Löpning Kom igång 156 inlägg 29549 visningar

Lönnfet,snart 40 med sikte på viktnedgång och 10km.

1977 • Örnsköldsvik
#1
8 september 2016 - 07:01
1 Gilla
Mitt första inlägg här. Mycket informativt och en härlig anda på denna sida.
En lönnfet medelålders strax under 100kg ( 99 i Augusti då första steget mot ett sundare liv )) som nu tagit mod till mig att göra ngt åt min vikt.
Målsättning:

1: Ner i vikt. till 90kg.
2: Kunna springa 5km, ( check)
3: Känna glädje i löpningen. (check)
4: Klara 5Km på 22min.
5: Att springa 10km utan avbrott för gång.

i min träningsdagbok på denna sida har jag fört över mina manuella anteckningar, de första stegen var tafatta och sällan hade jag koll på distanser och så, men min fru visade runkeeper då blev allt lättare. nåväl nu till några frågor.

Jag känner obehag när det lutar nerför när jag springer, främst främre vader, skenbenets muskler, kan kompressionsstrumpor vara en lösning eller är det bara träningsvärk typ?

Springer mest på elljuspår, bark, upplever det mycket tungjobbat. Är det underlaget skonsammare för min otränade kropp eller sitter lika stor del i vilka skor jag har? tänker som så att om jag har dyra fina anpassade skor kanske jag även kan springa grusvägar? är rädd om mina knän o leder, lite så.

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
1971 • Rasbo Uppsala
13 december 2016 kl 13:02
Gilla
Jo jag börjar sakta inse att kroppen kanske inte håller men är man bara 45 så tycker åtminstone jag att man ska klara av 2mil. Det borde inte vara omöjligt, jag har inget krav på fart. Hoppas hälen läker så skulle morivationen kanske öka igen.
Funderar på att börja simma men det tar bra mycket mer tid att ta sig till simhallen.
1973 • Åkersberga
13 december 2016 kl 13:17
Gilla
Viktigast är att bli kvitt sina skador och sen kan man nästan säga att om man kan snitta 2mil löpning i veckan under en period, utan att bli skadad eller övertränad, så orkar man ta sig runt en halvmara också.
1971 • Nykvarn
13 december 2016 kl 13:21
Gilla
Magnus, det är låååångt kvar till september, ta det lugnt. Min egen erfarenhet är att jag har mycket lättare att alternativträna på cykel inomhus än på crosstrainer, korta intensiva intervaller tycker jag upprätthåller konditionen riktigt bra om det inte fungerar att springa så mycket. Vi är jämngamla och jag både hoppas och tror att vi har många år kvar som löpare men visst märker även jag att det krävs ett delvis annorlinda tänk nu jämfört med för några år sedan, det är inte bara att köra på längre. Lycka till!
1977 • Örnsköldsvik
28 januari 2017 kl 07:18
Gilla
*Update*

Vinterträning startade 1/1 -17 . Hade inte rört mej speciellt i December, varför kan jag ej svara på men en kombo av barn, högtider och jobb.

Nu har jag i snart en månad kickat igång träningen med löpning 3ggr/vecka och skidor/drag 2 tillfällen, så kroppen håller igångr.

Har hittat en bekant som nu löper ibland med mig, det känns som ett lyft, vi är olika fysiskt men jag får löpa i ett tempo där vi kan prata och peppa, dessutom äger hen en pulsklocka :-)
En kamrat lyfter träningen, kunde ej tro det men bara positivt.

Skidorna , där saknas teknik, men överkroppen får mest träning som jag känner det, och är hundarna på bra humör och vill dra så är det inte direkt krävande för mig..

Distanserna har utvecklats, har hittat ett komforttempo på runt 5:30 när jag löper 10km , men 6:00/6:30 gör att jag har ork att löpa 15km med bra känsla så jag håller mig runt dessa tider.

Höfterna har börjat spöka när jag löper längre, har ingen aning vad det är, finns ju inga muskler där? men inget allvarligt, bara en känsla iaf.

Vikten ligger på 83 kg så jag kunde inte direkt ligga kvar på 79kg som jag landade på i höstas, men förhoppningsvis går jag ner , babysteps.

Har anmält mig till några trailtävlingar åxå! men livrädd för 28km, bara att se siffran ger mig kräk i mun :-)

Tack alla för pepp och feedback.

/Pece
Monica Carlsson
1971 • Partille
28 januari 2017 kl 08:10
1 Gilla
Fin omstart! Bra där!

Angående höfterna, jag är en blekfet nybörjartant som springer mer regelbundet sen några år, inga direkta ambitioner mer än att träna och må bra. Men jag fick också ont i höfterna när jag körde igång från noll för några år sen. Eller ja, ont, hur ska jag beskriva det? Molande värk efter jag sprungit, inte superont men definitivt en signal att nåt inte var bra.
Gick till en sjukgymnast som konstaterade att jag var väldigt svag i höfterna, fick ett träningsprogram med mycket ben, typ utfall, sid-drag, bålstyrka, mm. Det gjorde jag... tills jag tappade sugen och slutade springa.

