Löpning Kom igång 156 inlägg 28003 visningar

Lönnfet,snart 40 med sikte på viktnedgång och 10km.

1977 • Örnsköldsvik
#1
8 september 2016 - 07:01
1 Gilla
Mitt första inlägg här. Mycket informativt och en härlig anda på denna sida.
En lönnfet medelålders strax under 100kg ( 99 i Augusti då första steget mot ett sundare liv )) som nu tagit mod till mig att göra ngt åt min vikt.
Målsättning:

1: Ner i vikt. till 90kg.
2: Kunna springa 5km, ( check)
3: Känna glädje i löpningen. (check)
4: Klara 5Km på 22min.
5: Att springa 10km utan avbrott för gång.

i min träningsdagbok på denna sida har jag fört över mina manuella anteckningar, de första stegen var tafatta och sällan hade jag koll på distanser och så, men min fru visade runkeeper då blev allt lättare. nåväl nu till några frågor.

Jag känner obehag när det lutar nerför när jag springer, främst främre vader, skenbenets muskler, kan kompressionsstrumpor vara en lösning eller är det bara träningsvärk typ?

Springer mest på elljuspår, bark, upplever det mycket tungjobbat. Är det underlaget skonsammare för min otränade kropp eller sitter lika stor del i vilka skor jag har? tänker som så att om jag har dyra fina anpassade skor kanske jag även kan springa grusvägar? är rädd om mina knän o leder, lite så.

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
1976 • Stockholm
#81
29 september 2016 kl 18:16
Gilla
Tänk på att inte försöka slå pb på varje runda. Hitta ett tempo som känns bra och kör på det ett bra tag tills det känns stabilt. Sen kan du gå på lite mer.
1977 • Örnsköldsvik
#82
3 oktober 2016 kl 14:26
Gilla
Bild uppladdad av Peter Burland
Bloggfunktionen trilskas för mig, 2 inlägg de senaste veckan går ej att publicera :-(

Tur att denna tråd finns.

Massor av promenader efter den senaste 10kmrundan, idag gav jag mig ut igen, en vecka efter första.
Strålande sol, bra i kroppen och nu ville jag på en längre distans igen.

Tänkte hela tiden på att hålla ett stabilt tempo, det gick fantastiskt!
Har fått ett sånt självförstroende nu, känner mig som en vessla där ute i spåren, samma slinga som sist, olika miljöer och underlag.
Tänker försöka hålla mig på denna distans och inte öka för fort, nu blir det bara 10km 1 gång i veckan , övriga dagar 6 - 8km ( där fokus blir långsamhet )
Är fortfarande rädd om kroppen och är lyhörd och tar till mig alla de råd som ges.
1977 • Örnsköldsvik
#83
3 oktober 2016 kl 14:34
Gilla
Bild uppladdad av Peter Burland
liten summering :-)
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#84
3 oktober 2016 kl 15:00
Gilla
Bra jobbat! Det är intressant att följa din utveckling, så fortsätt skriva (och springa)!
1977 • Örnsköldsvik
#85
3 oktober 2016 kl 17:10
Gilla
Åh tack, hade önskat blogfunktionen bitit bättre men jag måste skriva och ska fortsätta med det.

1977 • Örnsköldsvik
#86
16 oktober 2016 kl 19:31
Gilla
Det är inte gratis att gå ned i vikt..

Kläder, en ny garderob, endast byxor iofs, men Fjällräven, Haglöfs & Lundhags kostar, nya bälten, vill fortsätta klä mig som vanligt. tidigare var jag en 52-54 på dessa byxor.. maten kostaroxxå nu mer tycker jag, givetvis den som är hälsosam iaf. ( försöker numera )

Jag har inte kunnat blogga eller posta då denna sida inte gillar mig och bilder, kanske gör jag fel eller min adblocker som ställer till det. Nu gör jag ett nytt försök.

