Löpning Träning 88 inlägg 25769 visningar

Löpning med hund?

Pia Holmsten
1987 • Stockholm
#1
25 februari 2014 - 15:31
Gilla
Hej alla!

Jag har en fråga till eventuella hundägare som tar med hunden på löparrundan. Vilken hundras har ni och hur fungerar det att löpa med hund?

Min sambo och jag planerar att skaffa en hund inom de följande året och planerar att skaffa en hund som är relativt aktiv. Vi är båda aktiva löpare och rör oss mycket ute i naturen. För tillfället funderar vi på att skaffa en Beagle.

Jag vet att denna fråga kanske skulle passa bättre i ett hundforum men jag skulle verkligen vara nyfiken på att höra ifall någon här har några erfarenheter av löpning med hund :)
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1971 • Årteryd
#81
26 juli 2015 kl 00:20
1 Gilla
Mallinois/Rottweiler.
Löpning är i mitt fall den enda helt bekymmersfria aktiviteten vi ägnar oss åt. Vi springer 2,5 km på en kvart eller en mil på 40 minuter, allt är lika välkommet.
Hunden skriker ut ett tyst "go-go-go" mellan varje andetag.
Han är snabb så han hinner att kissa o hamna två meter bakom mig för att sedan ta ledningen igen med ett lätt drag i selen.

Skaffa sele, två meter koppel, ett bälte o en hund.
Svårt o slå.

Ett roligt add on är att springa ut i skogen o be ngn annan att släppa hunden efter 10 minuter.
Min hund har starka jaktinstinkter men när vittringen efter husse finns där ute är allt fokus på att spåra mig.
Jag brukar klocka hunden och han tar alltid exakt halva tiden på sig att hitta mig, mäktigt steg har han:-)
Åsa
1978 • Tyresö
#82
22 februari 2016 kl 22:49
Gilla
Borträknat alla inlägg som plötsligt pressar sig in om koppel eller inte koppel (starta en egen tråd om ni vill diskutera det), så tackar jag för en intressant tråd. Är också på väg att skaffa hund.

Ni som har hund: Hur gjorde ni i början? När hunden väl är tillräckligt gammal - började ni bara springa hela rundor då eller tog ni det gradvis? Vad är en lämplig sträcka att börja med?
Roger
1974 • Eskilstuna
#83
24 februari 2016 kl 21:59
Gilla
Har en Rottweiler hane år 7 år. Han följer med mig när jag springer från vardagsrummet ut i köket i reklampaus. Det är ungefär vad han tycker är lagom i motionsväg.

Hade med honom på 5k promenader ett tag. Men han blir stel som sjutton. Fungerar om man går saaaaaaaktaaaaaa var tredje dag. :)

Hade däremot en Dalmatiner förut. Han kunde springa längre och snabbare än husse.

Vänta till hunden blivit iallafall året innan du börjar löpa "seriöst". Träna dock innan. Ta på dig löparkläderna och promenera med hunden. Ha gärna ett speciellt koppel, kanske ett sele som hunden förknippar med löpning. Vid dessa tillfällen skall det inte stanna o luktas o kissas överallt. Ha hunden på din vänstra sida. Börja inte med milpass! :)

1986 • Växjö
#84
25 februari 2016 kl 15:02
Gilla
Jag har två pyrenéerhundar och jag tar med dem så ofta jag har tålamod:) Eftersom de är stoora och måste ha koppel (revirvaktande och högst självständiga = utan koppel så hittar de bättre saker att göra än att stanna med matte) så orkar jag inte alltid ta med dem. Samtidigt så ger se ju så mycket energi när de springer där vid sidan och ser så glada och pigga ut. Och så får man draghjälp i backarna- speciellt om det springer katter, rådjur och harar på vägarna:)

För mig kom det naturligt att ta med dem när jag själv började springa för då vande vi oss tillsammans när man sprang lite och gick lite.

Nu springer de 5 km utan problem och det är ändå en stor ras. Mindre och smidigare raser går det ju enklare för.

Jag tror man märker på hunden om det blir för mkt och att man behöver sakta ner eller gå lite.

Lycka till!
Christian
1980 • Gävle
#85
25 februari 2016 kl 21:49
Gilla
Har en Dvärgschnauzer-tik som är 11 år, hänger med utan problem.
Hanna Leifsdotter Andersson
1991 • Hunnebostrand
#86
28 februari 2016 kl 17:20
Gilla
Vi har en blandras av shihtzu och cairnterrier som är mer ut som en jackrussel. Han är snart 3 år och ett riktigt muskelknippe, han älskar att springa bredvid cykeln på kortare turer. Nu har vi testat att springa med honom också, och det har hittills gått jättebra. Man märker när han blir trött och får han bara vant sig i sin takt så kommer det garanterat att gå jättebra. Det blir bara korta turer för hans del nu i början, tills han vant sig, även om han gärna själv vill springa mer så märker man när det är dags att runda av. Vi använder en mjuk sele och koppel.
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#87
28 februari 2016 kl 19:26
Gilla
Har det blivit någon hund? Vi gick med exakt samma funderingar för drygt ett år sedan. Valet för oss föll på en whippet. Nu har vi en whippet hane som ÄLSKAR att springa. Helst lös då förstås men vi tränar på att springa med honom i sele och det går bättre och bättre (problemet är att han tycker att matte springer för långsamt). Whippet är en härlig ras. Lugn och mysiga soffpotatisar inomhus (fast smått galna som valpar) och full fart utomhus och alltid redo för en springtur, utom vid ihållande regn förstås. men det tror jag gäller många hundraser. ;-)
1981 • Göteborg
#88
29 februari 2016 kl 18:51
Gilla
Bild uppladdad av Micke
Jag och våran hund ( irländska setter), han är ofta med mig och springer. Det är både kul och utmanande, då han har en enorm uthållighet och är snabb.

Och han älskar verkligen det, så testa, det är så roligt
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.