3 februari 2016 kl 15:45
@Patrik&Patrik: Ni har rätt båda två. Äter man fler kalorier än man gör av med går man upp i vikt över tid. Det är det där "gör av med" som gamla teorier, och en del nya, inte haft riktig kläm på.
Enkla teorier räknar med "baskonsumtion" för att hålla sig vid liv i vila och lägger till muskelarbete. Men det har varit känt urlänge att en del kalorier förbränns bara för att ge värme ( i bruna fettceller ) och det finns säkert en massa processer i kroppen som inte är konstanta som ger små "energiförluster" var för sig men tillsammans betyder något. Viktigast är kanske den stora mängd bakterier vi har främst i tarmarna som nallar av maten samtidigt som somligt görs tillgängligt som annars inte kommit kroppen tillgodo.
Slutligen har forskare rätt nyligen insett, som jag nämnde, att en del ätna kalorier inte tas upp utan passerar rakt igenom, och att den andelen dessutom kan styras av kroppen till viss del.
Summan av detta blir att det är inte så enkelt som att samma matintag men ökad träning ger viktnedgång eller tvärtom. Men vem äter exakt samma mat i samma mängd vecka efter vecka? Och rör sig lika mycket förutom träningen? Möjligen kan man få möss att göra det.
För praktiskt bruk är det däremot oftast så enkelt som att mindre portioner av samma mat leder till viktminskning (eller bromsad ökning) och tvärt om, förutsatt att man annars lever likadant. Däremot är vanligen en omläggning av kosten och eventuellt mer motion ett mer genomförbart sätt att gå ner i vikt på.