Maten har jag nu börjat lägga mer focus på då löpningen går hur bra som helst.
Grundar varje måltid med vatten och avocado, eller ngn annan grönsak, ofta morötter eller ibland äpple.
Sen blir det fisk eller kött i ngn form. små portioner och mycket vatten.

Har rasat i vikt. vill ej väga mig längre då jag nu springer 15km/pass 2ggr vecka och försöker komma ut med hundarna 3pass i veckan oxå, med vovvarna springer jag endast 6 till 8km då de tycker löpning suger, de vill dra ( kör endel drag vintertid ).

Har märkt att många varvar flera olika skor när de löper, nu förstår jag varför.. måste inhandla ett par till.
Dessa jag fortfarande ränner runt med funkade när jag promenerade 2km eller flodhästade runt 3km på elljuspåren, nu behöver jag annat, men vad..

Nu ska jag pröva att lägga upp denna blogg..

*det gick inte* SJUUUKT STÖRANDE

nåväl, ska försöka mig på ett 80% försök på 5km , borde hamna på runt 24 enl min kalkyl nu, men vet ej hur jag ska lägga upp försöket, gå ut hårt eller köra tempoökningen vid 3km och sen fälla ned pannbenet. :-)
1977 • Örnsköldsvik
#87
6 november 2016 kl 18:14
Gilla
Efter en stadig viktnedgång till -20kg fick jag en härlig känsla, att väga 80 kg var underbart, sen började svettningar och kroppen frysa, jag var kall och fick illamående.
sprang dock milen och lite till flera ggr i veckan, mina mål, utom ett var avklarade, kroppen mådde inte direkt jättebra.

Tillslut kom en förkylning och har nu inte kunnat träna på 4 veckor.
vågen står på 85kg så på 4 veckor har jag svullit lite, men det är nog naturligt.
det är tufft nu.
behöver inspiration, och vinter, vet i tusan hur jag ska grejja både vindelälvsdraget och sommarens tävlingar jag anmält mig till...

behöver en booozt nu
Monica Carlsson
1971 • Partille
#88
6 november 2016 kl 18:27
Gilla
#85: Du har ju bestämt dig! Det är ju det du ska vara så nöjd över! Försök att vara stolt över varje pass som blir av, och att hitta en bra ansträngning som gör att du kommer att vilja ut även nästa gång. Bestäm t ex att du ska springa 3 ggr/vecka, och tillåt dig vara flexibel med vilka dagar, om vintervädret inte är så inbjudande idag är det kanske bättre imorgon. Eller byt ett löppass mot nåt inomhus.

Hur din kropp reagerat kan jag inte ge nån feedback på, undvik _inte_ att söka vård om nåt i kroppen känns alltför annorlunda!
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#89
6 november 2016 kl 23:33
Gilla
Du har en förkylning och inte kunnat träna på 4 veckor? Hur är det möjligt? Eller är det två olika grejer, att du haft en förkylning samt inte kunnat träna på 4 veckor pga detta + andra orsaker?

Vad jag menar är att man är väl inte "normal"-förkyld utan att kunna träna i 4 veckor, då har man antagligen något annat?
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#90
7 november 2016 kl 09:27
Gilla
Jag tror att det är viktigt att inte få panik eller bli superdeppad för att man får ett bakslag av en eller annan anledning. Det är inte kört eller förstört för att man tappar tråden ett tag. Plocka upp den, kör vidare därifrån du är och var lite bussig mot dig själv. Kanske du skall dra ner på tempo och distans ett tag, lämna löparklockan hemma och bara koncentrera dig på att komma ut.
Kör på.
1983 • Stockholm
#91
7 november 2016 kl 10:00
1 Gilla
Kör lugnt bara.. ingen idé att pressa sig under off-season.. Det ska vara roligt annars kan det va! :D Efter en förkylning brukar jag vara lite seg i kroppen och om man inte testar att röra på sig lite kan det lätt kännas som en evig förkylning men i själva verket är det kroppen som tar emot och man är seg av allt innesittande. *disclaimer* Men enligt doktorn ska man ju absolut inte träna under förkylning.
Ava
1958 • Lindome
#92
7 november 2016 kl 10:19 Redigerad 7 november 2016 kl 10:19
2 Gilla
-20 kg på så kort tid, härligt! Jag gjorde något liknande för många år sedan och både frös och blev lite yr av och till sedan. I mitt fall berodde det på lägre blodtryck till följd av (snabb) viktminskning och lite extra träning och det gick över, kommer dock inte ihåg exakt hur lång tid det tog men det var inte jättelänge, tar lite tid för kroppen att vänja sig bara.
1975 • Gävle
#93
7 november 2016 kl 15:06
1 Gilla
Imponerad av din resa!

