Löpning Träning 7 inlägg 5728 visningar

Belastning/slitage - snabbt/långsamt på löpband

Niklas
1986 • Trollhättan
#1
21 januari 2016 - 10:36
Gilla
Tänkte höra med er om det kan vara värt att prova snabbare men klart kortare löppass på löpbandet för min del, då mina leder har lite besvärligt med att springa lite längre sträckor såpass ofta som jag vill springa nu (3 pass / vecka)...

Jag klarar precis av att hålla smärtan i lederna på en acceptabel nivå när jag försökt att springa lite kortare än tänkt ännu (ca 7km senast exempelvis, ist för tänkta 10k varje gång), men det är ändå med viss smärta jag avslutar varje pass. Rätt vad det är går det väl inte över på ett par dagar heller gissar jag.

Så frågan är, då mina muskler inte verkar ha några som helst problem att springa vare sig fort på kortare distans eller rätt länge i lägre tempo (ca 2h i 5:30 på platt), och det enbart är lederna som verkar ogilla att jag försökt springa så långt per vecka, om det kan fungera att köra löppassen klart fortare än tidigare, och kanske halvera sträckan? Jag är i dagsläget ute efter två saker med passen, dels att få mer löpvana så lederna anpassar sig och till slut klarar mer löpning, dels bara bränna lite kalorier (ca 500 kcal per pass räcker nu).

Kan lederna ta mindre stryk vid intensivare löpning över kortare distans/tid om musklerna tvingas ta en större roll på något vis, eller är det önsketänkande, och belastningen enbart blir större överallt?

Annars, jag har börjat leka med att köra olika lutningar och hastigheter på bandet under passen för att inte få det för statiskt...men har inget bra upplägg. Inte testat något förprogrammerat program på löpbanden än..
1973 • Åkersberga
#2
21 januari 2016 kl 12:02
1 Gilla
" Kan lederna ta mindre stryk vid intensivare löpning över kortare distans/tid om musklerna tvingas ta en större roll på något vis, eller är det önsketänkande, och belastningen enbart blir större överallt? "

Det ligger mycket i det, du involverar större och fler muskelgrupper som jobbar aktivt vid högre belastning och oftast bränner du lika mycket eller mer på det kortare passet i.o.m. att intensiteten varit högre.
Niklas
1986 • Trollhättan
#3
21 januari 2016 kl 12:34
Gilla
Intressant! Ska se om jag kan köra någon typ intervallträning med hög frekvens och se hur benen mår efter det.
1991 • Äppelbo
#4
21 januari 2016 kl 12:55
1 Gilla
Det här är svårt att svara på, den gamla dängan om att "det är fart som dödar" stämmer ju inte på allt och alla - en del tycks bli mer slitna av många löpta kilometrar. Det som jag skulle säga är viktigt är att säkerställa att du kan löpa med god, avslappnad teknik i den högre farten. Om tekniken fallerar när farten höjs hade jag sagt att det är ett riskprojekt.

Antar att det man helst vill rekommendera är det mindre spännande: löpträna varierat. Måste du köra antingen eller? Kan du inte låta passen ha olika syfte, längd, intensitet? :-)
Niklas
1986 • Trollhättan
#5
21 januari 2016 kl 15:40 Redigerad 21 januari 2016 kl 15:48
Gilla
Jo det är klart Sigrid. Det är ju skillnad på slitage och slitage dock, musklerna och muskelfästena får säkert en rejäl prövning när man kör högintensivt, lederna kanske får det värre om man springer länge och helt enkelt gör rörelsen så många fler gånger, även om den är mindre ansträngande för musklerna i det lägre tempot, så som jag tänker mig det iaf. Mycket säkert beroende på formen som du säger. Jag tror dock att jag nästan har en tendens att skärpa mig mer när jag springer fortare. Runt 13 km/h och över så får jag verkligen tänka på hur jag bär upp hela kroppen och att jag sätter ner fötterna rätt. Saktar jag in så blir det givetvis lättare, men risken är att jag blir lite slapp rent generellt då det går "för enkelt" på så sätt. Jag har en tendens att mer få för långa löpsteg ju långsammare jag springer också (inom det vanliga "fönstret" då). Vid och långsammare än 10 km/h på löpband så tappar jag formen totalt.

Men givetvis har du rätt i att varierad träning på sikt är att eftersträva. Jag vill mest ha en "standardrutin" att utgå ifrån för nu, även om det inte riktigt funkar så med kroppen helt, och det är jag medveten om.
Niklas
1986 • Trollhättan
#6
21 januari 2016 kl 20:46
Gilla
Testade en variant med snabb gång följt av några minuter i 14km/h på 1% lutning, sen tillbaks till snabb gång ett par minuter (i 4% lutning för att hålla kaloriförbrukningen uppe, och variera) för återhämtning, och repeterade det i ungefär 40 minuter, 7 km. Uppskattar att löpningen varade i ca 25 minuter totalt av det. 520 något kcal enligt mätaren som var inställd på min vikt iaf, men det är ju bara en fingervisning. Det kändes som att det tog riktigt bra iaf, så det känns rimligt. Benen känns fräscha nu såhär några timmar efter, får hoppas det är samma imorgon, isf kan jag hittat något som skonar mina knän en del just nu.

Vore så skönt om jag slapp köra helt annan cardio, att jag iaf kan köra löpning varje pass.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
22 januari 2016 kl 11:26
Gilla
Testa lite snabbare och kortare intervaller, ex 2 min i din milfart följt av gång/jogg i 1 min.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.