Löpning Kost & Näring 47 inlägg 17113 visningar

Mindre socker - bättre resultat?

Daniel Eriksson
2000 • Göteborg
#1
9 november 2013 - 17:59
Gilla
Ju mer socker jag äter, ju sämre kondition får jag? Eller kan man unna sig en godispåse i veckan utan sämre resultat?
< < < 1 2 3 > > >
Acke5
1959 • Göteborg
#21
12 november 2013 kl 22:18
Gilla
Aha, jag fick intrycket, att frekventa blodsockertoppar skulle kunna ge den effekten.

Skönt, då behöver man inte bekymra sig för det i nuläget.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#22
12 november 2013 kl 22:34 Redigerad 12 november 2013 kl 22:43
1 Gilla
Magnus, ja det är så jag menar.

Vi kan ta ett exempel. Jan Stenbeck. Leif GW Persson har vittnat om att de hade matorgier och kunde äta 15000 kalorier på en kväll på Pontus in the Green House. De åt mängder med anklever, rysk caviar (Stenbeck kunde sätta i sig ett kilo på en kväll ibland), hummer, krabba, ostron, en herrans massa canapéer, svartsoppa, gås med gräddsås, potatismos på äggula, smör och grädde med rysk caviar i och äppelkaka med vaniljsås. Till det dracks det mängder med champagne, sprit och dyra viner.

Var det enbart sockret i äppelkakan och vaniljsåsen som ledde till en insulinhöjning som gjorde att Stenbeck fick det metabola syndromet och sedemera dödlig hjärtinfarkt?

För jag kan lova att Stenbeck inte frossade i godis och coca cola.

Med andra ord, du kan äta dig sjuk på vilken mat som helst om du äter för mycket av den. Ligger du på ordentligt kaloriöverskott under lång tid så blir du metabolt sjuk och då tål du inte socker.

Men vi som tränar varje dag och försöker äta sunt i övrigt behöver verkligen inte noja över en påse godis eller en läsk.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#23
12 november 2013 kl 22:39
Gilla
Att man skulle få sänkt förbränningsförmåga i ett lopp av att trycka i sig snabba kolhydrater innan ställer jag mig också väldigt skeptisk till. Det kanske ser vettigt ut i teorin, men i praktiken?

Jag läste vad Dathan Ritzenhein tryckte i sig innan han sprang 2:07 i Chicago förra året, och det var enorma mängder gel och sportdryck. Men han hade kanske sprungit på 2:04 om han laddat med ägg istället?
Oldboy
1952 • Danderyd
#24
12 november 2013 kl 22:43
Gilla
I västvärlden, eller i alla fall i Sverige, räknas blodsockernivåer som normala även om de ligger klart över vad befolkningen på Kitava (studien Gabriel refererade till) torde ha och det beror på kosten. Även aktiva västerlänningar har nämligen i genomsnitt högre blodsocker idag än vad som är vanligt bland "naturfolk".

Vadgäller GI och Atkins så fungerar de dieterna tämligen bra för många som vill gå ner i vikt utan att ha diabetes eller insulinresistens, dock inte för alla. Men självklart är det så att alla kalorier vi sätter i oss (som inte passerar ut osmälta) antingen måste förbrukas eller läggs på hullet.
Gabriel, du talar om "oemotståndlig smaksättning" men just socker triggar ju ofta belöningssystemen! Särskilt socker och fett ihop, helst ska man man få tugga ordentligt på det också, själva tuggandet förhöjer njutningen.
GI och Atkins fungerar genom att man minskar den insulintopp som följer på en måltid och som sedan resulterar i en blodsockerdipp som ger en sockersug. Regleringen är nämligen inte perfekt, som i de flesta system sker en fördröjning som ger en svängning - normalt dör den ut av sig själv men om man stoppar i sig sötsaker under den där dippen så får man lätt en ny insulintopp osv.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#25
12 november 2013 kl 22:53 Redigerad 12 november 2013 kl 22:53
1 Gilla
Oldboy, grejen är ju att på Kitava så åt dom nästan bara kolhydrater och en stor mängd var söt frukt. Ändå hade dom lägre insulinnivåer än vad vi har. Säger inte det att det inte är kolhydraterna som är problemet, utan att problemet ligger någon annanstans?

