14 juli 2007 kl 16:34
Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Philip: Känner igen mig i din beskrivning, hade exakt samma problem tidigare. Mina förkylningar slutade ofta i feber, runt 39 grader. Trodde precis som många andra att det är väl helt normalt att bli sjuk ibland. Det går ju epidemier med jämna mellanrum, det är klart man blir sjuk...
Men så råkade jag läsa en bok där det stod att de flesta blir sjuka enbart pga obalanserad kost. Och så stod det mängder med tips på vad man bör få i sig och hur mycket, vad man bör äta mindre av, vad som händer i kroppen (och immunförsvaret!) om man inte gör det, osv.
Tog en funderare på vad jag fick i mig. Tyckte redan att jag åt hyffsat nyttigt, men ajaj... långt ifrån. Insåg att jag hade rejäl obalans på fettsyrorna, alldeles för mycket mättat fett, på tok för mycket omega-6, fick i mig alldeles för lite antioxidanter (när man tränar behöver man dessutom få i sig bra mycket mer än man tror), onödigt mycket socker osv. En aha-upplevelse. Stackars immunförsvar :) Det var ju helt chanslöst med det intaget.
Veckorna efter det blev det ändring efter ändring. Berg med sallader (ju mer färger desto bättre), frukter, oljor (1/3 vardera av mättat/enkelomättat/fleromättat), fet fisk, nötter, mörkchoklad (kakaobönan är kungen av antioxidanter), kapa sockret, osv... Skillnaden blev som natt och dag. Har inte varit sjuk sedan dess. Inte ens minsta lilla förkylning! Och det är inte så att jag bor i en stuga på landet. Åker buss och tunnelbana nästan varje dag, passerar mängder med hostande och nystande människor, jobbar på kontor där det alltid är någon med influensa... Men det är som jag blivit immun mot allt det där.
Så det var ett litet tips. :)