Löpning Träning 73 inlägg 26145 visningar

Envist fett vägrar brännas trots ökad träning

Niklas
1986 • Trollhättan
#1
2 oktober 2015 - 22:30
1 Gilla
Hej!

Jag har fram tills för några månader sedan gått stadigt neråt i vikt, från en bit över 110kg till strax över 70kg, och är rent viktmässigt absolut nöjd där jag är nu, men har fortfarande en del envist fett runt magen som vägrar försvinna. Har legat lågt med styrketräning och sådant sedan i våras (som jag egentligen bara hade påbörjat då) och fokuserat helt på löpningen. Har både kunnat öka distansen från 2,5k i våras till 10k nu samt ökat mitt maxtempo på alla distanser.

Jag gick från noll till mycket promenader under slutet av förra året, och övergick i lätt jogging framåt början på våren i år. Springer alltid i rätt backiga spår (skidspår om vintern). Började på 2,5k, jobbade upp till 5 min/km, sen ökade jag distansen. Först 4k, sen 5k, och efter det bara 7,5k två gånger innan jag provade milen. Andra gången jag sprang milen orkade jag hålla 5 min/km där med (nästan iaf, totaltid på 50:30). Är jättenöjd med detta, och ökningen är ju enorm i total mängd fysisk aktivitet. Jag har hållit rätt stadigt ett löppass var tredje dag under hela sommaren.

Men någon gång i somras så nådde jag nuvarande vikt och sen har det stannat. I stort sett hela kroppen är fri från överflödigt fett förutom just på magen och sidorna...ungefär där den klassiska bilringen sitter. Med tanke på viktnedgången på 40kg så är det lite löst och tråkigt med. Men det är fortfarande fett i.a.f., det är inte bara lös hud som inte hunnit stramas upp än.

Jag har nyligen lagt om igen, nu kör jag löppass var fjärde dag, och styrketränar två olika program, ett varannan dag. Så bara en total vilodag var fjärde dag. Styrkepassen är rätt korta än då jag inte har så stor överkroppsstyrka ännu, men de känns efteråt, så jag latar mig inte.

Jag underar bara vad jag ska hitta på nu för att verkligen få bort det envisa slappa fettet runt magen. Det är i stort sett den sista påminnelsen från mina osunda tråkiga dagar. Jag äter mer nu än jag gjort under en tid när jag enbart fokuserade på viktnedgång, men jag försöker äta smart, proteinrikt, inte tokmängder av kolhydrater och mindre fett/socker. Ingen alkohol, ingen läsk.

Måste jag svälta mig ett halvt dygn före träning och käka aminosyror före passen för att komma åt det här dumma fettet utan att offra allt jag byggt upp? Kommer ha svårt att få det att gå ihop med att prestera i skolan och orka med övriga vardagen..

Är det kanske värt att söka upp en PT för att få råd när man kommit till den här punkten? Känner mig smått lost och vill inte påbörja något relativt extremt utan att veta att det är rätt väg för mig nu.
< < < 1 2 3 4 > > >
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#41
9 oktober 2015 kl 11:08
1 Gilla
#39
Har också fått tips om Lindhals kvarg. Dissade den totalt då den innehåller Aspartam. Bättre att satsa på Lätt Kesella, naturell och släng i lite frysta, osockrade bär om du vill åt lite mer smak...

Off topik kanske, men kände att jag var tvungen. Det är många som inte tänker på att denna "fantastiska" och "osockrade" variant innehåller sötningsmedel som triggar sötsuget... Vänj dig istället med att tycka om osötat istället för "utan tillsatt socker men med sötningsmedel istället"...
http://lindahlsmejeri.se/produkter/kvarg-med-vaniljsmak-utan-tillsatt-socker-500g/
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#42
9 oktober 2015 kl 12:05
2 Gilla
Varför varna för aspartam? Det är ett extremt välstuderat sötningsmedel och det finns ingenting, absolut ingenting som tyder på att det skulle vara det minsta farligt för oss, eller att de som äter det går upp i vikt eller äter mer andra sötsaker pga att de får i sig aspartam..