Ann Fernholm hävdar ju att det är just sockret som är orsaken till att så många blir feta och sjuka idag. Men jag vill hävda att det är betydligt mer komplext än så.

Starkt belönande mat kan vara söt, men det behöver den inte vara. Det finns många sätt att göra mat belönande. Jämför en vanlig kokt potatis med en potatisklyfta som du saltat, pepprat, penslat med olja och grillat i ugnen, t ex.
Oldboy
1952 • Danderyd
#26
12 november 2013 kl 22:57
Gilla
Gabriel, jag har tyvärr ingen referens men allt jag påstår om kost har jag läst från folk jag tror har en poäng, jag hittar inte på något själv vad jag vet. Det har forskats en del på intag av framför allt sportdrycker och prestation på långlopp och i mitt sinne finns det någon studie som visar att sportdryck timmen innan ett lopp hade negativ effekt medan effekten under själva loppet är positiv. Men jag är inte helt säker, det kan vara ett teoretiskt resonemang. För övrigt visar studier bara statistiska värden och alla är inte gjorda på bästa sätt.

Men även om det är en teori tror jag det stämmer - hur stor inverkan är, tja, kanske liten. Å andra sidan sägs ju för hög fart ett par km kunna sänka ett marathon så fel insulinnivå i starten borde ha betydelse.

Längre tid innan verkar det som om många kan ladda med nästan vad som helst men kroppen bör vara van vid det.
Oldboy
1952 • Danderyd
#27
12 november 2013 kl 23:09
Gilla
Gabriel, man måste skilja på långsamma och snabba kolhydrater, enligt studien åt (äter) Kitava-folket rotfrukter, frukt, grönsaker, fisk och kokos (räknades väl för sig för att de äter mycket, eller kanske för att det är så fett?). En rätt blandad kost alltså men utan processad mat, mjölkprodukter, kött, sädesprodukter. I västvärlden har särskilt de som försöker följa de officiella kostråden om lågt fettintag också ett högt kolhydratinnehåll i sin mat, mest baserat på säd (inkl ris) och socker. Svårt att avgöra andelen fett och protein i Kitava-folkets kost utan några uppgifter om mängder. Men det går uppenbarligen att klara sig rätt bra på olika sammansättningar av kosten, inte är väl hjärtinfarkt särskilt vanligt bland inuiter?
Min hustru framhåller folk från Karelen som har (haft?) världens högsta hjärtinfarktnivåer och äter mycket fett. Jag vet inget mer men det kan ju vara mycket annat som inte var bra i deras kosthåll (det lär dock inte ha varit sockret) - mycket salt, rökt mat, sprit, brist på en del nyttiga saker. Det där med kost är inte helt enkelt.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#28
12 november 2013 kl 23:23
Gilla
Oldboy, absolut ska man skilja på olika kolhydrater och jag tycker inte att rent socker är bra mat. Men jag ifrågasätter förklaringsmodellen som allt fler tar till sig om att det är kolhydraterna som är den stora boven.

"Det där med kost är inte helt enkelt."

Voila! Matt Stone som jag läser mycket har kläckt ur sig följande: “If you aren’t confused about health and nutrition, then you haven’t studied it long enough or deeply enough.”

Så kan man sammanfatta läget tycker jag.

