Löpning Träning 24 inlägg 28684 visningar

Bra att jogga varje dag?

Lennart Thilander
1979 • Gävle
#1
5 juli 2007 - 13:36 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Hej!

Kanske ska börja med att berätta min situation lite snabbt.

Jag är 28 år gammal och har tränat några månader nu. Började med att simma 100-120 längder x 25m på 60 minuter och höll uppe detta i ca 3 månaders tid 6 dagar per vecka. Sedan kom våren och jag la till jogging varannan dag ca 1.5km - 3km per pass. Nu har simhallen haft stängt ett bra tag och jag har istället joggat varje dag i ca 2 månader. Längden på passen är vanligast mellan 3-7km. Vill gärna tillägga att jag gått ned från 108 - 94 på dessa 5 månader(och förmodligen lagt på mig en hel del kg muskler eftersom jag var rätt förtvinad före detta...) så det är skoj att man ser resultat!

Men nu till min fråga. Är det kanske "osmart" att jogga varje dag? Ända sedan jag fick tillbaka min träningslust för ca 5 månader sedan så har jag fått något av en krigarsjäl eller hur jag nu ska uttrycka det. Varje dag spritter det i kroppen och jag vill ut och springa snabbare och snabbare och längre och längre. Man kan väl lugnt säga att huvudet vill mer än kroppen klarar av...

Kan jag fortsätta i samma takt tror ni? Eller ska jag hellre cykla varannan dag eller hitta på något annat? (ta det lugnt och vila varannan dag klarar jag då inte av hehe) Vad har ni joggare för erfarenheter av detta?

Tacksam för alla svar jag kan få!

Lelle
< < < 1 2 > > >
Tommy Simonsson
1971 • Veinge
#2
5 juli 2007 kl 14:09 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Variera träningen så mycket som möjligt men se till att få en vilodag i veckan. Träna intervall någon dag och långpass någon dag. Se till att vila efter de hårda passen. Det är vad jag tror i alla fall.
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#3
5 juli 2007 kl 14:33 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Lennart:
Att simma varje dag funkar nog bättre än att springa. Vad jag menar är att du kommer troligen att skada dig om du kör löpning för ofta i uppbyggnadsskedet.
Drar du på dig en skada är du tvungen att alternera träningen med något annat... Tex att cykla eller gå.
Skulle tro att du skadar dig snart om du fortsätter som du skriver.

Intervall och backträning avråder jag dig till under ditt första år av löpning. Leder/senor/muskler måste få en chans att byggas upp innan man drar igång med detta.

SÅ... Träna max två dagar i sträck och sedan en dag vila.
Det är efter träningen, alltså under vilan kroppen bygger upp musklerna/senor/leder. Vilodagen är bra liksom 8 timmars sömn varje natt.

Du kan alltid ta på dig kläderna och gå 60-90 minuter istället för att springa varje dag. Låt då pulsen ligga på ca: 120-130 slag/min så får du maximal fettförbränning samtidigt som du stärker upp kroppen, istället för löpning som belastar alla muskler och knän maximalt. Du ville väl gå ner i vikt... och då är det inte fel att gå i 60-90 minuter och i snabb takt.
/Roger
Lennart Thilander
1979 • Gävle
#4
5 juli 2007 kl 15:05 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tackar för svaren!

Ska försöka följa råden jag fått. Kan tänka mig att mina knän inte håller så många månader till om jag fortsätter i samma tempo, hade problem med dem när jag var liten med("växtvärk" som de kallade det). Jag borde nog gå ner lite mer i vikt med för att ta bort lite belastning på lederna. 1.89m med 94kg är ju inte som jag vägde förut(132 för 2 år sedan oops) men känner mig fortfarande för tung ibland när jag springer.

Nu dök visst fler frågor upp... istället för som nu att kanske springa 5km om dagen, är det bättre att springa 10km varannan dag tror ni, eller skulle det ge samma risk för skador i längden? Är jag fortfarande lite för tung för att springa sådana långa sträckor? Sprang för första gången i mitt liv 8km igår, och skulle nog kunna springa 15km skulle jag tro rent konditionsmässigt men vågar inte springa så långt ännu p.g.a belastning på senor och sådant. Eller borde jag rentav ta en runda och springa så långt jag bara orkar för att testa?