Sen började jag om att springa igen nu för snart 2 år sedan, och åter var det höfterna som blev trötta. Jag har inte tagit tag i styrketräningen, men har väl genom att skynda långsamt med upptrappningen av löpningen klarat mig och blivit starkare automatiskt. Nåt som för mig är skönt är att stretcha, sittande med höger fot på vänster knä, och sen pressa hårt/bestämt på högerknät med högerhanden, ganska länge. Då sträcker det gött i höger höft.

Om du vill kan jag leta det träningsprogram jag fick av sjukgymnasten, och isåfall PM:a dig vilka övningar det var som jag rekommenderades.
Annars finns det en del att hitta på nätet, t ex via Runners World har jag att jag sett en del övningar att göra med enklare utrustning som gummiband eller bara kroppen som belastning.
Tror fortfarande att den bilaga som RW hade i höstas nån gång med olika träningsprogram och en del bra läsning i allmänhet, är densamma som fortfarande går att hitta som bilaga till Aftonbladet eller Expressen? (Jag såg den iaf på min jourbutik häromveckan.)
Ah, här går den att hitta förresten: http://www.runnersworld.se/shop/viewproduct.htm?ID=91
1977 • Örnsköldsvik
27 februari 2017 kl 12:46
Gilla
Åh, tack Monica! bra feedback där, misstänkte att jag behöver styrka, har försökt undvika gym, men kan jag köra enklare övningar hemmavid är ju det fantastiskt.
Stretcha är jag superdålig på, brukar göra det efter längre pass då jag vet att om det inte görs kommer jag ej upp ur sängen dagen efter :-)

Tack för ditt råd.
1971 • Rasbo Uppsala
14 mars 2017 kl 12:22
Gilla
Efter snart ett års löpning och 17kg lättare och en del småskador som jag lider av än men det fungerar att springa nu, så har jag börjat springa en del långpass. Var ute idag på mitt längsta än så länge 16km och funderar nu på halvmaraton och maraton nästa år och då vill jag bara ta mig igenom tider är ointressant. Något som var omöjligt att ens fundera på för ett år sen då orken var slut efter knappa 2km.

Något som jag tycker är märkligt är att jag springer i nästan samma tempo på 5km som på dagens 16km. Jag blir totalt slut när jag ökar tempot. Tror iof att mina skador blir värre om jag försöker få upp tempot därför avstår jag från intervaller och backträning mm som sliter mycket på framförallt hälsenan som är mitt största problem.

Men det känns otroligt kul att jag klarar av att springa så pass mycket mer än jag gjorde för ett år sen och löpningen :)
1986 • Hyltebruk
15 mars 2017 kl 09:41
Gilla
#105

Jag är ungefär som du, tempot skiljer sig inte mycket mellan 5 och 16 km. Sen jag började springa intervaller varje vecka har det blivit bättre, men skillnaden är fortfarande liten, dvs effekten av att bli snabbare gör lika mycket på långa sträckor som korta. Jag får nog bara acceptera att jag inte är någon kortdistansare.

Om du vill bli snabbare, så är ju det enda sättet att träna på att springa snabbare och det görs lämpligen med intervaller. Sen behöver du ju inte springa jättetuffa intervaller. Spring 1 km intervaller liiite snabbare än ditt 5 km tempo. Man behöver inte springa på max för att det ska ge effekt. Utan att vara expert så borde det ju slita mindre att försöka springa lite snabbare i intervall form än att springa lite snabbare på distanspassen.
Eller så accepterar du att du har det tempot du har idag och är nöjd med det. Good enough!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
15 mars 2017 kl 11:56
Gilla
Ett bra sätt att få lite extra snabbhet är att träna "riktig" benstyrka, knäböj med tung belastning 5-6 reps. Vill man inte in på gymmet får man satsa på plyometrisk träning ( spänst ), hoppa upp på låda eller någon annan övning.
1971 • Rasbo Uppsala
15 mars 2017 kl 14:10
Gilla
Bryr mig inte mycket om tiden men blir man snabbare så borde man också orka längre i samma tempo som jag springer i nu.

Men nu hamnar diskutionen utanför ämnet för tråden :)
1977 • Örnsköldsvik
10 april 2017 kl 09:44 Redigerad 10 april 2017 kl 11:14
2 Gilla
Bild uppladdad av Peter Burland
Halloj, kul att tråden lever.
Extra kul att så blandat med folk är aktiva, vi mer amatörer/nybörjare får pepp & input av de mer rutinerade, fantastiskt.