Gudiol reder ut begreppen som vanligt:

"En annan studie med 108 deltagare gav hälften aspartam motsvarande 10 liter lightläsk varje dag under ett halvår och andra hälften placebo (9). När det hade gått 6 månader fanns det inga signifikanta skillnader mellan deltagarna i de två grupperna.

Jag har tidigare skrivit om flera långtidsstudier där deltagare fått dricka aspartamsötade drycker under lång tid och det har inte haft någon effekt på deras vikten eller något annat mätbart (11, 12, 13, 14)."
http://tranastyrka.se/idioti-pa-internet-matfusket-och-aspartam/
2006 • Alingsås
#43
9 oktober 2015 kl 13:07
Gilla
Gudiol är kung! :)
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#44
9 oktober 2015 kl 13:43
2 Gilla
Jag varnade nog eg inte för aspartam, även om det kanske framstod så... Vad jag ville få fram var väl mer att man kan lära sig tycka att saker utan socker är gott, om man vänjer sig vid att allt inte är sötat (med socker, aspartam eller andra sötningsmedel).

Vilket i sin tur leder till att man automatiskt undviker socker, då man inte upplever det lika gott om det är sött.

Jag utgår bara från mig själv. Undviker helst socker (sötningsmedel inkluderat) i så hög utsträckning som det går, i "vardagliga" produkter vilket gör att jag inte längre tycker att socker eller sötat är speciellt gott...
Ingen vetenskaplig studie... bara egen erfarenhet som jag ville dela med mig.
Men som sagt, nu är detta utanför vad tråden eg handlar om, så vi kanske ska skippa detta. (Jag gillar också Gudiol. :) )
Tob
1983 • Bla
#45
9 oktober 2015 kl 14:37
Gilla
Jag har gått ner 8kg utan att ens försöka genom att äta lchf i tre-fyra månader. Helt utan träning då pollen och latmasken förstörde för mig. Lchf och en blandning av löpträning och ett tungt basövnings-baserat styrketräningprogram bör vara väldigt effektivt, förutsatt att man kan hantera att inledningsvis bli sämre, svagare och långsammare i det mesta innan man vant sig vid lchf.
Dana
1965 • Helsingborg
#46
9 oktober 2015 kl 19:36
Gilla
@ 40..
för att bygga upp musklarna tex .. eller för återhämtning. så som jag har förstått Niklas, är han inte ute efter mängden. kanske är jag ute och cyklar...

kvarg har jag faktiskt rekommenderat pga , relativt, hög innehåll av protein.
Niklas
1986 • Trollhättan
#47
9 oktober 2015 kl 20:58
1 Gilla
Tackar igen för alla svar :)

Det blir nog till att hålla träningsnivån relativt hög ett tag nu, om jag ska lyckas få till ett tillräckligt kaloriunderskott för att ha en chans att bli av med fettet. Jag har tyvärr en väldigt besvärlig mage, och måste äta något som mättar rätt ofta, så ett väldigt lågt kalori-intag per dag är svårt för mig att få till utan att det blir kasst på flera vis.

Ang. kvarg så har jag börjat köra det (Lindahls) sedan några veckor, efter mina tränings/löp-pass. En skivad banan och lite god yoghurt i att blanda upp med så blir det kanon. Dock hade jag missat att flera av de smaksatta innehåller aspartam. Den naturella kvargen de har (både lätt och vanlig, samt med/utan laktos) gör det ju iaf inte såg jag nu när jag läste, så övergår till den. Jag är väldigt skeptiskt till aspartam av andra anledningar än sötsugs-grejen, då jag sett en del tecken på att min hy blir (mycket) sämre när jag dagligen ätit/druckit något med aspartam. Min mage gillar nog inte aspartam heller, så kan vara det som gör det. Ska helt klart undvika den smaksatta kvargen från nu. Se om det ordnar upp lite av de besvären jag haft de senaste veckorna med magen och hyn... Exakt samma som sist jag kom på att jag gått och fått i mig något med aspartam en tid. Slutade med det den gången och var bättre inom tre dygn. Har hänt minst två gånger innan det dessutom, så det börjar bli svårt att bortfärda. Måste börja lusläsa alla innehållsförteckningar igen inser jag.

