen jag sprungit (Stockholm Marathon 2017 och Lidingöloppet) har båda till stor del plågats av magproblem i form av illamående efter 20-25km. Detta har jag aldrig upplevt när jag tränat på hemmaplan (pass upp till 34km), och jag är lite lur på att det kan ha att göra med energidrycken Enervit som serverats på båda loppen, hemma har jag hittills alltid druckit Maxim. Är det andra som upplevt motsvarande - att Enervit inte funkar med magen? Är ganska inne på att endast ha med min egen energi till nästa lopp för att slippa denna typ av överraskningar i kroppen. Skulle t.ex. vilja prova drycken Tailwind som verkar nämnas ofta på forumet - var kan man beställa den?

2. Jag är för tung för att springa långlopp på optimal tid, är ca 179cm och väger idag ca 85, och vägt ca 83 på maratillfällena. Om någon kan länka till lite matnyttig info om hur man ska lägga upp viktminskning i samband med löpträning för att inte känna sig helt död ute i spåret hade jag varit mycket tacksam. Egna erfaranheter tas givetvis också glatt emot.

3. När jag springer till vardags kör jag mina träningspass under veckan efter jobbet, någon gång vid 18-tiden i regel. Det är fascinerande hur jag nästan alltid har en mycket tydlig energidipp vid 4km, ibland så illa att jag måste gå en minut, detta inträffar aldrig på helgerna då jag kör långpass med frukost, 2 timmar matsmältning och sen ut i passet. Vad kör ni andra för mellanmål eller "pre-training" för att slippa denna typ av dipp, om det ens är någon som upplever motsvarande?

4. Jag har ett vätskebälte från Nathan för långpass, skulle dock vilja prova en vätskeryggsäck för att se om det är något för mig (kanske bättre komfort?), vilka modeller rekommenderas av er som använder dessa? Kommer kanske att springa ett ultramarathon nästa år på 50km, men mycket mer vätskebehov än så lär jag inte ha den närmsta framtiden, så några liter borde nog räcka.

5. Jag har en kraftig pronation i höger fot (pronerar såklart även med vänster, men inte lika extremt), sannolikt som följd av en kraftig stukning i mina badmintonspelande år. Idag springer jag med Asics GT-2000 och har sprungit med Adidas Supernova Sequence i fjol, båda väldigt trevliga skor - men är sugen på att testa lite nytt och kanske införskaffa fler än ett par som jag växlar mellan, så vad kan ni rekommendera för en kraftigt pronerande löpare. Har kollat in t.ex. Saucony Omni eller Hurricane.

OBS! Jag inser att många av dessa svar säkert redan finns i forumet, så jag tar glatt emot länkar till bra trådar om skrivlusten inte infinner sig :)

Ha det bra i löpspåret!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
1 oktober 2017 kl 13:26 Redigerad 1 oktober 2017 kl 13:27
Gilla
Jag är ingen särskild löpare, men läser mycket på olika forum! Pillar ner lite tips där jag har något att komma med, i övrigt kanske mitt svar funkar som en tråd-bump så fler ser den, alltid nåt!

1. https://www.tailwindnutrition.se/
Annars är det även många som gillar Umaras produkter: https://umarasports.com/
Och Maurten verkar ju rätt heta nu:
https://www.maurten.com/innovation

2. En som kämpat bra: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=47327

3. Har samma problem, svårt att hitta en bra balans mellan ork och energi i kroppen på vardagskvällar. Springa på helgerna innebär en annan känsla i kroppen. Kommer iväg/ut några timmar tidigare på eftermiddagen, lite mer utvilad. Stor skillnad.

4. Har själv en (dyr men bra) från Salomon, Salomon ADV Skin 12 Set, där ingår 2 st mjuka flaskor. Plats för blåsa med slang. Sitter som en fläskläpp! ;)
Köpte Dynafit Enduro 12 till livskamraten, billigare men helt utan flaskor. Inte provad ännu. http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=49402
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#3
1 oktober 2017 kl 13:28
Gilla
Kolla in prestera meras artiklar, där hittar du många svar.