Tack igen för svaren!

Lelle

1973 • Skänninge
#5
5 juli 2007 kl 15:19 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej.
Jag är som du nybörjare inom området att springa, men jag gjorde det misstaget i höstas att springa varje dag, kanske inte så långt men än då. Det slutade med att jag tappade lusten att springa plus att jag drog på mig en hälsensinfalamation. Inte kul ngt av det. Jag har fått tipset att springa varannan dag, då hinner kroppen att vila och du orkar att springa längre nät du väl springer. Glöm inte att strecha. Min läkare tipsade att det är bra att strecha både yttre och innnre vadmuskeln. Ett tips från en annan nybörjare.
/Malin
Lennart Thilander
1979 • Gävle
#6
5 juli 2007 kl 16:02 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tackar för svar Malin!

Ett av mina problem som jag är lite rädd för är just det där med att tappa lusten. Men jag är inte som många andra att jag gör det till leda sedan förlorar allt intresse. Utan istället när jag vilar eller hoppar över en dag så kan det ibland vara omöjligt att ta sig tillbaka, det är det jag är mest rädd för. Det verkar som det är allt eller inget för mig, men måste försöka träna mig att bli av med den känslan innan jag blir skadad!
Har alltid varit noggrann med stretching, men nu när du säger det där med innre/yttre vadmuskeln så finns det säkert ett flertal muskler jag glömmer, bäst att jag kollar upp!

Tack igen!

Lelle
1981 • Dals-Ed
#7
5 juli 2007 kl 16:06 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
10 km varannan dag låter fortfarande för mycket om du är i en uppbyggnadsfas. Tror säkert att du skulle orka rent konditionsmässigt men risken för skador i knän, hälsenor och behnhinnor är rätt stor och skulle du dra på dig en sån skada kan du vinka adjö till löpträning på ett bra tag.

Intervall ska du absolut inte ge dig på till en början som Roger säger. Då kommer du garanterat dra på dig någon form av skada.

Variera träningen och spring inte varje dag. 5 km tre ggr i veckan i 2-3 månader låter som en bättre start än 10 km varannan dag. Låt det hellere ta längre tid att bygga upp styrkan i benen än att försöka skynda på det hela. Kroppen kommer garanterat säga ifrån på ett eller annat sätt om du går ut för hårt.
Lennart Thilander
1979 • Gävle
#8
5 juli 2007 kl 16:37 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tackar för inlägget Henrik!

Det låter mer och mer riskabelt att springa som jag gör så ska verkligen ta mig i kragen nu och hålla emot även om jag blir sugen att springa varje dag!
Som Roger sa kan jag ju istället gå ut och gå en timme. Eller tänker jag fel nu kanske, om vi säger att jag springer 5km varannan dag sedan går 60-90 minuter de andra dagarna? Är det kanske bättre med 100% vila?

(Vilken tur att anmälde mig här där det faktiskt finns folk som joggar och har lärt sig saker själv, istället för nån gammal kompis som har hört från någon som kände någon när han var liten som hade hört från en gympalärare på 60-talet som sa att något inte var bra, eller var det tvärtom? ...)

Lelle
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#9
5 juli 2007 kl 17:41 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Lelle:
Du ska absolut vila en-två dagar i veckan, om du kan.
Ska du ut och gå så ta en timma i början, inte mer. Man kan faktiskt dra på sig skador med "gång" om man håller en rask takt. (Otroligt men sant.)

Det finns en regel som säger att man inte ska öka sin (löpning) träningsmängd mer än 10% i veckan för att undvika skador. (Bra regel.)

En annan regel säger att om du ska öka mängden ska du lägga in en träningsdag till istället för att öka längden på sträckan. (Svårt, men den funkar bättre än för långa pass i början.)

Annars kan jag bara hålla med Henrik. 3 pass och 5km vardera räcker för att bygga upp kondisen. Går du de andra dagarna går du även ner i vikt och mår skitbra...

Varför inte ta en cykelrunda då och då? Du bygger upp musklerna på framsidan av låret och runt knäna vid cykling och det gör att du undviker knäskador...

Håll ut... Snart är du en väldeffad löpare med fart under skorna. Ge det tid, för du ska väl inte sluta om en vecka eller så?

