3 augusti 2016 kl 13:51
#6: Ja, intressant med vVO2Max som mäter både VO2Max (aerobisk kapacitet) och löpekonomi och därmed bättre mått på prestationsförmågan.
vVO2Max är alltså den långsammaste hastigheten när man har uppnått 100% VO2Max. Bra förklaring bl.a. här:
http://running.competitor.com/2015/11/training/workout-of-the-week-billats-30-30_33782vVO2Max och VO2Max tillsammans blir Jack Daniel's klassiska VDOT. VDOT beräknas utifrån en tid i en tävling och utifrån det kan man beräkna tider på andra distanser, liksom vad man bör ha för hastigheter vid olika former av träning.
Enligt
http://home.trainingpeaks.com/blog/article/testing-your-fitness-with-a-speed-and-distance-dev står VO2Max för ca. 70% av skillnaderna i prestation mellan olika löpare, där bl.a. löpekonomin står för övriga 30%.
vVO2Max och VO2Max handlar ju dock om hastighet/tempo. Laktattröskeltestet mäter vilken puls man har vid laktattröskeln/mjölksyratröskeln och utifrån det kan man beräkna de pulszoner som man ska röra sig inom vid olika typer av träning. Det kan man bl.a. läsa mer om här:
http://home.trainingpeaks.com/blog/article/joe-friel-s-quick-guide-to-setting-zonesDet låter som #6 säger att ett laktattröskeltest kan vara värt pengarna, just för att få fram korrekt träningszoner för att träningen ska ge mest effekt.
Medan VO2Max-testet i princip lika gärna kan ersättas av ett konditionstest på egen hand på en runda där man normalt springer, för att jämföra sin egen kondition från test till test, vilket fler av er är inne på. På så sätt kan man också lättare se vilka hastigheter man bör ha vid träning på just den typen av terräng man normalt tränar i. Eller så gör man egna tester på löpband som #7 föreslår.
Tack för intressanta inlägg och tankeväckare!