Tackar iaf för att du nämnde aspartamet Susanne. =)
1972 • Norsholm
#48
9 oktober 2015 kl 21:24
Gilla
Niklas, det handlar inte om kaloriunderskott utan att hålla sig borta från produkter som höjer ditt blodsocker.
Vill du slippa bli lurad av många så läs på om hur kroppen fungerar.
Niklas
1986 • Trollhättan
#49
9 oktober 2015 kl 21:56
Gilla
#48: Menar du då att jag gick ner 40 kilo på en ren slump?
1972 • Norsholm
#50
9 oktober 2015 kl 22:23
Gilla
Såklart inte...

Det är i stort sett den sista påminnelsen från mina osunda tråkiga dagar. Jag äter mer nu än jag gjort under en tid när jag enbart fokuserade på viktnedgång, men jag försöker äta smart, proteinrikt, inte tokmängder av kolhydrater och mindre fett/socker. Ingen alkohol, ingen läsk.
Annika
1979 • Mölndal
#51
9 oktober 2015 kl 22:26 Redigerad 9 oktober 2015 kl 22:27
1 Gilla
#48 det handlar VISST om kaloriunderskott när man pratar om viktnedgång. Allt annat är rent bs.

Alla fungerar olika. Själv kan jag inte gå utan mat, och jag kan inte trycka i mig en massa fett. Hyfsat fett- och sockersnål, men protein- och kolhydratrik, mat låter mig äta tillräckliga mängder för att magen ska bli full och nöjd, och då får jag inte heller några problem med blodsockersvängningar. Då jag håller koll på mitt kaloriintag med hjälp av Lifesum leder det automatiskt till att jag äter mer grönsaker, eftersom de innehåller så mycket färre kalorier per deciliter än både smör och pasta. Huvudet vill ha stora portioner och äta tills magen är proppfull, då får jag vackert dryga ut maten med grönsaker om jag inte ska hamna på kaloriöverskott varje dag. Zucchini är min bästa vän numera :)

Ju mindre vikt man har att tappa, desto svårare är det, men inte omöjligt för den skull. Det gäller bara att hitta det som funkar för en själv!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#52
9 oktober 2015 kl 22:48
1 Gilla
Törs knappast skriva vad jag ätit i kväll ... tacopizza, fika med ca 100 gr chokladkaka och en cider till filmen. Lite kompensation för eftermiddagens löptur på 21,5 km i 5:07/km. Totalt sett tror jag att jag ligger på kaloriunderskott i alla fall, vikten kryper i alla fall sakta nedåt. Det viktigaste är att inte slarva för ofta. Var aktiv, träna varierat och ät bra husmanskost för det mesta.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#53
10 oktober 2015 kl 09:21 Redigerad 10 oktober 2015 kl 09:25
2 Gilla
Jag gick marginellt över hemska BMI 19 igår kväll efter den standardmåltid jag intar var 3:e till var 4:e dag på standardrestaurangen här nere i sydsolen.

Den innehöll ett frasigt bröd med rätt rikligt med smaskigt örtvitlökssmör, argentinsk utsökt fin oxfilé 2 hg, frikostigt med frasiga gula pommes frites, läbbigt god och smakrik chimichurri-brygd att främst läggas på köttet ((troligen oliv-)olja, örter, vitlök), generöst med en välsmakande pepparsås, efterrätt Bariloche som är en mycket god glass med sötsliskig whiskeysås samt sist men först intaget och viktigast 1/2 liter citronvatten + 1/2 liter Ponchos sangria med mitt fruktbehov tillgodosett och förstärkt med på min begäran uppåt ett hekto socker för smaklökarnas och det i vart fall potentiellt långa löppassets glykogenbehovs skull.