I vinter har jag hållt igång. Åkte Vindelälvsdraget, tillsammans med 8 andra åkte vi dryga 40mil från Ammarnäs till Vännäsby under några dagar. Har tränat löpning 2- 3ggr i veckan under vintern mred endel skidåkning som variation.

Har ändrat lite filosofi kring antalet tillfällen/vecka.
vet inte varför men nu sen i början på mars månad så är 40km/vecka jag har som mål att tillryggalägga varje vecka , det kan ibland bli 2 pass en dag ibland långt +10km ibland kort. Det funkar och jag har varierade pass och en skön känsla i kroppen.

Tempot kör jag statiskt på 5:30 - 5:50 , tar ibland skott på mitt sista mål på 5km, men det verkar helt jäkla omöjligt..

Vikten ligger på 82kg och jag äter bra, kan bli bättre men man ska leva oxxå ;-)

Mår fantastiskt numera!

Träningskamrater har även gjort passen fantastiska, än om jag mest kör ensam, lämnar även klockan/runkeeper frånslagna vissa pass o bara köööör random.

Sjukt kul iaf.. Har anmält mig till flera lopp nu i sommar!!! 18km & 28km är sträckorna på 2 av dem och canicross linlöpning med vovva i Boden 10km yeaaaaa så sjuk taggad!!
1977 • Örnsköldsvik
5 juni 2017 kl 10:56
1 Gilla
Alltså, den stora prövningen nu avklarad. Sundsvall Trail 28km. 5timmar tortyr. men fixade det!!! Har aldrig ngnsin pressat kroppen så till det yttersta, att gå imål var bannemä så laddat, en sån befrielse och på så många plan en seger.

Kanske tänker ni proffs och distanslöpare "5timmar" jag har inga referenser av trail men detta var bannemä det tuffaste jag gjort, hade trots min ringa erfarenhet iaf 30 pers efter mig, gick imål på plats nr 76 av 107.

Höll grymt bra snitt & tempo första 20km sedan blev det tufft att även springa på flacken, lutningarna på berghällarna slet hårt på mina trampdynor, dubbelsidig kramp i bakrelårmuskel gjorde allt så tufft, har aldrig haft kramp tidigare så visste ej hur jag skulle handskas med det, lite rädd var jag allt ibland då hjärnan spelade mig spratt flera ggr.

vätskade bra varje station och gluffsdae chips, trots det fick jag yrsel på slutet och med krampen gick jag ofta.

Mina mål för året är jag sjukt nöjda med.

En liten tanke finns att försöka mig på ett Marathon ( asfalt/grus då heheh ) innan året är till ända. hur länge behöver man som amatör återhämta sig efter en sån utmaning man nyss gjort?
går och rör mig som en åldring, ont i fötter och muskler, huvudet/nacke känns som det väger 100kg typ hahah

Är så sjukt nöjd. först lite besviken över tiden men fick berättat för mig vilken enastående prestation det är och kan ej jämföras med ngt annat. Att nöta distans på asfalt är lätt var det ngn som sa.. vad vet jag..

Nu ska jag bara äta flott o ta hand om mina fötter.

Tack för all pepp iaf, trots att blitt glesare mellan inläggen.

Summering av en amatör som haft sundsvall Trail som mål sen i julas.

Galet fin natur, bra snittslat. Saknade funktionärer på kritiska platser där olyckor mer sannolikt kan ske, rep-partierna speciellt.

Gillade icke att målet var på toppen av berget, för alla med slutkörda fötter eller ömma knän var backen ner en prövning i sig efter målgång.

Sjukt fint arrat med vätskestationerna och sjukvård. bra med chips och vatten!

Våflan o burgarna vid målgång var himmelskt.

Bra med duschar o omklrum vid fotbollsplanen.

Trevliga funktionärer!

O ja, jag gjorde det!

här är resultatlistan : http://obasen.orientering.se/winsplits/online/sv/default.asp?page=table&databaseId=49352&categoryId=1
5 juni 2017 kl 11:05
Detta inlägg har raderats
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
5 juni 2017 kl 11:24
Gilla
Bra jobbat!
Grattis till insatsen och tack för inspirerande läsning!
Fem timmar i terräng är annorlunda än en asfaltsmara både fysiskt och mentalt. Men fixar man det ena så fixar man det andra!
Du kommer nog att behöva några dagars återhämtning, men inte soffåterhämtning, utan kör lite promenader och annat skonsamt!
1977 • Örnsköldsvik
10 september 2017 kl 09:38
2 Gilla
Bild uppladdad av Peter Burland
*update* sommaren har bara varit myspys. 3:e barnet har anlänt och träningen har legat på ytterst sparsamma nivåer.
Har dock genomfört endel löpning i skog så kul. Alltid med ngn av hundarna med.

