Triathlon Cykel - Triathlon 10 inlägg 12092 visningar

Kombinera löpning med cykel

1980 • Ljungskile
#1
22 september 2015 - 09:21
Gilla
Hej,

Jag är egentligen inte en triatlet (inte ens ambitionen till att vara det finns där) men jag springer en hel del. Men jag funderade lite på vart man kan få ett bra svar på min fråga och jag kom fram till att det bästa borde vara här hos er.

Jag springer en hel del. Det brukar bli 60-70km per vecka. Jag skulle gärna öka lite, men samtidigt så märker jag på kroppen att smärtan inte alltid känns helt bra. Jag tänker mig därför cykling som ett komplement. Alltså ett sätt att kunna öka träningsmängden utan att helt köra slut på knän, benhinnor etc.

Vad tror ni om det som plan? Går det att lägga till cykling när man redan ligger nära max på löpningen? Är det verkligen mindre slitsamt för kroppen att cykla (jag hör många som säger det)? Vilka platser på kroppen kan jag istället förvänta mig skador när jag cyklar? Och kan jag förvänta mig bättre resultat i löpningen genom att lägga till extra cykling?

Många frågor, men jag har inte så mycket erfarenhet från cykling. Än mindre vad det finns för för och nackdelar med att cykla och springa i kombination. Men det är ju sånt som ni är experter på, eller hur?
Sami Aaraj
1972 • Västra Frölunda (Önnered)
#2
22 september 2015 kl 10:40
Gilla
Går alldeles utmärkt! Börja med att köra återhämtningsträning på cykel, alltså lugna pass på 60 min eller kanske längre om du vill få lite mer träningstid och förbränning.

Jag har ersatt två löppass med två cykelpass, och kör dessa pass då hårt för att bygga benstyrka och även Vo2max träning (då på trainer). Går utmärkt kombinera löp och cykel. Sen jag började med detta har min skadeproblematik i hälsenor, hälsporre etc minskat drastiskt!
Andreas Ericsson
1979 • Göteborg
#3
22 september 2015 kl 21:19
Gilla
För min del känner jag att cyklingen är mycket mindre slitande på kroppen. Har inga problem att köra ett hårt intervallpass på cykeln för att dagen efter springa relativt hårt. Kör jag ett hårt löppass behöver min kropp en lugn dag efteråt. Tänk på att ha en vettigt inställd cykel.
Sami Aaraj
1972 • Västra Frölunda (Önnered)
#4
23 september 2015 kl 07:29
Gilla
Helt enig med Andreas!
1983 • Västervik
#5
6 oktober 2015 kl 06:46
Gilla
Går klockrent. Tips även att köra brickpass dvs pass där du kombinerar cyklingen och löpningen. Börja med 1 timma hård cykel följt av ett snabbt ombyte för att därefter springa hårt i 45 min - 1 timma. Öka sedan efter hand för att få upp mängden. Börja med att köra 1 pass i vecka och öka sedan till max 3. Bra träning för den centrala kapaciteten. Få mkt träning utan att slita för hårt på kroppen och lär sig skruva upp tempot när du resan har lite sega ben. Ett tips bara.
1972 • Landvetter
#6
14 oktober 2015 kl 22:08
Gilla
Viktigt om du vill få effekt av cyklingen är att jobba med träning som syftar till att höja din centrala kapacitet. Annars blir du nog bara bättre på att cykla och det var ju inte målet, om jag förstod dig rätt.

1980 • Ljungskile
#7
17 oktober 2015 kl 17:28
Gilla
Tack för alla tips.

Erik, jag får se till att prova på ett sånt där brickpass. Det låter vettigt. Min fina klocka visar på väldigt långa återhämtningstider när jag kör långa hårda pass så det blir inte så ofta jag kör dem. Jag vill ju snart ut och träna igen... Kanske kan det gå lättare om jag kör slut mig på cykel först..

Mattias, förklara gärna det där med central kapacitet. Hur borde jag träna då? Just nu så cyklar jag så fort jag kan 15km upp och ned för massa backar (till eller från jobbet i full träningsmundering). Det går inte så fort, mestadels för att jag inte är någon duktig eller van cyklist än. Men det känns allt i benen att man gjort något.
1972 • Landvetter
#8
23 oktober 2015 kl 23:46
Gilla
Olle, central kapacitet är blod, hjärta lungor. Kör intervaller om 3-5 min stenhårt på hög kadens varvat med vila mellan med låg ansträngning i 3-4 minuter.
1965 • VÄSTERÅS
#9
18 mars 2023 kl 17:23
Gilla
När jag gick på högskolan, så gjorde jag ett slags experiment kan man säga. Under 9 veckor, så sprang jag 3 ggr/vecka antingen intervall eller snabbdistans och cykelintervaller 2 - 3 ggr/vecka. Det gick bra att kombinera då, men idag skulle jag gått sönder tror jag. Men betydligt lindrigare än bara löpning.

Hur gick det då. Jo min kondition ökade över 12 % från en redan rätt hög nivå. Samma testmetod båda gångerna. Däremot blev jag möjligen 5 % snabbare på att springa. Det är väl också vad andra har dokumenterat. Jättebra sätt att höja konditionen, men ökningen är mindre i respektive idrott. Sen är det väl frågan vad du vill med en sån satsning.

Är det löpning du vill bli bättre på ska du nog springa mer, men 2 undagsvis 3 pass med högre intensitet per vecka. Resten lugnt verkligen lugnt. Gör du en mil på 40 min, så kan den mesta distans gå ca 55 min/mil. Då vänjer du succesivt kroppen vid belastningen. Men visst kan du byta ut en löpdistans med cykel eller lägga till. Det blir knappast sämre, men inte garanterat bättre.
Anette Edman
1966 • Årsta
#10
20 mars 2023 kl 22:05 Redigerad 20 mars 2023 kl 22:06
1 Gilla
Jag är främst cyklist men springer en del t ex när jag gör klassikern och har även sprungit ett maraton och trailvasan två gånger plus ett antal kortare lopp.

Min erfarenet är att jag fått betydligt bättre resultat i löpningen de år jag cyklat mycket och sprungit mindre jämfört med de år då jag sprungit lite mer. Forftarande låga löpvolymer jämfört med de flesta i det här forumet.

Min erfarenhet är att löpning sliter mycket mer på kroppen och att det för mig har lönat sig bättre att bygga kondition genom cykling, som man ju kan hålla på med i många timmar och göra flera gånger i veckan utan att bli sliten på det sätt jag blir av löpningen.

Jag märker också att efter löplopp påverkas min cykling negativt i ungerfär lika många veckor som loppet är i mil, men däremot har jag inte haft några problem att löpträna efter längre cykellopp.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.