Cykel Träning 6 inlägg 9568 visningar

Lär mig cykla 18 mil

1975 • Växjö
#1
7 april 2015 - 20:08
Gilla
Utan att vara bli förstörd... Har 4 månader på mig. Kan nog i dagsläget göra 3 mil på 60min om jag köttar på (jag erkänner att jag e dålig)

Ja, jag är grön. Hur skulle ni göra för att kunna cykla 18 mil i ok fart? Cykla varannan dag? Hur långa pass?? Maxa i 3 mil? Maxa i 6 mil? Ett långsamt tiomilspass i veckan?

Alltså, bara lite tips vore tacksamt. Tips på bra "cykelmat" att ha med sig under långa pass vore också tacksamt mottaget. Samt bra gymövningar.

1967 • Mysinge
#2
7 april 2015 kl 20:30
Gilla
Hej! Längden sitter i pannbenet, och ju mer träning desto tjockare pannben.

Vi tar det från början. Har du utrustning så att du överhuvudtaget kan komma upp i 30 km/h? Racercykel, cykelskor med klickpedal, byxor med dyna... Kan vara att 20 knyck i tre mil är kalasbra med din nuvarande cykel.

Några långturer behöver du avverka. Ett tiomilapass i veckan låter bra, särskilt om du är solocyklist och ska ha med dig allt du behöver, dryck, mat och annat, själv. Leta upp nåt fik omkring 5 mil bort. De första gångerna stannar du och njuter där, men de sista gångerna tar du max en kort rast där. Gör nån notering vilken tid du började, anlände till fiket och när du kom hem.

Det finns nog de som är mycket bättre på fartträning än jag, men intervallträning och backträning ger både flås och muskler.

Bålträning är aldrig dumt: Olika sorters situps inklusive "plankan", armhävningar, chins. Förutom styrka och balans tränas hjärtat. ...Dock kan det vara motigt att sätta sig på cykeln dagen efter ett ordentligt styrkepass, tycker jag.

Lycka till! Om det är första gången är det nog genomförandet som är viktigare än sluttiden.
Vesa Järvensivu
1967 • Finspång
#3
7 april 2015 kl 22:33
Gilla
30 km på en timma låter som att du är bra tränad. Långt innan jag nådde den hastigheten på egna 3 milarundor, cyklade jag långrundor på 10-20 mil i 25 km/h.

Som ny tar man slut fort efter 2 timmar, kroppen måste bli mer uthållig och effektiv genom långpass. Har du inte tränat uthållighet i 2 timmar i sträck får du sätta en första gräns där o kolla hur du mår etc, du får inte vara 5 mil hemifrån efter att ha mött "väggen", det torde bli ditt livs värsta upplevelse ! Jag tror jag plussade på 30 min eller 20-25 km på mina långrundor i början, bedömde hur mycket kraft det tagit etc o laddade på med mer energi innan och under färden.
Magnus Billberger
1968 • Falun
#4
8 april 2015 kl 12:53
Gilla
Vad menar du med 18 mil i ok fart? Låt säga att du klarar att pressa dig under 60 minuter på 3 mil, då kan ett rimligt mål vara en snittfart på 25-27 km/h cyklad tid på 18 mil. Vidare så bör du räkna in ett par tre raster varav en lite längre.

Med cykling minst varannan dag och minst 1 timme varje gång (givetvis gärna att några pass blir betydligt längre) så ska det vara alldeles rimligt att klara 18 mil enligt ovan. För ditt mål har långpassen större betydelse än korta pass med hög intensitet.

Den klassiska väggen handlar om att man får slut på kolhydrater, men när det gäller att cykla långa sträckor så kan det ta stopp av andra anledningar också: Fel i vätskebalansen, kramp, ont i olika kroppsdelar och cykelhaveri är bara några av anledningarna.
1984 • Sösdala
#5
8 april 2015 kl 18:30
Gilla
Mitt råd är att sänka hastigheten och börja cykla längre sträckor. Börja med 5-6 mil om du aldrig cyklat längre innan och jobba dig uppåt så går det hur bra som helst på betydligt kortare tid än fyra månader.

Vill du så kan du ju så klart köra kortare pass på veckorna för att träna i högre farter och köra längre på helgen, men nyckeln till att cykla längre sträckor sitter mer i tid i sadeln (för kropp och knopp) än i starka sprintmuskler, om man säger så.

Cykling är dock en tidskrävande idrott, och ett kort pass som blir av är ju alltid bättre än ett långt pass som inte blir av.

Ang. käk så brukar jag köra på Swebars, men det är bara att prova runt lite och se vad du fastnar för. Men snickers eller någon power bar, gärna i småbitar i en plastpåse, så klarar det sig med energin.
1975 • Växjö
#6
29 april 2015 kl 22:57 Redigerad 29 april 2015 kl 22:57
Gilla
Tack alla.



My azz hurts
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.