Blir ofta lite knepigt med hundarna , det skall kissas, bajsas och hundmöten och lite svalkande i pölar när vi är ute :-) men nu försöker jag vara ute iaf 3-4ggr vecka, med 1 pass längre än 80minuter. Ligger på Traillöpning på runt 6tempo och 155-165 i puls sista halvtimmen, kanske är det fööör högt men jag utvecklas , är så sjukt nybörjare känner jag.

vill springa Tjurruset nästa år, och även en "lätt Marathon" ( finns sånna) ;-)

skjuter iväg lite nya mål :-)

tjohopp, kanske ingen som bryr sig men denna tråd fungerar som pepp för mig.

tar tacksamt emot inputs och feedback på min strävan mot nya mål.

ciao
Hans Persson
1966 • Bräcke
10 september 2017 kl 10:26
Gilla
Vad gäller Sundsvall Trail så kan du vara supernöjd med din insats. Sprang själv 49 km och höll på lite drygt 7 h. I särklass det jobbigaste jag gjort. Hörde även att dom i täten tyckte det var tufft, så då får man som glad motionär vara glad oavsett tid. Nu laddar jag för Härnö Trail och senare Honolulu Maraton i december. Kör hårt och lycka till med din löpning.
1971 • Rasbo Uppsala
10 september 2017 kl 15:09
Gilla
Sprang mitt första lopp i går Stockholm halvmaraton. Kan rekommendera det ska vara ett lätt lopp, svårt för mig att bedömma men inga jättebackar att rusa upp och ner för. Men helt underbart arrangerat och få köer trots 10000 startande.

Kommer med all säkerhet spring även nästa år. Eventuellt så blir det även maran men just nu så känns det låååångt att ta sig runt 42km.
1977 • Örnsköldsvik
17 januari 2018 kl 01:31 Redigerad 17 januari 2018 kl 01:33
3 Gilla
Är det fult att bumpa en gammal tråd eller är det en rättighet man har som TS? :-)

Går in i 2018 med ngt bättre fysik.

Min träningskamrat som är värsta sortens teknikfreak pratar index, pulzoner och sensorer etc, jag blir ibland snurrig. Tycker ni om all data som löpningen genererar o vad är viktigast?

Insåg att den dyra pulsklockan inte är så jättebra med en gammal iPhone 4.. Allt skall vara så topnotch idag.. Fast saknar ej runkeeper längre.

Fysiken & orken känns okej, ligger på en träningsdos runt 5 tillfällen/veckan.
2pass +10km löpning i 5:50-6-20 tempo resten blandat med skidåkning . Har ej börjat gymma.
Sneglar på en marathon , fortfarande, men har ej riktigt det självförtroendet som krävs för en anmälan än.

Höften spökar ej längre vid längre pass, men kan numera känna en stelhet dagenefter träning i knävecken,baksida sas, skumt, men det brukar gå över.

Kommer ev även detta år köra vindelälvsdraget, Biathlon och ev ett blodomlopp. Men en mara skulle vara min dröm.

Kanske ingen som läser denna tråd längre, men fungerar som pepp & terapi för mig så jag postar endå :-)


1971 • Nykvarn
17 januari 2018 kl 08:53
2 Gilla
Det är en rättighet man har som TS :-)

Fortsätt gärna uppdatera i tråden, det är bara roligt att ta del av dina och andras framsteg i liknande trådar. Det verkar som du tagit det allra största och svåraste klivet, nämligen att göra träningen till en självklar del av vardagen, stort grattis, det är verkligen värt att fira!! Att få in fem träningspass i veckan med tre barn varav ett spädbarn är verkligen inte dåligt och kräver förmåga att planera, prioritera och självdisciplin.

All data som moderna verktyg genererar kan vara roliga men för mig kommer de inte så högt upp på listan över varför jag tränar, de är mer en krydda jag använder ibland. Puls kan vara användbart, inte minst för att differentiera passen så att vissa pass är lätta och andra är tuffare, så att inte alla löppass blir ungefär lika intensiva. Pulsträning kräver dock kunskap om den egna ungefärliga maxpulsen, vilket också går att testa sig fram till men det är jobbigt :-)

Spring du maraton om du drömmer om det men det är ju ingen brådska. Du är hyggligt grunddtränad redan nu men maraton blir en roligare upplevelse ju mer van kroppen och benen är vid att löpa långa distanser. Träna på och lycka till!
1971 • Rasbo Uppsala
17 januari 2018 kl 11:19
Gilla
Kul att du uppdaterar tråden ibland. Jag började springa ungefär sammtidigt med dig med liknande förutsättningar och har haft marathon som mål hela tiden och nu efter 2 år så har jag anmält mig till Stockholm marathon. Nu är det bara hoppas att kroppen håller.

Tycker du ska köra marathon om du vill själv så vill jag gärna springa något traillopp men vågar inte riktigt anmäla mig men det kommer nog :)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.