Jag har under detta år försökt mig på något liknande, att träna mer och gå ner i vikt. Det enda jag lyckats med är att träna mer, vikten verkar omöjlig att göra något åt.

Har provat flera varianter men inget tycks hjälpa.
Testade appen Lifesum ett par månader men det enda kaloriunderskottet gav mig var återkommande infektioner i form av förkylningar.

Till saken hör att jag i somras slutade snusa, vilket gjorde +5 kg på kort tid.

Men jag vägrar ge upp, blir inspirerad av trådar som denna och tror och hoppas att även jag skall lyckas med mina mål.
Elisabeth Forssén
1969 • Järfälla
#94
8 november 2016 kl 09:09
1 Gilla
Bra jobbat! Vet du att du kan överföra dina pass från Runkeeper o hit? Då får du med karta, höjd o tempo osv.
Om du vill det klickar du på plusset längst upp, scrollar sedan ned till importera från runkeeper, sen hämtar du passet, sen visa importerade o slutligen överför du??. Låter kanske omständigt men det är enkelt ??
1977 • Örnsköldsvik
#95
9 november 2016 kl 06:29 Redigerad 9 november 2016 kl 06:30
Gilla
#87
Jag blev sjuk, det kanske är som att svära i kyrkan men min kropp sa ifrån på så många vis, hjärtat, förkylning och en jäkla känsla av frusenhet, tror ej det är kopplat till träningen egentligen mer av mitt plötsliga förändring av kosten, visst, -20kg då men idag väger jag 87 och har tränat mindre och ökat vikt igen. men mår bättre. Mitt immunförsvar sa nejtack.

Kommer lösa ett simkort i December, 3 månader för 810:- så jag får annan typ av träning nu i vinter.
Vilken distans i simmet kan man jämföra med 10km löpning flack terräng? ( går det att jämföra ens :- ))

Tack #91
Ni ska bara veta att denna sida sporrar mig., fina tillrop som du & flera gör, tack igen.
Gick på dop för en vecka sen och jäklar! jag kunde komma i min skjorta utan bullmage! yea!
Jag rasade ganska snabbt vikt då jag ökade min tid i terrängen, tack vare denna sida fick jag massor av tips, först försökte jag slå varje tid, men det slutade jag med, då kroppen gick sönder nästan, nu är det 60minuter med löpskor på, ibland går jag när det tar emot, men försöker röra på mig, hellre fult och jävligt än ingenting alls.

Mina problem fysiskt kom när jag slutade äta "fel"
yes, vikten rasade , jag drack vatten, te och skippade skåpätandet, skippade barnens rester och kvällsmyset. fick tillslut ingen ork, och massor av konstiga bieffekter, kanske har det med blodtryck att göra..

