Löpning Träning 23 inlägg 3308 visningar

Sjukdomstillstånd

Mille
1987 • knivsta
#1
14 januari 2016 - 09:22 (Redigerad 14 januari 2016 - 09:28)
Gilla
Hej alla kloka därute. Jag behöver verkligen hjälp. Jag blir väldigt ofta sjuk/förkyld med halsont nästäppa och hosta. Immunförsvaret är något jag haft problem med sedan jag fick twar som 19åring. Sedan har det löpt på med regelbundna förkylningar efter det, Men för 3år sedan gjorde jag misstaget att tävla med pågående irritation i halsen som givetvis blev en lång förkylning efteråt. Sedan den dagen blir jag alltid och då menar jag alltid sjuk om jag kör ett lite för hårt pass. Har det något samband?? Jag har kollat upp alltihop både vc och sjukhus. Hjärta lungor blodkroppar ja egentligen har man nog kollat det mesta. Allt pekar på samma sak jag är fullt frisk från åkommor. Ska sägas att man opererat bort mina halsmandlar sedan gammalt samt näsan pga väldigt trånga näsgångar. Jag är alltså förkyld /sjuk 5-6 månader totalt per år i snitt över senaste 5 åren. Så ligger den deppiga verkligheten till. Jag försöker leva hälsosamt sover bra äter mycket vitlök grönsaker samt övriga vitaminer. Finns det någon med samma problem där ute?!?! Kan jag göra något för att förebygga detta som jag missat?! Finns det någon privat klinik där ute som någon kan tipsa om!? Kan som bakgrund även nämna att jag hållit på med friidrott och i synnerhet löpning i 11 år innan jag fick min twar som tvingade mig avsluta den satsningen. Så jag kan lyssna på kroppen jag vet hur man tränar korrekt men det hjälper inte. Så snälla alla tips välkommna. Jag har krigat med sjukvården väldigt länge då jag såklart inte vill acceptera detta eftersom jag har svårt att köpa att en fullt frisk person ska vara såhär sjukdomsdrabbad. Vill inget hellre än att kunna träna på normalt.
< < < 1 2 > > >
1952 • Varberg
#2
14 januari 2016 kl 09:35
Gilla
Det finns ju en orsak som går att påverka och det är allergi, men det är kanske redan kollat. Om det är lika besvärligt på vintern som sommaren så får orsaken sökas i gruppen pälsdjur, kvalster mm. Fukt/mögel i bostaden är också en sådan påverkbar orsak.
Mille
1987 • knivsta
#3
14 januari 2016 kl 09:48
Gilla
Gråbo och timotej 2 grässorter på sensommaren. Jag har faktiskt funderat i de banorna. De längsta förkylningarna har jag alltid på höst/vintern. Kanske borde kontakta vc igen för att be dem kolla allergi på nytt.
1952 • Varberg
#4
14 januari 2016 kl 10:09
Gilla
Förutom det jag nämnde ovan så kan det vara bra att kolla näshåla, bihålor.
Irene
1968 • Åstorp
#5
14 januari 2016 kl 11:10
Gilla
Kolla astma också. Astma är krångligare på vintern, påverkas ofta negativt av köld.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
14 januari 2016 kl 13:34
Gilla
Sjukvården kan tyvärr inte allt. Själv hade jag virusinfektion(?) i sex respektive fyra månader två vintrar i rad för många år sen och har innan dess dragits med förhöjd slembildning i ett par decennier efter en influensa. Men du har det visst klart värre!
Kan bara tipsa om att prova att springa med värmeväxlare, LungPlus eller vad de heter. Har inte gjort det själv men tänkt tanken, det ska ju minska nedkylning och uttorkning av andningsvägarna vid kyla. Om du går ner efter ett lite tuffare pass i sommarvärme är det väl ingen lösning förstås.
1976 • Sollentuna
#7
14 januari 2016 kl 14:39
Gilla
Testa att utesluta olika saker i din kost, tex. gluten, komjölk, sötningsmedel etc. Detta måste man ju testa under en ganska lång tid för att märka nån skillnad förstås.
Veronica Byström
1971 • Bjästa
#8
14 januari 2016 kl 22:14
Gilla
Min syster hade likande symtom och återkommande kraftiga förkylningar/infektioner. Ovanligt ofta.
Hon träffade en läkare som via blodprov konstaterade IgA- brist. En immunologisk "defekt " som påverkar infektionskänsligheten i näsan och svalgets slemhinnor. Kolla http://www.immunbrist.se/immunbristsjukdomar.html