1. Ja, det har antagligen med att du testar ny dryck under lopp. Det är nono!
Mer info: http://www.presteramera.com/podcasts/loparmage/

2. Det är inga hemligheter med att gå ner i vikt, in med mindre energi and vad du gör av med. Men kan vara bra med näringstiming: http://www.presteramera.com/podcasts/prestera-mera-viktnedgang-del-1/ http://www.presteramera.com/podcasts/viktnedgang-del-2/

3. Känner inte riktigt igen mig, slutar 15:00 och då har jag bara sett till att äta lite extra på lunchen och sen går jag ut direkt när jag kommer hem.
Kanske finns lite matnyttigt här: http://www.presteramera.com/tidens-paverkan/

4. Där får du kolla vilken storlek du behöver. Ska du springa ultra med krav på extra kläder osv så kommer du behöva ha en större. Jag har en 12L för sånt och skaffade precis en CamelBak Circuit för att ha på långpass och vissa tävlingar. Den är en totalvolym på 5L tror jag, men får knappt plats med något annat än blåsan.
Ola Decker
1977 • Skurup
#4
2 oktober 2017 kl 08:55
Gilla
1. Sprang Stockholmsmaran för första gången nu i år. Drack energidrycken av "misstag" (fick tag i energidryck istället för vatten och tänkte "hur illa kan det vara") och fick magknip som ett brev på posten. Så har nog med ovanan av energidrycken att göra.

2. Inne på samma väg som du. Just nu uppgiven då jag verkligen försökt, men går inte ner mer i vikt nu... ligger på ett BMI mellan 25-26 för tillfället och vill först och främst under 25 för att bli "normal", men sedan lite lägre för att bli snabbare. Men inte lätt att gå ner i vikt och löpträna, jag äter som en häst när det är mat. Fram till nu har jag lyckats gå ner en del i vikt, men svårt att hitta en bra balans mellan mat och träning just nu.

3. Springer oftast ut vid 20-20:30 när det är kvällsträning (efter att barnen gjort sig redo för sängen). Funkar väldigt bra för mig.
1969 • Bara
#5
2 oktober 2017 kl 11:06
Gilla
Inget fel att äta som en häst. Håller metabolismen igång. Svälta sig är det sämsta man kan göra. Bara man inte stoppar i sig en massa socker. Kroppen väljer ju helst det som bränsle och sparar på fettreserven. Bemästra sötsuget efter ett långpass och dricka vatten hjälper, tror jag. Men jag fuskar en del. Blir både godis och läsk. Numera köper jag aldrig större flaskor än 0,5 liter. Har tvingat ner konsumtionen. Juice betraktar jag som läsk. Ingen hälsodryck. Kan användas till en smoothie ibland men inget jag bälgar i mig dagligen.
Bröd är också bäst att undvika om man vill gå ner i vikt. Till frukost kan man käka quinoagröt med nötter och banan. Själv kör jag en blandning som består av quinoa, hirs och bovete. Cashewnötter till så blir det mättande. Inga mackor eller juice.
Tommy
1988 • Luleå
#6
2 oktober 2017 kl 17:43
Gilla
Tack för era tips och tankar, det känns ju bra att det förmodligen är energidrycken som har spökat under mina senaste lopp - det går ju att göra någonting åt. Ska nog ta och prova Tailwind som sagt - är det någon av er som använder det och skippar att äta något så som marknadsföringen går hos dom? Jag skulle gärna slippa äta, och bara dricka istället, men det är antagligen en del vanesak det också.

Det ska bli intressant att få till en viktminskning till nästa års långlopp, jag känner mig optimistisk då jag fått ordning på sötsug riktigt bra, får hoppas att dom lasterna håller sig i schack. Brukar äta bondbönor från Exotic Snacks som tilltugg på helgerna, riktigt gott tycker jag - sambon håller inte med = jag får ha mina bönor i fred :) Det enda riktigt onyttiga jag brukar äta under löparveckorna är pizza dagen innan långpass (>20km), det har jag upplevt är en suverän energiladdning inför passen som alltid känns starka och bra. Känns ju lite avigt med skräpmat innan hälsoaktivitet, men jag brukar ta en halv pizza, så det gör det kanske lite mer "ok".

Jag ska ta och lyssna på poddarna som du tipsar om Thomas, finns säkert en massa bra tips där. Jag tror att löpning vid 15:00 som i ditt fall efter lunch hade passat mig som handen i handsken, dock jobbar jag till 16.30-17.00 dagligen, så det blir längre efter lunchen vilket jag upplever som problematiskt.

Har ju en svaghet för att äta någon knäckemacka då och då eftersom det både är lika enkelt som det är gott. Men några galna mängder trycker jag inte i mig, och inte mjukbröd heller.

Kul att det var så pass många som svarade på så kort tid dessutom, mycket tacksam :)
1989 • Alingsås
#7
3 oktober 2017 kl 11:41
Gilla
Hej Tommy!