Löpning = Livslångt välbehag
/Roger
FD Marathonlöpare
Lennart Thilander
1979 • Gävle
#10
5 juli 2007 kl 17:54 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tack igen Roger!

Jag ska följa alla råd jag har fått i den här tråden nu! Men nu dök en följefråga upp eftersom du sa det där med cykeltur. Jag cyklar väldigt mycket, har inte ens körkort, och jag älskar att cykla. Menar du att jag ska byta ut ett joggingpass mot ett cykelpass, eller skulle jag rentav kunna cykla 60 minuter istället för att gå de där 60 minuterna de dagar jag inte joggar?

Och nej jag ska inte sluta om en vecka! :) Nu har jag sett livet från den mörkaste sidan(då jag vägde 132kg och var väldigt deprimerad), så nu vill jag se den ljusa sidan med, och sedan hålla mig där resten av livet!

Stort tack igen!

Lelle
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#11
5 juli 2007 kl 19:11 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Lelle:
Jag vet faktiskt inte hur man ska "översätta" gång mot cykel. Skulle tro att bästa medlet mot övervikt är att köra varierat. Aldrig ensidig träning. Har du förresten ett par riktigt bra skor för löpningen?

Det är pulsen som avgör om du bränner fett. När du går ska du ha 120-130bpm, men på cykel vet jag inte riktigt var man hamnar. Skulle tro att man får ligga i som en rem för att få just de pulsvärdena, men jag är osäker...

Att cykla på stigar i skogen med mountain bike är aldrig fel. Brukade vara hur trött som hellst efter ett av de passen vill jag minnas. (Är några år sedan sist.)
/Roger
Lennart Thilander
1979 • Gävle
#12
5 juli 2007 kl 19:30 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tack ytterligare en gång!

Jag tror också att varierat fungerar bäst på övervikt, jag får ta att växla lite mellan cykling/gång och se om det biter nåt.

Skor. För första gången i mitt liv köpte jag skor som skulle vara bra och inte för att de var billiga. Asics TN641 (det står så på en lapp). Försäljaren sa att om jag skulle ha bättre skor än de så kommer jag över 2000-lappen och det hade jag inte råd med. Fick dessa för 900(nedsatt från 1800 men det kanske var ett säljknep, han sa det var 2007-års modell i alla fall). Hoppas jag inte blev lurad... I början visste jag inte hur jag skulle knyta dem riktigt så fick lite skavsår, men nu fungerar de mycket bra.

Finns en del skogsstigar här som jag ska testa mountain bike:n på!

Lelle
1973 • Åkersberga
#13
5 juli 2007 kl 20:40 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Enligt duktiga vänner brukar man "översätta" jogg som dubbelt så jobbigt som cykling. Dvs springer du 30 min ska du cykla i 60 min för att det ska vara jämförbart.

Säger som alla andra: variera! Lättare sagt än gjort ... jag är själv jättedålig på det nu sommartid, restan av året går jag på gymmet och kör styrketräning också men dessa underbara sommarkvällar hamnar jag alltid i joggingspåret istället för instäng på gymmet!

Roger: som vanligt är de lärde lite oense där om hur man ska träna bäst för att förbränna mest fett. Visseligen så bränner man procentuellt mer på en låg puls men håller man en högre puls så bli å andra sidan den totala förbränningen högre. Sen beror det ju också på hur länge man orkar...

Om man ska se gång som vila eller motion beror väl på hur van man är att gå. Jag som har flera stora hundar går ju dagligen 1-3 timmar, tränings- som vilodag. Är man dock helt otränad så innebär ju detta träning och därmed inte en uppbyggande vila.

Färdigskrivet, ska ut och spinga med ena vovven :-D Är sugen på milspåret men är rädd att klockan är lite för mkt för det nu!
1981 • Dals-Ed
#14
5 juli 2007 kl 20:59 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
När vi ändå är inne på skogstigar kan jag starkt rekommendera att du även springer på just stigar, grusvägar eller särskilda motionsrundor i skogen då och då. Kanske varannan gång? Varvar själv asfalt med skogsterräng i min träning.
Det ojämna men mjuka underlaget är skonsamt mot knän och leder samtidigt som du bygger upp en enorm styrka bl a runt fotlederna. Efter någon månads träning i skogen kan du stuka till foten rejält och ändå fortsätta utan smärta som inget hänt.

