15 september 2008 kl 12:08
Redigerad 15 september 2008 kl 12:09
Inte för att jag är någon teknisk expert men en ren lekmanna gissning är väl klockan bearbetar mer information än vad en vanlig pulsklocka gör, lite det som Johan är inne på.
Förutom den vanliga informationen så är det även då informationen den samlar in i från satelliterna som skall samlas in, bearbetas, lagras och även visas upp på skärmen. Beräkningar om hur lång man har sprungit skall räknas ut, kilometertider lika så och så vidare.
Det är med andra ord en mängd beräkningar hela tiden man har på klockan. Jag vet inte hur mycket information som just den klockan och den GPS´n du nämner lagrar men jag har en Garmin 305 och ser jag i den fil som klockan lagrar data i när jag tankar över från klockan till datorn så är det väldigt mycket.
Satt just igår och kollade igenom en sådan fil för att få lite hum om hur den var uppbyggd. Det var ifrån ett kort 20 minuters träningspass men ändå så var det upp emot 1000 lagringar och varje lagring innehöll då förutom två värden för position, även altitud, distans, puls och tid (plus något mer som jag inte minns nu). En del av dessa beräknas, tex distansen. Men allt skall samlas in och även lagras.
Så nog drar en GPS ström, det är ju som en liten dator man har på armen. Har du själv en vanlig bärbar dator (laptop) så kör den på batterier en dag och låt den arbeta kraftigt hela tiden, då ser du att batterierna går snabbt åt.
EDIT: Kom på en sak, själva mottagaren måste ju dra en del ström också. Förmodar jag i alla fall. Min 305 har (i bästa fall) kontakt med 12 satelliter och att samla in info ifrån alla dessa 12 kostar nog på också.