Mille
1987 • knivsta
#9
16 januari 2016 kl 06:21
Gilla
Stort tack alla för tips och råd. Jag tänker pröva allt ni föreslår. Hoppas verkligen kunna gå till botten med detta. Veronica är imumbrist dem konstaterade hos din syster något man kan behandla?!
Niklas
1986 • Trollhättan
#10
16 januari 2016 kl 14:53
Gilla
Kanske är på tok för enkelt för detta, men något jag kör på som har en bevisad effekt på att just hålla immunförsvaret starkt är extra zink. Slänger i mig två tabletter varje morgon (apotekets egna tillskott) och tänker inte mer på det. Sedan jag började för något drygt år sedan har jag haft extremt få förkylningar, varav inga mer än väldigt snabba och små, och då hade jag rätt många och jobbiga förkylningar åren dessförinnan. Har ändrat annat i mitt liv med på denna tiden som säkerligen spelar in, men zinket är inte så dyrt och ofarligt att stoppa i sig lite extra, så jag tänker fortsätta iaf. Jag väljer att tro att det har gjort skillnad för mig.
Mille
1987 • knivsta
#11
16 januari 2016 kl 15:01
Gilla
Tack så jättemycket Niklas. Det ska jag helt klart pröva! Hur ofta ungefär var du förkyld innan och ungefär hur långvariga?
Niklas
1986 • Trollhättan
#12
16 januari 2016 kl 15:34
Gilla
En höst/vinter hade jag säkert tre-fyra "vanliga" förkylningar och en rejäl långkörare. Den värsta lämnade mig med en rethosta jag inte helt blev av med på ett år. Någon annan säsong hade jag många mindre förkylningar och någon/några vanliga, men kände mig snuvig och allmännt hängig jättelänge i sträck. Vet inte exakt hur långa eller så, men en vanlig förkylning så tänker jag mig runt en till två veckor där man hinner med hela köret, snorig/tät, ont i halsen, ledvärk, en släng feber någon/några dagar ev, jobbig hosta osv. Sist jag hade en förkylning nu (ta i trä) som satt i längre än två-tre dagar var antingen hösten 2014 eller vintern innan. Som sagt levde jag inte alls lika hälsosamt tidigare så det är säkert en viktig faktor med.
1972 • Trångsund
#13
16 januari 2016 kl 17:48
Gilla
Jag hade stora problem med mitt immunförsvar och tätt återkommande förkylningar under de fyra år som jag bodde på en väldigt regnig och fuktig ort i Västergötland. Jag tror att fukten påverkade mig negativt. I vilket fall blev jag hjälpt av en homeopat som gav mig ett par behandlingar samt rekommenderade några homeopatiska preparat. För mig vände det direkt och jag blev starkare och förkylningarna kom allt mer sällan. Jag vet ju såklart inte om det var placeboeffekten som hjälpte mig, men jag har efter detta mycket stor respekt för den homeopat som jag var hos. Jag vet fler som upplevt samma sak så det här är nog ändå mitt bästa tips. All lycka!
Eric Söderman
1981 • Norrköping
#14
17 januari 2016 kl 06:46
Gilla
Många som äter lågkolhydratkost säger att de får färre eller mildare förkylningar.
JB
1977 • Vendelsö
#15
17 januari 2016 kl 09:16
Gilla
Har haft liknande symtom. Löser sig för mog med Nasonex (nässpray) och allergitabletter.
1981 • Vegan Runners
#16
17 januari 2016 kl 09:40
1 Gilla
Åsa: fantastiskt att du blev bättre, men det är inte schysst att rekommendera homeopati till andra, särskilt inte till någon som är återkommande sjuk och i behov av fungerande sjukvård.

Homeopati är rent påhitt och fungerar lika bra som att skicka en önskelista om att bli frisk till tomten.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Homeopati
JB
1977 • Vendelsö
#17
17 januari 2016 kl 11:32
Gilla
#16 Orkar man vänta till julafton så är det värt att skriva på listan till tomten :).
Oldboy
1952 • Danderyd
#18
17 januari 2016 kl 15:22
Gilla
Man ska inte underskatta placeboeffekten! Gäller LCHF, andra dieter och allehanda tillskott också.
Mille
1987 • knivsta
#19
17 januari 2016 kl 15:28
Gilla
Tack så jättemycket för alla tips och råd. Nasonex hjälper tyvärr föga för mig. Är född med trånga näsgångar och hals. Läkarna har gjort vad de kan angående näsa och hals påstår dem. Jag håller på provar just nu att lägga om kosten markant får se om det kan göra någon skillnad. Tack Åsa för tipset men jag får nog avstå just homeopati, klockrent att det fungerade för dig dock! :-) jag har börjat med lite mera låghydratkost Eric för o se om det kan göra någon skillnad. Jag är oerhört tacksam att ni alla kommer med input och förslag. Jag fortsätter prova mig fram.
Mille
1987 • knivsta
#20
17 januari 2016 kl 15:34
1 Gilla
Självklart inte Oldboy. Men detta har pågått så länge nu så känns inte som otur längre. Något som är tok eller att jag behöver göra någon förändring och bryta mönstret åtminstone. Jag vet att trånga gångar ökar infektions risken i näsa/hals. Försöker skölja näsan ta hand om mun hygienen på bästa sätt. Eftersom det var 9år sedan jag hade twar borde inte den historien spela in tycker jag. Jo visst finns det säkerligen ofta en placebo effekt hos oss människor tveklöst. Men tror inte det hjälper i detta fallet tyvärr.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.