Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 690 visningar

Batteritid i GPS-mottagare

Timo Hoffren
1965 • Göteborg
#1
14 september 2008 - 22:57
Gilla
Jag undrar vad det är som drar batterier i en GPS-mottagare.

Läste bl.a om Polars olika produkter och batteritid.
Klocka RS800, batteritid 1 år (1tim/dag)
pulsband batteritid 2 år (3tim/dag)
Fotpod s3 50 timmar
GPS G3 10 timmar hög effekt, 15 timmar låg effekt.
G3´an använder dessutom ett AAA-batteri medan t.ex fotpoden har ett CR2032-knappcell.

Jag tycker att en GPS i princip bara är en lite mer avancerad radiomottagare och därmed borde dra minimalt med ström, men uppenbarligen har jag fel. Eftersom det dessutom finns ett hög och lågeffektläge på G3-an så innebär det att strömförbrukningen på något sätt ät kopplad till noggrannheten i positionsangivelsen.
Det kan inte heller vara kommunikationen mellan G3 och RS800 som drar batterier, eftersom t.ex en Garmin forerunner har samma usla batteritid.

Så kort och gott, vad kan det vara som drar så mycket ström i GPS´en?
Johan H
1976 • Göteborg
#2
15 september 2008 kl 09:50
Gilla
Troligtvis är det processorn då det är en hel del beräkningar som behöver göras för att beräkna GPS-positionen.
1965 • Borås
#3
15 september 2008 kl 12:08 Redigerad 15 september 2008 kl 12:09
Gilla
Inte för att jag är någon teknisk expert men en ren lekmanna gissning är väl klockan bearbetar mer information än vad en vanlig pulsklocka gör, lite det som Johan är inne på.

Förutom den vanliga informationen så är det även då informationen den samlar in i från satelliterna som skall samlas in, bearbetas, lagras och även visas upp på skärmen. Beräkningar om hur lång man har sprungit skall räknas ut, kilometertider lika så och så vidare.

Det är med andra ord en mängd beräkningar hela tiden man har på klockan. Jag vet inte hur mycket information som just den klockan och den GPS´n du nämner lagrar men jag har en Garmin 305 och ser jag i den fil som klockan lagrar data i när jag tankar över från klockan till datorn så är det väldigt mycket.

Satt just igår och kollade igenom en sådan fil för att få lite hum om hur den var uppbyggd. Det var ifrån ett kort 20 minuters träningspass men ändå så var det upp emot 1000 lagringar och varje lagring innehöll då förutom två värden för position, även altitud, distans, puls och tid (plus något mer som jag inte minns nu). En del av dessa beräknas, tex distansen. Men allt skall samlas in och även lagras.

Så nog drar en GPS ström, det är ju som en liten dator man har på armen. Har du själv en vanlig bärbar dator (laptop) så kör den på batterier en dag och låt den arbeta kraftigt hela tiden, då ser du att batterierna går snabbt åt.

EDIT: Kom på en sak, själva mottagaren måste ju dra en del ström också. Förmodar jag i alla fall. Min 305 har (i bästa fall) kontakt med 12 satelliter och att samla in info ifrån alla dessa 12 kostar nog på också.
Timo Hoffren
1965 • Göteborg
#4
16 september 2008 kl 21:55
Gilla
Tack för svar och funderingar.

Det är väl lite som ni är inne på, att det krävs en hel del beräkning för att räkna ut position mm.

Kul att ha något att fundera över på träningsrundorna iallafall, att veta allting måste vara oerhört trist;
Sven Andersson
1966 • Kista
#5
16 september 2008 kl 22:21 Redigerad 16 september 2008 kl 22:34
Gilla
Sirf III-chipet som sitter i Forerunnrarna (och även Polars GPS:er) har också en mycket större mängd av något som kallas "korrelatorer" än vad andra GPS-chip har. Typ 200 000 st eller nåt. Exakt hur dessa fungerar vet jag inte, men bidrar, tror jag, till den ökade radiomottagningskänsligheten på något sätt. Hursom lär de ju vilja ha en massa elektroner att leka med.

Hittade detta citat här: http://store.mo-co-so.com/usb-sirf-iii-gps-receiver-p-4.html

"Unlike the lengthy sequential search process of traditional GPS architectures, the SiRFstar III architecture has the equivalent of more than 200,000 correlators and enables fast and deep GPS signal search capabilities that result in significant improvement over today´s architectures that contain a few hundred to a few thousand correlators."

Ännu bättre länk: http://gpstekreviews.com/2006/12/20/sirf-star-iii-gps-chipset-%E2%80%93-powering-location-aware-mobile-gps-devices/ ...
... som hävdar att detta ger LÄGRE strömförbrukning... oops :-)
Mikael Forsström
1961 • Vega
#6
17 september 2008 kl 08:45
Gilla
Det är riktigt som ni säger här ovan att GPS-mottagaren är en liten dator i sig själv. Lösningarna bygger runt GPS-chip som innehåller radiomottagare, processor, minne etc.
Fram till nu har egentligen inte kraven på låg strömförbrukning varit så drivande på utvecklingen, men nu när GPS-mottagare börjar byggas in i mobiltelefoner och klockor blir det förstås viktigt. De absolut senaste GPS-chipen är också betydligt strömsnålare än sina föregångare. Man kan på goda grunder anta att nästa generation blir ännu bättre. Så den som kan ge sig till tåls kan se fram mot bättre GPS-klockor om något år eller så. Förhoppningsvis ökar också konkurrensen så att priserna kommer ned på rimligare nivåer.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.