Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 12821 visningar

Hur länge vänta med träning vid seg förkylning och feber?

Pär
1972 • Höör
#1
22 oktober 2016 - 09:31
Gilla
För tio dagar sedan började en förkylning. Ont i halsen och jag avstod träning. När det gått några dagar hade jag tänkt att träna igen för halsontet hade försvunnit. Men nu blev jag plötsligt oerhört trött och feber kom. Febern varade två dagar. Nu har jag varit feberfri i två dagar. Igår började jag jobba, men kände mig "stapplig" och trött. Speciellt på förmiddagen. På eftermiddagen blev jag något piggare. Idag känner jag mig nästan uppe i 100 % igen. Vågar man ge sig ut på en löprunda idag eller imorgon? Snart två veckor sedan jag sprang. Dock fortfarande snuvig. Samtidigt vet jag vilken kick en bra löprunda gör för humör och trötthet. Usch svårt...
Några råd? ??
Åsa
1983 • Fagersta
#2
22 oktober 2016 kl 10:02
Gilla
Så svår fråga. Tror många har ett gissel i just den frågan. Jag har personligen lyckats gå ut för tidigt två gånger. Vilket resulterade i en Lunginflammation och den andra gången nersatt immunförsvar en längre tid.

Så numera kör jag alltid en extra dag vila och så på med pulsbandet. Har stenkoll på hur min "normala" lugna puls ter sig när jag är frisk.

Ta en kort tur, mycket lugnare än vanligt och har du pulsband. Ha koll på pulsen.
Rasmus Wadsten
1985 • Eslöv
#3
22 oktober 2016 kl 10:33
Gilla
Det beror säkert mycket på vilken nivå man ligger på, vilket tempo man håller och vilken puls man vill träna på. Jag jobbar heltid och tränar 2-3 gånger i veckan, typ 20 km/v, så jag är väl en typisk motionär. Jag har förlikat mig med att blir jag förkyld så påverkar det två veckor ganska precist.
Första veckan blir helt träningsfri, kanske något litet yogapass om det känns rimligt.
Andra veckan brukar det inte finnas någon risk för att själva infektionen ska komma tillbaka om jag tränar, men ofta är jag snorig, lite hostig och tröttare än normalt. Men ibland kan jag under den andra veckan ta någon lugn 5 km-runda. Det brukar kunna boosta immunförsvaret vilket gör att det kan komma en snorattack dygnet efteråt då döda vita blodkroppar ska ut.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
22 oktober 2016 kl 12:02
1 Gilla
Prova en promenad, gå dig "varm", det är en dag i morgon också. Ingen idé att stressa igång träningen efter en rejäl förkylning med feber.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
23 oktober 2016 kl 00:43
Gilla
Rasmus, den där teorin låter mycket hemsnickrad! Döda vita blodkroppar snyter man inte ut, de bryts ner och rensas bort genom kärlen. Det är nog snarare så att du kickar igång infektionen men är tillräckligt på bättringsvägen för att mota Olle i grind.
Är kroppen upptagen med att ta död på en infektion ska man inte träna, man får ändå ingen träningseffekt. Röra på sig med en promenad eller annan ganska lugn sysselsättning brukar däremot vara bra, håller cirkulation och ämnesomsättning igång.
Åsa
1983 • Fagersta
#6
23 oktober 2016 kl 09:19
Gilla
Oldboy// Berätta gärna mer om utebliven träningseffekt vid en kropp med pågående infektion.
Rasmus Wadsten
1985 • Eslöv
#7
23 oktober 2016 kl 10:56
Gilla
#5 Just gult i snor har jag hört är vita blodkroppar. Men jag har ingen läkarkunskap i området, bara lärarkunskap. Jag är förkyld titt som tätt. Sen kan det ju mycket väl vara som så att jag blir snuvigare om jag tar ett pass mot slutet av en förkylning för att jag låter infektionen komma tillbaka en stund. Men jag har upplevt att det har skyndat på tillfriskningen när förkylningen börjar bli långdragen, alltså flera dagar efter att jag har haft halsont.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.