Problemet idag är att väldigt många är väldigt säkra på att det ena eller det andra är farligt, antingen är det fett eller så är det kolhydrater eller något annat. Man vill så gärna göra det enkelt för sig. Men det är allt utom enkelt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#29
12 november 2013 kl 23:28
1 Gilla
OK Gabriel, föreslår att vi slutar här för nu har vi hittat några gemensamma ståndpunkter, håller med om att alltför många är tvärsäkra på att de har hittat Grundbulten:-) Sen får vi fortsätta leta efter en massa saknade pusselbitar och komma tillbaka när det har dykt upp några stycken!
#30
9 januari 2014 kl 09:27
Detta inlägg har raderats
1985 • Pussen
#31
9 januari 2014 kl 09:27
Gilla
Är du frisk så kommer ditt HbA1c inte diffa mer än någon procent hit och dit. Värre för oss diabetiker vars HbA1c kan diffa allt mellan 5-10 mmol/L och till och med högre om man verkligen missköter sig.

I övrigt är knappast blodsockret den stora boven till dålig prestation. Jag misstänker starkt att det inte finns någon kausalt samband mellan kolhydratsintag inför träning och försämrad prestation, snarare tvärtom!
#32
10 maj 2017 kl 22:31
Gilla
Om jag äter chips och godis och cola m.m blir min kondis sämre eller blir det ingen effekt på den?
Oldboy
1952 • Danderyd
#33
11 maj 2017 kl 00:08 Redigerad 11 maj 2017 kl 00:08
Gilla
.
1968 • Kållered
#34
11 maj 2017 kl 08:18
3 Gilla
Jag tycker att alla andra löpare ska sluta helt med socker och alla andra kolhydrater, även inför och under lopp. Alla utom jag. Så ser vi hur det funkar under ett år. Ska vi säga så? ;)
#35
11 maj 2017 kl 08:39
Detta inlägg har raderats
1965 • Kungsholmen
#36
11 maj 2017 kl 08:57
Gilla
#34 14%??
Det är ju 99% (99g av 100g) kolhydrater i pulvret, sen beror det på utspädningen vad du får. Med 500 ml fås 79g/500g = 15,8% men det är väl ganska ointressant? Har jag missat något?
Oldboy
1952 • Danderyd
#37
11 maj 2017 kl 10:02 Redigerad 11 maj 2017 kl 10:04
Gilla
Dyrt som tusan för att blanda lite pulver och lägga i påsar. Ganska simpelt innehåll. Vill man lägga ner en massa pengar på sportdryck på träning eller egen dryck på tävling kan man väl i alla fall välja någon med bra innehåll av salter och kanske lite grenade aminosyror och annat lull-lull som kanske har någon effekt, till det priset får man mycket att välja mellan.
Är man sponsrad är det en annan sak...
Själv kör jag med en ännu simplare blandning av socker, salt och vatten på en del av mina långpass men köpte en burk Vitargo Professional (till extrapris) för flera år sedan som jag nallar av ibland.

Peter P, de skriver att man blandar sina 80 g med 500 ml vatten, då blir koncentrationen 79/580=13,6% så, ja, du har missat något.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#38
11 maj 2017 kl 13:15
Gilla
Oldboy, uttala dig inte så kategoriskt. Det finns verkligen anledning att tro att Maurten är något speciellt. Mer forskning återstår för att verkligen bevisa effekterna, men deras hydrogel-teknologi kan mycket väl revolutionera hela branschen.

Att i princip alla segrare i de stora maratonloppen de senaste året använt Maurten säger ändå någonting. Och att Kipchoge valde det till sitt sub 2-försök. Rykten säger också att det används av flera topp-fotbollslag i Europa, men det är hemligt iom att dom har andra sponsorer.

Jag tänker iaf testa på min nästa mara.
#39
11 maj 2017 kl 13:17
Detta inlägg har raderats
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#40
11 maj 2017 kl 13:20 Redigerad 11 maj 2017 kl 13:25
Gilla
Här är en recension av Maurten:
http://www.unbonk.com/product-reviews/the-maurten-hydrogels-review/

Det är intressant att titta på filmen som recensenten gjort. När drycken kommer i kontakt med lågt PH så omvandlas den direkt till gel. Den kan transportera kolhydraterna betydligt längre ner i matsmältningssystemet. Och den kan då också transportera en mycket högre dos kolhydrater.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.