Jag har inte så mycket erfarenhet av långlöpning så som mara, men vad jag läst mig till är det bra att testa sig fram och hitta det som funkar för dig. Och sedan inte dra i sig något annat under lopp. :)

Kost är en komplex fråga.
För att gå ner behöver du ligga på kaloriunderskott. (enkelt beskrivet) Jag har de dagar jag kör långpass svårt att komma upp i mitt kaloriintag. Det brukar vara det största problemet för löpare annars. Att få i sig ordentligt.
Så, kanske att du äter mycket onödigt? Plockar man bort de större mängderna alkohol, godis, läsk (med socker) och annan onödig hög-energi "mat" så kanske du bara kan äta som vanligt sedan? (SLUTA inte äta godis om du vill ha det, men kör 10 bitar istället för 1kg.. tex) En veckarklocka kan vara att STRIKT skriva ner ALLT du stoppar i dig under en vecka t.ex. Även bullen på jobbet, glaset mjölk när du kommer hem, osv. Använd som din egna värdemätare, vill du vara ännu petigare, skaffa en kaloriapp. Lifesum och MyFitnessPal är bra. (många klockor går att koppla till apparna)

Jag springer med en Camelbak, asnöjd. Bra förvaring vid "kortare" pass, liksom vattenrygga till långpassen. Lägger man lite extra på en vattenryggsäck tror jag man får en bra. Vare sig det är Salomon eller Camelbak.
1972 • Ljungby (Älmhult)
#8
3 oktober 2017 kl 17:21
Gilla
1. olika salthalter kan ställa till det, finns de som tar reda på vilken dryck som ska serveras på Marathon, och sedan tränar med den för att vänja kroppen, andra alternativet kan vara att ha egen energi med sig, tex gel.
2. För mig fungerar lågintensitetsträning bäst (lugn jogging, gång). Triggar inte hungerkänslorna lika mycket som det gör när jag kör intensivare pass.
3. Jag accepterar dippen som kommer när kolhydraterna tar slut och fettförbränningen inte riktigt kommit igång, typ vid ca 4-5km. Men oftast har jag ändå så lugnt tempo att det inte spelar så stor roll, men har börjat fundera på att ta med mig frukt till jobbet för att äta par timmar innan träningen inför intensiva passen.
4. Har Camelbak (UMTB 10) som jag gillar.
5. Jag har haft överpronation, men tränat bort det genom att stärka vristerna. Rullskidor är kanon för det, dessutom bra kondition/bålträning som inte sliter på knän när man har lite "överskottsenergi" kring midjan :)
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#9
3 oktober 2017 kl 18:54
Gilla
#8 Jörgen, tar dina kolhydrater slut vid 4-5km? Om man leker i energikalkylatorn (på mig nu) så vid 6km har jag förbrukat 60-70g kolhydrater...
https://umarasports.com/energikalkylator/

"Värden du ser är energiförbrukningen och inte en intagsrekommendation. Dels har du _300-500gr_ lagrat glykogen i kroppen som du kan fördela på den tävlingstid du kör på. För även om du förbrukar 180gr kolhydrater i timmen så innebär det inte att du ska konsumera 180gr i timmen för då kommer din mage rasa fullständigt. Din kropp kommer ta från de lagrade depåerna och när glykogenet sjunker så blir du tröttare, din intensitet sjunker och du kommer öka mängden fett som bränsle vilket fungerar bra vid lägre intensiteter ."
1972 • Ljungby (Älmhult)
#10
3 oktober 2017 kl 22:16
1 Gilla
#9 Grovt uttryck för att hjärnan inte vill frigöra den mängd glykogen som jag för tillfället gör av med eftersom den gärna vill ha lite lagrat :) och oftast inträffar det när jag kört pass dagarna innan som gjort av med större delen av det som lagrats under vilodagarna.
I kombination med att det blir 6 timmar sedan jag åt när jag sticker ut och tränar, så blir det gärna en liten dipp innan fettoxidationen drar igång. Men för min del är det egentligen en önskad effekt eftersom jag då får lite av långpasseffekten redan efter 5km på distans passen :) .

Men har då funderingar på att få mig lite energi inför fartpassen för att kunna ha tillgång till glykogen större delen av de passen, så att jag kommer närmare tävlingsfart.
Men är fortfarande i ett läge där viktnedgång påverkar farten mer än att vänja kroppen vid högre farter.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.