Jo oxå till notan en fantastiskt god äppellikör :-)


Så denna morgons notering 51.0 kg bör åter minska 1/2-1 kg till nästa krävande ät-pass på Ponchos om 3-4 dagar, men jag får ändå svårt att någonsin nå tillbaka till Kiprops löphälsosamma BMI 17.5 och därför inser jag att fornstora dar får förbli en svunnen tid i mitt fall. Men några särskilt höga fettprocenter verkar dessbättre vägra att infinna sig i mitt (för-)fall :-)
Mille
1987 • knivsta
#54
10 oktober 2015 kl 10:39
1 Gilla
Man måste ju få njuta av livets goda ibland Bo :-)
Tanja
1984 • Malmö
#55
10 oktober 2015 kl 14:13
Gilla
Coop kvarg - den fetaste är också bra! Godaste godast, smakar som en dröm. Den med låg fetthalt är sträv. Fast du har kanske redan utforskat kvarg-utbudet...
1985 • Pussen
#56
10 oktober 2015 kl 16:15
Gilla
Ja kaloriunderskott är ett måste. Däremot så är det betydligt krångligare än så. Men fysikens grundlagar gäller fortfarande så något annat är det aldrig tal om.

Däremot så kan ett underskott med t.ex mindre fett eller kolhydrater påverka hormonregleringen vilket kan påverka din energiförbrukning. På samma vis kan olika substart påverka hormoner som triggar ett beteende som leder till ett ökat energiintag.

Så energiunderskott behövs. Men om man som lekman räknar på att en kropp förbrukar 3000kcal per dag och att då 2500kcal skulle innebära att man tappar ett halvkilo i veckan, ja då finns det många felfaktorer. Det stämmer rent teoretisk. Men ekvationer är inte alltid 100%-iga. Vi människor glömmer 10-20% av allt vi stoppar i oss, vår metabolism kan nedregleras via flera olika faktorer när vi är på underskott. Detta gör ju att siffran 3000/dag kanske bara gäller första veckorna och sen stämmer inte ekvationen längre.

Det finns så många påverkande faktorer. Jag pitchade in ett visst avsnitt från Sigma Nutrition tidigare i tråden. Men skulle även rekommendera avsnitt 85 med mer grunder inom vad som driver fettförbränning.

// Tommy
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#57
10 oktober 2015 kl 20:07
Gilla
Jag kan bara säga att alla kemikalier som framställs i laboratoriet är inte naturligt och således ej bra.
Aspartam och Acesulfam K och Stevia är ej bra. De 2 första lurar hjärnan.
Stevia tar man i laboratoriet och med hjälp av flera lösningsmedel som bensen, klorofom mm. Och utvinner sötningsmedelet som är 300 ggr sötare är socker.
Det är mycket bättre att söta med honung om man nu ska använda något.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#58
10 oktober 2015 kl 20:37
Gilla
Jörgen H, ok är du då snäll att länka till en vetenskaplig studie som visat att dessa tre ämnen inte är bra?

Det är en STOR missuppfattning att allt som inte är "naturligt" är farligt för oss.

Det sprids så mycket hittepå-dynga på internet. Tro inte på allt ni läser.
1985 • Pussen
#59
10 oktober 2015 kl 20:53
Gilla
Ja Jörgen. Det där är mest hitte på utan evidens.

Söta smaker lurar inte hjärnan. Men du kommer registrera den söta smaken. Däremot så får du ingen insulinutsöndring eller annan signifikant hormonpåverkan av dessa ämnen. Hade myten om att sötningsmedel triggar en massa insulin så skulle du få ett blodsockerfall varje gång du dricker lightläsk eftersom insulinet skulle sänka blodsockret men inget socker kommer in i kroppen.

Honung är bra att söta med. Men det är ju inte mer naturligt på keminivå än aspartam som du får fram genom att kombinera två vanliga aminosyror.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#60
10 oktober 2015 kl 21:12
1 Gilla
"Honung är bra att söta med. Men det är ju inte mer naturligt på keminivå än aspartam som du får fram genom att kombinera två vanliga aminosyror"

Jag tror jag väljer det naturliga alternativet varje gång. Bara ordet livsmedelsindustri ger mig gåshud. Vi gör allt för att pressa priset på mat och spenderar pengar på massor av skräp vi inte behöver.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.