#92
Ska titta på det, har manuellt bara tryckt igång mina pass på telefonen och överfört dem på sidan, ska testa denna funktion, men ska ju börja simma snart och då får telefonen stanna i skåpet.
Pulsklockor är dyra så jag har ej kunnat köpa en sån än. Men är givetvis intresserad om ngn läsare har en till salu för en billig peng.

ciao!
1977 • Örnsköldsvik
#96
9 november 2016 kl 06:40 Redigerad 9 november 2016 kl 06:40
Gilla
Bild uppladdad av Peter Burland
Med risk att det är stötande, så tog jag denna iaf när jag vägde 79.8 och -20kg. bilden visar dock inte hur jag mådde :-(

nåväl, nu ska jag simma, lite tyngre men mot nya mål.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#97
9 november 2016 kl 10:11
Gilla
Man ska vara försiktig med kostomläggningar, ett kaloriunderskott bör nog inte vara större än ett par hundra kcal per dag för att kroppen ska må bra. Träningen bör också vara ganska lågintensiv för att kroppen lättare ska använda fettet som bränsle. Väljer man att köra några hårda pass tycker jag att man ska unna sig extra energi före just de passen.
Ola Decker
1977 • Skurup
#98
9 november 2016 kl 11:07
Gilla
Starkt jobbat! Se nu till att hitta ett sätt att stabilisera vikten så kan du ta ett nytt avstamp när du känner dig bättre!

Jag jobbar själv med att minska i vikt och har insett att för min del är det fördelaktigt att köra "ryck" just för att slippa dra ner på träningen och samtidigt må bra.

Mitt upplägg är att försöka äta så naturliga råvaror jag kan rent allmänt för att veta vad jag stoppar i mig, dvs lite halvfabrikat. Under några veckor, typ två tre, gör jag ett ryck och drar jag ner på framförallt kolhydrater och feta produkter och fyller ut med grönsaker för att få en mättnadskänsla vid måltiderna. Detta brukar ge något kilo viktminskning över de två-tre veckorna. Sedan äter jag mer normalt för mig med lite mer kolhydrater och feta produkter igen. Målet är att hålla vikten och må bra här samtidigt som jag kan träna bättre. Brukar inte ha några bekymmer med träning under rycken heller egentligen, men blir frusen och mår generellt sämre under dessa perioder och det är väldigt svårt att hålla sig från att ta en extra kvällsmacka när jag tränat eller köpa de lömska godisbitarna i affären... Så brukar bli kortare rundor under rycken av de orsakerna.
1971 • Rasbo Uppsala
#99
13 december 2016 kl 10:13
Gilla
Har nu sprungit/Tränat sen maj och har som mål att springa halvmaraton i september men som så många andra så har jag dragit på mig någon typ av hälsena/slemsäcksinflammation. Har försökt träna bort genom att bara köra crosstrainer och har gjort tåhävningar.

Men nu börjar jag lessna och har sprungit lite ändå ca 5km lugnt varannan vecka men av någon anledning så går det så fruktansvärt tungt när jag springer nu har tappat runt 30-40sek/km. Dessa saker tillsammans gör att jag tappar motivationen och verkligen får tvinga mig för att inte sätta mig ner i soffa istället för att träna, det går sådär. Tränar fortfarande men det minskar konstant.

Svårt att motivera sig när man inte kan springa och målet med halvmaran nästan känns omöjlig att uppnå både pga hälen och att 5km helt plötsligt har blivit min max längd vad jag orkar.
Skulle gå lättare om jag kunde springa åtminstone, väder spelar ingen roll för mig springer gärna när det är som värst ute, kallt, snö, mörker och regn gör mig inget. Men att det går tyngre för varje gång av de få löprundor jag gör nu, känns inge kul.

Någon som har tipps på vad man kan göra för att motivera sig?
1973 • Åkersberga
13 december 2016 kl 11:58
Gilla
Magnus, du är inte ensam för löpning med prestationsmål är mycket påfrestande för kroppen och för oss lite halvgamla är all förbättring direkt proportionellt mot kontinuerlig viktnedgång och ökad löpmängd samtidigt som man måste hålla sig frisk och skadefri :-)
Just därför har jag för min del släppt prestationskraven med min löpning och försöker njuta av varje löpsteg jag kan ta utan att få ont under eller efter träningen.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.