Asics är populärt här i krokarna vad jag vet. Har själv ett par som jag är enormt nöjd med så tror knappast du köpte grisen i säcken.

Du är själv inne på helt rätt spår med att hålla emot i början. Det ÄR frestande att ge sig ut och fetköra länge och ofta men vi är alltför många som gjort det i olika form och fått lida för det med olika skador som följd. Kan du undvika det i din träning är det en stor bonus.
Lennart Thilander
1979 • Gävle
#15
6 juli 2007 kl 12:17 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tackar för de ytterligare tipsen!

Tar första vilodagen idag, tänker testa med full vila och se vad kroppen säger om det! Det farligaste är nog att det blir svårt låta bli att fylla "tomrummet" med att äta istället, hehe...

Tog också och kollade upp lite mer stretchövningar som jag ska använda mig av. Har nog använt alldeles för utdaterade stretchövningar som man lärde sig i skolan för 20 år sedan.

Tack för all hjälp!

Lelle
Linda Sernfalk
1981 • Stockholm
#16
7 juli 2007 kl 11:09 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Lennart

Jag håller med de andra om att du ska ta det lugnt i början.
Jag har som du ett sug efter att träna varje dag och det gör jag nu också. Men jag har byggt upp det under några år. Jag vill bara tipsa dig om triathlon. Där kör man ju simning, cykel och löpning och då kan man ju dela upp vilken dag man kör vad utan att bränna ut sig för du jobbar med olika muskler.

Jag började med 5 pass fördelade på de olika disiplinerna och två hela vilodagar i veckan.
Nu kör jag ca 10 timmar i veckan sammanlagt (och har en aktiv vilodag).
Henning Looström
1973 • Lund
#17
7 juli 2007 kl 11:40 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Lelle! Strongt jobbat, nästan 40kg!
När jag tränar som jag skall har jag två vilodagar per vecka. Tänk dig vilodagarna som en del av din träningshelhet, de är nödvändiga för att din träning skall fortsätta funka.
När det gäller variation på träningen kan jag rekommendera kampsport. Tränar, eller om man så vill, sliter på andra delar av kroppen än löpningen.
Ja, man kan börja med kampsport i vuxen ålder, nej man måste inte vara vig för alla sorters kampsport.
1955 • Västra Frölunda
#18
7 juli 2007 kl 12:36 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Kul läsning Lennart och grattis till din viktminskning.

Själv har jag gått ned 22 kilo men har mycket kvar som skall bort. Däremot löptränar jag regelbundet numera, strax under 200 km/ månad.

Jag har deltagit i både 6h och 12h-lopp. Senast förra lördagen sprang jag 71,2 km.

Jag tror det är väldigt individuellt hur mycket man kan springa med övervikt. Viktigt är dock att man lär känna kroppens signaler, respekterar dessa signaler och bromsar upp träningen i tid.

Jag vågar ännu inte satsa på snabba intervallträningar just på grund av skaderisken. Däremot kör jag kanske 5x1000 meter. Då har jag en fart strax under min tänkta "tävlingstid" på ett 6-timmarslopp. Dvs det går ganska sakta.

Så i lagom tempo, med god hörsamhet på kroppens signal kan även överviktiga springa, men blanda gärna underlag m.m

Jag väger trots min viktnedgång 117 kilo.
www.lekeberg.eu

Anna
1984 • Falun
#19
7 juli 2007 kl 13:29 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Okej, om ni säger att i början går det bra med 5km tre ggr i veckan, vad ska man göra om man inte orkar 5km utan typ 3?Ska man då köra 5 pass istället eller?Jag började med löpning en månad sen och är frustrerad över vad lite jag kan - mellan 2,5 och 4,5 km ungefär.

Lelle, hur gjorde du för att tappa vikten?Var det bara träningen eller också att du samtidigt åt mycket mindre?
1955 • Västra Frölunda
#20
7 juli 2007 kl 13:56 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Det tog sex månader av regelbunden träning innan jag kunde springa 3 km i följd. Jag springer och varvar med gång. Hjärtat får därmed arbetat hela tiden men kroppen skonas.

Idag kan jag springa 3 timmar i sträck men så har jag nu tränat i 18 månader för att nå dit.

Det tar tid att få resultat
www.lekeberg.eu
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.